Як приготувати пиріг з вишнею з листкового тіста
Пиріг саме з вишнею подобається більшості людей. Особливо, чомусь, чоловікам. Це чудовий ароматний десерт, з яким можна як завгодно імпровізувати. Вишня свіжа, варення або джем з неї, вишня з сиром, з фруктами. Стільки варіантів! І завжди вдалий вибір! А тісто можна робити самостійно, а краще купити готовий. Тим більше, що воно, як правило, хорошої якості.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
тесту і вишні - | по 0,5 кг |
цукру - | 5 ст. л. |
яєць - | 1 шт. |
крохмалю - | 1 ст. л. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Щоб не витрачати зайвий час на приготування, краще купити готове заморожене тісто. А для начинки в даному випадку пропонуємо свіжу вишню.
Тісто покласти на стіл і дати йому розморозитися природним шляхом. Потім поділити на дві частини – трохи менше і трохи більше, розкачати тонко. Перший пласт помістити на деко, залишивши трохи по краях запас.
Зверху посипати крохмалем і почати розкладати вишню. Поклали ягоду і посипали зверху цукром.
Тепер беремо інший пласт тіста і накриваємо зверху. Краю, природно, защипуємо ретельно.
А потім робимо надрізи на верхньому пласті, щоб пиріг «дихав» під час приготування. Змащуємо поверхню пирога сирим яйцем. І ставимо наше виріб в духовку на 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.
Готове кулінарний витвір, це можна зрозуміти по характерному кольору тесту.
Листковий пиріг із замороженою вишнею
Взимку свіжа вишня може бути тільки замороженої. І це не погано для пирога. Тільки треба дати вишні розморозитися, а зайву вологу видалити. Інгредієнти:
- 50 гр. вершкового масла;
- 3 ст. борошна;
- 1 ст. води;
- по дрібці солі, розпушувача і цукру;
- 700 гр. вишні;
- цукор для начинки за смаком.
Час приготування: 45-55 хвилин.
Калорійність: близько 320 Ккал/100 гр.
Спочатку треба зробити заміс тіста. Воно буде щільним. А потім розкачати в тонкий пласт і викласти на нього масло в м'якому вигляді. Розтерти його по всій поверхні і скрутити тісто в рулет. Загорнути равликом і відправити в холодильник на 15 хвилин.
Охолоджену «равлика» потім розкочуємо тонким шаром, обрізаємо по краях і укладаємо на деко. Вишню треба розкласти по всій поверхні, посипати цукром. До речі, підійде не тільки заморожена ягода, але і з компоту, наприклад.
А з обрізків тесту треба скрутити джгути і розподілити по пирогу, защипывая кінці по краях. Можна зробити у вигляді решітки або кошики. Змащуємо яйцем і у гарячу духовку (200 градусів) на 15-20 хвилин.
Зарум'янилася скоринка – виймаємо. Чекаємо, коли повністю охолоне, і тільки потім розрізаємо.
«Равлик» з листкового тіста з вишнею
Це красиве кулінарний виріб, вся принадність якого в формі. Вишню для нього можна взяти будь – як свіжу, так і консервовану або заморожену. Ось, що знадобиться:
- по 0,5 кілограма вишні і готового листкового тіста;
- 0,5 ст. цукру-рафінаду;
- 1 яйце для змащування;
- насіння кунжуту.
Час приготування: 35 хвилин.
Калорійність; близько 161 Ккал/100 гр.
Дамо тісту звільнитися від заморозки природним шляхом на столі. Потім розкочуємо тонко і розрізаємо на смужки, шириною десь 5-6 див. На кожну смужку сиплемо цукру і викладаємо вишеньки рядком. Защепляем «ковбаски» зверху. На змащену форму викладаємо ці ковбаски, формуючи равлика від центру до периферії.
Змащуємо наш виріб яйцем і посипаємо кунжутним насінням. Розігріваємо До 200 градусів духовку і печемо наш дивовижний пиріг 25 хвилин. Якщо зарум'яниться раніше, виймаємо. У розрізі такий пиріг просто чудовий. А на смак ще краще.
Тільки не поспішайте його різати, нехай охолоне до кімнатної температури, інакше розвалиться під ножем.
Штрудель з вишнями з листкового бездріжджового тіста
Ви, напевно, знаєте, що листкове тісто буває дріжджовим і недрожжевым. Так от, для нашого наступного рецепту – класичного австрійського десерту, потрібен саме бездріжджовий варіант. Інгредієнти:
- 450 гр. листкового тіста;
- 700 гр. вишні;
- 2 ст. л. сухарів;
- 1 ч. л. крохмалю;
- 30 гр. масла вершкового;
- 150 гр. цукру-рафінаду;
- 1 яйце для мастила;
- 30 гр. пудри цукрової для прикраси.
Час приготування: 30-40 хвилин.
Калорійність: близько 279 Ккал/100 гр.
Підготовлене тісто розкачати і нехай відпочине хвилин 15 на столі. Потім треба промазати його маслом і посипати сухарями. А поки тісто відпочиває, підготуємо ягоду. Всі кісточки ретельно виймаємо, жодної не залишаємо.
Укладаємо ягоду, посипаємо цукром і крохмалем. Треба простежити, щоб по краешкам нашої заготовки залишалося з сантиметр не завантаженої вишнею площі. Щоб легше було сформувати рулет. Скручуємо все в рулет, загинаючи всередину краї, і змащуємо яйцем.
Можна, звичайно, ще вістрям ножа зробити насічки, щоб красивим вийшов наш шедевр. Але не обов'язково, він у будь-якому випадку красивий, особливо з цукровою пудрою. Відправляємо наш пиріг в грубку (розігріти до 180 градусів) на 25 хвилин приблизно.
І коли зарум'яниться наш виріб, дістаємо його, посипаємо ванільною цукровою пудрою, коли він ще з запалі з жару. Такий чудовий десерт до будь-якого застілля в радість. Розрізати його бажано, коли охолоне.
Як смачно і незвично приготувати баклажани — візьміть на замітку нашу добірку рецептів.
Як заготовити баклажани в банках на зиму читайте в нашій статті.
Як зробити молочний коктейль будинку з морозивом — тільки самі смачні й корисні рецепти.
Пиріг з вишнями і сиром з листкового дріжджового тіста
Вишня і сир – це чудове поєднання. Пиріг з такою начинкою завжди поза конкуренцією. Ось один з простих і в той же час найбільш популярних рецептів. Інгредієнти:
- 0,5 кг тіста;
- 300 гр. сиру жирного;
- 200 гр. вишні;
- 0,5 ст. цукру-піску;
- 2 яйця.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: близько 205 Ккал/100 гр.
Беремо тісто готове дріжджове. Сир змішати з четвертинкою чашки цукру, яйцем і з білком одного яйця. Викладаємо цю масу на тісто у формі. Викладаємо зверху вишню, посипаємо цукром.
Верхній шар тіста найкраще порізати гострим ножем паралельними надрізами, що не доходять до країв. Укладаємо зверху начинку, защипуємо краї. А решті змащуємо жовтком наш виріб.
І відправляємо пектися в розігріту до 180 градусів шафа. Приблизно через півгодини пиріг готовий. Діставати його слід, витягнувши на пергаментним папері. І нехай охолоне до кімнатної температури.
Корисні поради
Вишневий пиріг не потребує особливих хитрощі і завжди виходить добре. Але є способи поліпшити смак. І взагалі, використовуючи листкове тісто, завжди треба знати деякі корисні речі. Наскільки це корисно для вас, судіть самі:
- Навіть якщо ви не використовували всі листкове тісто, а залишилися обрізки від нього, то покладіть їх в морозильник. Багато місця не займуть, а будуть доречні при прикрасі будь-якого іншого пирога;
- Вишня стане ще смачніше, якщо замочити її на півгодини у вині, лікер, коньяк. Можна просто скропити, навіть цього достатньо для особливого аромату;
- Вишню завжди можна поєднувати з цитрусовими, бананами, яблуками. Іноді ягоди для пирога недостатньо, так є вихід з положення – інші ягоди або фрукти. А банани та ананаси, до речі, знизять кислинку, яка не всім по душі;
- Дуже водянисті вишеньки слід перед використанням для пирога трохи віджати. Бо соку в готовому пирозі повинно бути в помірній кількості;
- Листкове тісто любить корицю, ванілін і цукрову пудру. Так що прикрашати готовий виріб завжди можна щось з цих інгредієнтів або відразу всіма одночасно.
До речі, ті ж обрізки тіста цілком підходять для прикраси пирога. Трохи фантазії – і кулінарний шедевр здивує всіх гостей і домочадців.