Як смачно приготувати кету в духовці
Кета – це дуже корисна риба, яку можна готувати в запеченому, вареному, смаженому і тушкованому вигляді. Особливо смачною, а головне живильної вона виходить в запеченому вигляді. Якраз сьогодні ми і поговоримо про те, як її можна запекти в духовці будинку.
У цьому вигляді її можна використовувати в якості частування на обід, вечерю, а також для подачі гостям на свята. Так, як же її зробити смачно? Давайте розглянемо кілька рецептів запікання цієї риби в духовці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кети в свіжому вигляді - | 1 кг |
лука - | 3 головки |
томтов - | 2 штуки |
лимона - | 1 штука |
оливкової олії - | трохи |
чорного перцю, солі і спецій - | за смаком |
зелені - | пара гілочок |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
Як готувати кету в духовці:
- Для початку готуємо суміш маринаду. Промиваємо лимон, ріжемо навпіл і вичавлюємо з нього сік в миску;
- До лимонному соку додаємо оливкову олію, сіль, чорний перець і спеції;
- Зелень промиваємо прохолодною водою, стряхиваем і рубаємо дрібними шматочками;
- Засипаємо в маринад порубану зелень;
- Філе кети промиваємо в прохолодній воді;
- Філе риби обмазуємо маринадом і залишаємо настоюватися при кімнатній температурі протягом 10 хвилин, щоб риба добре просочилася;
- Тим часом очищаємо цибулю від шкірки і нарізаємо кільцями;
- Помідори промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками;
- Деко або глибоку форму для запікання змащуємо оливковою олією;
- Викладаємо на поверхні форми промаринованную кету, зверху викладаємо кільця цибулі і кружечки помідора;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів;
- Ставимо форму з рибою і овочами в духовку, залишаємо на 20 хвилин;
- Після цього виймаємо рибу, викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.
Як приготувати кету в духовці в рукаві
Що потрібно для готування:
- Кета – 1 штука;
- Трохи рослинного масла;
- Половина лимона;
- Сіль на свій смак;
- Щіпка спецій;
- 5-6 гілочок свіжої зелені.
Тривалість готування – 1 годину.
Скільки калорій в 100 грамах – 130 ккал.
Рецепт приготування кети в духовці в рукаві по крокам:
- Для початку потрібно підготувати кету. Якщо вона заморожена, то її потрібно розморозити. Далі її промиваємо, очищаємо від нутрощів;
- Після цього рибу розрізаємо на порційні шматочки;
- Викладаємо шматочки в ємність, обсипаємо сіллю, спеціями;
- Зелень споліскуємо, шаткуємо дрібними шматочками і висипаємо до риби;
- Залишаємо рибу постояти протягом 15 хвилин, щоб вона просочилася ароматами спецій і зелені;
- Лимон споліскуємо і нарізаємо на тонкі кружечки;
- Шматочки риби викладаємо в рукав для запікання, туди ж відправляємо кружечки лимона, збризкуємо все рослинним маслом;
- Рукав потрібно зав'язати будь ниткою, щоб забезпечити герметичність;
- Прогріваємо Духовку до 180 градусів;
- Поміщаємо рукав з рибою в прогріту духовку. Запікаємо протягом 25-30 хвилин;
- Після цього виймаємо рукав з кетою, дістаємо рибу з рукава, викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.
Стейки кети в духовці
Які інгредієнти потрібні для приготування:
- 2 стейка кети;
- Половина лимона;
- 1 ч. ложка солі;
- Щіпка чорного перцю в молотом вигляді;
- Кріп в сушеному вигляді на свій смак;
- Трохи оливкової олії.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність в 100 грамах – 135 ккал.
Як готувати смачні стейки кети:
- Для початку рибу слід промити під прохолодною водою, очистити від нутрощів і від усього зайвого;
- Далі промите філе розрізаємо на 2 стейка і залишаємо просушуватися;
- Просушені стейки потрібно посолити, поперчити з усіх боків на свій смак;
- Після цього збризкуємо кету невеликою кількістю оливкової олії;
- Для різноманітності можна використовувати кілька шматочків помідор, цибулю і солодкий перець;
- Якщо використовуються овочі, наприклад помідори, перець, цибулю, то їх слід вкласти першим шаром на фольгу;
- На овочі поміщаються стейки риби;
- Зверху риби або поруч викладаємо пару гілочок кропу, ще раз збризкуємо оливковою олією;
- Все акуратно згортаємо у вигляді конвертика;
- Другий шматочок викладаємо таким же чином у фольгу і загортаємо;
- Викладаємо стейки на деко;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди стейки на 15 хвилин;
- Після цього виймаємо кету, розгортаємо і викладаємо на тарілку. Подаємо на стіл разом з овочами.
Кета у фользі в духовці
Що потрібно для готування:
- Кілограм кети в цілому вигляді;
- 500 грам свіжих помідорів;
- Один лимон;
- Трохи оливкової мала;
- Трохи солі на свій смак;
- Чорний перець в молотом вигляді – щіпка.
Час готування – 50-60 хвилин.
Скільки калорій в 100 грамах – 140 ккал.
Як готувати рибу у фользі за рецептом:
- Першим ділом промиваємо кету, очищаємо від нутрощів, плавників, хвоста;
- Помідори промиваємо від бруду, нарізаємо їх у вигляді тонких кружечків або скибочок, на свій розсуд;
- Помідор промиваємо, розрізаємо також як помідор. Краще його нарізати у вигляді полуколечек, бажано різати тонко;
- Після цього кету необхідно обсипати сіллю, чорним перцем і залишити постояти хвилин 15, щоб риба просочилася;
- Далі на лист фольги шаром викладаємо частину кружечків помідор, збризкуємо оливковою олією;
- Поверх помідорів викладаємо рибу з сіллю і перцем;
- Зверху риби викладаємо скибочки лимона і решту помідорів;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів;
- Викладаємо кету на деко і відправляємо в духовку. Запікаємо її протягом 15-20 хвилин;
- Готову кету викладаємо на тарілку, зверху кладемо запечені помідори і лимон. Подаємо на стіл з відварною картоплею або рисом.
Риба тушкована з морквою і цибулею це простий і повсякденний рецепт смачного і ситного страви.
Читайте як правильно приготувати стейк з сьомги.
Що таке азу і як його приготувати читайте в нашій статті.
Торт з пряників — смачний десерт, які не вимагає багато часу і сил.
Кета в духовці у фользі з картоплею
Що буде потрібно для приготування:
- 500 грам кети;
- Картопля – пів кілограма;
- Цибуля – 3 штуки;
- Помідори – 3 штуки;
- Скибочка сиру на 300 грам;
- Соняшникова олія – 10 грам;
- Майонез – 3 ст. ложки;
- Трохи базиліка в сушеному вигляді;
- Сіль на свій смак.
Тривалість приготування – 60-80 хвилин.
Скільки калорій в 100 грамах – 180 ккал.
Як готувати ситне блюдо в духовці:
- Для початку промиваємо рибу прохолодною водою, протираємо паперовими серветками і розрізаємо на невеликі стейки;
- Далі цибулю очищаємо від шкірки, шаткуємо його у вигляді тонких кілець;
- Картоплю потрібно очистити від шкірки, добре промити і розрізати на невеликі шматочки або кубики;
- Помідори промиваємо від бруду, витираємо насухо рушником і нарізаємо тонкими кружальцями;
- Скибочка сиру перетираємо на тертці з крупною решіткою;
- У глибоку форму з високими бортиками потрібно постелити лист фольги, змастити її маслом;
- На саме дно викладаємо скибочки кети, посипаємо їх сіллю і базиліком;
- Далі обсипаємо кету тертим сиром;
- Потім рівномірним шаром викладаємо кільця цибулі і скибочки картоплі. Знову обсипаємо тертим сиром;
- В кінці зверху викладаємо шар з помідор, посипаємо трохи сіллю і базиліком. Накриваємо все фольгою;
- Далі прогріваємо духовку до 220 градусів;
- Ставимо форму з усіма компонентами в духовку на 40 хвилин;
- В окремій чашці потрібно змішати тертий сир, майонез, сушений базилік;
- Приблизно за 15 хвилин до кінця запікання форму потрібно вийняти з духовки, відкрити фольгу і змастити все майонезом з сиром і базиліком;
- Готову кету з картоплею виймаємо з духовки і подаємо на стіл.
Хитрощі приготування
- Якщо кета заморожена, то її краще всього розморожувати в холодильнику на верхній полиці, так вона збереже всі свої корисні і смакові якості;
- Краще всього перед запіканням, рибу замаринувати в маринаді з лимонного соку, оливкової олії та спецій. Так вона буде ароматною і більш соковитою;
- Ще смачніше риба вийде, якщо її запікати з овочами, краще всього кету викладати на шар з овочів, наприклад, з помідорів, цибулі, солодкого перцю та картоплі;
- Не забувайте в процесі підготовки рибу обсипати спеціями, зеленню і чорним меленим перцем, це додасть додатковий аромат;
- Додатково кету можна змастити майонезом з тертим сиром, це зробить страву більш поживним і ситним.
Кета в духовці – це оригінальне частування, яке прикрасить будь-який стіл – повсякденний і святковий. Ця риба поєднується з будь-якими гарнірами – відварною картоплею, рисом, овочами. Її обов'язково потрібно спробувати, адже її приготування дуже просте. Тому не варто відкладати приготування цієї риби на потім, а приступайте прямо зараз!