23 июнь 2019 1 232

Як смачно приготувати кету в духовці

Кета – це дуже корисна риба, яку можна готувати в запеченому, вареному, смаженому і тушкованому вигляді. Особливо смачною, а головне живильної вона виходить в запеченому вигляді. Якраз сьогодні ми і поговоримо про те, як її можна запекти в духовці будинку.

У цьому вигляді її можна використовувати в якості частування на обід, вечерю, а також для подачі гостям на свята. Так, як же її зробити смачно? Давайте розглянемо кілька рецептів запікання цієї риби в духовці.

Кета, запечена в духовці
Інгредієнти Кількість
кети в свіжому вигляді - 1 кг
лука - 3 головки
томтов - 2 штуки
лимона - 1 штука
оливкової олії - трохи
чорного перцю, солі і спецій - за смаком
зелені - пара гілочок
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал

Як готувати кету в духовці:

  1. Для початку готуємо суміш маринаду. Промиваємо лимон, ріжемо навпіл і вичавлюємо з нього сік в миску;
  2. До лимонному соку додаємо оливкову олію, сіль, чорний перець і спеції;
  3. Зелень промиваємо прохолодною водою, стряхиваем і рубаємо дрібними шматочками;
  4. Засипаємо в маринад порубану зелень;
  5. Філе кети промиваємо в прохолодній воді;
  6. Філе риби обмазуємо маринадом і залишаємо настоюватися при кімнатній температурі протягом 10 хвилин, щоб риба добре просочилася;
  7. Тим часом очищаємо цибулю від шкірки і нарізаємо кільцями;
  8. Помідори промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками;
  9. Деко або глибоку форму для запікання змащуємо оливковою олією;
  10. Викладаємо на поверхні форми промаринованную кету, зверху викладаємо кільця цибулі і кружечки помідора;
  11. Прогріваємо духовку до 180 градусів;
  12. Ставимо форму з рибою і овочами в духовку, залишаємо на 20 хвилин;
  13. Після цього виймаємо рибу, викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.

Як приготувати кету в духовці в рукаві

Що потрібно для готування:

  • Кета – 1 штука;
  • Трохи рослинного масла;
  • Половина лимона;
  • Сіль на свій смак;
  • Щіпка спецій;
  • 5-6 гілочок свіжої зелені.

Тривалість готування – 1 годину.

Скільки калорій в 100 грамах – 130 ккал.

Рецепт приготування кети в духовці в рукаві по крокам:

  1. Для початку потрібно підготувати кету. Якщо вона заморожена, то її потрібно розморозити. Далі її промиваємо, очищаємо від нутрощів;
  2. Після цього рибу розрізаємо на порційні шматочки;
  3. Викладаємо шматочки в ємність, обсипаємо сіллю, спеціями;
  4. Зелень споліскуємо, шаткуємо дрібними шматочками і висипаємо до риби;
  5. Залишаємо рибу постояти протягом 15 хвилин, щоб вона просочилася ароматами спецій і зелені;
  6. Лимон споліскуємо і нарізаємо на тонкі кружечки;
  7. Шматочки риби викладаємо в рукав для запікання, туди ж відправляємо кружечки лимона, збризкуємо все рослинним маслом;
  8. Рукав потрібно зав'язати будь ниткою, щоб забезпечити герметичність;
  9. Прогріваємо Духовку до 180 градусів;
  10. Поміщаємо рукав з рибою в прогріту духовку. Запікаємо протягом 25-30 хвилин;
  11. Після цього виймаємо рукав з кетою, дістаємо рибу з рукава, викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.

Стейки кети в духовці

Які інгредієнти потрібні для приготування:

  • 2 стейка кети;
  • Половина лимона;
  • 1 ч. ложка солі;
  • Щіпка чорного перцю в молотом вигляді;
  • Кріп в сушеному вигляді на свій смак;
  • Трохи оливкової олії.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність в 100 грамах – 135 ккал.

Як готувати смачні стейки кети:

  1. Для початку рибу слід промити під прохолодною водою, очистити від нутрощів і від усього зайвого;
  2. Далі промите філе розрізаємо на 2 стейка і залишаємо просушуватися;
  3. Просушені стейки потрібно посолити, поперчити з усіх боків на свій смак;
  4. Після цього збризкуємо кету невеликою кількістю оливкової олії;
  5. Для різноманітності можна використовувати кілька шматочків помідор, цибулю і солодкий перець;
  6. Якщо використовуються овочі, наприклад помідори, перець, цибулю, то їх слід вкласти першим шаром на фольгу;
  7. На овочі поміщаються стейки риби;
  8. Зверху риби або поруч викладаємо пару гілочок кропу, ще раз збризкуємо оливковою олією;
  9. Все акуратно згортаємо у вигляді конвертика;
  10. Другий шматочок викладаємо таким же чином у фольгу і загортаємо;
  11. Викладаємо стейки на деко;
  12. Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди стейки на 15 хвилин;
  13. Після цього виймаємо кету, розгортаємо і викладаємо на тарілку. Подаємо на стіл разом з овочами.

Кета у фользі в духовці

Що потрібно для готування:

  • Кілограм кети в цілому вигляді;
  • 500 грам свіжих помідорів;
  • Один лимон;
  • Трохи оливкової мала;
  • Трохи солі на свій смак;
  • Чорний перець в молотом вигляді – щіпка.

Час готування – 50-60 хвилин.

Скільки калорій в 100 грамах – 140 ккал.

Як готувати рибу у фользі за рецептом:

  1. Першим ділом промиваємо кету, очищаємо від нутрощів, плавників, хвоста;
  2. Помідори промиваємо від бруду, нарізаємо їх у вигляді тонких кружечків або скибочок, на свій розсуд;
  3. Помідор промиваємо, розрізаємо також як помідор. Краще його нарізати у вигляді полуколечек, бажано різати тонко;
  4. Після цього кету необхідно обсипати сіллю, чорним перцем і залишити постояти хвилин 15, щоб риба просочилася;
  5. Далі на лист фольги шаром викладаємо частину кружечків помідор, збризкуємо оливковою олією;
  6. Поверх помідорів викладаємо рибу з сіллю і перцем;
  7. Зверху риби викладаємо скибочки лимона і решту помідорів;
  8. Прогріваємо духовку до 180 градусів;
  9. Викладаємо кету на деко і відправляємо в духовку. Запікаємо її протягом 15-20 хвилин;
  10. Готову кету викладаємо на тарілку, зверху кладемо запечені помідори і лимон. Подаємо на стіл з відварною картоплею або рисом.

Риба тушкована з морквою і цибулею це простий і повсякденний рецепт смачного і ситного страви.

Читайте як правильно приготувати стейк з сьомги.

Що таке азу і як його приготувати читайте в нашій статті.

Торт з пряників — смачний десерт, які не вимагає багато часу і сил.

Кета в духовці у фользі з картоплею

Що буде потрібно для приготування:

  • 500 грам кети;
  • Картопля – пів кілограма;
  • Цибуля – 3 штуки;
  • Помідори – 3 штуки;
  • Скибочка сиру на 300 грам;
  • Соняшникова олія – 10 грам;
  • Майонез – 3 ст. ложки;
  • Трохи базиліка в сушеному вигляді;
  • Сіль на свій смак.

Тривалість приготування – 60-80 хвилин.

Скільки калорій в 100 грамах – 180 ккал.

Як готувати ситне блюдо в духовці:

  1. Для початку промиваємо рибу прохолодною водою, протираємо паперовими серветками і розрізаємо на невеликі стейки;
  2. Далі цибулю очищаємо від шкірки, шаткуємо його у вигляді тонких кілець;
  3. Картоплю потрібно очистити від шкірки, добре промити і розрізати на невеликі шматочки або кубики;
  4. Помідори промиваємо від бруду, витираємо насухо рушником і нарізаємо тонкими кружальцями;
  5. Скибочка сиру перетираємо на тертці з крупною решіткою;
  6. У глибоку форму з високими бортиками потрібно постелити лист фольги, змастити її маслом;
  7. На саме дно викладаємо скибочки кети, посипаємо їх сіллю і базиліком;
  8. Далі обсипаємо кету тертим сиром;
  9. Потім рівномірним шаром викладаємо кільця цибулі і скибочки картоплі. Знову обсипаємо тертим сиром;
  10. В кінці зверху викладаємо шар з помідор, посипаємо трохи сіллю і базиліком. Накриваємо все фольгою;
  11. Далі прогріваємо духовку до 220 градусів;
  12. Ставимо форму з усіма компонентами в духовку на 40 хвилин;
  13. В окремій чашці потрібно змішати тертий сир, майонез, сушений базилік;
  14. Приблизно за 15 хвилин до кінця запікання форму потрібно вийняти з духовки, відкрити фольгу і змастити все майонезом з сиром і базиліком;
  15. Готову кету з картоплею виймаємо з духовки і подаємо на стіл.

Хитрощі приготування

  • Якщо кета заморожена, то її краще всього розморожувати в холодильнику на верхній полиці, так вона збереже всі свої корисні і смакові якості;
  • Краще всього перед запіканням, рибу замаринувати в маринаді з лимонного соку, оливкової олії та спецій. Так вона буде ароматною і більш соковитою;
  • Ще смачніше риба вийде, якщо її запікати з овочами, краще всього кету викладати на шар з овочів, наприклад, з помідорів, цибулі, солодкого перцю та картоплі;
  • Не забувайте в процесі підготовки рибу обсипати спеціями, зеленню і чорним меленим перцем, це додасть додатковий аромат;
  • Додатково кету можна змастити майонезом з тертим сиром, це зробить страву більш поживним і ситним.

Кета в духовці – це оригінальне частування, яке прикрасить будь-який стіл – повсякденний і святковий. Ця риба поєднується з будь-якими гарнірами – відварною картоплею, рисом, овочами. Її обов'язково потрібно спробувати, адже її приготування дуже просте. Тому не варто відкладати приготування цієї риби на потім, а приступайте прямо зараз!

Що ще почитати: