Класичні рецепти незрівнянною риби під маринадом
Риба під маринадом — це страва, яку раніше подавалося в кожному будинку обов'язково були присутні у повсякденному меню. Крім цього, воно часто було присутнє в меню багатьох кафе і ресторанів. А ось в даний час, що це частування зовсім ніхто не готує, воно досить рідко присутній на наших столах.
А даремно! Риба під маринадом дуже смачна і вишукана, тому її можна готувати як для звичайних повсякденних обідів, так і для святкового меню. Навряд чи хтось зможе встояти перед цим частуванням.
Тому варто згадати, як готується це блюдо і розглянути найсмачніші рецептури його готування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
будь-якої білої риби - | 1 кілограм |
борошна - | для панірування |
масла рослинного - | для обсмажування |
моркви - | 2 штуки |
цибуля ріпчаста - | 2 штуки |
столового оцту - | 4 великі ложки |
рибного бульйону - | 250 мл |
томатної пасти - | 200 грам |
свіжої петрушки - | 5 стебел |
цукрового піску - | 50 грам |
гвоздики - | 5 штучок |
меленої кориці - | трохи |
солі і спецій - | за смаком |
лаврушки - | пара штучок |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 254 Ккал |
Приступаємо до приготування:
Білу рибу ретельно очищаємо, потрошимо і обполіскуємо у внутрішньої і зовнішньої сторони. Для приготування знадобиться тільки філейна частина;
Потім тушку розрізаємо на середні шматочки і поміщаємо на рушники з паперу, щоб вони обсохнули;
Тим часом у мисці змішуємо трохи борошна з сіллю, спеціями і різними духмяними прянощами;
Ставимо На плиту сковорідку, виливаємо соняшникову олію і розжарюємо;
Скибочки риби викладаємо в паніровку і добре обвалюємо в неї з усіх боків;
Викладаємо шматочки в паніровці в гаряче масло і смажимо з усіх боків до готовності, повинна утворитися золотава скоринка;
Готові рибні шматочки поміщаємо на широку плоску тарілку і залишаємо остигати;
Робимо маринад. Цибулю і моркву очищаємо від шкірки і шаткуємо на тонкі соломки;
Петрушку промиваємо і ріжемо дрібними шматочками;
У сковорідку з високими стінками заливаємо трохи соняшникової олії і поміщаємо її на плиту. Розжарюємо масло до кипіння;
У кипляче масло закидаємо овочеву нарізку разом з петрушкою і смажимо хвилин 5-7;
Додаємо туди томатну пасту. Приправляємо меленою корицею, гвоздикою і лаврушкой. Все добре змішуємо;
Як тільки все почне кипіти вогонь потрібно зменшити і протушкувати близько 10-15 хвилин;
Після цього всі інгредієнти заливаємо рибним маринадом, столовим оцтом і приправляємо сіллю і спеціями. Все розмішуємо і готуємо 5-10 хвилин;
Знімаємо готовий маринад з плиту, остуджуємо;
Як тільки він охолоне, заливаємо їм обсмажені рибні шматочки і подаємо на стіл.
Риба під пряно-лимонним маринадом в мультиварці
Необхідні компоненти:
- 1 кілограмів судака;
- Цибуля ріпчаста – 3 штуки;
- 2 моркви;
- Половина склянки томатного соку;
- Склянку кип'яченої води;
- 3 маленькі ложечки цедри лимона;
- Рослинна олія;
- Сіль і чорний мелений перець – на смак;
- Трохи спецій;
- Лаврове листя – 1-2 штуки.
Час приготування – 2 години.
Скільки калорій – 230.
Як готується:
- Рибу очищаємо, промиваємо і розбираємо на середні шматочки;
- В окремій мисці змішуємо сіль з чорним меленим перцем, спеціями і протертою цедрою лимона;
- Шматочки ретельно протираємо прянощами і маринуємо близько 30-40 хвилин;
- Після цього вибираємо програму «Випічка», підливаємо рослинної олії в ємність мультиварки і розігріваємо;
- На розігріте масло викладаємо промариновані шматочки і обсмажуємо з усіх боків до готовності;
- Поки риба смажиться, потрібно очистити моркву і цибулю. Морква протираємо на тертці з великими зубцями, а цибулю нарізати брусочками;
- Як тільки риба буде готова, її потрібно буде вийняти і перекласти на плоску тарілку;
- Потім закидаємо туди овочеві шматочки, смажимо до золотавості хвилини 3-5;
- Коли овочева нарізка буде готова, туди треба покласти шматочки риби, залити все томатним соком, додати лаврушку, трохи солі і чорного меленого перцю. Також підливаємо трохи води;
- Програму «Випічка» потрібно поміняти на програму «Гасіння». Готуємо в цьому режимі приблизно годину. За цей час риба вбере аромат і стане соковитою;
- Готову рибу можна подати з вареною картоплею або вареним рисом.
Тріска під болгарським маринадом в духовці
Нам буде потрібно:
- Півтора кілограма тріски;
- Одна велика цибулина;
- 2 штуки солодкого перчика;
- Морква – 2 штуки;
- 200 грам маринованих помідорів або томатної пасти;
- 2 десертні ложки борошна;
- Трохи сухих трав і приправ;
- Сіль за смаком.
Період приготування – 40 хвилин.
Скільки калорій на 100 грам – 100.
Як приготувати:
- Для початку робимо маринад. З цибулини зчищаємо лушпиння і ріжемо півкільцями;
- Моркву очищаємо від шкірки і ріжемо соломкою;
- Ставимо На плиту сковорідку, наливаємо олію, прогріваємо. На кипляче масло закидаємо цибульні півкільця і засмажуємо хвилини 3 до рум'яного кольору;
- Потім закидаємо соломки моркви і готуємо хвилин 5;
- Після цього викладаємо туди томатну пасту або очищені від шкірки і порізані мариновані помідори. Все добре перемішуємо;
- Солодкі перчики розрізаємо навпіл, вичищаємо насіння, зрізаємо плодоніжку і ріжемо на тонкі смужки;
- Засипаємо в зажарку перчик, додаємо сіль, сушені трави, спеції, сіль і все перемішуємо. Тушкуємо 10 хвилин;
- Готовий маринад знімаємо з плити. У форму для запікання викладаємо половину маринаду, зверху покласти шматочки тріски;
- Відправляємо форму в прогріту духовку до 180 градусів і залишаємо тушкуватися 15 хвилин;
- Готову страву виймаємо, ламаємо рибу дерев'яною лопаткою і обливаємо маринадом. Подаємо на стіл.
Рулет з лаваша з крабовими паличками. Це смачна і цікава закуска, яка сподобається вам точно.
Тушкована капуста з картоплею та м'ясом — традиційне блюдо, яке так часто можна зустріти на наших столах.
Оцініть наш рецепт з фото печиво «Горішки» зі згущеним молоком. Це ласощі завжди буде актуальним.
Відварений минтай: класичний томатний соус
Нам буде потрібно наступне:
- Півкіло минтая;
- Дві морквини;
- Одна цибулина;
- Один лимон;
- Склянка томатного соку;
- Півсклянки йогурту;
- Рослинна олія;
- Трохи солі і спецій.
Тривалість готування – 1 годину 20 хвилин.
Калорійність – 150.
Переходимо до готування:
- Минтай очищаємо, промиваємо і обробляємо на шматочки. Кожен шматочок солимо, посипаємо перцем;
- Лимон ріжемо навпіл. Віджимаємо з нього сік. Поливаємо лимонним соком рибу;
- Відварюємо минтай на пару приблизно 20-25 хвилин;
- Лук очищаємо і ріжемо кубиками;
- Морквину промиваємо, зчищають бруд і трьом середньої соломкою;
- Висипаємо овочеву нарізку на киплячу олію і смажимо до золотистого кольору, приблизно 5-7 хвилин;
- Поливаємо все томатним соком, насипаємо сіль, посипаємо меленим перцем. Залишаємо тушкуватися 5 хвилин;
- В кінці заливаємо йогурт, перемішуємо, проварюємо 5 хвилин і знімаємо з вогню;
- Шматочки риби викладаємо в глибоку каструлю, заливаємо маринадом і ставимо гаситися на 15 хвилин.
Корисні поради
- Перед приготуванням рибу потрібно очистити від луски, вичистити потрухи і промити з усіх боків. Голову, плавники і хвіст потрібно видалити. Для готування потрібно тільки філе;
- Для того щоб маринад вийшов ароматним і пікантним. У нього можна покласти лимонні часточки, столовий оцет, вино і скибочки яблук кислого сорту;
- Солодкість маринаду додасть цукровий пісок і мед;
- Для того щоб маринад був густим, можна додати борошно;
- Овочі краще різати на дрібні шматочки, так вони будуть набагато смачніше.
Яка ж смачна риба під маринадом, та ще зі спеціями і прянощами! Це просто відмінне блюдо. А якщо проявити фантазію, так туди можна додати спеції на свій смак і доповнити іншими овочами, наприклад, капустою, буряком, або баклажанами. Будьте впевнені, риба у будь-якому вигляді — хоч в запеченому, хоч у відварному, хоч в тушкованому — вийде незрівнянною!