07 июнь 2019 2 354

Аерогриль: що це таке і що можна в ньому приготувати?

Господині, які дорожать своїм часом і здоров'ям, давно вже зробили свій вибір на користь сучасної кухонної техніки. Чого тільки не побачиш на сучасних кухнях — блендери, тостери, розумні холодильники, шейкери, міксери, електронні ваги, навіть пельмені і локшину вже готують електронні помічники.

Але що таке на сьогоднішній день корисна річ на кухні? Це пристосування, яке дозволяє готувати смачну, різноманітну і обов'язково здорову їжу. Тобто користь від кухонного гаджета визначається в першу чергу його універсальністю.

Якщо мова зайшла про універсальному агрегаті для сучасної кухні, то, безсумнівно, лідируючу позицію в рейтингу найбільш затребуваних помічників господинь займає аерогриль.

Що це за агрегат?

Аерогриль — пристрій, що складається з круглої скляної колби і спеціальної кришки, в якій розташований елемент нагрівання і вентилятор.

Після нагрівання елемента до заданої температури, вентилятор створює завихрення гарячого повітря, які дозволяють рівномірно пропікатися, смажити, тушкувати, варити готується на його решітці блюдо.

Температура нагріву повітря варіюється від 60проС до 260проЗ, залежно від вибраного режиму, щоб уникнути пересушування їжі змінюється швидкість повітряного потоку.

«Універсальний солдат» на кухні

Часто буває так — з'явилася в будинку технічна новинка і вирушила припадати пилом на полиці. А все тому, що її щасливий власник не усвідомлює в повній мірі яке щастя йому привалило.

Аерогриль з успіхом замінить і традиційну плиту і духовку, і пароварку, і мікрохвильовку, і тостер, і сушарку для овочів та фруктів, і мангал або электрошашлычницу, і йогуртницю, і стерилізатор банок для консервування, так і просто каструлю для приготування перших страв.

Корисні функції

Якщо цей «розумник» з'явився на кухні, то найголовніше — їжа, яку приготують у ньому буде здоровою! А все чому? Бо незаперечний плюс приготування, наприклад, м'ясних страв — мінімум жиру за збереження всіх корисних властивостей і соковитості страви, весь жир у процесі готування стече на дно чаші.


Економні господині можуть потім його використовувати за призначенням. Крім користі, яка для когось важливіше є ще один фактор — страви з аэрогриля — смачні! Котлетки — м'які і соковиті, бісквіти — високі й пишні, курка-гриль — ароматна з золотистою скоринкою.

Щоб надати страві той самий «аэрогрильный» шарм, за який так люблять це пристрій, потрібно вибирати прилад з функцією Підтримання температури».

Щоб по закінченні програми машина продовжувала томити блюдо, але в більш економному режимі на більш низькій температурі, в режимі підігріву, і, якщо є можливість, давала своєму шедевру потомитися 20 хвилин «понад норму».

Чаша аэрогриля виготовлена з небиткого жаростійкого скла, тому вона досить важка і доглядати за нею непросто. Деякі моделі аэрогриля оснащені функцією «Самоочищення», щоб полегшити життя своєму власникові.

У чашу потрібно просто налити воду з миючим засобом і запустити режим самоочищення. Далі розумна машина зробить все сама.

На що звернути увагу при виборі

  1. Регулювання висотності відіграє роль у тому, наскільки вище або нижче буде перебувати від нагрівання продукт приготування;
  2. Потрібно звернути увагу на наявність/відсутність кільця для збільшення корисного об'єму аэрогриля для можливості готувати більшу кількість їжі;
  3. Наявність щипців для заміни гарячих решіток і захоплення готових страв;
  4. Бажано наявність шампурів і вертіла для курки. Проте, якщо необхідно приготувати шашлик з м'яса або овочів шампура можна замінити дерев'яними шпажками відповідної довжини;
  5. Знімний шнур полегшить миття і зберігання, дозволить зберігати шнур прямо всередині агрегату, коли він зберігається, наприклад, в коморі, це дозволить заощадити місце і уникнути намотування шнура, щоб уникнути його можливого пошкодження;
  6. Знімній кришці слід віддати перевагу відкривається на кронштейні. Після приготування страви доведеться шукати місце куди покласти гарячу знімну кришку або мати спеціальну підставку для цього, кришка на кронштейні завжди на своєму місці. Проте, варто звернути увагу на місце прилягання кришки до корпусу — кріплення повинні бути не пластмасовими, металевими а — кришка досить важка;
  7. Захисна решітка нагрівального приладу повинна бути знімною (на болтах), щоб після приготування страви можна було її легко відкрутити, вимити і поставити назад. Решітка швидко засмічується, незнімну грати доводиться мити разом з електричною частиною , цей момент не враховується багатьма виробниками та малодосвідченими покупцями;
  8. Елементом нагріву в аерогрилі може служити тен або галоген. Строк корисної експлуатації галогену — скляної трубки з нагрівальною спіраллю всередині, яка при нагріванні починає світитися, — до 3 років. У той час як у металевого тена — 8-10 років;
  9. Порядний виробник обов'язково сповістить майбутнього власника аэрогриля про те, що слід бути уважним, забезпечивши агрегат наклейкою «Обережно! Гаряча поверхня!». Визначальну роль при виборі аэрогриля це не грає, але наявність або відсутність такої наклейки свідчить про відповідність всього приладу міжнародним нормам.

Мультиварка або аерогриль?

Як бути, коли лише входячи в магазин побутової техніки, розбігаються очі, подруги навперебій розхвалюють кожна свою кухонну помічницю, а фінанси, так і квадратні метри кухні, і без того заполонені різним начинням, дозволяють придбати лише щось одне?

Нині «в тренді» дві диво-машини — аерогриль і мультиварка. Так що ж вибрати?

Мультиваркам давно віддали пальму першості матусі, ощасливлені тим, що не потрібно вставати о 5 ранку, щоб зварити своїм чадам кашку до сніданків. А якщо навіть проспати час Х, мультиварка почекає, потримає кашку в режимі підігріву.

Якщо ж сидячи вдома в осінній дощовий день раптом нестерпно захотілося шашлику — справжнього, не зі сковорідки, не з духовки, то тут, безсумнівно, виграє двоборство аерогриль.

З переваг аэрогриля варто відзначити можливість приготування кількох страв, чого в мультиварці немає.

Але і той, і той гаджет міцно завоював своє місце на дачних ділянках, де народ, який раніше тулився у електроплит і кип'ятильників, тепер варить повноцінні борщі зі свіжозібраних овочів з грядки.

Так що, роблячи вибір між аэрогрилем і мультиварка кожен споживач повинен спиратися на індивідуальні потреби, попередньо проаналізувавши які функції він покладає на свого майбутнього кухонного «друга». Але те, що їжа, приготовлена з їх допомогою, буде смачною і здоровою можна не сумніватися.


А ви знаєте як приготувати свиняче серце в мультиварці, щоб продукт залишався соковитим і ніжним?Курячі стегна в сметані підходять для приготування в мультиварці і в аерогрилі, читайте як їх правильно приготувати.Приготуйте баклажани в аерогрилі за нашим рецептом з покроковими фото і відео, читайте наші рецепти.

Рецепти страв для аэрогриля

Аерогриль — це чудовий агрегат для приготування різноманітних страв, від супів і закусок до десертів. Страви, приготовлені в аерогрилі відрізняються соковитістю і надзвичайно ніжним смаком. Спробуйте приготувати.

Курячі котлети з фетою "Золоте руно"
Інгредієнти Кількість
Куряче філе - 2 цілих або 4 половинки
Цибулина - 1 штука
Морква - 1-2 штуки
Спеції (куркума, суміш прованських трав, каррі, сухий часник, чорний перець, сіль) - за смаком
Фета - 100 - 150 грамів
Яйце - 1 штука
Рослинна олія - чайна ложка
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 125 Ккал

Помолоти на м'ясорубці куряче філе з цибулею і морквою. Злити зайвий сік, вбити яйце, щоб котлетки не розвалювалися, додати сіль і спеції.

Зліпити коржі з фаршу, в центр кожної додаючи кулька фети. Сформувати закриту котлету.

Готувати в аерогрилі, швидкість повинна бути висока, температура — 260проС протягом 25 хвилин. Запікати котлети на середній решітці.

Суфле із бананів «Ніжність»

Інгредієнти:

  • Банани — 2 шт;
  • Яйце — 4 шт. (знадобляться тільки білки);
  • Цукрова пудра — 3 ст. ложки;
  • Ванілін або ванільний цукор.

Розім'яти блендером або міксером, а можна і просто виделкою банани;

додати збиті з цукровою пудрою і ваніліном білки і відправити у форму для запікання.

Готується страва на нижній решітці аэрогриля на низькій швидкості при температурі 200проС.

При подачі на стіл можна прикрасити цукровою пудрою і горіхами. Це блюдо особливо люблять діти

Копчена скумбрія

Інгредієнти:

  • 1-2 скумбрії;
  • Сіль, спеції;
  • Тирса (краще вільхові);
  • Ароматизатор «Рідкий дим»;
  • Олія — за смаком.

Посолити і змастити зсередини і зовні рослинним маслом і рідким димком добре промиту і випатрану тушку скумбрії (без голови і хвоста), а потім туго перев'язати мотузкою. Грати, на якій буде коптитися скумбрія, теж потрібно змастити маслом, потім встановити її на нижній рівень.

На верхньому рівні встановити решітку з металевим посудом з невеликою кількістю тирси, попередньо замочених в «Рідкому димі». Готується страва при температурі 200 оС протягом 45 хвилин.

Що думають наші передплатники про використання аэрогриля

Сергій Р., 37 років:

«Коли в нашій сім'ї з'явилися доньки-близнючки ми стали жити по-новому. Дружину я бачив тільки зрідка і то, щоб почути її изнемогающий голос з проханням простерилізувати дитячі пляшечки чи розігріти кашку дівчатам. Про те, щоб побути разом або смачно пообідати і мріяти не доводилося. Що поробиш, діти – квіти життя...На річницю весілля мої батьки подарували нам непотрібний (як тоді нам здавалося) агрегат — аерогриль. Як же я помилявся! Сьогодні, по закінченні трьох місяців наша сім'я щаслива. Ще б пак – він все робить за нас. Наші малятка на грудному вигодовуванні, тому дієтична їжа, приготовлена за допомогою аэрогриля для моєї дружини – саме те, а я час від часу балую то курочкою-гриль, то шашличком, я навіть бісквіти піч навчився. А головне, після приготування налив води, натиснув кнопочку і мій супер-гаджет готовий до новим творінням. Незамінна річ для тих, хто потребує в дієтичному харчуванні і кому катастрофічно не вистачає часу на готування!»

Тетяна М., 60 років:

«На честь виходу на пенсію колеги подарували мені мою давню мрію – аерогриль. Я давно поглядала на нього в магазинах, але ніяк не наважувалася придбати, все боялась, що він дуже великий і займе всі і так дефіцитний простір на моїй кухні. Страхи мої себе не виправдали, і вже через три тижні з моєї кухні поступово почали зникати роками улюблені та звичні мені прилади. Першою «поїхала» в гараж електродуховка. Вся випічка чудово виходить в аерогрилі. Слойки, коржі для пирогів, запіканок – поки перепробувала всі рецепти навіть додала у вазі. Але це нічого, потім я освоїла запечені овочі і рибу, які прописав лікар-гастроентеролог моєму чоловікові. Донька подарувала мені скляні жароміцні горщики, в яких я із задоволенням варю перші страви – тепер вони завжди свіжі та їх смак зовсім не такий, як в каструлі на плиті. Загалом експеримент триває, наближається літо, аерогриль їхати з нами на дачу, але якщо ми їдемо туди відпочивати, то йому там відпочити навряд чи вдасться!»
Що ще почитати: