Салати з консервованої морської капусти — корисні, смачні і доступні
Морський капустою називають певний вид водоростей (бурого), які ростуть в море. Офіційне їх назва – ламінарія.
Завдяки колосального набору різноманітних корисних речовин і мікроелементів її з давніх часів проживають на морському березі народи не тільки застосовували як поживний продукт, з якого можна приготувати багато смачних страв, але і удобрювали нею землю, на якій плодоносили дерева і рослини, що дають плоди, які вживають в їжу.
Такий вид водоростей відрізняється приємним смаком і низькою калорійністю (в ста грамах міститься всього 24,9 кілокалорій). Тому їх можна вживати в їжу людям із зайвою вагою.
Морська капуста консервована: користь і шкода
Вони відносяться до багаторічним морським рослинам. Карське та Біле море багаті певним типом ламинарий – пальчаторассеченной і цукристої. На глибинах, що в середньому складають шість метрів, можна побачити цілі ліси водоростей. Якщо грунт кам'яний, вони ростуть на глибині – до 35 метрів.
В першу чергу слід відзначити великий вміст йоду в морській капусті, роль якого в організмі людини важко переоцінити. Для того, щоб отримати необхідну добову дозу такого елемента, цілком вистачає 30 грамів ламінарії даного виду.
Вона дуже багата елементами, завдяки яким особливо цінується в якості продукту харчування, що поліпшує здоров'я і самопочуття:
- Йод (0,25 мг на 100 г ваги в сухому стані, що дещо перевищує норму людини в добу);
- Залізо;
- Калій;
- Магній;
- Вітаміни С, В, А, Е, К;
- Марганець;
- Залізо;
- Фосфор;
- Кальцій;
- Фітостерини;
- Кремній;
- Натрій;
- Кислота фолієва і глютамінова.
Консервована морська капуста дуже корисна для поліпшення роботи кишечника. При запорах вона надає стимуляцію слизової кишки, тим самим поліпшуючи її функціональність.
Відома незаперечна користь таких водоростей в косметології. Їх застосовують для обертывающих процедур. При регулярному вживанні морської капусти з організму виводяться токсини, шлаки і зайву рідину.
Дуже корисний такий продукт для органів зору і для збільшення розумових здібностей. Люди, які їдять його регулярно, відрізняються активністю, бадьорістю і гарним самопочуттям.
Завдяки ламінарії поліпшується діяльність нервових клітин, що дозволяє зміцнюватися нервової системи, підвищувати стійкість до стресів. Відомо, що вона попереджає появу пухлин і покращує імунітет.
Її рекомендують для нормалізації гормонального фону, профілактики та лікування захворювань судин. Вона уповільнює старіння шкіри, підвищує працездатність людини, знижує високий артеріальний тиск.
Незважаючи на всю корисність морської капусти, вона все ж має деякі протипоказання. В числі яких такі стани:
- Чутливість до йоду;
- Вагітність (через невідомості щодо впливу надлишку йоду на майбутнього дитини);
- Гломерулонефрит, пієлонефрит або ниркова недостатність;
- Важкі форми туберкульозу (тільки після консультації лікаря);
- Гіпертиреоз;
- Алергічні реакції;
- Геморой;
- Остеопороз (з обережністю);
- Чиряки на тілі й особі;
- Діатези;
- Риніт;
- Надлишок йоду в організмі.
У будь-якому випадку при наявності яких-небудь відхилень у відношенні здоров'я необхідно проконсультуватися з лікарем перед тим, як вжити в їжу такий продукт. Не можна довго їсти водорості, оскільки при цьому існує ризик отримати остеопороз, а це досить непростий стан.
Салати
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Ламінарія консервована - | 300 г |
Курячі яйця - | 4 штуки |
Картопля - | 300 г |
Майонез - | для заправки |
Відварне м'ясо яловиче - | 200 г |
Сіль - | за смаком |
Морква - | 1 штука |
Перець мелений - | за смаком |
Зелений кріп - | кілька гілочок |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 г: 900 Ккал |
Етапи приготування:
- Варять картоплю «в мундирі», яйця круто, відварюють яловичину і моркву;
- Відкривають банку з ламинарией;
- Яйця ріжуть і натирають на тертці;
- Готову картоплю звільняють від шкірки, нарізають на дрібні кубики;
- Морквину чистять і натирають на тертці (залишаючи шматочок для сервірування);
- Яловичину, яка вже зварилася, ріжуть на шматочки подрібніше (слід зазначити, що таке м'ясо розм'якшується протягом п'яти годин варіння);
- Овочі, водорості, м'ясо і яйця змішують в одній ємності;
- Солять, перчать і заправляють майонезом;
- З шматочка морквини вирізають квіточку і кладуть на середину блюда, кладуть гілочки кропу і подають на стіл.
З морської капусти з крабовими паличками і картоплею
Знадобляться такі продукти:
- Ламінарія консервована – 160 г;
- Картопля – 200 г;
- Палички крабові — 7 штук;
- Майонез – на смак;
- Гострий перець мелений червоний – на смак.
Час приготування страви: 20-30 хвилин. Калорійність складає – 500 кілокалорій.
Приготування такого салату з консервованої морської капусти:
-
- Картоплю відварюють, прибирають шкірку і ріжуть на дрібні кубики, цибулю кільцями;
-
- Крабові палички нарізають тонкими смужками, з'єднують з відварною картоплею;
-
- Додають консервовану ламінарію, перчать, все змішують;
-
- Заправляють інгредієнти майонезом і подають до столу.
З консервованої ламінарії, кукурудзи та овочів
Необхідні інгредієнти:
- Капуста морська консервована – одна банка;
- Кукурудза консервована солодка – 250 г;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Сіль – за смаком;
- Варені яйця – 3 штуки;
- Цибуля – 1,5 цибулини;
- Огірки – 3 штуки;
- Помідори – 3 штуки;
- Майонез – за смаком;
- Сіль – за смаком;
- Сік лимона – за смаком.
Час приготування: 10 хвилин. Калорійність – 300 кілокалорій.
Приготування салату з консервованої морської капусти, кукурудзи та овочів:
- Цибулю обчищають, миють, дрібно ріжуть, підсмажують;
- Яйця, огірки, помідори нарізують кубиками, змішують із смаженою цибулею і ламинарией;
- Тиснуть часник видавити зубок часнику і кладуть у ту ж ємність;
- Все змішують з майонезом, заправляють лимонним соком, підсолюють – страва готова.
Як приготувати карпаччо з яловичини, особливості цієї страви а як правильно підібрати спеції до нього.
Як приготувати найсмачніший торт, читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт картопляної запіканки з м'ясом, вам точно сподобається ця страва.
Поради господиням
Ламінарію використовують в сушеному, свіжому і консервованому вигляді. В останньому випадку вона володіє такими ж корисними властивостями, як і свіжа. Її відмінне поєднання з м'ясними стравами, деяким крупами, овочами дозволяє створювати багато смачних і корисних страв.
Консервовану морську капусту можна подавати на стіл у поєднанні з іншими морепродуктами, м'ясом краба, рисовою кашею, кукурудзою, а так само рибними стравами.
Однак важливо знати, що у складі ламінарії велику кількість йоду, тому не потрібно зловживати таким продуктом. Достатньо 20-30 грамів на добу для того, щоб заповнити всі потреби організму в цьому мікроелементі.
Якщо немає протипоказань для вживання ламінарії, можна сміливо готувати для своєї родини страви з використанням такого цінного і корисного для здоров'я продукту.
Досвідчені господині здатні створювати свої власні кулінарні шедеври, особливо у вигляді салатів, з консервованої морської капусти.