Як смачно приготувати суп з морської капусти
Морська капуста (ламінарія) займає важливе місце в харчуванні східних націй. Корейська, японська, далекосхідна кухня і не уявляє себе без цього продукту. Можливо, секрет довголіття криється в ній? Поки вчені вирішують це питання, краще приготувати смачний суп і порадувати себе і свою сім'ю.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| філе курячого - | 2 шт. | 
| моркви - | 1 шт. | 
| морської капусти - | 220 г | 
| картоплин - | 5 шт. | 
| лука - | 1 шт. | 
| яєць - | 4 шт. | 
| сметани - | за смаком | 
| Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал | 
Приготування супу:
- Промите філе покласти в воду, приправити, варити приблизно двадцять хвилин;
 - Коли бульйон вже досить покипел, м'ясо витягнути, а в нього покласти очищену від шкірки картоплю. Її потрібно порізати невеликими шматочками;
 - Подрібнити почищену цибулину і перекласти її в сковороду, де є трохи олії. Включити вогонь;
 - Моркву слід натерти, попередньо зчистив шкірку, а потім додати в сковороду до цибулі і все разом обсмажити хвилин сім; 

 - Далі додати обидва продукту до картоплі і все разом варити, поки картопля майже приготується; 

 - У цей момент слід додати морську капусту. Якщо зробити це занадто рано, картопля не зможе нормально приготуватися через кислоти; 

 - Зварити яйце до стану твердого жовтка, охолодити його хоча б до теплого стану, почистити і красивими кубиками додати прямо в суп; 

 - Проварити протягом п'яти хвилин, врегулювати смак спеціями. Додати нарізане шматочками м'ясо. Подавати зі сметаною і зеленню.
 
Суп з морською капустою по-корейськи
- 30 мл кунжутного масла;
 - 180 г яловичини;
 - 30 мл соєвого соусу;
 - 3 зубці часнику;
 - 160 г морської капусти.
 
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Калорії: 144.
Як зварити суп:
- М'ясо вимити, видалити всі зайві жилки, порізати невеликими шматочками. Влити до нього масло і соус, перемішати, залишити маринуватися на півгодини;
 - Ламінарію витягти з рідини, якщо вона є, дати їй стекти, після чого можна навіть віджати руками. Порізати на зручні шматочки, щоб було приємніше їсти;
 - Коли яловичина промаринувалася, її слід разом із заправкою перекласти в сковороду, де на середньому вогні злегка обсмажити. Повинна з'явитися дуже ніжна шкірка;
 - Перекласти В каструлю м'ясо, дрібно рубаний очищений часник, а також морську капусту;
 - Залити приблизно двома літрами води і поставити на плиту;
 - Варити мінімум двадцять п'ять хвилин, додати спеції;
 - Подавати з кунжутом зверху і рисом в окремій чаші. Цей суп подається іменинникам та породіллям як незмінний символ початку нового життя.
 
Суп «Далекосхідний»
- 6 картоплин;
 - 1400 мл бульйону;
 - 1 банка морської капусти (салат «далекосхідний»);
 - 1 морква;
 - масло.
 
Час приготування: 40 хвилин.
Калорії: 42.
Процес варіння:
- Моркву порізати, після чого натерти її крупно. Краще використовувати тертці для корейської моркви. А ще можна просто порізати коренеплід ножем на соломку, досить тонку. Покласти в каструлю, де буде варитися суп;
 - Додати ложку-дві олії та включити вогонь. Обсмажити моркву, щоб вона стала м'якше;
 - За цей час потрібно очистити картоплю і нарізати її кубиками невеликого розміру, додати до м'якої моркви і залити все бульйоном;
 - Зварити картоплю, а потім додати сюди банку з салатом «далекосхідний». Він продається там же, де і звичайна капуста: на відділі з рибою і «все для суші». До його складу входить цибуля, тому він не додається окремо. Банку – це близько 200 м;
 - Розсіл, в якій лежав салат, теж можна додати, але дуже маленькими порціями, постійно пробуючи суп. Якщо переборщити, оцту буде занадто багато;
 - Дати закипіти і через хвилину вимкнути. Подавати відразу.
 
Суп «Сахалінське»
- 380 г свинини;
 - 3 картоплини;
 - 60 г сметани;
 - 2 цибулини;
 - 140 г морської капусти;
 - 1 моркву.
 
Час приготування: 1 годину 10 хвилин.
Калорії: 130.
Варіння супу:
- Свинину слід брати з кісточкою. Промити м'ясо, відокремивши його від кістки, після чого порізати її невеликими брусочками. Злегка обсмажити на розпеченій сковороді, щоб свинина придбала інший колір і буквально трохи засмажилась;
 - Капусту розрізати на більш зручні шматочки і покласти її до м'яса;
 - З лука зняти лушпиння, дрібно порубати його і теж додати в сковороду;
 - Очищену натерту моркву покласти до решти інгредієнтів, все перемішати і пасерувати ще хвилин п'ять. Можна додати зовсім трохи спецій;
 - На кістки необхідно зварити бульйон, після чого її викинути;
 - Покласти в бульйон очищену і нарізану картоплю, варити хвилин п'ятнадцять, а потім помістити сюди вміст сковороди і розмішати;
 - Додати різні спеції і домогтися повної готовності м'яса і картоплі. При подачі в кожну тарілку покласти сметану.
 
Суп з сушеної ламінарії
- 90 г плавленого сиру;
 - 70 г сушеної морської капусти;
 - 2 моркви;
 - 1 упаковка крабових паличок;
 - 8 перепелиних яєць.
 
Час приготування: 1 год.
Калорії: 151.
Етапи варіння:
- Покласти в миску пучок сухої ламінарії. Вона зазвичай продається в корейських магазинах. Далі залити її водою і залишити набухати на півгодини. Вона сильно збільшиться в обсягах, тому потрібна велика миска;
 - Далі руками віджати масу з водоростей, промити її, знову віджати і перекласти на обробну дошку. Порізати на невеликі шматочки, можна навіть дрібно нашаткувати;
 - Яйця зварити круто. Для цього їм знадобиться всього чотири хвилини перебування в окропі, після чого, як правило, охолодити і очистити. Розрізати навпіл;
 - Перекласти водорості в каструлю, де вона повинна покипіти хвилин десять;
 - Морква звільнити від шкірки і натерти досить крупно, покласти в суп;
 - В олії обсмажити дрібно нашатковану цибулю, додати його до решти продуктів;
 - Крабові палички витягнути з упаковки і порізати невеликими кружечками, теж додати в каструлю;
 - Сир можна нарізати кубиками, а можна – брусочками, а краще зовсім натерти, додати в каструлю;
 - Варити, поки сир повністю не розчиниться. Для цього суп потрібно заважати постійно;
 - Перед подачею, прямо в тарілку, покласти половинки варених яєць. Можна їх і натерти.
 
М'ясні биточки з підливою — навчитеся готувати цю страву правильно.
Візьміть на замітку рецепт салату з смаженими грибами, який стане в нагоді в пост.
Пісний пиріг з яблуками і манкою — напередодні посту ці рецепти будуть корисні.
Рецепт страви в мультиварці
- 120 г рису;
 - 1 банку консервованої морської капусти;
 - 1 цибуля;
 - 3 картоплини;
 - 40 г моркви;
 - 2 листків лавра.
 
Час приготування: 50 хвилин.
Калорії: 107.
Варіння супу:
- Рис промити і перекласти в чашу мультиварки. Наповнити її водою і дати злаку проваритися протягом десяти хвилин на режимі «Смаження». Рис може бути як круглим, так і довгим – він все одно досить сильно розвариться. Тому деякі господині використовують замість рису пшоно або перлову крупу;
 - В цей час необхідно почистити картоплю і порізати його брусочками, додати в чашу, варити ще десять хвилин;
 - Моркву натерти, попередньо очистивши її, і разом з листом лавра теж покласти в суп можна додати інші спеції;
 - Цибулю нарізати півкільцями і додати до інших продуктів, а режим змінити на «Варка на пару» з таймером на півгодини;
 - За п'ять хвилин до сигналу пристрою необхідно додати ламінарію, закрити кришку і продовжити готувати залишився. Після сигналу можна відразу подавати, витягнувши листи лавра.
 
Суп з рибою і морською капустою
- 1 картоплина;
 - 1 банку рибних консервів;
 - 45 г рису;
 - 1 банка морської капусти;
 - 1 цибуля;
 - 2 л води.
 
Час приготування: 35 хвилин.
Калорії: 20.
Як варити:
- У каструлю влити воду і дати їй закипіти. В цей час рис слід промити, а картоплю очистити і нарізати зручними шматочками. Коли почалося кипіння, обидва продукту одночасно покласти в каструлю;
 - Цибулю нашаткувати і злегка обсмажити в олії, можна додати чорний перець. Потім його потрібно перекласти в каструлю;
 - Далі слід додати рибу, масло не використовувати. Це може бути як горбуша, так і тунець та сардини – хто що любить. Риба повинна бути у власному соку, а не в томатній заправці або ще в чому-небудь. Це дуже важливо;
 - Додати морську капусту і варити ще кілька хвилин. Зняти з вогню і подавати. А якщо є час, можна зварити бульйон на свіжій рибі, потім витягнути її, приготувати все за рецептом, а в самому кінці, вже під час подачі, кожному в тарілку додати акуратні шматочки риби без кісточок. Готувати можна навіть на залишках від лосося або іншої риби, так званий «набір для юшки».
 
Поради кухарів
Хоча в світі є 33 види морської капусти, в їжу вживають лише три. Найбільш цінний і дорогий вид – японський. Саме його використовують для приготування різних страв, так як ця ламінарія (як ще називають водорость) дуже м'яка і володіє високими смаковими якостями. Інші види використовуються в промисловості, наприклад, у фармакології.
Дешева морська капуста найчастіше жорстка. Це – більш дешеві види водорості, їх неприємно їсти, хоча користі в них не менше. Якщо добре їх проварити, жорсткість піде, проте в салат додавати такий продукт не варто. При покупці обов'язково звертайте увагу не тільки на ціну, але і на склад: у ньому не повинно бути жодних хімічних добавок.
Готувати такий суп можна не тільки на воді або бульйоні. Можна приготувати овочевий бульйон, в якому багато вітамінів, а ще використовувати воду, де варилися креветки або інші морепродукти. Навіть склянку рідини, доданий в звичайну воду, поліпшить смак майбутнього супу.
Багато вважають суп з морською капустою корейським аналогом щів. Особливо це схоже не тільки кольором, але і додаванням яєць. Дітям складно звикнути до такої їжі відразу, хоча в Кореї його просто обожнюють. Втім, якщо згадати, скільки ж поживного несе в собі морська капуста, наприклад, вітамін В12, всі сумніви відпадають: потрібно готувати і куштувати!







