14 март 2019 2 914

Як смачно приготувати суп з морської капусти

Морська капуста (ламінарія) займає важливе місце в харчуванні східних націй. Корейська, японська, далекосхідна кухня і не уявляє себе без цього продукту. Можливо, секрет довголіття криється в ній? Поки вчені вирішують це питання, краще приготувати смачний суп і порадувати себе і свою сім'ю.

Рецепт супу з ламинарией і яйцем
Інгредієнти Кількість
філе курячого - 2 шт.
моркви - 1 шт.
морської капусти - 220 г
картоплин - 5 шт.
лука - 1 шт.
яєць - 4 шт.
сметани - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Приготування супу:

  1. Промите філе покласти в воду, приправити, варити приблизно двадцять хвилин;
  2. Коли бульйон вже досить покипел, м'ясо витягнути, а в нього покласти очищену від шкірки картоплю. Її потрібно порізати невеликими шматочками;
  3. Подрібнити почищену цибулину і перекласти її в сковороду, де є трохи олії. Включити вогонь;
  4. Моркву слід натерти, попередньо зчистив шкірку, а потім додати в сковороду до цибулі і все разом обсмажити хвилин сім;
  5. Далі додати обидва продукту до картоплі і все разом варити, поки картопля майже приготується;
  6. У цей момент слід додати морську капусту. Якщо зробити це занадто рано, картопля не зможе нормально приготуватися через кислоти;
  7. Зварити яйце до стану твердого жовтка, охолодити його хоча б до теплого стану, почистити і красивими кубиками додати прямо в суп;
  8. Проварити протягом п'яти хвилин, врегулювати смак спеціями. Додати нарізане шматочками м'ясо. Подавати зі сметаною і зеленню.

Суп з морською капустою по-корейськи

  • 30 мл кунжутного масла;
  • 180 г яловичини;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • 3 зубці часнику;
  • 160 г морської капусти.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорії: 144.

Як зварити суп:

  1. М'ясо вимити, видалити всі зайві жилки, порізати невеликими шматочками. Влити до нього масло і соус, перемішати, залишити маринуватися на півгодини;
  2. Ламінарію витягти з рідини, якщо вона є, дати їй стекти, після чого можна навіть віджати руками. Порізати на зручні шматочки, щоб було приємніше їсти;
  3. Коли яловичина промаринувалася, її слід разом із заправкою перекласти в сковороду, де на середньому вогні злегка обсмажити. Повинна з'явитися дуже ніжна шкірка;
  4. Перекласти В каструлю м'ясо, дрібно рубаний очищений часник, а також морську капусту;
  5. Залити приблизно двома літрами води і поставити на плиту;
  6. Варити мінімум двадцять п'ять хвилин, додати спеції;
  7. Подавати з кунжутом зверху і рисом в окремій чаші. Цей суп подається іменинникам та породіллям як незмінний символ початку нового життя.

Суп «Далекосхідний»

  • 6 картоплин;
  • 1400 мл бульйону;
  • 1 банка морської капусти (салат «далекосхідний»);
  • 1 морква;
  • масло.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорії: 42.

Процес варіння:

  1. Моркву порізати, після чого натерти її крупно. Краще використовувати тертці для корейської моркви. А ще можна просто порізати коренеплід ножем на соломку, досить тонку. Покласти в каструлю, де буде варитися суп;
  2. Додати ложку-дві олії та включити вогонь. Обсмажити моркву, щоб вона стала м'якше;
  3. За цей час потрібно очистити картоплю і нарізати її кубиками невеликого розміру, додати до м'якої моркви і залити все бульйоном;
  4. Зварити картоплю, а потім додати сюди банку з салатом «далекосхідний». Він продається там же, де і звичайна капуста: на відділі з рибою і «все для суші». До його складу входить цибуля, тому він не додається окремо. Банку – це близько 200 м;
  5. Розсіл, в якій лежав салат, теж можна додати, але дуже маленькими порціями, постійно пробуючи суп. Якщо переборщити, оцту буде занадто багато;
  6. Дати закипіти і через хвилину вимкнути. Подавати відразу.

Суп «Сахалінське»

  • 380 г свинини;
  • 3 картоплини;
  • 60 г сметани;
  • 2 цибулини;
  • 140 г морської капусти;
  • 1 моркву.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин.

Калорії: 130.

Варіння супу:

  1. Свинину слід брати з кісточкою. Промити м'ясо, відокремивши його від кістки, після чого порізати її невеликими брусочками. Злегка обсмажити на розпеченій сковороді, щоб свинина придбала інший колір і буквально трохи засмажилась;
  2. Капусту розрізати на більш зручні шматочки і покласти її до м'яса;
  3. З лука зняти лушпиння, дрібно порубати його і теж додати в сковороду;
  4. Очищену натерту моркву покласти до решти інгредієнтів, все перемішати і пасерувати ще хвилин п'ять. Можна додати зовсім трохи спецій;
  5. На кістки необхідно зварити бульйон, після чого її викинути;
  6. Покласти в бульйон очищену і нарізану картоплю, варити хвилин п'ятнадцять, а потім помістити сюди вміст сковороди і розмішати;
  7. Додати різні спеції і домогтися повної готовності м'яса і картоплі. При подачі в кожну тарілку покласти сметану.

Суп з сушеної ламінарії

  • 90 г плавленого сиру;
  • 70 г сушеної морської капусти;
  • 2 моркви;
  • 1 упаковка крабових паличок;
  • 8 перепелиних яєць.

Час приготування: 1 год.

Калорії: 151.

Етапи варіння:

  1. Покласти в миску пучок сухої ламінарії. Вона зазвичай продається в корейських магазинах. Далі залити її водою і залишити набухати на півгодини. Вона сильно збільшиться в обсягах, тому потрібна велика миска;
  2. Далі руками віджати масу з водоростей, промити її, знову віджати і перекласти на обробну дошку. Порізати на невеликі шматочки, можна навіть дрібно нашаткувати;
  3. Яйця зварити круто. Для цього їм знадобиться всього чотири хвилини перебування в окропі, після чого, як правило, охолодити і очистити. Розрізати навпіл;
  4. Перекласти водорості в каструлю, де вона повинна покипіти хвилин десять;
  5. Морква звільнити від шкірки і натерти досить крупно, покласти в суп;
  6. В олії обсмажити дрібно нашатковану цибулю, додати його до решти продуктів;
  7. Крабові палички витягнути з упаковки і порізати невеликими кружечками, теж додати в каструлю;
  8. Сир можна нарізати кубиками, а можна – брусочками, а краще зовсім натерти, додати в каструлю;
  9. Варити, поки сир повністю не розчиниться. Для цього суп потрібно заважати постійно;
  10. Перед подачею, прямо в тарілку, покласти половинки варених яєць. Можна їх і натерти.

М'ясні биточки з підливою — навчитеся готувати цю страву правильно.

Візьміть на замітку рецепт салату з смаженими грибами, який стане в нагоді в пост.

Пісний пиріг з яблуками і манкою — напередодні посту ці рецепти будуть корисні.

Рецепт страви в мультиварці

  • 120 г рису;
  • 1 банку консервованої морської капусти;
  • 1 цибуля;
  • 3 картоплини;
  • 40 г моркви;
  • 2 листків лавра.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорії: 107.

Варіння супу:

  1. Рис промити і перекласти в чашу мультиварки. Наповнити її водою і дати злаку проваритися протягом десяти хвилин на режимі «Смаження». Рис може бути як круглим, так і довгим – він все одно досить сильно розвариться. Тому деякі господині використовують замість рису пшоно або перлову крупу;
  2. В цей час необхідно почистити картоплю і порізати його брусочками, додати в чашу, варити ще десять хвилин;
  3. Моркву натерти, попередньо очистивши її, і разом з листом лавра теж покласти в суп можна додати інші спеції;
  4. Цибулю нарізати півкільцями і додати до інших продуктів, а режим змінити на «Варка на пару» з таймером на півгодини;
  5. За п'ять хвилин до сигналу пристрою необхідно додати ламінарію, закрити кришку і продовжити готувати залишився. Після сигналу можна відразу подавати, витягнувши листи лавра.

Суп з рибою і морською капустою

  • 1 картоплина;
  • 1 банку рибних консервів;
  • 45 г рису;
  • 1 банка морської капусти;
  • 1 цибуля;
  • 2 л води.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорії: 20.

Як варити:

  1. У каструлю влити воду і дати їй закипіти. В цей час рис слід промити, а картоплю очистити і нарізати зручними шматочками. Коли почалося кипіння, обидва продукту одночасно покласти в каструлю;
  2. Цибулю нашаткувати і злегка обсмажити в олії, можна додати чорний перець. Потім його потрібно перекласти в каструлю;
  3. Далі слід додати рибу, масло не використовувати. Це може бути як горбуша, так і тунець та сардини – хто що любить. Риба повинна бути у власному соку, а не в томатній заправці або ще в чому-небудь. Це дуже важливо;
  4. Додати морську капусту і варити ще кілька хвилин. Зняти з вогню і подавати. А якщо є час, можна зварити бульйон на свіжій рибі, потім витягнути її, приготувати все за рецептом, а в самому кінці, вже під час подачі, кожному в тарілку додати акуратні шматочки риби без кісточок. Готувати можна навіть на залишках від лосося або іншої риби, так званий «набір для юшки».

Поради кухарів

Хоча в світі є 33 види морської капусти, в їжу вживають лише три. Найбільш цінний і дорогий вид – японський. Саме його використовують для приготування різних страв, так як ця ламінарія (як ще називають водорость) дуже м'яка і володіє високими смаковими якостями. Інші види використовуються в промисловості, наприклад, у фармакології.

Дешева морська капуста найчастіше жорстка. Це – більш дешеві види водорості, їх неприємно їсти, хоча користі в них не менше. Якщо добре їх проварити, жорсткість піде, проте в салат додавати такий продукт не варто. При покупці обов'язково звертайте увагу не тільки на ціну, але і на склад: у ньому не повинно бути жодних хімічних добавок.

Готувати такий суп можна не тільки на воді або бульйоні. Можна приготувати овочевий бульйон, в якому багато вітамінів, а ще використовувати воду, де варилися креветки або інші морепродукти. Навіть склянку рідини, доданий в звичайну воду, поліпшить смак майбутнього супу.

Багато вважають суп з морською капустою корейським аналогом щів. Особливо це схоже не тільки кольором, але і додаванням яєць. Дітям складно звикнути до такої їжі відразу, хоча в Кореї його просто обожнюють. Втім, якщо згадати, скільки ж поживного несе в собі морська капуста, наприклад, вітамін В12, всі сумніви відпадають: потрібно готувати і куштувати!

Що ще почитати: