Як зварити смачне варення лимонне
Завдяки багатому вітамінному складу та специфічному екзотичному смаком лимон користується великим попитом у населення. Цей фрукт застосовують в кондитерському, лікеро-горілчаному, парфумерній справі і навіть просто в їжу в свіжому вигляді – як прянощі до м'яса або риби.
Лимонний сік додають в салати, соуси, напої. Для приготування джемів, варення, кремів, різних наповнювачів він теж відмінно підходить.
У консервації лимон досить простий. При дотриманні певних технологій вийде корисна і смачна солодкість, яку кладуть на пиріг, рогалики, булочки або просто їдять з чаєм. Змінюючи дозування цукру, можна зробити лимонне варення кисліші або солодше, і що найцікавіше – використовувати весь фрукт цілком без відходів.
Класичний рецепт
Компоненти:
- Лимони – 500 г;
- Очищена Вода – 2.5 склянки;
- Цукор – 2 кг
При купівлі цитрусових необхідно в першу чергу звернути увагу на їх зовнішній вигляд: плодоніжки повинні бути щільними, яскравими, зі свіжими зрізами. Мляві, з плямами, з придавленными боками – не годяться. Правильно підібране сировина – запорука отримання смачного страви.
Лимони вимийте, витріть рушником і спеціальним ножем зніміть шкірку. Занурте в закипілу воду і дайте полежати п'ятнадцять хвилин.
У воді розчиніть цукор і проваріть сироп п'ять-сім хвилин, щоб він придбав густу в'язку консистенцію як у патоки.
Цитрусові вийміть шумівкою і покладіть в холодну воду, наріжте на скибочки в, процесі виймаючи кісточки. Якщо їх залишити, вони додадуть гіркий присмак варенню. Шматочки лимона закладаємо в цукровий сироп і доводимо до закипання.
Коли на поверхні з'являться бульбашки, відразу відставляємо напівфабрикат і залишаємо до остаточного охолодження. Знову ставимо варення на конфорку і доводимо до кипіння. За цією схемою діємо два – три рази і не забуваємо помішувати дерев'яною ложкою, щоб не пригоріло.
Розподіляємо готову лимонну солодкість по стерилізованим банкам і відразу ж закручуємо. Перевіряємо консервацію на герметичність і обмотуємо ковдрою на ніч.
Лимонне варення з шкіркою
Цедра лимона не менш цінна, ніж сама м'якоть, тому часто під час приготування варення використовують і її теж. За рахунок шкірки воно набуває специфічний гіркуватий присмак, який у випічці проявляється у вигляді додаткових ноток.
Компоненти:
- Лимон – 450 г;
- Цукор – 1,1 кг;
- Ваніль – 1 ст. л.;
- Охолоджена вода – 1 л.
Переберіть лимони, обмийте у воді, обсушити і занурте їх в окріп на кілька хвилин. Вийміть і дайте трохи охолонути.
Гострим ножем наріжте кільцями товщиною не більш п'яти міліметрів.
Фрукти краще використовувати з тонкою шкіркою, так буде відповідний баланс кислоти і гіркоти. В емальовану миску влийте холодну очищену воду, слідом закладіть нарізані часточки, закрийте щільно кришкою і варіть п'ятдесят хвилин.
Всипаємо цукор і ваніль, ретельно перемішуємо і варимо ще годину, зменшивши полум'я. В процесі термічної обробки лимон повністю розчинитися і вийде однорідна в'язка маса. Але якщо вам попалися цитрусові з товстою шкіркою, можливо залишаться волокнисті частинки. У цьому випадку збільште час варіння на тридцять – сорок хвилин.
Банки старанно промийте з содою і стерилізуйте в глибокій каструлі або надівши на носик киплячого чайника. Металеві кришки також обробіть окропом.
В підготовлену тару розкладіть гаряче лимонне варення і закатайте. Переверніть банки вниз, накрийте теплою ковдрою і залиште до повного охолодження.
Желе з лимонів в мультиварці
Компоненти:
- Лимон – 6 шт.;
- Кориця – 2 ч. л.;
- Цукор — 900 г;
- Вода – 1 л;
- Мед – 4 ст. л.
Зрілі обмиті плоди занурюємо в киплячу воду на три – чотири хвилини. Це зробить їх більш м'якими і зручними для подальшої обробки.
Виймаємо, розкладаємо на рушник і даємо трохи охолонути. Гострим филейным ножем шаткуємо лимон на тоненькі шматочки. В процесі обов'язково виймають кісточки.
Занурте підготовлену сировину в чашу, залийте прохолодною водою і готуйте п'ятдесят хвилин, запустивши функцію гасіння. Відкрийте кришку, вимішайте силіконової лопаткою, додайте залишилися інгредієнти і продовжуйте готувати ще годину.
Якщо ви не дуже любите солодке варення, можна зменшити порцію цукру або виключити мед. Консистенція вийде досить густа, тому акуратно ложкою розкладайте лимонне желе по стерильним банкам, і постукуйте дном по столу, щоб не було порожнеч. Для цієї консервації підійдуть закручені залізні кришки, однак зберігати лимонне желе необхідно в темному прохолодному місці.
Як правильно зварити корисне варення з волоських горіхів читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку простий рецепт брусничного варення, яке можна приготувати за п'ять хвилин.
Лимонне варення з імбиром
Часто в осінньо-зимовий період господині готують суміш з перемеленого в блендері або електром'ясорубці кореня імбиру, лимона і меду. Але можна про це подбати з літа, загорнувши в банки не менш смачний десерт з цих продуктів.
Компоненти:
- Корінь імбиру – 350 г;
- Лимон – 5 шт.;
- Цукор – 550 г;
- Ванілін – 2 ч. л.
Корінь імбиру необхідно готувати заздалегідь. Знімаємо тонкий шар шкірки, нарізаємо на невеликі кубики і замочуємо на два – три дні в холодній воді, щоб пішла гіркота. Міняти воду слід не менше трьох разів на день. Щоб більш тонко зняти верхній шар імбиру, можна почистити його кухонних металевої драчкой.
Лимони помити, нашаткувати теж кубиками разом з цедрою, обов'язково витягуючи зернятка. Підготовлені напівфабрикати поміщаємо в алюмінієву миску, пересипаємо цукром, ваніліном і ставимо на сильний вогонь.
Варення має варитися при інтенсивному помішуванні, щоб не пригоріла цукор до боків і дна тари. Готуємо сорок хвилин і відставляємо, повністю охолоджуємо і знову ставимо на сильний вогонь.
Розставляємо чисті прокип'ячені банки і розкладаємо по ним гаряче готове лимонно-імбирне варення. Герметично закатуємо кришками, замотуємо в щільне ковдру і даємо повністю охолонути.
Кулінарні підсумки
Купуючи лимони, зверніть увагу, щоб вони не були занадто переспілими, інакше в процесі варіння вони розваляться, перетворяться на кашу і будуть мати неестетичний вигляд. Якщо ви хочете продовжити термін зберігання лимонного варення, під час приготування знімайте зверху піну і розкладайте тільки в стерильну тару.
Проконтролюйте, щоб кришки були щільно закатані і не пропускали кисень. Десерт можна зберігати як в коморі, так і в холодильнику.