26 май 2019 3 052

Як зварити смачне варення з фізалісу

Физалисом називають «земляну вишню» або (інша назва) – перуанський агрус. Він вперше був вирощений в Перу, а сьогодні придбав особливу популярність серед багатьох інших корисних плодів. Він поєднав у собі гаму декількох неповторних смаків.

Для нього характерний кисло-солодкий присмак з легкої вишуканою гірчинкою. До складу плода входять вітаміни (особливо — З, А), клітковина, легко засвоювані вуглеводи і інші корисні компоненти. На його основі готують салати і апетитні варення.

Чим корисний фізаліс

До складу фізалісу входить багато корисних для здоров'я людського організму вітамінів і мінералів. В першу чергу слід відзначити велику кількість вітаміну С. Але він зберігається тільки в свіжих плодах і руйнується при термічній обробці.

Проте в ньому залишаються всі інші корисні вітаміни і цілющі речовини. При високих температурах гинуть всі шкідливі мікроби, що можуть знаходитися на плодах, тому саме варення з фізалісу виявляється найбільш безпечним та корисним для організму.

Щоб позбавити плід від своєрідного специфічного присмаку, рекомендується після видалення чашечки ретельно промити його звичайною проточною водою. Це дозволить усунути з поверхні природний клееобразный наліт.

Способом бланшування можна домогтися того, що смак у фізаліса стане особливо приємним. Якщо при виготовленні варення з фізалісу, додати в нього корицю – вийде особливо смачний десерт.

Крім того, саме кориця збільшує термін придатності продукту, роблячи його менш уразливим перед мікробами, які можуть потрапити в тару і почати процес бродіння.

Класичний покроковий рецепт

Необхідні продукти для виготовлення варення з фізалісу:

  • Фізаліс – 1000 м;
  • Цукровий пісок – 800 г;
  • Кориця – кілька паличок.

Приготування варення з фізалісу:

  1. У першу чергу потрібно підготувати плоди: дістати їх із чашечок, ретельно вимити, поки вони перестануть бути липкими;
  2. Фізаліс бланшують;
  3. Попередньо фізаліс добре просушують;
  4. Для того, щоб плоди такого дерева не розвалювалися під час приготування варення, не втрачали форму, їх радять проколювати дерев'яними голками (спицями);
  5. У велику ємність висипають плоди, засипають їх цукровим піском і залишають на годину, щоб утворився сік (це дозволить приготувати найбільш смачне і якісне варення);
  6. У ємність з плодами наливають воду, ставлять на вогонь;
  7. Плоди земляний вишні з водою повинні закипіти, після чого до них додають корицю і кип'ятять ще приблизно 10 хвилин;
  8. Корицю видаляють і залишають «земляну журавлину» кипіти ще близько трьох годин на самому маленькому вогні;
  9. Коли варення буде готове, його потрібно розлити в банки (підготовлені завчасно) і досить герметично закупорити;
  10. Зберігати тару можна в будь-якому прохолодному місці, де недоступні сонячні промені.

Варення з фізалісу з лимоном

Фахівці стверджують, що до складу фізалісу входять такі поживні речовини, як білок, а так само всілякі кислоти. При цьому плід відрізняється невисокою калорійністю, що дозволяє його вживати в їжу навіть тим, хто бажає схуднути.

Варення з перуанського аґрусу багатьом господарям за смаком, якщо в ньому містяться частинки цитрусових. Особливе поширення одержав рецепт, в якому передбачається використання лимонів.

Цей цінний продукт не просто додасть певні позитивні нотки у смакову гамму, але і зробить десерт ще більш корисним, насиченим вітамінами і мікроелементами, так необхідними людині для підтримки свого здоров'я.

Інгредієнти для виготовлення варення з лимона і фізалісу:

  • Фізаліс – 500 г;
  • Цедра лимона — 60 г;
  • Кориця – пара паличок;
  • Цукор – 400 р.

Приготування варення з перуанського агрусу:

  1. У першу чергу готують плоди, виймаючи їх із чашечок, промиваючи;
  2. Потім їх потрібно занурити в киплячу воду на кілька хвилин;
  3. Після цього земляну вишню викладають у каструлю і засипають цукровим піском;
  4. Буде потрібно близько півгодини для того, щоб плоди пустили сік;
  5. У каструлю з плодами і цукром наливають трохи питної води, після чого ставлять її на плиту на невеликий вогонь;
  6. Маса помішується лопаткою до моменту закипання;
  7. Потім кладуть корицю і лимонну цедру;
  8. Корицю прибирають, а вся інша маса нагрівається на вогні приблизно 2 години.
  9. Готують стерильні банки з кришками;
  10. В скляну тару накладають варення і закупорюють його;
  11. Зберігають готове варення з фізалісу з лимоном у холодних приміщеннях.

Фізаліс з апельсином

У числі позитивних властивостей, якими володіє земляна вишня, слід зазначити – жовчогінну дію, позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт. До того ж, вона відмінно знижує тиск у гіпертоніків і допомагає зміцнити імунітет.

Апетитним виходить десерт, приготований на основі перуанського агрусу і апельсинів. Цитрусові чудово доповнюють і підсилюють смакові якості продукту, надаючи йому особливу «родзинку».

Інгредієнти для виготовлення варення з фізалісу і апельсинів:

  • Плоди фізалісу – 2000 м;
  • Цукровий пісок – 1800 м;
  • Апельсини – 400 р.

Етапи приготування варення:

  1. Спочатку, як і в інших випадках, готують плоди, позбавляючи їх від чашечок і промиваючи;
  2. Для того, щоб у готового продукту був особливо привабливий відтінок, краще попередньо пробланшевать перуанський агрус (досить занурити в окріп на три хвилини);
  3. Якщо є побоювання, що в процесі приготування плоди можуть розвалитися або якимось чином втратити форму, слід попередньо їх проколоти дерев'яними спицями;
  4. Перуанський агрус висушують і викладають у велику ємність, в якій він буде варитися на вогні;
  5. Плоди пересипають цукром;
  6. Через хвилин 20 в ємність у физалисом наливають трохи води і ставлять на піч;
  7. Масу потрібно постійно помішувати до моменту закипання;
  8. Додають очищені і нарізані на маленькі шматочки апельсини;
  9. Варення з фізалісу з апельсином має варитися на плиті ще приблизно години дві (обов'язково на повільному вогні);
  10. У стерильні банки наливають готове варення, закупорюють і ставлять в холодне приміщення.
Закачування зелених помідорів на зиму — рецепти, які вам точно сподобаються.

Заготівля патісони на зиму — золоті рецепти з нашої колекції.

Смачний домашній рецепт фаршированих баклажанів на зиму. Детальніше читайте в нашій статті.

Овочевий десерт з гарбузом

Фізаліс фахівці розглядають як щось середнє між томатами, картоплею. З його участю готуються різні овочеві салати. Але, як відомо, в кулінарії існує маса способів приготувати з такого плоду відмінні десерти з різними овочами.

Гарбуз володіє безліччю позитивних властивостей і дуже корисна для здоров'я. Вона розглядається як дієтичний продукт, не заборонена при дотриманні різного роду дієт. Разом з овочевим физалисом гарбуз здатна створити особливо апетитні десерти.

Інгредієнти для приготування варення з гарбуза з овочевого фізалісу:

  • Цукровий пісок – 500 г;
  • Фізаліс – 400 г;
  • Гарбуз – 800 г;
  • Корінь імбиру.

Поетапне приготування варення:

  1. Плоди фізалісу очищають, промивають, ріжуть на кілька частин;
  2. Гарбуз чистять, миють і ріжуть на дрібні кубики;
  3. Цукор заливають невеликою кількістю води і варять сироп;
  4. Отриманий сироп виливають у ємність, куди кладуть гарбуз і перуанський агрус;
  5. Масу ставлять на плиту, доводять до температури кипіння і через пару хвилин знімають з вогню;
  6. Варення остуджують і знову ставлять на вогонь (повторюють процедуру кілька разів до повної готовності продукту);
  7. Перед кінцем приготування в десерт додають імбир;
  8. Коли варення з фізалісу і гарбуза готове, його розливають в банки і закочують кришками, після чого ставлять у відповідне місце для зберігання.

Поради господиням

Варення з физалисом можна готувати з будь-якими іншими продуктами. Головне – це хороше поєднання і правильно підібрані дозування. Під час приготування такого десерту слід дотримуватися основних правил:

  • Попереднє бланшування плодів дозволить отримати варення потрібного кольору і консистенції;
  • Проколювання плодів фізаліс перед приготуванням дозволяє зберегти їх цілісність;
  • У процесі приготування десертів можна використовувати корицю (яка збільшить збереження продукту), імбир, коріандр, гвоздику (це поліпшить смакові якості);
  • Для збору врожаю перуанського агрусу краще вибрати день, коли більше сонця і сухо;
  • Особливо смачним вийде варення з самих свіжих плодів;
  • Ретельне промивання і бланшування фізалісу дасть можливість позбавити їх від неприємного липкого шару, який покриває поверхню;
  • Якщо плоди крупного розміру, їх можна розрізати на частини.

Знання основних закономірностей і основ приготування варення з перуанського агрусу дозволить створювати оригінальні страви. Варення з таких плодів – відмінна можливість зробити запаси корисного продукту на зиму. Сподіваємося, представлені в цій статті рецепти варення з фізалісу допоможуть вам у цій справі.

Що ще почитати: