Як зварити ароматний компот із шипшини
Можна приготувати з шипшини, компот? Звичайно, навіть потрібно! Здавна шипшина цінується за свої смакові і цілющі якості. У плодах міститься величезна кількість корисних речовин.
Це вітаміни (С, групи В, К, Е), мінерали (залізо, кальцій, калій, натрій, фосфор, магній, кобальт, мідь, хром, молібден, марганець), каротин, дубильні речовини, фітонциди, ефірні масла і кислоти.
Чим корисний шипшина
Узвар з шипшини не тільки смачний, але і дуже корисний. Його корисні якості:
- Підвищує імунітет;
- Підходить вагітним;
- Зміцнює судини;
- Понижує кров'яний тиск;
- Покращує травлення;
- Виводить шлаки і токсини;
- Володіє тонізуючою властивістю;
- Є відмінним засобом для схуднення завдяки низькій калорійності (на 100 грам продукту 110 ккал).
Такий компот можна пити не всім. Він шкідливий для людей, які страждають гастритом і виразкою шлунка з підвищеною кислотністю, гіпотонією, тромбофлебітом, хворобами нирок, запорами. Перед вживанням варто проконсультуватися з лікарем.
Не забувайте про міру. Надмірне вживання відвару може призвести до негативних наслідків, наприклад, викликати неінфекційну жовтяницю. 10 ягід містять добову дозу вітаміну С. Шипшина може викликати алергію.
Компот із свіжого шипшини на зиму
Рецепт №1
Зі свіжих плодів компот виходить найсмачнішим.
Інгредієнти для двох банок по 1 літру:
- 3 склянки свіжих плодів шипшини;
- 2 склянки цукру;
- 5 склянок води.
Свіжі плоди вимити під проточною водою. Висушіть на лляному рушник.
Розкладіть в скляні банки, залийте окропом. Банки накрийте кришкою і залиште на півгодини. Потім злийте настій в каструлю, додайте цукор і поставте на вогонь.
Після закипання, розлийте по банках, накрийте кришками. Потім поставте в розігріту до 120 градусів духовку на 60 хвилин.
Закупорьте, переверніть і укутайте ковдрою. Коли компот повністю охолоне, перенесіть в прохолодне місце і залиште на зиму.
Рецепт №2
Інгредієнти:
- 450 грам шипшини;
- 350 грам цукру;
- 1,5 літра води;
- 2 грами лимонної кислоти.
Ягоди вимити, вийміть насіння і ворсинки.
Промийте ще раз і висипте в каструлю з водою.
Додайте цукор і лимонну кислоту.
Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь. Тушкуйте 15 хвилин під закритою кришкою. Розлийте в заздалегідь простерилізовані банки.
Залишається закатати і утеплити, а далі залишити на зиму.
Як зварити напій з ягід з яблуками
З додаванням яблук компот має відмінний смак.
Інгредієнти:
- 4 склянки шипшини (краще свіжого);
- 200 грам яблук.
Сироп:
- 1 склянка цукру;
- 2 грами лимонної кислоти;
- 2 літри води.
Вимийте і почистіть ягоди, додайте воду, поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Яблука поріжте часточками, додайте в відвар.
Варіть, поки не стануть м'якими. За пару хвилин до закінчення варіння всипте цукор і лимонну кислоту.
Як приготувати компот з сушених ягід
Компот із сушених плодів виходить не менш смачним і корисним.
Пряний напій
Інгредієнти:
В термос насипте ягоди і залийте окропом на 30 хвилин. Потім перелийте в каструлю, всипте цукор, корицю. Поставте на вогонь. Доведіть компот із сушеної шипшини до кипіння і варіть близько 5 хвилин.
Зі смаком цитруса
Інгредієнти:
- 1 кілограм сушеної шипшини;
- 700 грам цукру;
- 5 грам кориці;
- 1 апельсин;
- 3 літри води.
Замочіть сухі плоди на 10 годин в 3 літрах теплої води. Ягоди відкиньте на друшляк, а настій процідіть. Для цього використовуйте складену в кілька шарів марлю.
Поставте на вогонь і додайте корицю, цукор, цедру. Коли закипить, додайте пареный шипшина (можна видалити серединки) і сік апельсина.
Варіть 5 хвилин, потім зніміть з плити і відставте настоюватися компот із сушеної шипшини з апельсином близько 10 годин.
Зберегти в закладках покроковий рецепт з картинками з інжиру. Це дуже смачно.
Фаршировані баклажанчікі з часночком і морквою — смачне блюдо, яке сподобається вашій родині. Читайте рецепт тут.
Питання — відповідь
Де дістати шипшина?
Він продається в аптеці або у бабусь на ринку. Його можна просто назбирати. Росте він в наших широтах повсюдно. Налічується величезна кількість видів. Виглядають кущі досить привабливо, тому багато садять їх у себе на дачі або біля будинку.
Коли збирати?
Період дозрівання – вересень. Встигніть зібрати плоди до перших заморозок, інакше всі корисні мінерали і вітаміни пропадуть.
Як підготувати ягоди?
Свіжі плоди перебирають. У деяких випадках видаляють плодоніжку, суцвіття і насіння. Шипшина бажано трохи потовкти.
Сушений — теж розминають.
Якщо будете додавати сухофрукти, попередньо їх необхідно залити холодною водою на пару годин або залити окропом на 10 хвилин.
Як зберігати?
Зібравши тільки стиглі і цілі плоди, їх сушать. Роблять це в духовці або просто на сонечку (декілька днів). Ягоди не повинні злипатися. Потім їх перекладають у скляну тару, а замість кришки використовують обрізок лляної тканини.
Як урізноманітнити смак компоту?
По-перше, компот можна готувати як з сухих, так і з свіжих плодів шипшини. Зробити смак оригінальним і виразним допоможуть додаткові інгредієнти: родзинки, курага, глід, цедра лимона, яблука та ін Підсолодити компот можна не тільки цукром, але і медом.
Як довго потрібно варити шипшина?
Він не потребує тривалої термічної обробки. Пити можна теплим або охолодженим. Перед вживанням рекомендовано процідити.
Чи можна давати такий компот немовлятам?
Узвар з шипшини чудово вгамовує спрагу, бадьорить, піднімає настрій, поліпшує апетит. Рецепти прості і не вимагають особливих витрат. Тому просто поєднуйте смачне з корисним!