14 март 2019 15 520

Як консервувати огірки з гірчицею на зиму в банках

Почнемо з того, що огірки є основними інгредієнтами зимових закаток. Кожен сезон люди намагаються загорнути на зиму якомога більше цих смачних овочів. Така закачування стане для вас чудовою прикуской до будь-якої страви.

Хрускіт, приємний запах, та їх можна подавати навіть на свято, багатьом припадуть до смаку. Вони поєднуються практично з усіма стравами, і чудово підійдуть під закуску для алкоголю.

У цій статті ми розповімо вам про рецепти приготування класичних огірків з гірчицею на зиму в банках, без стерилізації і з додаванням різних спецій. А також детально опишемо приготування цих самих смачних закаток.

Традиційний рецепт

Інгредієнти для заготівлі:

  • Чорний мелений перець – столова ложка;
  • Огірки – 4 кілограми;
  • Оцет – один стакан;
  • Гірчиця столова ложка цільних зерен;
  • Сіль – половина склянки (стакан 200 мл);
  • Цукор – один стакан;
  • Масло – 1 склянку.

Огірки з гірчицею на зиму в банках готуються так:

  1. Необхідно взяти огірки невеликого розміру, добре їх промити, після цього розрізати на чотири частини;
  2. Те, що вийшло, висипаємо в миску, бажано знайти миску великого розміру, посолити і поцукрянити. Залити оцтом і олією, а також додати дрібно нарізаний часник і гірчицю;
  3. Перемішати і залишити на кілька годин – щоб огірки встигли замаринувати;
  4. Коли вони виділять сік, в мисці з'явиться маринад;
  5. Стерилізовані банки потрібно щільно заповнити огірками, намагаючись максимально їх утрамбувати;
  6. Після всього цього тару залити маринадом;
  7. Майже все готово, залишилося помістити банки в каструлю, потрібно кип'ятити 15 хвилин, після знімаємо і закатуємо;
  8. Перевертаємо і чекаємо, коли охолонуть;
  9. Потім переміщаємо на зберігання в підвал/погріб/холодильник. У підсумку у вас є дуже смачна закуска практично до будь-яких страв.

Рецепт огірків з сухою гірчицею на зиму

Почнемо відразу з інгредієнтів:

  • Приблизно 1.5 кілограма огірків;
  • Велика кам'яна сіль — 1 склянка;
  • Порошок гірчиці — 3 столових ложки;
  • Часник;
  • Кріп;
  • Листя хрону;
  • Листя смородини або вишні.

Приготування:

  1. Ваше завдання відібрати однакові, невеликі за розміром огірки, обов'язково їх помити і висушити;
  2. Всю зелень ретельно помийте;
  3. Вимийте банки і покладіть на дно зелень, часник, зверху огірки;
  4. Залити все це окропом і відразу після цього злити воду;
  5. Наберіть холодної води, півтора літра на трилітрову банку, розчиніть в ній сіль і залийте за горлечко банку з огірками;
  6. Тепер потрібно залишити овочі просаливаться на кілька днів;
  7. Після виконаної роботи потрібно злити солону воду, засипати в банку порошок гірчиці та наповнити банку чистою водою, закрити кришками;
  8. Поставте заготівлі огірків з гірчицею в холодне місце.

Гостра маринована закуска в банках

Для цього способу приготування краще підійдуть корнішони – маленькі огірки. Після стерилізації потрібно додати оцтову кислоту. Інгредієнти для заготівлі огірків на літрову банку:

  • Одна гілка кропу;
  • Чотири гвоздики;
  • Чорний перець горошок — десять штук;
  • Гірчиця (зерна) – чайна ложка;
  • Сіль – половина столової ложки;
  • Цукор – дві столові ложки;
  • Оцтова кислота – одна столова ложка;
  • Один лавровий лист;
  • Огірки — 100 грам;
  • Ріпчаста цибуля — дві головки;
  • Червоний перець – половинка.

Заготовляємо гострі мариновані огірки з гірчицею на зиму наступним чином:

  1. Кріп, перець і огірки промити, почистити цибулю;
  2. На дно чистих банок покласти 2 головки цибулі, пучок кропу, лавровий лист, половину червоного перцю, гвоздику, гірчицю і перець чорний;
  3. Щільно укласти огірки;
  4. Залити окропом;
  5. Тепер потрібно накрити банки кришками і поставити стерилізуватися. Рівень води повинен бути на рівні плеча банки і вода не повинна бути киплячої, інакше банку може лопнути;
  6. Після 10 хвилин стерилізації вже в киплячій воді, влити в кожну банку по одній столовій ложці оцтової кислоти 70%.

Як правильно влаштовувати без стерилізації

Цей рецепт дуже швидкий і не вимагає стерилізації, тому величезна кількість вітамінів збережеться в овочах. Такі огірки з гірчицею виходять дуже смачними і припадуть до смаку багатьом, не забувайте, що зберігати закатку потрібно у прохолодному місці.

Інгредієнти для заготівлі на зиму:

  • Суха гірчиця – половина склянки;
  • Вода – п'ять літрів;
  • Огірки – десять кілограм;
  • Зелень кропу;
  • Часник – дві головки;
  • Листя вишні, смородини;
  • Коріння або листя хрін;
  • Перець чорний горошок;
  • Перець гострий один або два;
  • Лавровий лист;
  • Сіль – 400 грам.

Покрокова інструкція консервування огірків з гірчицею на зиму без стерилізації:

  1. Промити огірочки і замочити в холодній воді на 5-7 годин. В цей же час ставимо кип'ятитися воду, остуджуємо її;
  2. Банки потрібні трилітрові, обов'язково добре промиті. На дно потрібно покласти шар зелені і часнику, потім щільно укладаємо вимочені огірки. Після знову шар зелені і часнику, і знову огірки, і так поки щільно не заповніть банку;
  3. З кип'яченої холодної води робимо розсіл. У банки потрібно додати суху гірчицю по столовій ложці і залити розсолом з сіллю. Закручуєте кришки і ставите у прохолодне місце.

Як закатати огірки із зернами гірчиці без оцту

Рецепт досить незвичайний, так як зазвичай використовують маринад з оцтом, для довгого зберігання. Але в цьому рецепті ми обійдемося без нього, замість оцту візьмемо лимонну кислоту. А зерна гірчиці дадуть нашим огірочків аромат і гострий присмак.

Інгредієнти для заготівлі таких огірків на зиму:

  • Огірки – два кілограми;
  • Два лаврових листа;
  • Сіль і цукор — по дві столові ложки;
  • Лимонна кислота – дві чайних ложки;
  • Кріп – два парасольки;
  • Зерна гірчиці – одна чайна ложка;
  • Часник – три головки;
  • Чорний мелений перець.
Способів закрутки огірочків існує дуже багато. Представляємо ще один цікавий варіант. Консервуємо огірки в томатному соку на зиму за всіма правилами. Досить незвично і оригінально, але смачно!

Рецепти приготування баклажанів по-корейськи на зиму знаходяться тут. Рідні оцінять ваші старання!

А тут ми розмістили покрокові рецепти маринованих білих грибів на зиму. Докладні інструкції і поради кулінарів допоможуть вам отримати відмінний результат.

Покрокова інструкція:

  1. Нам потрібно промити маленькі огірки, обрізати їм хвостики і замочити у воді на 3-5 годин;
  2. Простерилізувати банки, покласти на дно парасольки кропу, лавровий лист, нарізану часточками часник, чорний перець і зерна гірчиці;
  3. Зрізом вниз замочені огірки щільно скласти в банку і залити окропом;
  4. Чекаємо 15 хвилин, після цього потрібно злити воду, заздалегідь виміряти її обсяг;
  5. На кожен літр злитої води потрібно додати по дві столові ложки цукру і солі, після потрібно довести до кипіння і прокип'ятити близько 3х хвилин;
  6. Отриманий розсіл залити в банки;
  7. Закатати огірки з гірчицею на зиму кришками і прибрати в прохолодне місце.

Спосіб засолювання огірків

Інгредієнти для заготівлі:

  • Півтора кілограма огірків;
  • Кілька листів вишні;
  • 2-3 зубці часнику;
  • Сіль – 3 столові ложки;
  • 1-2 столові ложки сухої гірчиці;
  • Половина аркуша хрону.

Готуємо солоні огірки з гірчицею на зиму в банках:

  1. Помити банки і огірки, скласти їх у глибоку посудину і залити водою на 2 години. Банки полити окропом;
  2. Після двогодинного очікування огірки помити ще раз, обрізати хвостики;
  3. Покласти приправи і помістити огірки в банки, зверху кладемо 3 повні ложки солі і заливаємо окропом;
  4. Закрити кришками і залишити на пару днів;
  5. Після утворення на поверхні розсолу тонкої плівки, знімаємо кришки, зливаємо розсіл і кип'ятимо, одночасно знімаючи піну;
  6. Додати суху гірчицю в банку і залити гарячим розсолом. Після цього закатати, перевернути і поставити в холодне місце.

Корисні поради

Огірки – сама популярна закуска на зиму. Для того, щоб вони вийшли смачніше, вони повинні бути маленькими, з тонкою шкіркою і темними вусиками.

Не ставте закатку на протяг, від різкого перепаду температури може лопнути банку.

Радимо на банках ставити дату, так як зберігатися закачування може не більше року.

Щоб огірки не запліснявіли у відкритому посуді, радимо посипати їх стружкою кореня хрону. Гірчичний порошок також допомагає огірочків не запліснявіти.

Перед солінням огірків обдайте їх окропом, так вони краще збережуть колір.

Для приготування закачування на зиму краще використовувати джерельну воду з колодязя.

Огірки з гірчицею на зиму в банках можна закатати більшістю способів. Сподіваємося, вам знадобляться наші рецепти!

Що ще почитати: