Рецепти смачних салатів із звичайною і спаржевої квасолею на зиму
Заготовки з квасолі завжди виходять дуже смачними. Їх можна їсти як у чистому вигляді, так і використовувати для приготування соусів, гарнірів, заправок для супу, борщу та інших страв.
Зазвичай салати з квасолі йдуть у перший місяць зими. А як же встояти, адже ці страви ну просто смакота.
Так, як приготувати смачний салат з квасолею на зиму? Це питання цікавить багатьох господинь. Тому, щоб процес приготування заготовок не викликав труднощів, пропонуємо взяти на замітку кілька оригінальних рецептів.
Смачні салати з квасолею на зиму: рецепти на вибір
З томатами і морквою
Компоненти для приготування:
- 1 кілограм квасолі;
- Морква – 1 кг;
- 2,5 кілограма помідорів;
- Одна часникова головка;
- Кілограм солодкого перцю;
- Масло рослинне — 300 мл;
- Кухонна сіль – 2 ст. ложки;
- 1 велика ложка цукрового піску.
Як готувати салат з квасолі з томатами і морквою на зиму:
- Першим ділом готуємо зерна квасолі, промиваємо;
- Викладаємо квасоля в чашку, заливаємо прохолодною водою і залишаємо постояти на 10 годин;
- Далі треба промити помідори в прохолодній воді;
- Потім обливаємо томати окропом. Це потрібно для того, щоб з овочів з легкістю зняти шкірку;
- Прибираємо з помідорів шкірку, пропускаємо через м'ясорубку, перемелюємо в блендері або перетираємо через сито;
- Перець промиваємо, зрізаємо плодоніжку. Розрізаємо на дві частини і вичищаємо все насіння;
- Очищену м'якоть нарізаємо соломкою або півкільцями;
- Цибулю очищаємо від лушпиння і промиваємо;
- Просушуємо цибулю або протираємо рушником;
- Потім цибулини ріжемо на дві частини, рубаємо у вигляді півкілець;
- Морквяні коренеплоди промиваємо в прохолодній воді, обов'язково змиваємо всю грязь, для цього можна використовувати губку або щітку;
- Чистимо моркву від шкірки і перетираємо на тертці з великими зубцями;
- Поділяємо головку часнику на зубчики, зчищають з них лушпиння і видавлюємо зубчики через прес або шаткуємо на дрібні шматочки;
- Після цього в металеву ємність з товстими стінками наливаємо масло, ставимо на плиту і прогріваємо;
- У розігріте масло викладаємо м'якоть помідорів, отмокшую квасоля без води;
- Залишаємо все готуватися на невеликому вогні протягом години;
- Окремо на сковорідку наливаємо рослинне сало, ставимо на вогонь і розігріваємо. Засипаємо туди моркву і цибулю;
- Овочі обсмажуємо до середньої готовності. Приблизно хвилин 10-15;
- Потім засмажку перекладаємо в ємність з томатом і квасолею, гарненько перемішуємо;
- Додаємо туди цукровий пісок, сіль, соломку перцю. Залишаємо кип'ятитися ще на 20 хвилин;
- В кінці викладаємо часник і кип'ятимо ще протягом 3 хвилин;
- Після цього викладаємо все у підготовлену і простерилизованную скляну тару;
- Закатуємо кришками і прибираємо під теплий матеріал до повного охолодження;
- Зберігати такий салат з квасолі слід в погребі чи коморі.
З баклажанами
Які інгредієнти нам будуть потрібні:
- Баклажани – 2 кг;
- Квасоля червона або біла у відвареному вигляді – 1 кілограм;
- Півкілограма моркви;
- Перець солодкий – 500 грам;
- 1 кілограм стиглих помідорів;
- 200 грам ріпчастої цибулі;
- Паста томатна – 60-70 грам за бажанням;
- Часникові головки – 2 штуки;
- Середній стручок гострого перцю чилі;
- Масло рослинне – неповний стакан;
- Цукор-пісок – 70 грам;
- Сіль поварена – 2 великі ложки;
- Оцтова есенція 70 % — ½ столової ложки;
- Щіпка чорного меленого перцю.
Приступаємо до готування салату з квасолі з баклажанів на зиму:
- Для початку потрібно квасоля перебрати, промити. Її можна замочити в холодній воді на 10-12 годин. Після цього вона швидше звариться;
- Далі викладаємо квасоля в ємність, підливаємо води і поміщаємо на газ отвариваться до готовності. Варити потрібно приблизно 30-40 хвилин;
- Потім моркву промиваємо в прохолодній воді, очистити від бруду і шкурки;
- Очищений коренеплід перетираємо на тертці з крупною решіткою;
- З цибулин видаляємо лушпиння. Нарізаємо його на невеликі шматочки. Можна спочатку нашаткувати кільцями, а потім розрізати кільця на 4 частини;
- Розбираємо головки часнику на зубчики, видаляємо з них шкірку і видавлюємо через прес або шаткуємо на дрібні пластинки;
- Баклажани промиваємо, зрізаємо плодоніжку;
- Нарізаємо м'якоть баклажанів на невеликі кубики;
- Перець промиваємо, видаляємо плодоніжки і вичищаємо насіння. Нарізаємо його смужками;
- Помідори промиваємо від бруду, шкірку з них знімати не обов'язково;
- Томати можна пропустити через м'ясорубку, подрібнити в блендері або перетерти через сито;
- Після цього в ємність з товстим дном наливаємо масло, ставимо на газ;
- У розігріте масло викладаємо помідори і залишаємо варитися до кипіння;
- Далі додаємо шматочки цибулі, часник і додаємо томатну пасту;
- Через 5 хвилин в каструлю викладаємо баклажани, смужки солодкого перцю, сіль і цукор. Все добре перемішуємо;
- В кінці викладаємо квасоля, гострий перець чилі і наливаємо оцтову есенцію;
- Все перемішуємо і тушкуємо ще хвилин 15-20;
- Потім готуємо скляну тару середнього розміру. Обов'язково всі перемываем прохолодною водою і чистимо содою;
- Не забудьте простерилізувати, щоб заготовка довго зберігалася і не спухла раніше часу;
- Викладаємо гарячий салат з квасолею і баклажанами по банкам, закатуємо кришками;
- Прибираємо під теплу матерію, залишаємо стояти до охолодження;
- Після цього все можна прибрати в підпілля або в підвал на подальше зберігання.
З грибами
Що нам буде потрібно:
- Кілограм квасолі;
- Півтора кілограма свіжих білих грибів;
- Помідори з міцною структурою — 3 кілограми;
- Півтора кілограма морквяних коренеплодів;
- 1 ч. ложка цукру;
- Неповний стакан рослинного масла;
- Оцет столовий – півсклянки;
- ½ Ст. ложки кухонної солі;
- 4 горошини запашного перцю.
Як робити салат з квасолею і грибами на зиму:
- Для початку перебираємо зерна квасолі, обов'язково промиваємо;
- Для того щоб бобові швидше зварилися їх краще всього замочити в холодній воді на тривалий час приблизно на 10-12 годин;
- Після цього виймаємо квасоля в каструлю, заливаємо водою, ставимо на газ і відварюємо до готовності, приблизно 40-50 хвилин;
- Тим часом поки відварюється квасоля, підготуємо гриби. Їх слід ретельно перебрати, прибираємо сміття, зрізаємо корінці;
- Промиваємо водою від грязі і пилу;
- Якщо гриби великого розміру, то їх слід нарізати середніми скибочками;
- Помідори потрібно перебрати, промити прохолодною водою.
- Робимо на них невеликі надрізи і обливаємо окропом. Це допоможе швидко зняти шкірку;
- Помідорну м'якоть можна пропустити через м'ясорубку або змолоти в блендері;
- Потім морквяні коренеплоди промиваємо від бруду, очищаємо шкірку;
- Перетираємо морква теркою з великими зубцями;
- У посуд з товстим дном наливаємо олію, викладаємо туди томатну суміш, гриби, морква, підсолюємо, додаємо цукор і приправляємо горошинами перцю;
- Ставимо на газ і відварюємо протягом хвилин, постійно перемішуємо;
- Після цього додаємо квасолю і залишаємо тушкуватися ще на 30 хвилин;
- В кінці наливаємо оцет, перемішуємо і залишаємо кип'ятитися ще 5 хвилин;
- Готовий салат викладаємо в простерилізовані банки, закручуємо кришки;
- Прибираємо під теплу матерію до повного охолодження;
- Зберігати салат слід у льоху, в підвалі або в коморі.
Приготувати класичну аджику може кожен з вас! Достатньо купити трохи продуктів, запастися гарним настроєм і озброїтися нашими рецептами. Відмінний результат гарантовано!
А ви знали, що з кабачків можна зварити компот? Спробуйте! Потрібні рецепти ми зібрали в цій статті. Пригостіть потім цим напоєм гостей і вони подумають, що це ананасовий сік!
Топ-рецепти салатів зі спаржевої квасолі на зиму
Стручки з кабачком
Обов'язково приготуємо наступне:
- 300 грам спаржевої або стручкової квасолі;
- 300 грам кабачка;
- Помідори – 300 грам;
- 2 цибулини;
- 4-5 штук солодкого перцю;
- Петрушка, селера кріп у свіжому вигляді – 7-8 стебел;
- 3 великі ложки рослинного масла;
- 1 велика ложка цукрового піску;
- Оцет столовий – 60-70 мл;
- Трохи кухонної солі.
Процедура приготування салату з стручків квасолі і кабачків на зиму:
- Стручкову квасоля промиваємо, зрізаємо кінчики. Нарізаємо стручки на середні шматочки;
- Промиваємо стиглі томати, зрізаємо плодоніжку. Нарізаємо невеликими шматочками довільної форми;
- Прибираємо з цибулин лушпиння, промиваємо та нарізаємо у вигляді невеликих кубиків, або півкілець;
- Промиваємо солодкий перець холодною водою, зрізаємо плодоніжку. Ріжемо навпіл, виймаємо все насіння і шаткуємо м'якоть на невеликі смужки;
- Якщо використовується молодий кабачок, то його достатньо промити і порізати кубиками. Якщо овоч середньої стиглості, то потрібно видалити шкірку і вичистити насіння з м'якоттю, а потім вже нарізати;
- В глибокий сотейник викладаємо спаржеву квасолю, перець, кабачок, цибулю і все змішуємо;
- У склянці води розчиняємо сіль, цукровий пісок і виливаємо в сотейник до овочів;
- Ставимо на газ, доводимо до кипіння і залишаємо тушкуватися на 20-30 хвилин;
- Споліскуємо гілочки зелені водою, струшуємо і рубаємо ножем на дрібні шматочки;
- Викладаємо в сковороду помідори, перемішуємо і відставляємо готуватися ще на 20 хвилин;
- Після цього засипаємо туди зелень, наливаємо оцет і тушкуємо хвилин 5;
- У заздалегідь промиту і простерилизованную скляну тару викладаємо овочеву суміш;
- Кришки також потрібно прокип'ятити протягом 10 хвилин;
- Закриваємо кришками і закручуємо ключем для закаток;
- Ставимо під теплу шубу до повного охолодження;
- Зберігаємо всі в підполі або коморі.
Представляємо ще один цікавий варіант салату у відео:
Спаржа під соусом
Нам знадобиться:
- Квасоля спаржева – 700 грам;
- 500 грам домашніх помідорів;
- 5-6 стебел свіжої петрушки;
- 1 ч. ложка кухонної солі;
- ¼ Ч. ложки цукрового піску;
- Рослинне масло.
Рецепт приготування салату з спаржевої квасолі під соусом на зиму:
- Стручки промиваємо, видаляємо кінчики, прожилки і нарізаємо невеликими шматочками;
- Перекладаємо в сковорідку з олією, ставимо на плиту і обсмажуємо 5 хвилин;
- Знімаємо з плити, охолодити і перекладаємо в простерилізовані банки;
- Помідори промиваємо, обливаємо окропом і знімаємо шкірочку;
- Перемелюємо томатну м'якоть в кухонному комбайні або в блендері;
- Викладаємо томатну суміш в ємність, солимо і посипаємо цукром;
- Ставимо на газ і кип'ятимо протягом 20-30 хвилин;
- Заливаємо спаржеву квасолю томатом;
- У каструлю кладемо рушник, ставимо банки, наливаємо води і стерилізуємо 30 хвилин;
- Після цього закриваємо кришкою і прибираємо під теплу матерію до охолодження.
Поради господиням
Квасоля в зернах обов'язково потрібно вимочувати 10-12 годин, інакше вона вийде жорсткою і несмачною.
Можна покласти свіжу зелень, вона додасть салату приємний аромат і смак.
Помідори використовуйте стиглі і солодкі.
Салати з квасолі на зиму – це дуже смачні заготовки, які стануть відмінним пригощанням, як для повсякденного меню, так і на свята. Тим більше квасоля дуже ситна і іноді може стати повноцінною заміною м'яса.
Не пропустіть ці рецепти, обов'язково зробіть. Можливо, приготування займе часу і сил, але результат цього вартий!