Як маринувати стрілки часнику на зиму
Часник у всі часи використовувався в якості кулінарної добавки і засоби народної медицини. Володіючи яскравим смаком і безліччю корисних речовин, він може відтіняти і доповнювати найрізноманітніші страви.
Але, як правило, використовують тільки прикореневу голівку з зубками, а бадилля викидають через непотрібність. Але це – величезна помилка, адже стебла цієї рослини не менш корисні, ніж підземна частина.
Було винайдено велику кількість різних рецептів маринування стріл часнику на зиму.
Їх можна консервувати як самостійне блюдо, так і в поєднанні з іншими овочами, залишити цілими, як спаржеву квасолю, або перебити в блендері до стану соусу або пастоподібної маси.
Виходить дуже пікантне й специфічне страва, тому додавати його в м'ясо або інші страви слід акуратно. Далі розповімо докладно, як заготовлювати мариновані стрілки часнику на зиму.
Популярні рецепти
Перший
Застава смачною закачування часнику – це правильність вибору продукту.
Компоненти:
- Стрілки часнику – 1,5 кг;
- Винний або столовий оцет – 150 мл;
- Гаряча Вода – 1.5 л;
- Цукор – 80 г;
- Сіль – 80 г;
- Лист лавра, чорний перець, гірчичні зерна – за смаком.
Готуються мариновані стрілки часнику на зиму дуже легко.
В першу чергу вимиваємо банки і стерилізуємо, поставивши в каструлю і затоку доверху водою. Кип'ятимо близько 5 – 10 хвилин.
Можна скористатися старим способом – надягати банку на носик киплячого чайника і обдавати її пором, утримуючи прихваткою.
Стрілки часнику занурюємо у вируючу воду, проварюємо, виймаємо шумівкою і розкладаємо на сухе рушник, щоб пішла зайва волога.
В окремій ємності ставимо закипати півтора літра води, підкладаємо цукор, всі спеції, сіль і даємо проваритися сім хвилин.
Стріли щільно закладаємо в банки, заливаємо готовим маринадом і закатуємо залізними кришками і обмотуємо теплою ковдрою, перевернувши догори дном.
Другий
Якщо ви хочете приготувати закуску з часникових стріл, яку можна розкрити взимку і намазати на хліб, то необхідно дотримуватися певну технологію для тривалості зберігання.
Компоненти:
- Стрілки часнику – 500 г;
- Зубки часнику – 2 шт.;
- Масло рослинне – 50 мл;
- Паприка – 0.5 ч. л.;
- Коріандр – 0.5 ч. л.;
- Соус соєвий – 50 мл;
- Цукор – 1 ч. л;
- Сіль – 1 ст. л.;
- Перець червоний – 4 зерна;
- Оцет столовий – 1 ст. л.
Даний рецепт заготівлі маринованих стрілок часнику на зиму теж простий, хоч і відрізняється технологічно від попереднього. Часникові стрілки промийте, вмочіть рушником і нашаткуйте довжиною 2 – 3 сантиметри.
Покладіть в друшляк і бланшируйте в закипілої води дві – три хвилини. В чавунний казанок влийте масло рослинне, підігрійте і обсмажуйте заготовки часнику хвилин п'ять – сім, весь час помішуючи.
Зубки очистіть від лушпиння і подрібніть филейным ножем. Подбавьте в казан всі підготовлені спеції, сіль, оцет і цукор, промешайте і тушкуйте ще п'ять хвилин. В кінці влийте соєвий соус і часник, вимішайте.
Швидко розподіліть по підготовленим заздалегідь стерилізованим банкам і закрутіть металевими кришками. Загорніть ковдрою і залиште до остаточного охолодження.
А тут знаходяться рецепти декількох видів закуски з баклажанів на зиму.
У наступній статті ви можете навчитися варити компоти асорті на зиму. Зробіть закладку сторінки, щоб не втратити цю корисну інформацію!
Як маринувати стрілки часнику без стерилізації
Ви хочете зберегти в стрілах більше вітамінів, то скористайтеся способом приготування без стерилізації.
Компоненти:
- Часникові стрілки – 1 кг;
- Лист лавра – 3 шт.;
- Коріандр – 1 ч. л.;
- Лимонна кислота – 0.5 ч. л.;
- Гірчиця – 4 зерна;
- Сіль, цукор – 1 ст. л.;
- Вода очищена – 1 л.
Стрілки часнику перебираємо, обрізаємо загострені кінці, обмиваємо і підсушуємо. Розподіляємо по чистим банкам якомога щільніше. Заливаємо закипілої водою, даємо постояти хвилин десять.
Накриваємо спеціальною пластмасовою кришкою і виливаємо рідину в ємність і знову кип'ятимо.
У киплячу воду складаємо всі інгредієнти, чекаємо повного розчинення і заливаємо стріли. Оперативно закатуємо залізними кришками і, перевернувши вниз, закутуємо в плед.
Напуття господаркам
Стрілки часнику для маринування найкраще обривати в травні, до утворення зав'язі головок часнику в землі. Вони повинні бути рівними, не закрученими.
Необхідно якомога щільніше укладати часник в банки, так потрібно менше маринаду і вдасться більше заготовити на зиму.
Вони поєднуються з шашликами, лагманом, картопляним пюре і йдуть як компонент до яєчного омлету.
Якщо протушкувати або подрібнити їх блендером, то можна мазати на тости і подавати у вигляді закуски.