26 июнь 2019 6 183

Як маринувати стрілки часнику на зиму

Часник у всі часи використовувався в якості кулінарної добавки і засоби народної медицини. Володіючи яскравим смаком і безліччю корисних речовин, він може відтіняти і доповнювати найрізноманітніші страви.

Але, як правило, використовують тільки прикореневу голівку з зубками, а бадилля викидають через непотрібність. Але це – величезна помилка, адже стебла цієї рослини не менш корисні, ніж підземна частина.

Було винайдено велику кількість різних рецептів маринування стріл часнику на зиму.

Їх можна консервувати як самостійне блюдо, так і в поєднанні з іншими овочами, залишити цілими, як спаржеву квасолю, або перебити в блендері до стану соусу або пастоподібної маси.

Виходить дуже пікантне й специфічне страва, тому додавати його в м'ясо або інші страви слід акуратно. Далі розповімо докладно, як заготовлювати мариновані стрілки часнику на зиму.

Популярні рецепти

Перший

Застава смачною закачування часнику – це правильність вибору продукту.

Зрізати верхівки потрібно після того, як овоч випустить стріли, саме в цей період вони максимально насичені соком, мають яскравий зелений колір. Жовта і пожухшая бадилля в їжу не годиться.

Компоненти:

  • Стрілки часнику – 1,5 кг;
  • Винний або столовий оцет – 150 мл;
  • Гаряча Вода – 1.5 л;
  • Цукор – 80 г;
  • Сіль – 80 г;
  • Лист лавра, чорний перець, гірчичні зерна – за смаком.

Готуються мариновані стрілки часнику на зиму дуже легко.

В першу чергу вимиваємо банки і стерилізуємо, поставивши в каструлю і затоку доверху водою. Кип'ятимо близько 5 – 10 хвилин.

Можна скористатися старим способом – надягати банку на носик киплячого чайника і обдавати її пором, утримуючи прихваткою.

Стрілки часнику занурюємо у вируючу воду, проварюємо, виймаємо шумівкою і розкладаємо на сухе рушник, щоб пішла зайва волога.

В окремій ємності ставимо закипати півтора літра води, підкладаємо цукор, всі спеції, сіль і даємо проваритися сім хвилин.

Стріли щільно закладаємо в банки, заливаємо готовим маринадом і закатуємо залізними кришками і обмотуємо теплою ковдрою, перевернувши догори дном.

Другий

Якщо ви хочете приготувати закуску з часникових стріл, яку можна розкрити взимку і намазати на хліб, то необхідно дотримуватися певну технологію для тривалості зберігання.

Компоненти:

  • Стрілки часнику – 500 г;
  • Зубки часнику – 2 шт.;
  • Масло рослинне – 50 мл;
  • Паприка – 0.5 ч. л.;
  • Коріандр – 0.5 ч. л.;
  • Соус соєвий – 50 мл;
  • Цукор – 1 ч. л;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Перець червоний – 4 зерна;
  • Оцет столовий – 1 ст. л.

Даний рецепт заготівлі маринованих стрілок часнику на зиму теж простий, хоч і відрізняється технологічно від попереднього. Часникові стрілки промийте, вмочіть рушником і нашаткуйте довжиною 2 – 3 сантиметри.

Покладіть в друшляк і бланшируйте в закипілої води дві – три хвилини. В чавунний казанок влийте масло рослинне, підігрійте і обсмажуйте заготовки часнику хвилин п'ять – сім, весь час помішуючи.

Зубки очистіть від лушпиння і подрібніть филейным ножем. Подбавьте в казан всі підготовлені спеції, сіль, оцет і цукор, промешайте і тушкуйте ще п'ять хвилин. В кінці влийте соєвий соус і часник, вимішайте.

Швидко розподіліть по підготовленим заздалегідь стерилізованим банкам і закрутіть металевими кришками. Загорніть ковдрою і залиште до остаточного охолодження.

Читайте також, як робити заготовки з кропом на зиму. Вони вам дуже знадобляться!

А тут знаходяться рецепти декількох видів закуски з баклажанів на зиму.

У наступній статті ви можете навчитися варити компоти асорті на зиму. Зробіть закладку сторінки, щоб не втратити цю корисну інформацію!

Як маринувати стрілки часнику без стерилізації

Ви хочете зберегти в стрілах більше вітамінів, то скористайтеся способом приготування без стерилізації.

Компоненти:

  • Часникові стрілки – 1 кг;
  • Лист лавра – 3 шт.;
  • Коріандр – 1 ч. л.;
  • Лимонна кислота – 0.5 ч. л.;
  • Гірчиця – 4 зерна;
  • Сіль, цукор – 1 ст. л.;
  • Вода очищена – 1 л.

Стрілки часнику перебираємо, обрізаємо загострені кінці, обмиваємо і підсушуємо. Розподіляємо по чистим банкам якомога щільніше. Заливаємо закипілої водою, даємо постояти хвилин десять.

Накриваємо спеціальною пластмасовою кришкою і виливаємо рідину в ємність і знову кип'ятимо.

У киплячу воду складаємо всі інгредієнти, чекаємо повного розчинення і заливаємо стріли. Оперативно закатуємо залізними кришками і, перевернувши вниз, закутуємо в плед.

Напуття господаркам

Стрілки часнику для маринування найкраще обривати в травні, до утворення зав'язі головок часнику в землі. Вони повинні бути рівними, не закрученими.

Необхідно якомога щільніше укладати часник в банки, так потрібно менше маринаду і вдасться більше заготовити на зиму.

По закінченні місяця після приготування мариновані стрілки часнику вже готові.

Вони поєднуються з шашликами, лагманом, картопляним пюре і йдуть як компонент до яєчного омлету.

Якщо протушкувати або подрібнити їх блендером, то можна мазати на тости і подавати у вигляді закуски.

Що ще почитати: