Рецепти кращих маринадів для грибів
Гриби, крім низької калорійності, мають ще одне прекрасне якість: вони здатні як губка вбирати в себе аромати прянощів, тому один і той самий їх вигляд може у різному маринаді мати різний смак.
Переконатися в цьому можна, приготувавши грибний шашлик або мариновані гриби на зиму з кількох рецептами, а наведені нижче рецепти допоможуть у цьому.
Маринади для грибів на мангалі
Розглянемо деякі з них.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
грибів - | 1 кілограм |
майонезу - | 200 грам |
помідори - | 2-3 шт. |
дрібної солі - | 10 грам |
меленої суміші перців - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 30 Ккал |
Цей простий рецепт для найбільш доступних і популярних грибів – шампіньйонів.
Алгоритм дій:
- В пластиковій або емальованому мисці змішати майонез, суміш перців, сіль;
- В маринад викласти чисті печериці, кружечки помідорів товщиною 3 см, все перемішати і залишити маринуватися;
- Замариновавшиеся гриби нанизати на шампури разом з печерицями і запекти на вугіллі.
Другий
Наступний рецепт підійде для приготування на мангалі будь-яких грибів. За бажанням замість хмелі-сунелі можна використовувати будь-які інші пряні трави, головне, не переборщити, щоб блюдо не вийшло занадто пряним.
Для маринаду 1 кілограма грибів знадобляться:
- 60 грам оливкової олії;
- 40 грамів соєвого соусу;
- 10 грам солі;
- 5 грам чорного меленого перцю;
- 5 грам хмелі-сунелі.
В цьому маринаді гриби повинні провести близько 2 годин, а приготуються вони потім за 5 хвилин.
Калорійність цього грибного шашлику – 16-28 ккал/100 г.
Маринування:
- У каструлі або глибокій мисці змішати всі інгредієнти для маринаду, покласти туди чисті підготовлені гриби і залишити, щоб вони замариновались і наситилися ароматами прянощів;
- Замариновані гриби можна приготувати на грилі або мангалі, і на це піде всього лише 5 хвилин.
Що таке пікулі і як їх маринувати читайте в нашій статті.
Як заморозити цвітну капусту на зиму читайте в нашій статті. Візьміть на замітку рецепти заготівлі овочів.
Шоколадний торт — простий рецепт, який можна приготувати як на свято, так і для звичайного обіду.
Маринад для печериць на зиму
Хоч печериці і можна назвати самими доступними грибами, але в зимовий час ціна на них, як правило, стає вище. Подбати про святковому новорічному застіллі можна влітку, замаринувавши кілька банок печериць за рецептом з попередніми відварюванням.
На 1 кілограм шампіньйонів знадобляться:
- 1 літр води;
- 30-40 грам солі;
- 50 грам цукру;
- 2-3 лаврових листа;
- 3-4 грама кориці;
- 150 грам оцту;
- 3-6 горошин запашного перцю;
- 3-4 гвоздики.
На відварювання печериць, приготування маринаду і стерилізацію банок піде близько 2 годин.
Мариновані шампіньйони мають найменшу калорійність – 12 Ккал/100 г.
Послідовність дій:
- Закип'ятити літр води, викласти в нього всі спеції, крім оцту, і відварити в цьому маринаді печериці 15 хвилин;
- Потім влити оцет і варити гриби до готовності, поки вони не опустяться на дно;
- Відварені печериці скласти в стерильні банки і залити киплячим маринадом;
- Прикриті кришками банки стерилізувати 40 хвилин тихо в киплячій воді. Потім відразу ж закатати кришками.
Як маринувати гриби інших сортів
Якщо попередні рецепти маринування печериць розраховані для грибників, для яких саме грибне місце – це супермаркет або на ринок, то наступні – розраховані на справжніх любителів тихого полювання. Нижче наведено способи маринування найбільш популярних лісових грибів: білих, лисичок та опеньків.
Білі гриби
Боровики або білі гриби в наших широтах вважаються найціннішим трофеєм на тихому полюванні, а в маринованому воді вони стануть «королівської» закускою до м'ясних страв і картоплі.
Для маринованих боровиків з розрахунку на 1 кілограм вихідного продукту знадобляться:
- 400 мл води;
- 25 грам солі;
- 5 грам цукру;
- 50 мл оцту;
- 3 лаврових листа;
- 2 гвоздики;
- 5 горошин запашного перцю.
Процес маринування займе близько 1 години.
У 100 грамах білих маринованих грибів міститься 24 кілокалорії.
Хід роботи:
- Чисті гриби зварити в підсоленій воді, видаляючи шумівкою піну, яка буде з'являтися;
- З 400 мл води і спецій зварити маринад: у холодній воді розвести сіль і цукор, закип'ятити, потім покласти спеції і оцет, дати покипіти ще 10 хвилин;
- Боровики розкласти по банках, залити гарячим маринадом і тепло укутати до повного охолодження.
Лисички
У лисичок є кілька плюсів перед іншими видами. Вони не вибагливі у приготуванні, їх м'якоть не здатна накопичувати зайву радіацію і ніколи не пошкоджується ніякими шкідниками, а головне-вони дуже смачні.
Щоб приготувати мариновані з цибулею хрусткі лисички на 5 кг головного продукту знадобляться:
- 2 літри води;
- 200 мл рослинного масла;
- 60 мл оцтової есенції (70%);
- 200 грам ріпчастої цибулі;
- 1 головка часнику;
- 70 грам солі;
- 40 грам цукру;
- 5 лаврових листів;
- 10 горошин запашного перцю;
- 10 штук гвоздики.
Час приготування складе близько 2 годин.
Калорійність маринованих лисичок – 18 кілокалорій на 100 грам.
Етапи маринування:
- Підготовлені лисички залити водою і отварит до готовності. На це піде 15-20 хвилин після закипання води;
- З 2 літрів води зварити маринад, додавши в неї сіль, цукор, спеції, нарізані півкільцями цибулю і часточками зубочки часнику, оцет і масло. Прокип'ятити все протягом 2-3 хвилин;
- У киплячий маринад покласти зварені лисички і дати їм покипіти ще 10-12 хвилин;
- Потім все розкласти по стерильним банкам і закатати кришками, які попередньо слід прокип'ятити. Укутати банки з грибами до повного охолодження.
Опеньки
Збирати опеньки одне задоволення, оскільки вони ростуть цілими семейками на пнях. Крім того, вони дуже корисні, завдяки їх позитивного впливу на роботу щитовидної залози і кровотворні процеси в організмі.
Для швидкого способу маринування опеньків потрібні такі інгредієнти:
- 1 кілограм грибів;
- 1 стакан води для маринаду;
- 40 грам солі;
- 25 грам оцту;
- 3 горошини чорного перцю;
- 3 бутона гвоздики.
Всі кулінарні процеси з маринування можна зробити за 1 годину.
Калорійність маринованих опеньків – 18 Ккал/100 г.
Приготування:
- Опеньки відварити в підсоленій воді 10 хвилин, першу воду злити, відкинути на друшляк опеньки;
- Потім у чистій воді знову відварити їх до готовності. Всі вони повинні опуститися на дно. Розкласти по банках;
- У склянку води, в якій варилися опеньки, додати сіль, оцет, перець і гвоздику, прокип'ятити кілька хвилин. Залити гарячим маринадом і закупорити кришкою.
Корисні поради
Для маринування в банках на зиму краще всього вибирати гриби невеликого розміру. Великі екземпляри ідеально підходять для приготування грибних шашликів на мангалі.
Обов'язково вихідний продукт повинен бути чистими, без лісового сміття, черв'яків і інших шкідників. Чистити маслюки найкраще в рукавичках, оскільки вони залишають на руках темні сліди, позбавитися від яких потім буде складно.
Найкраще маринувати гриби протягом 7-8 годин після збору, так у них зберегтися більше корисних речовин, а м'якоть не пересохне.
Крім перерахованих у рецептах спецій для маринування та консервування, можна використовувати і інші, керуючись своїм смаком: корицю, аніс, кріп, червоний гострий перець і т. д.
Для зберігання маринованих грибів, заготовлених на зиму, підходять темні прохолодні приміщення, в яких температура не піднімається вище 7 градусів.