24 май 2019 1 900

Рецепти кращих маринадів для грибів

Гриби, крім низької калорійності, мають ще одне прекрасне якість: вони здатні як губка вбирати в себе аромати прянощів, тому один і той самий їх вигляд може у різному маринаді мати різний смак.

Переконатися в цьому можна, приготувавши грибний шашлик або мариновані гриби на зиму з кількох рецептами, а наведені нижче рецепти допоможуть у цьому.

Маринади для грибів на мангалі

На мангалі можна приготувати смачний шашлик не тільки з м'яса і овочів, але і з грибочків. Гриби, запечені на вугіллі, воістину інакше, як кулінарним шедевром, не можна назвати. Як і для м'яса, існує багато рецептів попереднього маринування грибів, і у кожного є свої шанувальники.

Розглянемо деякі з них.

Перший
Інгредієнти Кількість
грибів - 1 кілограм
майонезу - 200 грам
помідори - 2-3 шт.
дрібної солі - 10 грам
меленої суміші перців - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 30 Ккал

Цей простий рецепт для найбільш доступних і популярних грибів – шампіньйонів.

Алгоритм дій:

  1. В пластиковій або емальованому мисці змішати майонез, суміш перців, сіль;
  2. В маринад викласти чисті печериці, кружечки помідорів товщиною 3 см, все перемішати і залишити маринуватися;
  3. Замариновавшиеся гриби нанизати на шампури разом з печерицями і запекти на вугіллі.

Другий

Наступний рецепт підійде для приготування на мангалі будь-яких грибів. За бажанням замість хмелі-сунелі можна використовувати будь-які інші пряні трави, головне, не переборщити, щоб блюдо не вийшло занадто пряним.

Для маринаду 1 кілограма грибів знадобляться:

  • 60 грам оливкової олії;
  • 40 грамів соєвого соусу;
  • 10 грам солі;
  • 5 грам чорного меленого перцю;
  • 5 грам хмелі-сунелі.

В цьому маринаді гриби повинні провести близько 2 годин, а приготуються вони потім за 5 хвилин.

Калорійність цього грибного шашлику – 16-28 ккал/100 г.

Маринування:

  1. У каструлі або глибокій мисці змішати всі інгредієнти для маринаду, покласти туди чисті підготовлені гриби і залишити, щоб вони замариновались і наситилися ароматами прянощів;
  2. Замариновані гриби можна приготувати на грилі або мангалі, і на це піде всього лише 5 хвилин.

Що таке пікулі і як їх маринувати читайте в нашій статті.

Як заморозити цвітну капусту на зиму читайте в нашій статті. Візьміть на замітку рецепти заготівлі овочів.

Шоколадний торт — простий рецепт, який можна приготувати як на свято, так і для звичайного обіду.

Маринад для печериць на зиму

Хоч печериці і можна назвати самими доступними грибами, але в зимовий час ціна на них, як правило, стає вище. Подбати про святковому новорічному застіллі можна влітку, замаринувавши кілька банок печериць за рецептом з попередніми відварюванням.

На 1 кілограм шампіньйонів знадобляться:

  • 1 літр води;
  • 30-40 грам солі;
  • 50 грам цукру;
  • 2-3 лаврових листа;
  • 3-4 грама кориці;
  • 150 грам оцту;
  • 3-6 горошин запашного перцю;
  • 3-4 гвоздики.

На відварювання печериць, приготування маринаду і стерилізацію банок піде близько 2 годин.

Мариновані шампіньйони мають найменшу калорійність – 12 Ккал/100 г.

Послідовність дій:

  1. Закип'ятити літр води, викласти в нього всі спеції, крім оцту, і відварити в цьому маринаді печериці 15 хвилин;
  2. Потім влити оцет і варити гриби до готовності, поки вони не опустяться на дно;
  3. Відварені печериці скласти в стерильні банки і залити киплячим маринадом;
  4. Прикриті кришками банки стерилізувати 40 хвилин тихо в киплячій воді. Потім відразу ж закатати кришками.

Як маринувати гриби інших сортів

Якщо попередні рецепти маринування печериць розраховані для грибників, для яких саме грибне місце – це супермаркет або на ринок, то наступні – розраховані на справжніх любителів тихого полювання. Нижче наведено способи маринування найбільш популярних лісових грибів: білих, лисичок та опеньків.

Білі гриби

Боровики або білі гриби в наших широтах вважаються найціннішим трофеєм на тихому полюванні, а в маринованому воді вони стануть «королівської» закускою до м'ясних страв і картоплі.

Для маринованих боровиків з розрахунку на 1 кілограм вихідного продукту знадобляться:

  • 400 мл води;
  • 25 грам солі;
  • 5 грам цукру;
  • 50 мл оцту;
  • 3 лаврових листа;
  • 2 гвоздики;
  • 5 горошин запашного перцю.

Процес маринування займе близько 1 години.

У 100 грамах білих маринованих грибів міститься 24 кілокалорії.

Хід роботи:

  1. Чисті гриби зварити в підсоленій воді, видаляючи шумівкою піну, яка буде з'являтися;
  2. З 400 мл води і спецій зварити маринад: у холодній воді розвести сіль і цукор, закип'ятити, потім покласти спеції і оцет, дати покипіти ще 10 хвилин;
  3. Боровики розкласти по банках, залити гарячим маринадом і тепло укутати до повного охолодження.

Лисички

У лисичок є кілька плюсів перед іншими видами. Вони не вибагливі у приготуванні, їх м'якоть не здатна накопичувати зайву радіацію і ніколи не пошкоджується ніякими шкідниками, а головне-вони дуже смачні.

Щоб приготувати мариновані з цибулею хрусткі лисички на 5 кг головного продукту знадобляться:

  • 2 літри води;
  • 200 мл рослинного масла;
  • 60 мл оцтової есенції (70%);
  • 200 грам ріпчастої цибулі;
  • 1 головка часнику;
  • 70 грам солі;
  • 40 грам цукру;
  • 5 лаврових листів;
  • 10 горошин запашного перцю;
  • 10 штук гвоздики.

Час приготування складе близько 2 годин.

Калорійність маринованих лисичок – 18 кілокалорій на 100 грам.

Етапи маринування:

  1. Підготовлені лисички залити водою і отварит до готовності. На це піде 15-20 хвилин після закипання води;
  2. З 2 літрів води зварити маринад, додавши в неї сіль, цукор, спеції, нарізані півкільцями цибулю і часточками зубочки часнику, оцет і масло. Прокип'ятити все протягом 2-3 хвилин;
  3. У киплячий маринад покласти зварені лисички і дати їм покипіти ще 10-12 хвилин;
  4. Потім все розкласти по стерильним банкам і закатати кришками, які попередньо слід прокип'ятити. Укутати банки з грибами до повного охолодження.

Опеньки

Збирати опеньки одне задоволення, оскільки вони ростуть цілими семейками на пнях. Крім того, вони дуже корисні, завдяки їх позитивного впливу на роботу щитовидної залози і кровотворні процеси в організмі.

Для швидкого способу маринування опеньків потрібні такі інгредієнти:

  • 1 кілограм грибів;
  • 1 стакан води для маринаду;
  • 40 грам солі;
  • 25 грам оцту;
  • 3 горошини чорного перцю;
  • 3 бутона гвоздики.

Всі кулінарні процеси з маринування можна зробити за 1 годину.

Калорійність маринованих опеньків – 18 Ккал/100 г.

Приготування:

  1. Опеньки відварити в підсоленій воді 10 хвилин, першу воду злити, відкинути на друшляк опеньки;
  2. Потім у чистій воді знову відварити їх до готовності. Всі вони повинні опуститися на дно. Розкласти по банках;
  3. У склянку води, в якій варилися опеньки, додати сіль, оцет, перець і гвоздику, прокип'ятити кілька хвилин. Залити гарячим маринадом і закупорити кришкою.

Корисні поради

Для маринування в банках на зиму краще всього вибирати гриби невеликого розміру. Великі екземпляри ідеально підходять для приготування грибних шашликів на мангалі.

Обов'язково вихідний продукт повинен бути чистими, без лісового сміття, черв'яків і інших шкідників. Чистити маслюки найкраще в рукавичках, оскільки вони залишають на руках темні сліди, позбавитися від яких потім буде складно.

Найкраще маринувати гриби протягом 7-8 годин після збору, так у них зберегтися більше корисних речовин, а м'якоть не пересохне.

Крім перерахованих у рецептах спецій для маринування та консервування, можна використовувати і інші, керуючись своїм смаком: корицю, аніс, кріп, червоний гострий перець і т. д.

Для зберігання маринованих грибів, заготовлених на зиму, підходять темні прохолодні приміщення, в яких температура не піднімається вище 7 градусів.

Що ще почитати: