Як заготовити щавель на зиму в домашніх умовах
Щавель – це корисна трава, яку можна застосовувати для приготування різних страв. Її можна додавати у борщ, готувати з неї салати, а також застосовувати в якості начинки для пирогів. Якщо в літній період дістати цю зелень не проблема, то взимку з цим з'являються труднощі. Але вихід є, щавель слід заготовити на зиму. Для цього просто потрібно ознайомитися з основними способами заготівлі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
щавель - | кілька середніх пучків або один великий |
пакети для заморозки - | за кількістю щавлю |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 22 Ккал |
Як робити:
- Для заморозки варто використовувати молоде листя, які володіють ніжною структурою. Вибирати найкраще листя зі світло-зеленим кольором;
- Попередньо варто відсортувати зелень, все пожовклі, зіпсовані стебла варто прибрати;
- Далі викладаємо стебла в миску, заливаємо водою і ретельно промиваємо;
- Після цього викладаємо чисту зелень у вигляді шару на поверхні чистого рушники і залишаємо просушитись протягом 15 хвилин;
- Зрізаємо все стебла, вони не знадобляться. Для заморозки слід використовувати тільки листя;
- Далі листя нарізаємо тонкими пластинками поперек листя;
- Для заморозки можна використовувати спеціальні вакуумні пакети, але якщо їх немає, тоді підійдуть прості поліетиленові;
- Викладаємо в кожен пакетик невелика кількість зелені, щоб її могло вистачити на один раз;
- Кожен пакетик зі щавлем звертаємо у вигляді рулону, щоб з нього вийшло все повітря;
- Після цього поміщаємо всі пакети в морозилку для повної заморозки зелені.
Заготівля сушеного щавлю на зиму
Сушка займе кілька днів, в сушеному вигляді калорійність зелені становить 19 ккал.
Для того щоб правильно посушити щавель, варто скористатися наступними рекомендаціями:
- Якщо потрібно посушити у вигляді пучків, то для цього зелень потрібно зібрати невеликими пучками і зав'язати. Пучки розвішуються в провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі до повного засихання;
- Сушити можна в ситі або в спеціальних провітрюваних ящиках. Для цього слід викласти листя зелені шаром. Товщина шару повинна становити близько 15 див. поверхню закривається від попадання прямих сонячних променів;
- Якість сушених листя визначається на дотик. Для цього його потрібно взяти в руку і стиснути. Лист не повинен розсипатися, а кришитися;
- Ще один спосіб у подрібненому вигляді. Для цього листя щавлю не миті потрібно розрізає на невеликі шматочки;
- Далі викладаємо зелень на деко, накриваємо і залишаємо сушитися. Після того як все просохне, прибираємо в банку для подальшого зберігання.
Рецепт засолки щавлю на зиму з сіллю
Для засолювання потрібні такі компоненти:
- кілограм щавлю;
- сіль – 2 великі ложки.
Процес готування становитиме 1 годину 20 хвилин, калорійність — 25 ккал.
Як потрібно робити:
- Зелень рекомендується добре перебрати. Для приготування слід використовувати рівні листки світло-зеленого кольору;
- Трава з ушкодженнями, жовтим кольором не підійде. Якщо в заготовку потрапить хоч невеликий шматочок непридатного рослини, то в результаті вона швидко закисне і її не вийти вжити в їжу;
- Всі листочки ретельно споліскують у декількох водах;
- Після того як щавель буде промити, його потрібно розкласти на паперові серветки і залишити просихати. На весь процес піде близько 1 години;
- Потім листочки необхідно нарізати. Різати слід за своїм розсудом – хочете крупно, хочете дрібно;
- Перекладаємо щавель в широку чашку, в якій буде все зручно перемішувати;
- Далі додаємо 2 великі ложки солі і починаємо перемішувати. Перемішувати найкраще руками, так крупинки солі найкраще розподілятися;
- Потім всі компоненти залишаємо постояти протягом години, за цей період зелень повинна просолитися і пустити сік;
- Якщо ж соку буде мало, то можна залишити постояти ще деякий час;
- Після цього складаємо все в банку, закриваємо кришкою і ставимо в прохолодне місце на зберігання.
Консервація щавлю на зиму у власному соку
Приготування займе 1 годину, калорійність – 22 ккал.
Приготування щавлю на зиму у власному соку виконується за наступною схемою:
- Щавель слід ретельно промити, видалити всі пошкоджені листя, сміття;
- Далі його треба просушити;
- Нарізаємо листочки невеликими шматочками;
- Заздалегідь готуємо банку, її можна додатково простерилізувати на пару протягом 15 хвилин;
- Шматочки щавлю засипаємо на суху сковорідку;
- Ставимо на вогонь і прогріваємо, зелень періодично перемішуємо;
- Як тільки почне виділятися сік, а щавель потемніє, його слід перекласти в банку;
- Далі на сковорідку засипається друга порція зелені і також обсмажується до появи соку;
- Знову перекладаємо в банку, і так продовжується до тих пір, поки не наповниться банку;
- Після цього всі закатуємо кришкою і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.
Як приготувати смачну моцарелу з помідорами за італійським рецептом читайте на сторінках нашого журналу.
Рецепт з фото смачного наваристого супу з печерицями — приготуйте за нашим рецептом.
Якщо за свята відклалося кілька кілограм, спробуйте приймати яблучний оцет для схуднення — всі про це тут.
Як заготовити маринований щавель на зиму
Які компоненти нам будуть потрібні:
- щавель – 1000 грам;
- вода – 1000 мл;
- ½ Склянки оцту;
- 1 велика ложка з гіркою солі.
Процес приготування складе близько 1 години, калорійність – 32 ккал.
Приступаємо до маринування:
- Для початку листочки щавлю необхідно добре перебрати, всі уражені і жовті компоненти прибираються;
- Після цього зелень промиваємо в прохолодній воді, краще її обполоснути кілька разів;
- Розкладаємо на рушник листя, щоб вони обсохнули;
- Тим часом споліскуємо баночки для маринування, промиваємо їх з використанням соди;
- Банки обов'язково стерилізуємо на пару протягом 15-20 хвилин;
- Просушену зелень нарізаємо середніми шматочками. Шматочки ріжемо довільні на свій розсуд;
- Викладаємо зелень в стерильні баночки;
- Потім у каструлю наливаємо воду, додаємо сіль і укусу;
- Всі ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Всі крупинки солі повинні повністю розчинитися, тому в процесі прогрівання маринад потрібно періодично перемішувати;
- Після цього знімаємо готовий маринад і залишаємо стояти до повного охолодження;
- Охолоджений маринад розливаємо по банках. Вливаємо його повільно, краще всього частинами. З баночок повинні вийти всі бульбашки повітря, інакше заготівля буде зберігатися не довго;
- В кінці всі закатуємо кришками, прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.
Як закрити щавель на зиму в банках для зеленого борщу
Для заготівлі потрібні такі компоненти:
- щавель – 900 грам;
- стрілки часнику – 100 грам;
- зелень петрушки — 50 грам;
- стакан води;
- 1 ч. ложка солі.
Приготування займе близько 1 години, калорійність – 35 ккал.
Як готувати:
- Щавель, петрушку, стрілки часнику добре промиваємо. Листя щавлю необхідно добре перебрати, прибрати всі зіпсовані стебла. Також не підійдуть рослини жовтого кольору;
- Всі зелені компоненти потрібно дрібно нашаткувати за допомогою гострого ножа;
- Викладаємо зелень у каструлю, заливаємо водою і додаємо сіль;
- Банки для консервування потрібно ретельно промити, краще всього її очистити за допомогою харчової соди;
- Обов'язково всі стерилізуємо над парою;
- Ємність зі всіма зеленими компонентами поміщаємо на вогонь і відварюємо;
- Після закипання проварюємо хвилин 7;
- Далі розкладаємо все по стерилізованим баночках;
- Всі банки з заправкою закатуємо металевими кришками;
- Прибираємо на добу під теплий плед. Їх слід перевернути верх дном;
- Прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.
Корисні поради
- перед тим як заготовлювати щавель, його необхідно ретельно підготувати. Його потрібно перебрати, прибрати всі зіпсовані, пожовклі листочки;
- сушити, заморожувати рослина моно в цілому вигляді або розрізати на невеликі шматочки. Цей етап ви можете виконувати на свій розсуд;
- консервувати зелень можна з кропом, петрушкою, зеленими пір'ям часник;
- зберігатися як у консервованому вигляді ця рослина може до року.
Заготовити щавель на зиму не так вже й складно. Все можна зробити швидко, при цьому, не доклавши великих зусиль. Зате в результаті круглий рік можна робити з цієї зелені різні корисні страви, як для дорослих, так і для дітей.