18 июнь 2019 2 129

Як заготовити щавель на зиму в домашніх умовах

Щавель – це корисна трава, яку можна застосовувати для приготування різних страв. Її можна додавати у борщ, готувати з неї салати, а також застосовувати в якості начинки для пирогів. Якщо в літній період дістати цю зелень не проблема, то взимку з цим з'являються труднощі. Але вихід є, щавель слід заготовити на зиму. Для цього просто потрібно ознайомитися з основними способами заготівлі.

Як заморозити щавель на зиму в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
щавель - кілька середніх пучків або один великий
пакети для заморозки - за кількістю щавлю
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 22 Ккал

Як робити:

  1. Для заморозки варто використовувати молоде листя, які володіють ніжною структурою. Вибирати найкраще листя зі світло-зеленим кольором;
  2. Попередньо варто відсортувати зелень, все пожовклі, зіпсовані стебла варто прибрати;
  3. Далі викладаємо стебла в миску, заливаємо водою і ретельно промиваємо;
  4. Після цього викладаємо чисту зелень у вигляді шару на поверхні чистого рушники і залишаємо просушитись протягом 15 хвилин;
  5. Зрізаємо все стебла, вони не знадобляться. Для заморозки слід використовувати тільки листя;
  6. Далі листя нарізаємо тонкими пластинками поперек листя;
  7. Для заморозки можна використовувати спеціальні вакуумні пакети, але якщо їх немає, тоді підійдуть прості поліетиленові;
  8. Викладаємо в кожен пакетик невелика кількість зелені, щоб її могло вистачити на один раз;
  9. Кожен пакетик зі щавлем звертаємо у вигляді рулону, щоб з нього вийшло все повітря;
  10. Після цього поміщаємо всі пакети в морозилку для повної заморозки зелені.

Заготівля сушеного щавлю на зиму

Сушка займе кілька днів, в сушеному вигляді калорійність зелені становить 19 ккал.

Для того щоб правильно посушити щавель, варто скористатися наступними рекомендаціями:

  1. Якщо потрібно посушити у вигляді пучків, то для цього зелень потрібно зібрати невеликими пучками і зав'язати. Пучки розвішуються в провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі до повного засихання;
  2. Сушити можна в ситі або в спеціальних провітрюваних ящиках. Для цього слід викласти листя зелені шаром. Товщина шару повинна становити близько 15 див. поверхню закривається від попадання прямих сонячних променів;
  3. Якість сушених листя визначається на дотик. Для цього його потрібно взяти в руку і стиснути. Лист не повинен розсипатися, а кришитися;
  4. Ще один спосіб у подрібненому вигляді. Для цього листя щавлю не миті потрібно розрізає на невеликі шматочки;
  5. Далі викладаємо зелень на деко, накриваємо і залишаємо сушитися. Після того як все просохне, прибираємо в банку для подальшого зберігання.

Рецепт засолки щавлю на зиму з сіллю

Для засолювання потрібні такі компоненти:

  • кілограм щавлю;
  • сіль – 2 великі ложки.

Процес готування становитиме 1 годину 20 хвилин, калорійність — 25 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Зелень рекомендується добре перебрати. Для приготування слід використовувати рівні листки світло-зеленого кольору;
  2. Трава з ушкодженнями, жовтим кольором не підійде. Якщо в заготовку потрапить хоч невеликий шматочок непридатного рослини, то в результаті вона швидко закисне і її не вийти вжити в їжу;
  3. Всі листочки ретельно споліскують у декількох водах;
  4. Після того як щавель буде промити, його потрібно розкласти на паперові серветки і залишити просихати. На весь процес піде близько 1 години;
  5. Потім листочки необхідно нарізати. Різати слід за своїм розсудом – хочете крупно, хочете дрібно;
  6. Перекладаємо щавель в широку чашку, в якій буде все зручно перемішувати;
  7. Далі додаємо 2 великі ложки солі і починаємо перемішувати. Перемішувати найкраще руками, так крупинки солі найкраще розподілятися;
  8. Потім всі компоненти залишаємо постояти протягом години, за цей період зелень повинна просолитися і пустити сік;
  9. Якщо ж соку буде мало, то можна залишити постояти ще деякий час;
  10. Після цього складаємо все в банку, закриваємо кришкою і ставимо в прохолодне місце на зберігання.

Консервація щавлю на зиму у власному соку

Приготування займе 1 годину, калорійність – 22 ккал.

Приготування щавлю на зиму у власному соку виконується за наступною схемою:

  1. Щавель слід ретельно промити, видалити всі пошкоджені листя, сміття;
  2. Далі його треба просушити;
  3. Нарізаємо листочки невеликими шматочками;
  4. Заздалегідь готуємо банку, її можна додатково простерилізувати на пару протягом 15 хвилин;
  5. Шматочки щавлю засипаємо на суху сковорідку;
  6. Ставимо на вогонь і прогріваємо, зелень періодично перемішуємо;
  7. Як тільки почне виділятися сік, а щавель потемніє, його слід перекласти в банку;
  8. Далі на сковорідку засипається друга порція зелені і також обсмажується до появи соку;
  9. Знову перекладаємо в банку, і так продовжується до тих пір, поки не наповниться банку;
  10. Після цього всі закатуємо кришкою і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.

Як приготувати смачну моцарелу з помідорами за італійським рецептом читайте на сторінках нашого журналу.

Рецепт з фото смачного наваристого супу з печерицями — приготуйте за нашим рецептом.

Якщо за свята відклалося кілька кілограм, спробуйте приймати яблучний оцет для схуднення — всі про це тут.

Як заготовити маринований щавель на зиму

Які компоненти нам будуть потрібні:

  • щавель – 1000 грам;
  • вода – 1000 мл;
  • ½ Склянки оцту;
  • 1 велика ложка з гіркою солі.

Процес приготування складе близько 1 години, калорійність – 32 ккал.

Приступаємо до маринування:

  1. Для початку листочки щавлю необхідно добре перебрати, всі уражені і жовті компоненти прибираються;
  2. Після цього зелень промиваємо в прохолодній воді, краще її обполоснути кілька разів;
  3. Розкладаємо на рушник листя, щоб вони обсохнули;
  4. Тим часом споліскуємо баночки для маринування, промиваємо їх з використанням соди;
  5. Банки обов'язково стерилізуємо на пару протягом 15-20 хвилин;
  6. Просушену зелень нарізаємо середніми шматочками. Шматочки ріжемо довільні на свій розсуд;
  7. Викладаємо зелень в стерильні баночки;
  8. Потім у каструлю наливаємо воду, додаємо сіль і укусу;
  9. Всі ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Всі крупинки солі повинні повністю розчинитися, тому в процесі прогрівання маринад потрібно періодично перемішувати;
  10. Після цього знімаємо готовий маринад і залишаємо стояти до повного охолодження;
  11. Охолоджений маринад розливаємо по банках. Вливаємо його повільно, краще всього частинами. З баночок повинні вийти всі бульбашки повітря, інакше заготівля буде зберігатися не довго;
  12. В кінці всі закатуємо кришками, прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Як закрити щавель на зиму в банках для зеленого борщу

Для заготівлі потрібні такі компоненти:

  • щавель – 900 грам;
  • стрілки часнику – 100 грам;
  • зелень петрушки — 50 грам;
  • стакан води;
  • 1 ч. ложка солі.

Приготування займе близько 1 години, калорійність – 35 ккал.

Як готувати:

  1. Щавель, петрушку, стрілки часнику добре промиваємо. Листя щавлю необхідно добре перебрати, прибрати всі зіпсовані стебла. Також не підійдуть рослини жовтого кольору;
  2. Всі зелені компоненти потрібно дрібно нашаткувати за допомогою гострого ножа;
  3. Викладаємо зелень у каструлю, заливаємо водою і додаємо сіль;
  4. Банки для консервування потрібно ретельно промити, краще всього її очистити за допомогою харчової соди;
  5. Обов'язково всі стерилізуємо над парою;
  6. Ємність зі всіма зеленими компонентами поміщаємо на вогонь і відварюємо;
  7. Після закипання проварюємо хвилин 7;
  8. Далі розкладаємо все по стерилізованим баночках;
  9. Всі банки з заправкою закатуємо металевими кришками;
  10. Прибираємо на добу під теплий плед. Їх слід перевернути верх дном;
  11. Прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Корисні поради

  • перед тим як заготовлювати щавель, його необхідно ретельно підготувати. Його потрібно перебрати, прибрати всі зіпсовані, пожовклі листочки;
  • сушити, заморожувати рослина моно в цілому вигляді або розрізати на невеликі шматочки. Цей етап ви можете виконувати на свій розсуд;
  • консервувати зелень можна з кропом, петрушкою, зеленими пір'ям часник;
  • зберігатися як у консервованому вигляді ця рослина може до року.

Заготовити щавель на зиму не так вже й складно. Все можна зробити швидко, при цьому, не доклавши великих зусиль. Зате в результаті круглий рік можна робити з цієї зелені різні корисні страви, як для дорослих, так і для дітей.

Що ще почитати: