Як варити варення з бананів на зиму
Варення з бананів може стати «фішкою» в умілих руках господині. Після смачних, але звичних страв, подати його на десерт, отже, підвищити свою «кваліфікацію».
На підготовку піде досить часу. Зате потім буде затишно зимовим ввечері випити чай з банановим варенням в колі рідних людей.
Банани не містять алергічних продуктів, отже, молоді мами можуть сміливо прикормлювати малюків банановим пюре. Починаючи з двох років, діти вже ласують варенням з бананів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Банани, очищені від шкірки - | 1 кг |
Вода - | півсклянки |
Цукровий пісок - | від 400 до 500 г |
лимонна кислота - | 0,5 чайної ложки |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 176 Ккал |
Фрукти нарізати на рівні кільця товщиною приблизно 2 див. Вода ставиться на плиту. Як тільки закипить, вогонь зменшується і всипається цукор.
Заважати, поки сироп не загусне, додати лимонний сік або кислоту. Після закипання почекати ще хвилину і зняти з вогню.
Цим сиропом залити гуртки бананів і залишити на два або три години для просочення. Через зазначений час масу поставити на повільний вогонь і при слабкому нагріванні дати покипіти хвилин п'ятнадцять.
Варення розкласти в простерилізовані банки і закатати кришками.
Можна з допомогою машинки, можна гвинтовими кришками.
Варення з бананів та аґрусу
Зі шкільної програми всі пам'ятають героя оповідання А. П. Чехова «Агрус». Межею його мрій було насолоджуватися смаком власноруч вирощених ягід. В оповіданні агрус кислий і недозрілий, але для нього немає нічого смачнішого на світі.
Якщо залишити чеховську думка, аґрус дійсно унікальна, з багатьма корисними мікроелементами ягода.
Тому готувати варення з аґрусу треба без втрати корисних властивостей.
Вигідно поєднуються агрус і банан. В даний варення додаються такі прянощі, як кориця і гвоздика.
Що ж потрібно для варення на зиму?
- Банани, очищені від шкірки – 1 кг;
- Півкілограма ягід аґрусу;
- Цукровий пісок – 500 грам;
- Дві гвоздики;
- Одна паличка або чайна ложка меленої кориці.
Час на приготування йде три з половиною години, калорійність дорівнює 2600 ккал.
Агрус береться зрілий, ягоди миють, видаляють хвостики і обсушують на друшляку. Потім викладається аґрус в емальований тазик і товкачем добре мнеться, щоб вийшов сік.
Банан так само очищається від шкірки і нарізати на кружечки або квадратики, хто як любить. Банан і ягоди змішуються, засипаються цукровим піском і залишають на два–три години..
Через даний час цукор розчиниться, у фруктово–ягідну суміш, потім додається гвоздика і кориця. На повільному вогні суміш доводиться до кипіння. Після закипання маса змішалась дерев'яною ложкою і знімається з вогню через п'ять хвилин. Гвоздику і корицю можна прибрати, вони свою функцію виконали.
Відкрите варення краще зберігати в холодильнику.
Смачне ласощі з ківі
Для людей, які пам'ятають радянські часи, банан і ківі були екзотичними фруктами. Зараз без них не обходиться жодне застілля. Подають красиво нарізані фрукти на спеціальних тарілках.
Любителі фруктового салату дрібно нарізають ківі, банани та інші фрукти, розкладають у креманки і подають гостям.
Виявляється, можна готувати ще й варення з ківі з бананом на зиму.
Склад:
- Один банан;
- 4-5 ківі;
- 150 грам цукру;
- 1,5 столові ложки лимонного соку.
Часу на приготування піде 1 годину 20 хвилин, калорійність складає 1308 ккал.
Ківі має бути стиглим, але не дуже м'яким.
Його треба очистити, красиво нарізати спочатку на кружечки, а потім ці кружечки ще на чотири частини.
Аналогічно нарізається і стиглий банан. Банан і ківі змішати обережно, щоб не пошкодити фрукти, засипати цукром і залишити хвилин на тридцять для виділення соку.
Через півгодини до суміші треба додати желатин і сік лимона. Ставиться все на повільний вогонь і доводять до кипіння. Періодично помішується дерев'яною ложкою.
Як тільки закипить, треба ще поварити п'ять хвилин і зняти з вогню. Через годину процедура повторюється.
Остигле варення з ківі і банани перекладається в скляну ємність. Зберігати це екзотичне желе потрібно в холодильнику.
Варимо з червоною смородиною
Червона смородина в своєму складі містить пектин, який пов'язує одні речовини з іншими, в результаті виходить природне желе.
Тому частіше застосовують сік червоної смородини, а щоб він не виявився занадто кислим, додають інші фрукти або ягоди.
Для приготування варення з червоної смородини з бананом на зиму знадобиться:
- Сік смородини – 1 літр;
- Цукровий пісок – 600 г;
- Банани – 4 штуки.
Часу на готування піде одну годину, калорійність страви складе 2213 ккал.
Спочатку готується сік зі смородини. Береться блендер і розбиває ягоди смородини, попередньо очищені від плодоніжок. Отриманий сік пропускається через сито або складену вдвічі марлю. Робити це необов'язково, але маса в цьому випадку виходить однорідною і ніжною.
Банани перетворюються в пюре за допомогою блендера.
Інгредієнти з'єднують і ставлять на повільний вогонь для уварювання. Як тільки суміш закипить, вогонь зменшується і все вариться ще сорок хвилин.
Варення на зиму практично готове. Залишилося все розлити в стерилізовані банки і закатати.
Варення з агрусу з апельсинами і бананами
Ще в давні часи з агрусу готували варення. Процес цей був настільки трудомісткий, що справлялися з ним кухаря, службовці самому цареві.
Кожну ягоду ретельно мили, сушили і виймали насіння. Туди вкладали горішок, а потім це варення на повільному вогні, додаючи прянощі і листя вишні, готувалося під відкритим небом.
Сучасні господині навряд чи будуть до такої міри себе обтяжувати, але приготувати варення з аґрусу, апельсина і банана підвладне всім.
Склад:
- Аґрус – 500 грам;
- Один середній апельсин;
- Один банан;
- Цукровий пісок – 500 грам;
- Гвоздика – 5 штучок;
- Мелена кориця – пів чайної ложки.
Часу на приготування йде три години, калорійність — 2569 ккал.
Агрус промити, зрізати хвостики, покласти в емальований таз і подрібнити за допомогою товкачика, а краще блендера.
Апельсин очистити від шкірки, нарізати, і так само подрібнити блендером. У банана зняти шкірку і бажано красиво нарізати.
Банани змішати з фруктово–ягідної сумішшю, додати цукровий пісок і залишити при кімнатній температурі на дві години, щоб розчинився цукор частково, а продукти дали більше соку.
Через дві години в суміш додається кориця з гвоздикою і все ставиться на вогонь, довести до кипіння. Як тільки закипить, вариться ще п'ять хвилин і знімається з вогню. І можна відразу закатати в стерилізовані банки.
При бажанні, гвоздику можна дістати з варення, вона свою справу зробила. Зберігати на зиму краще в холодильнику.
Читайте також, як зварити варення з яблук з апельсинами. Не забудьте застосувати рецепти на практиці!
А тут описана технологія приготування і консервації яблучного соку на зиму.
Якщо немає бажання возитися, то пропонуємо вам зробити сладенькие заготовки з чорниці з цукром без варіння на зиму. Ваша родина буде вам вдячна!
Рецепт приготування зі стиглою динею
З дині і банана виходить дійсно ароматне і смачне варення. Готується нескладно.
До складу цього варення входить:
- Диня – один кг м'якоті;
- Три банана;
- 400 г цукру;
- Три лимона.
Час на приготування варення з дині з бананом піде хвилин тридцять. Калорійність складе 2013 ккал.
З вечора треба приготувати диню: нарізати на кубики, засипати цукром і покласти в прохолодне місце, можна в холодильник.
На наступний день в диню додати склянку води і поставити на повільний вогонь варитися. Не забути, при цьому, весь час помішувати. Як тільки закипить, поварити ще сім хвилин і зняти з вогню.
Додати нарізаний банан і сік лимонів, разом поварити ще двадцять хвилин до прозорості фруктів.
Варення з бананів з динею готове, залишилося тільки закатати в банки.
Поради господиням
Не всі господині знають, що є спосіб легко стерилізувати банки для заготівель на зиму. З цією метою треба спочатку добре помити банки під проточною водою.
Мокрі банки поставити в холодну духовку і включити її на 100°. Як тільки температура нагріється, потримати там ще десять хвилин. Вимкнути духовку і почекати, поки банки охолонуть. При бажанні, можна включити режим конвектора.
Ще кілька порад по заготівлі варення з бананів на зиму:
- Економити на цукрі ні в якому разі не можна, він не дозволить варенню запліснявіти;
- Банани брати тільки стиглі, без плям і свіжі, інакше неякісні фрукти зіпсує весь смак;
- Не можна банани перетравлювати, тоді з них підуть всі корисні елементи, а вигляд не буде викликати апетиту;
- Якщо в період зберігання, варення цвіле, викидати його не потрібно, можна прибрати цвіль, а варення використовувати в якості начинки в кондитерських виробах;
- Якщо варення зацукрувалося, то можна, додавши трохи води, знову поварити його і закатати в чисті простерилізовані банки.
Всі ці види варення містять банани і цукор. Калорійність виходить високою, тому дієтологи не рекомендують вживати їх у великих кількостях. Зварити будь-яке з цих нехитрих варений з бананів зможе кожен охочий.