23 март 2019 3 437

Як варити варення з бананів на зиму

Варення з бананів може стати «фішкою» в умілих руках господині. Після смачних, але звичних страв, подати його на десерт, отже, підвищити свою «кваліфікацію».

На підготовку піде досить часу. Зате потім буде затишно зимовим ввечері випити чай з банановим варенням в колі рідних людей.

Банани не містять алергічних продуктів, отже, молоді мами можуть сміливо прикормлювати малюків банановим пюре. Починаючи з двох років, діти вже ласують варенням з бананів.

Простий рецепт на зиму
Інгредієнти Кількість
Банани, очищені від шкірки - 1 кг
Вода - півсклянки
Цукровий пісок - від 400 до 500 г
лимонна кислота - 0,5 чайної ложки
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 176 Ккал

Фрукти нарізати на рівні кільця товщиною приблизно 2 див. Вода ставиться на плиту. Як тільки закипить, вогонь зменшується і всипається цукор.

Заважати, поки сироп не загусне, додати лимонний сік або кислоту. Після закипання почекати ще хвилину і зняти з вогню.

Цим сиропом залити гуртки бананів і залишити на два або три години для просочення. Через зазначений час масу поставити на повільний вогонь і при слабкому нагріванні дати покипіти хвилин п'ятнадцять.

Варення розкласти в простерилізовані банки і закатати кришками.

Можна з допомогою машинки, можна гвинтовими кришками.

Варення з бананів та аґрусу

Зі шкільної програми всі пам'ятають героя оповідання А. П. Чехова «Агрус». Межею його мрій було насолоджуватися смаком власноруч вирощених ягід. В оповіданні агрус кислий і недозрілий, але для нього немає нічого смачнішого на світі.

Якщо залишити чеховську думка, аґрус дійсно унікальна, з багатьма корисними мікроелементами ягода.

Тому готувати варення з аґрусу треба без втрати корисних властивостей.

Вигідно поєднуються агрус і банан. В даний варення додаються такі прянощі, як кориця і гвоздика.

Що ж потрібно для варення на зиму?

  • Банани, очищені від шкірки – 1 кг;
  • Півкілограма ягід аґрусу;
  • Цукровий пісок – 500 грам;
  • Дві гвоздики;
  • Одна паличка або чайна ложка меленої кориці.

Час на приготування йде три з половиною години, калорійність дорівнює 2600 ккал.

Агрус береться зрілий, ягоди миють, видаляють хвостики і обсушують на друшляку. Потім викладається аґрус в емальований тазик і товкачем добре мнеться, щоб вийшов сік.

Банан так само очищається від шкірки і нарізати на кружечки або квадратики, хто як любить. Банан і ягоди змішуються, засипаються цукровим піском і залишають на два–три години..

Через даний час цукор розчиниться, у фруктово–ягідну суміш, потім додається гвоздика і кориця. На повільному вогні суміш доводиться до кипіння. Після закипання маса змішалась дерев'яною ложкою і знімається з вогню через п'ять хвилин. Гвоздику і корицю можна прибрати, вони свою функцію виконали.

Якщо залити варення з агрусу з бананом на зиму в гарячому вигляді в стерилізовані банки, закатати, перевернути і укутати, то його можна тримати навіть при кімнатній температурі кілька місяців.

Відкрите варення краще зберігати в холодильнику.

Смачне ласощі з ківі

Для людей, які пам'ятають радянські часи, банан і ківі були екзотичними фруктами. Зараз без них не обходиться жодне застілля. Подають красиво нарізані фрукти на спеціальних тарілках.

Любителі фруктового салату дрібно нарізають ківі, банани та інші фрукти, розкладають у креманки і подають гостям.

Виявляється, можна готувати ще й варення з ківі з бананом на зиму.

Склад:

  • Один банан;
  • 4-5 ківі;
  • 150 грам цукру;
  • 1,5 столові ложки лимонного соку.

Часу на приготування піде 1 годину 20 хвилин, калорійність складає 1308 ккал.

Ківі має бути стиглим, але не дуже м'яким.

Його треба очистити, красиво нарізати спочатку на кружечки, а потім ці кружечки ще на чотири частини.

Аналогічно нарізається і стиглий банан. Банан і ківі змішати обережно, щоб не пошкодити фрукти, засипати цукром і залишити хвилин на тридцять для виділення соку.

Через півгодини до суміші треба додати желатин і сік лимона. Ставиться все на повільний вогонь і доводять до кипіння. Періодично помішується дерев'яною ложкою.

Як тільки закипить, треба ще поварити п'ять хвилин і зняти з вогню. Через годину процедура повторюється.

Остигле варення з ківі і банани перекладається в скляну ємність. Зберігати це екзотичне желе потрібно в холодильнику.

Варимо з червоною смородиною

Червона смородина в своєму складі містить пектин, який пов'язує одні речовини з іншими, в результаті виходить природне желе.

Тому частіше застосовують сік червоної смородини, а щоб він не виявився занадто кислим, додають інші фрукти або ягоди.

Для приготування варення з червоної смородини з бананом на зиму знадобиться:

  • Сік смородини – 1 літр;
  • Цукровий пісок – 600 г;
  • Банани – 4 штуки.

Часу на готування піде одну годину, калорійність страви складе 2213 ккал.

Спочатку готується сік зі смородини. Береться блендер і розбиває ягоди смородини, попередньо очищені від плодоніжок. Отриманий сік пропускається через сито або складену вдвічі марлю. Робити це необов'язково, але маса в цьому випадку виходить однорідною і ніжною.

Банани перетворюються в пюре за допомогою блендера.

Інгредієнти з'єднують і ставлять на повільний вогонь для уварювання. Як тільки суміш закипить, вогонь зменшується і все вариться ще сорок хвилин.

Варення на зиму практично готове. Залишилося все розлити в стерилізовані банки і закатати.

Варення з агрусу з апельсинами і бананами

Ще в давні часи з агрусу готували варення. Процес цей був настільки трудомісткий, що справлялися з ним кухаря, службовці самому цареві.

Кожну ягоду ретельно мили, сушили і виймали насіння. Туди вкладали горішок, а потім це варення на повільному вогні, додаючи прянощі і листя вишні, готувалося під відкритим небом.

Сучасні господині навряд чи будуть до такої міри себе обтяжувати, але приготувати варення з аґрусу, апельсина і банана підвладне всім.

Склад:

  • Аґрус – 500 грам;
  • Один середній апельсин;
  • Один банан;
  • Цукровий пісок – 500 грам;
  • Гвоздика – 5 штучок;
  • Мелена кориця – пів чайної ложки.

Часу на приготування йде три години, калорійність — 2569 ккал.

Агрус промити, зрізати хвостики, покласти в емальований таз і подрібнити за допомогою товкачика, а краще блендера.

Апельсин очистити від шкірки, нарізати, і так само подрібнити блендером. У банана зняти шкірку і бажано красиво нарізати.

Банани змішати з фруктово–ягідної сумішшю, додати цукровий пісок і залишити при кімнатній температурі на дві години, щоб розчинився цукор частково, а продукти дали більше соку.

Через дві години в суміш додається кориця з гвоздикою і все ставиться на вогонь, довести до кипіння. Як тільки закипить, вариться ще п'ять хвилин і знімається з вогню. І можна відразу закатати в стерилізовані банки.

При бажанні, гвоздику можна дістати з варення, вона свою справу зробила. Зберігати на зиму краще в холодильнику.

Читайте також, як зварити варення з яблук з апельсинами. Не забудьте застосувати рецепти на практиці!

А тут описана технологія приготування і консервації яблучного соку на зиму.

Якщо немає бажання возитися, то пропонуємо вам зробити сладенькие заготовки з чорниці з цукром без варіння на зиму. Ваша родина буде вам вдячна!

Рецепт приготування зі стиглою динею

З дині і банана виходить дійсно ароматне і смачне варення. Готується нескладно.

До складу цього варення входить:

  • Диня – один кг м'якоті;
  • Три банана;
  • 400 г цукру;
  • Три лимона.

Час на приготування варення з дині з бананом піде хвилин тридцять. Калорійність складе 2013 ккал.

З вечора треба приготувати диню: нарізати на кубики, засипати цукром і покласти в прохолодне місце, можна в холодильник.

На наступний день в диню додати склянку води і поставити на повільний вогонь варитися. Не забути, при цьому, весь час помішувати. Як тільки закипить, поварити ще сім хвилин і зняти з вогню.

Додати нарізаний банан і сік лимонів, разом поварити ще двадцять хвилин до прозорості фруктів.

Варення з бананів з динею готове, залишилося тільки закатати в банки.

Поради господиням

Не всі господині знають, що є спосіб легко стерилізувати банки для заготівель на зиму. З цією метою треба спочатку добре помити банки під проточною водою.

Посудомийні засобу краще не використовувати, а мити банки харчовою содою, сіллю або сухою гірчицею.

Мокрі банки поставити в холодну духовку і включити її на 100°. Як тільки температура нагріється, потримати там ще десять хвилин. Вимкнути духовку і почекати, поки банки охолонуть. При бажанні, можна включити режим конвектора.

Ще кілька порад по заготівлі варення з бананів на зиму:

  1. Економити на цукрі ні в якому разі не можна, він не дозволить варенню запліснявіти;
  2. Банани брати тільки стиглі, без плям і свіжі, інакше неякісні фрукти зіпсує весь смак;
  3. Не можна банани перетравлювати, тоді з них підуть всі корисні елементи, а вигляд не буде викликати апетиту;
  4. Якщо в період зберігання, варення цвіле, викидати його не потрібно, можна прибрати цвіль, а варення використовувати в якості начинки в кондитерських виробах;
  5. Якщо варення зацукрувалося, то можна, додавши трохи води, знову поварити його і закатати в чисті простерилізовані банки.

Всі ці види варення містять банани і цукор. Калорійність виходить високою, тому дієтологи не рекомендують вживати їх у великих кількостях. Зварити будь-яке з цих нехитрих варений з бананів зможе кожен охочий.

Що ще почитати: