Як варити варення з пелюсток чайної троянди
У незвичайною красою чайної троянди, природа об'єднала пахощі, ніжність і безліч цілющих властивостей. Ще з давніх часів вважалося, що вдихнувши аромат квітки, зникала головний біль, підвищувався тонус, зміцнювалося серце і, навіть відбувалися запальні процеси.
У Стародавній Персії з пелюсток готували рожеве масло, яке зараз користується популярністю в косметології. Крім того, з чайної троянди варили надзвичайно смачне ласощі – варення.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рожеві пелюстки - | 600 г |
сік лимона - | з 1 плоду |
цукровий пісок - | 1,5 кг |
вода - | 1 склянка |
рожеве масло - | кілька крапель |
Час приготування: 255 хвилин | Калорійність на 100 грам: 247 Ккал |
Пелюстками застеляють спальне ложе, прикрашають романтичний вечір, але найкращим варіантом їх застосування, вважається приготування варення – смачного, корисного і надзвичайно ароматної.
Процес приготування:
- Промиті і обсушені пелюстки перекласти в посуд (в ідеалі емальований) і змішати з лимонним соком;
- Насипати 1/6 частину від загальної кількості цукру. Залишити інгредієнти мінімум на 4 години;
- З води і залишився кількості цукру зварити сироп, не забуваючи в процесі варіння знімати пінку;
- У киплячий сироп засипати рожеві пелюстки;
- Варити варення на середньому вогні не більше чверті години;
- Готовність ласощі визначають по пелюстках. Якщо вони не плавають на поверхні і стали м'якими, варення готове;
- Перед зняттям з плити капніть рожеве масло, яке зробить аромат більш насиченим.
Варення з троянди чайної з лимоном
У цьому рецепті завдяки наявності цитрусового фрукта корисність варення подвоюється у 2 рази, а значить, приготувавши його заздалегідь ніякі простудні захворювання не страшні.
Компоненти рецепту:
- пелюстки червоних і рожевих чайних троянд – 1кг. 500 гр;
- лимон;
- цукор – 1кг. 500 гр.;
- дистильована вода – 1 л.
Час приготування: 10 хв + 1 добу на вистоювання.
Калорійність: 141 ккал.
Технологія приготування:
- Лимони разом з цедрою дрібно нашаткувати і змішати із заздалегідь підготовленими пелюстками;
- Залити водою, закип'ятити, зменшити вогонь і продовжувати варку;
- Зняти з плити і залишити на добу;
- Через день віджати отриману масу;
- Залишився відвар всипати цукор і продовжувати варіння до готовності;
- Розлити отримане варення по банках і закатати.
Рецепт варення з пелюсток троянд з медом
У народі це варення більш відоме, як «Рожевий мед» і підходить для вживання дітьми, але тільки за однієї умови: відсутність алергічної реакції на мед.
Компоненти рецепту:
- мед – 100 гр.;
- рожеві пелюстки – 80 гр.;
- дуже гаряча кип'ячена вода – 0,5 склянки.
Час приготування: 20 хвилин + добу на вистоювання.
Калорійність: 117 ккал.
Технологія приготування:
- Рожеві пелюстки залити кип'яченою водою і томити чверть години на повільному вогні;
- Зняти з вогню і настоювати протягом доби при кімнатній температурі;
- На наступний день в масу з пелюсток троянд додати мед і варити до отримання однорідної консистенції.
Пам'ятайте, що рожевий мед більше відносять до лікарського складу, ніж до щоденного ласощів. Тому брати його треба за необхідності.
Рожеве варення в блендері без варіння
Так як в цьому рецепті відсутня термічна обробка, то варення буде зберігатися виключно в холодильнику, а термін вживання тривати надовго. А раз варити його не доведеться, то і рецепт можна віднести до числа швидких і простих.
Необхідні компоненти рецепту:
- рожеві пелюстки– 100 гр.;
- цукор – 2 гранованих склянки;
- сік лимона.
Час приготування: 20 хвилин + 6 годин на вистоювання.
Калорійність: 235 ккал.
Технологічний процес:
- Пелюстки акуратно промити і обсушити;
- Перекласти в посуд (фарфоровий або емальований) і полити соком лимона;
- Насипати цукор і ще раз перемішати;
- Залишити на 6 годин. Кожні 2 години перемішувати;
- Перекласти масу у блендер і збивати до отримання однорідної консистенції;
- Заповнити цим варенням банку і зберігати в холодильнику.
Як варити варення з чайної троянди в мультиварці
Красивій квітці знайшли застосування не тільки в косметології, але і в кулінарії. Проте досвідчені господині, що йдуть в ногу з часом, вже давно не варять варення на плиті, адже для термічної обробки у них є мультиварка.
Необхідні компоненти рецепту:
- пелюстки троянд – 350 гр.;
- дистильована вода – 6 л;
- цукор– 1 кг;
- кислота лимонна – 30 гр.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 202 ккал.
Технологічний процес:
- У кухонному апараті включити режим «Варка»;
- Влити воду, насипати лимонну кислоту ( 0.5 ч. л.), цукор і варити сироп до легкої густоти;
- Решті лимонною кислотою засипати пелюстки і трохи перетовкти або обім'яти руками, щоб троянда випустила сік. Але не треба захоплюватися, щоб маса не перетворилася на кашу;
- Всипати пелюстки в загустілий сироп і варити чверть години в тому ж режимі.
За цей час варення трохи потемніє і вам залишиться лише перелити ласощі по банкам.
Варення з цитрусових фруктів з квітами
Компоненти рецепту:
- пелюстки чайних троянд – 80 гр.;
- лимонний сік – 15 мл;
- сік апельсина – 10 мл;
- дистильована вода – ¼ склянки;
- цукровий пісок – 250 гр.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 239 ккал.
Технологічний процес:
- Пелюстки промити, обсушити;
- З решти інгредієнтів зварити злегка густий сироп;
- Засипати в готовий сироп пелюстки. Варити півгодини;
- Готове ласощі розлити по банках.
«Дієтичне» варення
Необхідні компоненти рецепту:
- пелюстки троянд – 700 гр.;
- холодна дистильована вода – 1 склянка;
- кислота лимонна – 2 ч. л.;
- цукор – 1 кг 200 гр.
Час приготування: 25 хвилин.
Калорійність: 249 ккал.
Технологічний процес:
- Помістити пелюстки в емальований посуд і засипати півсклянки цукру;
- За допомогою дерев'яної ступки розтерти інгредієнти в однорідну масу;
- У воду всипати 500 гр. цукру закип'ятити;
- Варити 5 хвилин;
- У кашу з рожевих пелюсток всипати залишки цукру (600 гр.);
- Влити гарячий сироп і поставити посуд на плиту;
- Варити на слабкому вогні не більше 12 хвилин;
- Готове варення перелити в банки.
Як приготувати суп харчо в домашніх умовах читайте в нашій статті.
Як приготувати неймовірно смачні смажені креветки лимоном читайте тут.
На десерт спробуйте приготувати шарлотку з яблуками за нашим рецептом.
Рецепт квіткового варення з додаванням винної кислоти
Необхідні компоненти рецепту:
- пелюстки троянд – 125 гр.;
- цукор – 1 кг;
- холодна дистильована вода – 0.5 л;
- кислота винна – 1 ч. л.
Час приготування: 20 хвилин.
Калорійність: 244 ккал.
Технологічний процес:
- Промиті пелюстки обсушити на рушнику;
- Цукор об'єднати з водою і поставити варитися;
- Як тільки при кипінні утворюється пінка необхідно зняти і всипати в сироп пелюстки;
- Варити до легкої густоти;
- Під час варіння ласощі придбає неприємний зелений відтінок. В цей час необхідно влити винну кислоту;
- З додаванням останнього інгредієнта колір варення стане рожевим;
- Проварити ще хвилин 5.
«Ледаче» варення
Необхідні компоненти рецепту:
- пелюстки троянд – 300 гр.;
- вода – 600 мл;
- цукор – 600 гр.;
- лимонна кислота – 1.5 ч. л.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 158 ккал.
Технологічний процес:
- Пелюстки вимити і висушити;
- У каструлю налити воду, всипати цукор і 0.5 год. л. кислоти. Варити 20 хвилин;
- Решту лимонну кислоту, перемішати з пелюстками і перетовкти;
- Викласти масу в сироп і варити ще 15 хвилин;
- Готове ласощі розлити по банках.
Корисні поради та хитрості досвідчених господинь
- для приготування використовуйте рожеві або червоні пелюстки. Як правило, вони надаю ласощів красивий відтінок і насичений аромат;
- якщо використовуєте 2 види пелюсток, пам'ятайте, що червоні порівняно з рожевими набагато грубіше. Тому під час варіння перевіряйте ласощі на смак, пелюстки обох відтінків повинні бути м'якими;
- найважливіше правило перед варінням – час збирання квітів. В ідеалі потрібно збирати на світанку, коли троянди максимально розкривають свій аромат;
- ні в якому разі не варіть варення з покупних квітів. В більшості випадків є ризик отруїтися, так як багато рослини вирощені на основі хімікатів;
- готове ласощі після варіння можна розділити на 2 частини: сироп і пелюстки. Першу використовують у приготуванні лікерів або настоянок, а другу додають в якості начинки в кондитерські вироби;
- ніколи не забувайте про лимоні або лимонної кислоти. Саме цей інгредієнт дозволить ласощів зберегти свій яскравий і насичений колір.
Вдалого вам приготування варення з троянди і відмінного настрою!