Як варити компот з ревеню на зиму
Садова рослина ревінь володіє масою корисних властивостей. Люди, які вживають приготовлені на його основі компоти, мають всі шанси поліпшити свій імунітет і не піддаватися застуді навіть у зимовий час.
Важливо правильно приготувати його, щоб він виявився не тільки корисним, але і дуже смачним. Невеликі хитрощі і секрети допоможуть досягти найкращих результатів.
Компот із ревеню реально приготувати не тільки для щоденного вживання, але і для зберігання на зиму.
Класичний варіант напою
Для того щоб приготувати домашній компот, яким можна пригостити домочадців і гостей, потрібно вибрати виключно самі відповідні зразки такого овочу. Потрібно тільки червоний ревінь (ніяк не зелений).
Для того щоб ці овочі виявилися придатними для вживання тривалий час, краще покласти їх у морозильну камеру.
Інгредієнти для класичного домашнього компоту з ревеню:
- Ревінь – 1 кг;
- Лимонний сік, вичавлений з половинки лимона або цілого лимона (залежить від його розміру);
- Цукровий пісок – 200 г (можна трохи більше — за смаком);
- Вода питна – 3-4 літра (в залежності від бажаної густоти).
Поетапне приготування компоту у домашніх умовах:
- В першу чергу необхідно видалити все зайве у ревеню, щоб в компот не потрапили ті частини, які абсолютно непридатні для даного випадку (потрібно виключити листочки і верхні зелені частини рослини);
- Червоні нижні частини ревеню чистять від плівки і ретельно миють;
- Овочі нарізають на маленькі шматочки;
- В емальовану каструлю налити воду, поставити на вогонь, довести до температури кипіння, висипати цукор і проварити близько п'яти-шести хвилин;
- В цукрову воду потрібно вилити лимонний сік і висипати подрібнений ревінь;
- Після цього компот повинен варитися приблизно 8-10 хвилин;
- Готовий компот відставляють з вогню і охолоджують до кімнатної температури.
Пити отриманий напій краще прохолодним, тоді всі його смакові властивості особливо яскраво виражені. Зберігати можна в холодильнику або взимку в будь-якому прохолодному місці, але не дуже довго. Тара з компотом повинна при цьому бути обов'язково накрита кришкою.
Найпростіший рецепт на зиму
Напій з даного садового рослини, а саме компот з ревеню можна приготувати різними способами. Зберігати його можна взимку, якщо правильно виготовити, зберігши герметичність тари і ретельно її попередньо простерилізований.
Втім, процес приготування компоту з ревеню не надто відрізняється від процедури виготовлення солодких компотів. Фантазія господарів підкаже їм, які додаткові інгредієнти підійдуть в даному випадку.
Потрібно враховувати і смаки всіх членів сім'ї, а також почесних гостей, які можуть нагрянути в зимові свята. Але найлегше приготувати найпростіший компот на зиму, який готується легко, швидко та без додаткових клопотів.
Необхідні інгредієнти:
- Черешки ревеню – 12-13 штук;
- Вода – 4 літри;
- Цукровий пісок – 200 г;
- Суданська Роза (або традиційна назва – «каркаде») – 10 р.
Процес роботи:
- Черешки рослини необхідно ретельно підготувати, позбувшись від листочків, зелених частин стебел, а так само очистивши червоні частини стебел від плівки, яка покриває;
- У каструлю налийте воду і висипати в неї цукровий пісок, проварити кілька хвилин;
- Ревінь нарізають на дрібні квадратики;
- Паралельно готуються скляні банки (їх потрібно дуже грунтовно простерилізувати в стерилізаторі або в тарі з окропом);
- В отриманий цукровий сироп висипають суданську троянду, а так само шматочки ревеню;
- Компот вариться близько шести хвилин, після чого його потрібно прибрати з плити;
- Отриманий напій наливають у стерильні банки і закупорюють їх кришками;
- Зберігають на зиму компот в прохолодному і темному місці.
Рецепти разюче смачного, нагадує смарагд з вигляду, варення з ківі знаходяться тут. Запасіться цією смакотою на зиму!
Освіжитися в літню спеку можна компотом із груш, приготувавши ароматний напій. А ще можна заготовити його на зиму, щоб насолоджуватися в зимову холоднечу. Читайте наші рецепти та підказки по його консервації.
Спосіб приготування компоту з ревеню без стерилізації
Простіше і швидше приготувати до зими напій з цього корисного садового рослини без стерилізації, яка забирає чимало часу. Будуть потрібні деякі додаткові продукти, які збільшать смакові властивості готового компоту.
Інгредієнти для компоту з ревеню без стерилізації (на зиму):
- Ревінь – 550 г;
- Цукор – 75 г;
- Ванілін – 1 маленький пакетик;
- Вода питна – близько 1 літра 750 мл;
- Сік продукту лайма – 30 мл;
- Кориця натуральна — 1 паличка.
Приготування компоту без стерилізації:
- Спочатку очищають, миють і нарізають дрібними скибочками ревінь;
- Шматочки рослини кладуть у підготовлені банки;
- Тару з нарізаними овочами заливають окропом;
- Банки потрібно накрити не звичайними кришками, а пластиковими, в яких будуть заздалегідь пророблені дірочки;
- Через півгодини воду потрібно вилити з банок в каструльку і висипати туди ванілін, цукор, покласти паличку кориці;
- Після того, як в каструльці вода провариться кілька хвилинок, в неї потрібно додати сік лайма;
- Після цього ревінь заливають окропом, витримують 10 хвилин, виливають його;
- Отриманий сироп виливають у тару з ревенем і оперативно закупорюють кришками.
Інші рецепти приготування компотів з ревеню на зиму
В кожній окремій родині є свої уподобання щодо приготування компотів. Хтось навіть любить додавати в них моркву та інші овочі. А хтось обожнює солодке чи буде невимовно радий взимку відкрити баночку напою з кислинкою.
Добре приготований компот з ревеню завжди сподобається всім домочадцям, незалежно, що використовувалося при його виготовленні. Але додаткові ягоди і фрукти нададуть цього напою особливу неповторність.
З полуницею
Розглянемо рецепт компоту з ревеню з полуницею на зиму.
Треба правильно підготувати всі необхідні продукти.
Необхідні інгредієнти:
- Ревінь – 1 кг;
- Стигла полуниця – 0,5 кг;
- Вода – 2 літри;
- Цукровий пісок – 0,5 кг;
- М'ята (листя) – 5 шт.
Етапи роботи:
- Полуницю і заздалегідь правильно підготовлений ревінь ріжуть на дрібні шматочки (але не дуже дрібні), так само нарізають і м'яту;
- Всі порізані продукти пересипають цукровим піском, варять в невеликій кількості води або в спеціальному відділі кухонного комбайна;
- Потім отриману суміш продуктів потрібно залишити просочитися на годинок 6;
- Готують цукровий сироп;
- У стерильні банки викладають всі пропитавшиеся продукти і заливають цукровим сиропом;
- Банки закупорюють і зберігають до зими.
З черешнею
Такий компот не складе труднощів приготувати влітку, коли дозріває черешня. Він відмінно прикрасить святковий стіл взимку.
Необхідні інгредієнти:
- Ревінь – 400 г;
- Стигла Черешня – 400 г;
- Цукор – беруть за смаком;
- Вода питна – 3л. 200 мл
Поетапність приготування компоту з ревеню з черешнею на зиму:
- Ревінь спочатку потрібно обробити, видаливши все зайве, промивши його і нарізавши на шматочки;
- Черешню перебирають, виключивши влучення гнилих або нестиглих ягід (потрібно так само і видалити черешки, і кісточки, якщо вони є), промивають;
- Черешню необхідно нарізати на кубики;
- У киплячу воду висипають цукровий пісок і кип'ятять кілька хвилин;
- Ревінь і черешню висипають в стерильні банки, заливають їх цукровим сиропом і закочують кришками.
Корисні поради
У приготуванні компоту з ревеню немає нічого складного. При цьому неважливо, чи готується він для одноразового використання або зберігання до зими. Але потрібно дотримання найважливіших правил, які допоможуть у цій справі:
- Банки перед заготівлею на зиму повинні пройти саму ретельну стерилізацію, інакше це призведе до бродіння продукту;
- Кришки повинні не просто щільно прилягати до банків при закупорці, а не пропускати жодних сторонніх молекул, так як це може стати причиною псування продукту;
- Зберігати банки з готовими напоями потрібно тільки в холодному і темному місці;
- Під час приготування компоту всі інгредієнти повинні пройти ретельну термічну обробку, щоб не залишилося жодного мікроба, який може призвести до того, що продукт зіпсується;
- Зберігати звичайний узвар в каструлі можна тільки протягом кількох днів у холодильнику;
- Щоб ревінь надовго зберіг свої властивості, краще зберігати його в морозилці.
Правильний підхід до справи при виготовленні компоту з ревеню дозволить уникнути поширених помилок і проблем. В процесі виготовлення такого напою допускається додавати не тільки свіжі фрукти, ягоди, сухофрукти, але навіть сухе червоне вино.