17 апрель 2019 1 511

Як варити компот з ревеню на зиму

Садова рослина ревінь володіє масою корисних властивостей. Люди, які вживають приготовлені на його основі компоти, мають всі шанси поліпшити свій імунітет і не піддаватися застуді навіть у зимовий час.

Важливо правильно приготувати його, щоб він виявився не тільки корисним, але і дуже смачним. Невеликі хитрощі і секрети допоможуть досягти найкращих результатів.

Компот із ревеню реально приготувати не тільки для щоденного вживання, але і для зберігання на зиму.

Класичний варіант напою

Для того щоб приготувати домашній компот, яким можна пригостити домочадців і гостей, потрібно вибрати виключно самі відповідні зразки такого овочу. Потрібно тільки червоний ревінь (ніяк не зелений).

Краще використовувати самі свіжі зразки червоного ревеню, тільки зрізані. Їли вони зберігалися в холодильнику не більше двох днів, це негативно позначиться на смакових властивостях компоту.

Для того щоб ці овочі виявилися придатними для вживання тривалий час, краще покласти їх у морозильну камеру.

Інгредієнти для класичного домашнього компоту з ревеню:

  • Ревінь – 1 кг;
  • Лимонний сік, вичавлений з половинки лимона або цілого лимона (залежить від його розміру);
  • Цукровий пісок – 200 г (можна трохи більше — за смаком);
  • Вода питна – 3-4 літра (в залежності від бажаної густоти).

Поетапне приготування компоту у домашніх умовах:

  1. В першу чергу необхідно видалити все зайве у ревеню, щоб в компот не потрапили ті частини, які абсолютно непридатні для даного випадку (потрібно виключити листочки і верхні зелені частини рослини);
  2. Червоні нижні частини ревеню чистять від плівки і ретельно миють;
  3. Овочі нарізають на маленькі шматочки;
  4. В емальовану каструлю налити воду, поставити на вогонь, довести до температури кипіння, висипати цукор і проварити близько п'яти-шести хвилин;
  5. В цукрову воду потрібно вилити лимонний сік і висипати подрібнений ревінь;
  6. Після цього компот повинен варитися приблизно 8-10 хвилин;
  7. Готовий компот відставляють з вогню і охолоджують до кімнатної температури.

Пити отриманий напій краще прохолодним, тоді всі його смакові властивості особливо яскраво виражені. Зберігати можна в холодильнику або взимку в будь-якому прохолодному місці, але не дуже довго. Тара з компотом повинна при цьому бути обов'язково накрита кришкою.

Найпростіший рецепт на зиму

Напій з даного садового рослини, а саме компот з ревеню можна приготувати різними способами. Зберігати його можна взимку, якщо правильно виготовити, зберігши герметичність тари і ретельно її попередньо простерилізований.

Втім, процес приготування компоту з ревеню не надто відрізняється від процедури виготовлення солодких компотів. Фантазія господарів підкаже їм, які додаткові інгредієнти підійдуть в даному випадку.

Потрібно враховувати і смаки всіх членів сім'ї, а також почесних гостей, які можуть нагрянути в зимові свята. Але найлегше приготувати найпростіший компот на зиму, який готується легко, швидко та без додаткових клопотів.

Необхідні інгредієнти:

  • Черешки ревеню – 12-13 штук;
  • Вода – 4 літри;
  • Цукровий пісок – 200 г;
  • Суданська Роза (або традиційна назва – «каркаде») – 10 р.

Процес роботи:

  1. Черешки рослини необхідно ретельно підготувати, позбувшись від листочків, зелених частин стебел, а так само очистивши червоні частини стебел від плівки, яка покриває;
  2. У каструлю налийте воду і висипати в неї цукровий пісок, проварити кілька хвилин;
  3. Ревінь нарізають на дрібні квадратики;
  4. Паралельно готуються скляні банки (їх потрібно дуже грунтовно простерилізувати в стерилізаторі або в тарі з окропом);
  5. В отриманий цукровий сироп висипають суданську троянду, а так само шматочки ревеню;
  6. Компот вариться близько шести хвилин, після чого його потрібно прибрати з плити;
  7. Отриманий напій наливають у стерильні банки і закупорюють їх кришками;
  8. Зберігають на зиму компот в прохолодному і темному місці.
Радимо також почитати, як зварити варення з білої смородини. Рецепти і покрокові інструкції.

Рецепти разюче смачного, нагадує смарагд з вигляду, варення з ківі знаходяться тут. Запасіться цією смакотою на зиму!

Освіжитися в літню спеку можна компотом із груш, приготувавши ароматний напій. А ще можна заготовити його на зиму, щоб насолоджуватися в зимову холоднечу. Читайте наші рецепти та підказки по його консервації.

Спосіб приготування компоту з ревеню без стерилізації

Простіше і швидше приготувати до зими напій з цього корисного садового рослини без стерилізації, яка забирає чимало часу. Будуть потрібні деякі додаткові продукти, які збільшать смакові властивості готового компоту.

Інгредієнти для компоту з ревеню без стерилізації (на зиму):

  • Ревінь – 550 г;
  • Цукор – 75 г;
  • Ванілін – 1 маленький пакетик;
  • Вода питна – близько 1 літра 750 мл;
  • Сік продукту лайма – 30 мл;
  • Кориця натуральна — 1 паличка.

Приготування компоту без стерилізації:

  1. Спочатку очищають, миють і нарізають дрібними скибочками ревінь;
  2. Шматочки рослини кладуть у підготовлені банки;
  3. Тару з нарізаними овочами заливають окропом;
  4. Банки потрібно накрити не звичайними кришками, а пластиковими, в яких будуть заздалегідь пророблені дірочки;
  5. Через півгодини воду потрібно вилити з банок в каструльку і висипати туди ванілін, цукор, покласти паличку кориці;
  6. Після того, як в каструльці вода провариться кілька хвилинок, в неї потрібно додати сік лайма;
  7. Після цього ревінь заливають окропом, витримують 10 хвилин, виливають його;
  8. Отриманий сироп виливають у тару з ревенем і оперативно закупорюють кришками.

Інші рецепти приготування компотів з ревеню на зиму

В кожній окремій родині є свої уподобання щодо приготування компотів. Хтось навіть любить додавати в них моркву та інші овочі. А хтось обожнює солодке чи буде невимовно радий взимку відкрити баночку напою з кислинкою.

Добре приготований компот з ревеню завжди сподобається всім домочадцям, незалежно, що використовувалося при його виготовленні. Але додаткові ягоди і фрукти нададуть цього напою особливу неповторність.

З полуницею

Розглянемо рецепт компоту з ревеню з полуницею на зиму.

Полуниця ніколи не зіпсує ні один напій, тому її можна сміливо застосовувати для приготування компоту.

Треба правильно підготувати всі необхідні продукти.

Необхідні інгредієнти:

  • Ревінь – 1 кг;
  • Стигла полуниця – 0,5 кг;
  • Вода – 2 літри;
  • Цукровий пісок – 0,5 кг;
  • М'ята (листя) – 5 шт.

Етапи роботи:

  1. Полуницю і заздалегідь правильно підготовлений ревінь ріжуть на дрібні шматочки (але не дуже дрібні), так само нарізають і м'яту;
  2. Всі порізані продукти пересипають цукровим піском, варять в невеликій кількості води або в спеціальному відділі кухонного комбайна;
  3. Потім отриману суміш продуктів потрібно залишити просочитися на годинок 6;
  4. Готують цукровий сироп;
  5. У стерильні банки викладають всі пропитавшиеся продукти і заливають цукровим сиропом;
  6. Банки закупорюють і зберігають до зими.

З черешнею

Такий компот не складе труднощів приготувати влітку, коли дозріває черешня. Він відмінно прикрасить святковий стіл взимку.

Необхідні інгредієнти:

  • Ревінь – 400 г;
  • Стигла Черешня – 400 г;
  • Цукор – беруть за смаком;
  • Вода питна – 3л. 200 мл

Поетапність приготування компоту з ревеню з черешнею на зиму:

  1. Ревінь спочатку потрібно обробити, видаливши все зайве, промивши його і нарізавши на шматочки;
  2. Черешню перебирають, виключивши влучення гнилих або нестиглих ягід (потрібно так само і видалити черешки, і кісточки, якщо вони є), промивають;
  3. Черешню необхідно нарізати на кубики;
  4. У киплячу воду висипають цукровий пісок і кип'ятять кілька хвилин;
  5. Ревінь і черешню висипають в стерильні банки, заливають їх цукровим сиропом і закочують кришками.

Корисні поради

У приготуванні компоту з ревеню немає нічого складного. При цьому неважливо, чи готується він для одноразового використання або зберігання до зими. Але потрібно дотримання найважливіших правил, які допоможуть у цій справі:

  1. Банки перед заготівлею на зиму повинні пройти саму ретельну стерилізацію, інакше це призведе до бродіння продукту;
  2. Кришки повинні не просто щільно прилягати до банків при закупорці, а не пропускати жодних сторонніх молекул, так як це може стати причиною псування продукту;
  3. Зберігати банки з готовими напоями потрібно тільки в холодному і темному місці;
  4. Під час приготування компоту всі інгредієнти повинні пройти ретельну термічну обробку, щоб не залишилося жодного мікроба, який може призвести до того, що продукт зіпсується;
  5. Зберігати звичайний узвар в каструлі можна тільки протягом кількох днів у холодильнику;
  6. Щоб ревінь надовго зберіг свої властивості, краще зберігати його в морозилці.

Правильний підхід до справи при виготовленні компоту з ревеню дозволить уникнути поширених помилок і проблем. В процесі виготовлення такого напою допускається додавати не тільки свіжі фрукти, ягоди, сухофрукти, але навіть сухе червоне вино.

Що ще почитати: