10 март 2019 1 297

Як зварити компот з апельсинів на зиму

Компоти, заготовлені на зиму — ідеальна заміна купівельними соків і газованих напоїв. В домашніх заготовках зберігаються корисні вітаміни, мікроелементи і немає шкідливих добавок і консервантів.

В апельсинах міститься багато мікроелементів, а також вітамінів: А, С, В, Р. В цитрусових плодах є залізо, магній, марганець, фосфор, калій та велика кількість інших речовин, які необхідні людському організму.

Компоти з апельсинів можна готувати за різними рецептами та додавати інші інгредієнти, щоб добитися ідеального смаку.

Компот з апельсинів на зиму
Інгредієнти Кількість
квіткового меду - 1 склянка
апельсинів - 2 кілограми
цукру - 0,8 кілограма
води - 4,5 літра
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 57 Ккал

Один із самих корисних і смачних компотів — апельсиновий. Незважаючи на те, що він не дуже популярний, ті, хто спробував його хоч раз, готують цей напій досить часто.

З такої кількості продуктів можна приготувати 3 дволітрові банки компоту з апельсинів на зиму, якщо потрібно більше – кількість пропорційно збільшується.

  1. Апельсини добре миються, з них знімається цедра, зрізається біла плівка і прожилки;
  2. Підготовлені фрукти порізати часточками і відокремити від них плівку;
  3. Воду налити в каструлю, додати цукор і варити 10 хвилин на невеликому вогні, потім покласти цедру і готувати ще 15 хвилин, потім процідити
  4. Викласти часточки в підготовлені банки, залити сиропом і залишити на 20 хвилин настоюватися;
  5. Злити рідину через сито в каструлю, закип'ятити її і витримати на вогні 10 хвилин, додати квітковий мед і кип'ятити ще 5 хвилин, потім залити сиропом фрукти, закрутити.

Компот потрібно перевернути догори дном і закутати в ковдру, на час, поки він не охолоне.

Компот з яблук і цитрусових

Напій, приготований з яблук і апельсинів на зиму, дуже смачний і корисний. Він сподобається не тільки дорослим, але й дітям. На відміну від покупних соків , в домашньому компоті немає шкідливих добавок, а всі продукти натуральні.

Інгредієнти:

  • 6 літрів води;
  • 0,2 кілограма цукру;
  • 2 апельсина;
  • 1 склянку меду;
  • 10 яблук.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 65 ккал.

Для приготування напою на зиму краще всього вибирати спілі, солодкі фрукти.

  1. Яблука миють, очищаються від шкірки, нарізати часточками і викладаються у банки;
  2. Апельсини помити, видалити шкірку, порізати кружальцями і покласти їх на дно банок;
  3. Воду закип'ятити і налити її до фруктів, залишити на 15 хвилин;
  4. Злити сироп назад в каструлю, додати цукор, мед і шкірку апельсинів, закип'ятити і готувати 10 хвилин;
  5. Вийняти шкірку, наповнити банки сиропом, закрутити.

Вже готовий до вживання напій може стати в нагоді не тільки під час свят, але і у звичайні дні, коли захочеться чогось приємного і легкого.

Пряний апельсиновий компот

Смак і насиченість компоту, приготованого з апельсинів, може бути різною. Використовуючи різні спеції та приправи, напою можна додати нові, пряні нотки. Використовувати прянощі треба дуже обережно, щоб не зіпсувати заготовку.

Інгредієнти:

  • 4 літри води;
  • 1 кілограм цукру;
  • 8 апельсинів;
  • кориця – 6 паличок;
  • журавлина – 1 склянка;
  • зірочки бадьяна – 12 штук.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 59 ккал.

  1. Апельсини добре миються, з них знімається цедра, потім фрукти ріжуться часточками і з них видаляються кісточки і білі прожилки;
  2. Підготовлені фрукти розкласти по банках;
  3. У каструлю налити воду, закип'ятити її, всипати цукор і цедру, проварити всі 15 хвилин;
  4. Дістати цедру з сиропу і залити його до цитрусових, залишити настоюватися на 1 годину;
  5. Злити рідину назад в каструлю, закип'ятити і проварити кілька хвилин;
  6. У кожну банку покласти по 3 палички кориці, півсклянки журавлини і по 6 зірочки бадьяна, залити в них сироп і закрутити.

Прянощі додадуть напою незвичні нотки, зроблять його дуже смачним.

Сирна запіканка в мікрохвильовці — читайте як приготувати дієтичну випічку з родзинками і спеціями.

Як замаринувати кролика на шашлик читайте в нашій статті.

Рецепти з фото — візьміть на замітку добірку страв зі свинини.

Апельсиново-яблучний напій з ревенем

Заготовити на зиму компот з яблук і апельсинів не так складно, як це здається на перший погляд. З простих і доступних продуктів, можна приготувати смачні, тонізуючі і підбадьорливі напої, в яких міститься багато корисних вітамінів.

Інгредієнти:

  • яблука – 2 штуки;
  • черешки ревеню – 0,3 кілограма;
  • 1 апельсин;
  • 3 літри води;
  • 1,5 склянки цукру.

Час приготування: 75 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 59 ккал.

  1. Апельсин помити, просушити, видалити цедру і порізати кружальцями, з яких потрібно зняти білу плівку, а потім покласти їх у банку;
  2. Ревінь і яблука помити, нарізати брусочками, відправити до апельсинів;
  3. Воду налити в каструлю, покласти в неї цукор, апельсинову цедру, довести до кипіння і потримати на вогні ще 5 хвилин;
  4. Залити рідину до фруктів, залишити на 50 хвилин;
  5. Злити сироп в каструлю, ще раз закип'ятити і залити в банки, закрутити.

Такий напій насичує організм корисними мікроелементами, освіжає.

Корисні поради

Компот з апельсинів, на відміну від інших фруктів, можна готувати цілий рік. Якщо є зайві цитрусові, з них завжди можна заготовити смачні напої, які можна подавати на стіл по святах.

Для приготування напоїв на зиму краще всього використовувати стиглі фрукти з кислинкою. Їх смак ідеально поєднується з ваніллю, корицею, бадьяном. При бажанні, можна додати в банку листочки м'яти, і результат приємно здивує.

Апельсини не потребують тривалої термічної обробки, але якщо до них додаються інші фрукти, їх потрібно витримати в сиропі довше. Щоб напій був без гіркоти, потрібно обов'язково видаляти з плодів білу плівку.

Це можна зробити відразу ж, після чищення фруктів або ж після того, як вони поріжуть шматочками. Потрібно також стежити за тим, щоб сік не надто інтенсивно витікав з плодів, оскільки в такому разі, компот з апельсинів буде не таким смачним і насиченим.

Що ще почитати: