Як засолити грузді гарячим способом в домашніх умовах
Засолені грузді особливо апетитні. З допомогою хорошого рецепту засолювання груздів гарячим способом можна забезпечити себе запасами на зиму.
У давні часи зазвичай для засолу використовувалися дерев'яні діжечки.
Сьогодні найчастіше застосовується скляна тара, яка відрізняється екологічною безпекою і зберігає всі якості страви.
Підготовка грибів до засолюванні
Зазвичай підготовку проводять наступним способом:
- Грунтовно гриби очищають від бруду, пилу та сторонніх частинок;
- Обов'язково видаляють прикореневі частини ніжок, краще зрізати ніжки повністю – до капелюшків;
- Особливо ретельно промивають грибочки під струменем холодної води, щоб вони стали ідеально чистими;
- Замочують їх на тривалий час у воді (тільки в холодній), приблизно на півдня (це необхідно для виключення гіркоти);
- Холодну воду, в якій вимочуються гриби, потрібно міняти через кілька годин.
Засолювання груздів гарячим способом в домашніх умовах
Існують певні методи засолювання такого виду грибів у банки, якими може скористатися будь-яка господиня. Вони досить прості і доступні, а на виконання такої роботи потрібно трохи часу. Отже, представляємо вам рецепти засолювання груздів гарячим способом.
Солимо білі грузді
Гарячий спосіб засолювання забезпечить сирих грибів приголомшливий смак. При цьому, в ньому немає нічого складного. Для цього способу потрібні такі інгредієнти:
- Грузді білі (сирі) – 5 кг;
- Сіль поварена – 250 г;
- Перець запашний – 25 г;
- Лавровий лист – 10 штук;
- Часник – 1 головка;
- Листки чорної смородини – 4 штуки.
Так само необхідні дані предмети:
- Містка каструля;
- Дерев'яна кришка (підійде і пластикова);
- Широка марля;
- Гніт (можна використовувати звичайний цегла);
- Скляні банки з кришками для зимової заготівлі;
- Сито.
Покрокові дії при засолюванні білих груздів гарячим способом:
- Підготовлені звичайним способом і вимочені гриби потрібно кинути в киплячу каструлю, занурити в неї смородинові листочки, перець-горошок і варити близько 13 хвилин;
- Поки гриби варяться, потрібно часник очистити, помити його і нарізати;
- Коли грузді проварятся, відвар потрібно перелити з допомогою сита в іншу ємність;
- Проціджений гриби потрібно викласти в інший посуд (скляна тара або емальований);
- У ємність з грибами потім кладуть так само часник, сіль, лавровий лист, смородинові листки, перець-горошок;
- Гриби заливають отриманим після варіння відваром;
- Ємність накривають кришкою, на яку кладуть цеглу або іншу тягар;
- Грузді повинні настоятися протягом 24 годин (виключно в холодному приміщенні, можна використовувати холодильник).
Після того, як гриби будуть готові до вживання, з них можна приготувати будь-яку страву або вживати їх з іншими продуктами.
Звичайно дотримуються такого алгоритму дій при засолюванні сирих груздів гарячим способом банки:
- Ретельно стерилізують скляні банки;
- Гриби в розсолі доводять до кипіння;
- У банки кладуть грузді;
- Заливають їх отриманим відваром;
- Виробляють закатку кришками.
Після цього гриби будуть реально готові до тривалого зберігання. Банки потрібно поставити в темне прохолодне приміщення (комора або підвал).
А якісь заготовки на зиму можна зробити з помідорів? Тут ви дізнаєтесь!
Якщо любите томатний сік, то не полінуйтеся приготувати його в домашніх умовах на зиму самостійно, щоб не купувати в магазині неякісний товар. Рецепти тут. Вдалою консервації!
Рецепт засолу чорних грибів
Цього типу гриби зазвичай фахівці радять солити, застосовуючи метод обробки окропом. В такому випадку вони виходять особливо м'якими і приємними на смак. Що потрібно для приготування засолювання грибів даними способом:
- Чорні грузді – 3 кг;
- Великі капустяні листи – кілька штук (щоб накрити поверхню тари);
- Сіль – 1 столова ложка;
- Вода – 1300 мл;
- Насіння кропу – 1/2 чайної ложки;
- Перець-горошок чорний – 15 шт.;
- Перець-горошок запашний – 15 шт.;
- Листи вишневі – кілька штук;
- Хрін – за смаком;
- Часник – 5-6 зубків;
- Зерняток гвоздики – ½ чайної ложки.
Додаткові кошти: каструля емальована, сито, вантаж (гніт), скляні банки і кришки (для закупорки).
Покрокові дії:
- Перед засолюванням чорних груздів чисті підготовлені гриби кип'ятять в каструлі протягом шести хвилин;
- Окремо готується розсіл: у воду кладуть насіння кропу, гвоздику, вишневі листки, перець-горошок (обох видів), гвоздичні зернятка і сіль. Після цього все доводять до температури кипіння;
- Грузді відкидають на сито;
- Потім їх кладуть у ємність з розсолом і варять півгодини;
- По закінченню варіння в каструлю з грибами кидають хрін і часник, її знімають з вогню;
- Поверхня ємності з груздями накривають капустяними листками, зверху кладуть кришку і вантаж. Важливо, щоб гриби були повністю покриті рідиною;
- Каструлю з груздями виставляють в приміщення з низькою температурою, на кілька діб;
- Після того, як вони добре настоятися, необхідно підготувати стерильні банки, покласти в них грибочки, залити розсільної водою і закатати кришками.
При правильній стерилізації банок і повноцінної їх закупорки такий продукт можна залишити на зиму.
Поради господиням
Гарячий спосіб обробки груздів гарантує особливий смак і повноцінність продукту. Грузді будуть танути в роті. Щоб вони вийшли особливо смачними, необхідно дотримуватися наступних правил:
- Перед тим, як залишити гриби для настоювання після кип'ятіння, слід переконатися, що вони добре покриті рідиною. Інакше такі грузді будуть злипатися і втратять свої смакові якості;
- Остаточно готовими гриби будуть лише через 30 днів після їх приготування;
- Додаткові інгредієнти, як гвоздика, листя смородини, надають грибів особливо пікантний смак, проте не рекомендується ними зловживати – всього має бути в міру.
При дотриманні всіх правил приготування засолювання груздів гарячим способом можна отримати смачний і корисний продукт, який дозволить створювати нові страви. Правильно засолені гриби можна зберігати тривалий час, не побоюючись зниження їх якості.