Як засолити грузді гарячим способом в домашніх умовах
Засолені грузді особливо апетитні. З допомогою хорошого рецепту засолювання груздів гарячим способом можна забезпечити себе запасами на зиму.
У давні часи зазвичай для засолу використовувалися дерев'яні діжечки.
Сьогодні найчастіше застосовується скляна тара, яка відрізняється екологічною безпекою і зберігає всі якості страви.
Підготовка грибів до засолюванні
Зазвичай підготовку проводять наступним способом:
- Грунтовно гриби очищають від бруду, пилу та сторонніх частинок;
 - Обов'язково видаляють прикореневі частини ніжок, краще зрізати ніжки повністю – до капелюшків;
 - Особливо ретельно промивають грибочки під струменем холодної води, щоб вони стали ідеально чистими;
 - Замочують їх на тривалий час у воді (тільки в холодній), приблизно на півдня (це необхідно для виключення гіркоти);
 - Холодну воду, в якій вимочуються гриби, потрібно міняти через кілька годин.
 
Засолювання груздів гарячим способом в домашніх умовах
Існують певні методи засолювання такого виду грибів у банки, якими може скористатися будь-яка господиня. Вони досить прості і доступні, а на виконання такої роботи потрібно трохи часу. Отже, представляємо вам рецепти засолювання груздів гарячим способом.
Солимо білі грузді
Гарячий спосіб засолювання забезпечить сирих грибів приголомшливий смак. При цьому, в ньому немає нічого складного. Для цього способу потрібні такі інгредієнти:
- Грузді білі (сирі) – 5 кг;
 - Сіль поварена – 250 г;
 - Перець запашний – 25 г;
 - Лавровий лист – 10 штук;
 - Часник – 1 головка;
 - Листки чорної смородини – 4 штуки.
 
Так само необхідні дані предмети:
- Містка каструля;
 - Дерев'яна кришка (підійде і пластикова);
 - Широка марля;
 - Гніт (можна використовувати звичайний цегла);
 - Скляні банки з кришками для зимової заготівлі;
 - Сито.
 
Покрокові дії при засолюванні білих груздів гарячим способом:
- Підготовлені звичайним способом і вимочені гриби потрібно кинути в киплячу каструлю, занурити в неї смородинові листочки, перець-горошок і варити близько 13 хвилин;

 - Поки гриби варяться, потрібно часник очистити, помити його і нарізати;

 - Коли грузді проварятся, відвар потрібно перелити з допомогою сита в іншу ємність;
 - Проціджений гриби потрібно викласти в інший посуд (скляна тара або емальований);
 - У ємність з грибами потім кладуть так само часник, сіль, лавровий лист, смородинові листки, перець-горошок;

 - Гриби заливають отриманим після варіння відваром;

 - Ємність накривають кришкою, на яку кладуть цеглу або іншу тягар;

 - Грузді повинні настоятися протягом 24 годин (виключно в холодному приміщенні, можна використовувати холодильник).
 
Після того, як гриби будуть готові до вживання, з них можна приготувати будь-яку страву або вживати їх з іншими продуктами.
Звичайно дотримуються такого алгоритму дій при засолюванні сирих груздів гарячим способом банки:
- Ретельно стерилізують скляні банки;
 - Гриби в розсолі доводять до кипіння;
 - У банки кладуть грузді;
 - Заливають їх отриманим відваром;
 - Виробляють закатку кришками.

 
Після цього гриби будуть реально готові до тривалого зберігання. Банки потрібно поставити в темне прохолодне приміщення (комора або підвал).
Кращі домашні заготовки з баклажанів на зиму ви завжди знайдете на нашому сайті.
А якісь заготовки на зиму можна зробити з помідорів? Тут ви дізнаєтесь!
Якщо любите томатний сік, то не полінуйтеся приготувати його в домашніх умовах на зиму самостійно, щоб не купувати в магазині неякісний товар. Рецепти тут. Вдалою консервації!
Рецепт засолу чорних грибів
Цього типу гриби зазвичай фахівці радять солити, застосовуючи метод обробки окропом. В такому випадку вони виходять особливо м'якими і приємними на смак. Що потрібно для приготування засолювання грибів даними способом:
- Чорні грузді – 3 кг;
 - Великі капустяні листи – кілька штук (щоб накрити поверхню тари);
 - Сіль – 1 столова ложка;
 - Вода – 1300 мл;
 - Насіння кропу – 1/2 чайної ложки;
 - Перець-горошок чорний – 15 шт.;
 - Перець-горошок запашний – 15 шт.;
 - Листи вишневі – кілька штук;
 - Хрін – за смаком;
 - Часник – 5-6 зубків;
 - Зерняток гвоздики – ½ чайної ложки.
 
Додаткові кошти: каструля емальована, сито, вантаж (гніт), скляні банки і кришки (для закупорки).
Покрокові дії:
- Перед засолюванням чорних груздів чисті підготовлені гриби кип'ятять в каструлі протягом шести хвилин;
 - Окремо готується розсіл: у воду кладуть насіння кропу, гвоздику, вишневі листки, перець-горошок (обох видів), гвоздичні зернятка і сіль. Після цього все доводять до температури кипіння;
 - Грузді відкидають на сито;
 - Потім їх кладуть у ємність з розсолом і варять півгодини;
 - По закінченню варіння в каструлю з грибами кидають хрін і часник, її знімають з вогню;
 - Поверхня ємності з груздями накривають капустяними листками, зверху кладуть кришку і вантаж. Важливо, щоб гриби були повністю покриті рідиною;
 - Каструлю з груздями виставляють в приміщення з низькою температурою, на кілька діб;
 - Після того, як вони добре настоятися, необхідно підготувати стерильні банки, покласти в них грибочки, залити розсільної водою і закатати кришками.
 
При правильній стерилізації банок і повноцінної їх закупорки такий продукт можна залишити на зиму.
Поради господиням
Гарячий спосіб обробки груздів гарантує особливий смак і повноцінність продукту. Грузді будуть танути в роті. Щоб вони вийшли особливо смачними, необхідно дотримуватися наступних правил:
- Перед тим, як залишити гриби для настоювання після кип'ятіння, слід переконатися, що вони добре покриті рідиною. Інакше такі грузді будуть злипатися і втратять свої смакові якості;
 - Остаточно готовими гриби будуть лише через 30 днів після їх приготування;
 - Додаткові інгредієнти, як гвоздика, листя смородини, надають грибів особливо пікантний смак, проте не рекомендується ними зловживати – всього має бути в міру.
 
При дотриманні всіх правил приготування засолювання груздів гарячим способом можна отримати смачний і корисний продукт, який дозволить створювати нові страви. Правильно засолені гриби можна зберігати тривалий час, не побоюючись зниження їх якості.







