03 июнь 2019 1 385

Як замаринувати гриби: смачні рецепти

Гриби – делікатес, подарований природою.

Немає, мабуть, людини, яка не спокусився б, побачивши на тарілці таке пишність: блискучі грибні капелюшки, білі пружні ніжки, та все це – з цибулькою та з ароматним рослинним маслом.

Вони в будь-якому вигляді виглядають чудово, якщо вміти їх приготувати.

А ще дарунок лісу має ні з чим незрівнянні смакові якості.

Щоб їх відчути, перед початком збору слід завчити два правила: не брати незнайомі види і ігнорувати червиві.

Тонкощі вибору і підготовка грибів до маринування

Щоб замість смачної заготовки не отримати яку-небудь гримучу суміш, приділіть належну увагу сортування грибів: окремо боровичка, окремо лисички, окремо грузді.

Кожен вид має свої вимоги до підготовчим «предмаринадным» робіт.

Кожен з них варіть окремо, влаштовувати в банках грибні мікси не варто.

Для маринування вибирайте молоді грибочки дрібного і середнього розміру.

Великі найкраще посмажити, оскільки в процесі варіння вони дуже швидко стають м'якими, пухкими і водянистими, втрачаючи смак і необхідну пружність.

Оптимальний діаметр капелюшка для маринування цілком – 4 см, ніжки -2 див.

Якщо більше – овочі необхідно розрізати на дві частини.

При виборі хороших грибів «для баночки» обов'язково перевіряйте кожен примірник на червивість.

Часто трапляється, що цілий зверху, всередині він виявляється з черв'ячком.

Топ-список кращих для маринування на зиму очолюють підберезник, підосичник, білий і моховик.

Перейдемо безпосередньо до рецептами приготування маринованих грибів з фото.

Кращі рецепти маринування

«Цар-боровик»
Інгредієнти Кількість
боровиков - 1 кг
цибулин - 1 шт.
солі - 1 ст. л.
6-процентного оцту - 60 мл
гвоздика, кілька лаврових листів, два види перцю (горошок запашний) - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 25 Ккал

Приготування цього рецепту маринованих грибів складається з нескладних етапів.

Боровики (дрібні цілком, великі – шматочками) залити водою (1 стакан), закип'ятити і варити, збавивши вогонь, 15 хвилин.

Важливий нюанс – у процесі варіння не дозволяйте грибів прилипати до дна каструлі, постійне помішування – обов'язкова умова рецепта.

Отриманий грибний відвар процідіть, посоліть, влийте в нього оцет і додайте спеції.

Сиру цибулю кільцями розкладіть попередньо пропарені банки, туди ж – боровики і маринад.

Лавровий лист краще не залишати – гриби можуть гірчити.

Температура зберігання заготовки – +50...+60.

Маслюки по-швидкому

Компоненти:

  • 1 кг маслюків;
  • 600 мл води;
  • 1 ст. л. солі;
  • 1 ч. л. оцтової есенції;
  • з спецій: гвоздика, коріандр, лавровий лист, запашний перець.

Маслюки опустіть в киплячу воду, на сильному вогні доведіть до кипіння ще раз, потім варіть на помірному.

Час варіння – 20 мнуть, в процесі необхідно постійно прибирати образовывающуюся піну.

Банки простерилізувати, розкласти рівні частини спецій і заповнити ємності маслюками.

При перекладанні їх з каструлі в банки, дайте максимально стекти воді – таким чином в невелику баночку можна вмістити достатню кількість грибів.

«Побаночно» додати есенцію і залийте процідженим грибним відваром.

Для завершення процесу банки необхідно надати півгодинний стерилізації і закатати.

Давайте подивимося як виглядає весь процес маринування маслюків у відеозапису:

Підберезники і підосичники в маринаді

Компоненти:

  1. Безпосередньо гриби – скільки зберете;
  2. Для маринаду (на літр води):
  • горошок (перець) – 10 шт.;
  • лист лавровий – 2-4 шт.;
  • стакан 6-процентного оцту;
  • гвоздика і кориця;
  • сіль – 2 ст. л. з гіркою;
  • цукор – 2 ст. л. без гірки.

Гриби попередньо відваріть з цибулиною (почорніння овоча просигналить про небезпеку, якщо в грибну компанію раптом знайдеться поганка).

Якщо все в порядку, зливайте відвар і заливайте овочі свіжою водицею.

Дочекайтеся закипання і варіть підосичники близько 15 хвилин, постійно прибираючи піну.

Для приготування маринаду знадобиться «третя» вода, в яку після закипання положимте всі призначені спеції та інгредієнти (крім оцту) і варіть протягом півгодини.

Оцет додавайте за 5 хвилин до закінчення варіння.

На заключному етапі підосичники і підберезники разом з маринадом расфасуйте по банкам, закупоривши капроновими кришками.

Кришки попередньо кип'ятити.

Спробуйте додати в рецептуру ялівець і ви здивуєтеся отриманого смаку.

Докладний приготування маринованих красноголовців з ялівцем дивіться у відео нижче:

Білі грузді «Смакота»

Компоненти:

  • 2 кг білих груздів;
  • 9-процентного оцту – 200 мл;
  • вишневі і смородинові листя;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • 1 літр води.

З спецій: часник, лавровий лист, чорний і запашний перець, гвоздика.

Підготовлені до маринування грузді проваріть 10 хвилин з цибулиною.

Цей відвар більше не знадобиться, його вилийте і приготуйте свіжу воду для маринаду з додаванням в неї цукру, солі та всіх необхідних спецій.

Грузді тим часом відкиньте на друшляк, дайте стекти відвару, промийте під струменем холодної води.

Маринад доведіть до кипіння, щоб у ньому розчинилися сіль і цукор, і тільки після цього кладіть гриби.

Час варіння груздів в маринаді – 15 хвилин.

Поки вони доходять до готовності, банки розкладіть листя вишні і смородини, спеції.

Заповнювати ємкості груздями необхідно лише на третину, решта – для маринаду.

Коли всі компоненти знаходяться в банках, долийте в кожну оцту (2 ч. л. в літрові, 1 - у підлогу-літрові) – і можна закочувати.

Ця заготовка потребує укутывании.

Опеньки закусочні

Компоненти:

  • гриби – скільки є;
  • 1,5 літра води;
  • солі та оцту столового – по 2 ст. л.;
  • цукру – 1 ст. л.

З спецій: часник, перець-горошок, лавровий лист.

Зваріть опеньки до повної готовності, утворився бульйон перелийте в чисту каструлю і додайте всі спеції (часник для цього рецепта нарізають тонкими пластинами).

Варіть заливку не більше 10 хвилин.

Банки заповнюйте в послідовності опеньки – маринад, загорніть стерилізованими кришками.

Їх можна зберігати при кімнатній температурі.

Рецептів заготовок смачних опеньків на зиму існує багато, тому для того щоб ви могли вибрати, ми пропонуємо ще відео-рецепт:

Поради та рекомендації

  1. Для ароматної акценту можна додавати в грибні заготовки різні спеції, навіть нехарактерні для консервування грибів: корицю, мускатний горіх. Для надання більшої виразності аромату прокип'ятіть ці спеції в маринаді.
  2. Маслюки не можна варити разом з подосиновиками – є ризик зіпсувати колір маслюків.
  3. Щоб максимально позбавити овочі від лісового сміття або піску, замочіть їх на кілька годин у холодній воді.
  4. Щоб змусити черв'яків покинути гриб, додайте у воду для замочування сіль і лимонну кислоту.
  5. Якщо час замочування буде занадто довгим, овочі вберуть води більше, ніж потрібно, що негативно позначиться на смакових якостях.

Рецепт та етапи приготування домашньої піци в духовці. Приготувавши один раз вдома самостійно, ви вже навряд чи будете замовляти її в кафе.

Що означають швидкі і повільні вуглеводи? З цим питанням розбираємося в статті.

Якими корисними речовинами багата аронія або чорноплідна горобина? Дізнайтеся тут.

Гриби існують століттями, а вчені до цих пір не вирішили, до якого виду їх віднести – до овочів або фруктів, оскільки будь плід має складом, характерним і для овочів, і для фруктів.

Наявність у складі 80% води робить гриб дієтичним і низькокалорійним продуктом, а амінокислоти (18), білкові сполуки, вуглеводи і вітамінний ряд позитивно впливають на нервову і кровоносну системи.

Найбільший відсоток білка можна отримати, вживаючи сушені гриби.

Такого виду продукт на три чверті складається з білкових сполук.

Відмінна риса маринованих грибів – їх низька калорійність.

Такий унікальний, корисний і дуже смачний продукт просто зобов'язаний бути на вашому столі.

Наостанок хочемо поділитися з вами чудовим рецептом маринування вовнянок.

Пробуйте, експериментуйте і приємного апетиту!

Що ще почитати: