Як замаринувати гриби: смачні рецепти
Гриби – делікатес, подарований природою.
Немає, мабуть, людини, яка не спокусився б, побачивши на тарілці таке пишність: блискучі грибні капелюшки, білі пружні ніжки, та все це – з цибулькою та з ароматним рослинним маслом.
Вони в будь-якому вигляді виглядають чудово, якщо вміти їх приготувати.
А ще дарунок лісу має ні з чим незрівнянні смакові якості.
Щоб їх відчути, перед початком збору слід завчити два правила: не брати незнайомі види і ігнорувати червиві.
Тонкощі вибору і підготовка грибів до маринування
Щоб замість смачної заготовки не отримати яку-небудь гримучу суміш, приділіть належну увагу сортування грибів: окремо боровичка, окремо лисички, окремо грузді.
Кожен вид має свої вимоги до підготовчим «предмаринадным» робіт.
Кожен з них варіть окремо, влаштовувати в банках грибні мікси не варто.
Для маринування вибирайте молоді грибочки дрібного і середнього розміру.
Оптимальний діаметр капелюшка для маринування цілком – 4 см, ніжки -2 див.
Якщо більше – овочі необхідно розрізати на дві частини.
При виборі хороших грибів «для баночки» обов'язково перевіряйте кожен примірник на червивість.
Часто трапляється, що цілий зверху, всередині він виявляється з черв'ячком.
Топ-список кращих для маринування на зиму очолюють підберезник, підосичник, білий і моховик.
Перейдемо безпосередньо до рецептами приготування маринованих грибів з фото.
Кращі рецепти маринування
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
боровиков - | 1 кг |
цибулин - | 1 шт. |
солі - | 1 ст. л. |
6-процентного оцту - | 60 мл |
гвоздика, кілька лаврових листів, два види перцю (горошок запашний) - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 25 Ккал |
Приготування цього рецепту маринованих грибів складається з нескладних етапів.
Боровики (дрібні цілком, великі – шматочками) залити водою (1 стакан), закип'ятити і варити, збавивши вогонь, 15 хвилин.
Отриманий грибний відвар процідіть, посоліть, влийте в нього оцет і додайте спеції.
Сиру цибулю кільцями розкладіть попередньо пропарені банки, туди ж – боровики і маринад.
Лавровий лист краще не залишати – гриби можуть гірчити.
Температура зберігання заготовки – +50...+60.
Маслюки по-швидкому
- 1 кг маслюків;
- 600 мл води;
- 1 ст. л. солі;
- 1 ч. л. оцтової есенції;
- з спецій: гвоздика, коріандр, лавровий лист, запашний перець.
Маслюки опустіть в киплячу воду, на сильному вогні доведіть до кипіння ще раз, потім варіть на помірному.
Час варіння – 20 мнуть, в процесі необхідно постійно прибирати образовывающуюся піну.
Банки простерилізувати, розкласти рівні частини спецій і заповнити ємності маслюками.
При перекладанні їх з каструлі в банки, дайте максимально стекти воді – таким чином в невелику баночку можна вмістити достатню кількість грибів.
«Побаночно» додати есенцію і залийте процідженим грибним відваром.
Для завершення процесу банки необхідно надати півгодинний стерилізації і закатати.
Давайте подивимося як виглядає весь процес маринування маслюків у відеозапису:
Підберезники і підосичники в маринаді
Компоненти:
- Безпосередньо гриби – скільки зберете;
- Для маринаду (на літр води):
- горошок (перець) – 10 шт.;
- лист лавровий – 2-4 шт.;
- стакан 6-процентного оцту;
- гвоздика і кориця;
- сіль – 2 ст. л. з гіркою;
- цукор – 2 ст. л. без гірки.
Гриби попередньо відваріть з цибулиною (почорніння овоча просигналить про небезпеку, якщо в грибну компанію раптом знайдеться поганка).
Якщо все в порядку, зливайте відвар і заливайте овочі свіжою водицею.
Дочекайтеся закипання і варіть підосичники близько 15 хвилин, постійно прибираючи піну.
Для приготування маринаду знадобиться «третя» вода, в яку після закипання положимте всі призначені спеції та інгредієнти (крім оцту) і варіть протягом півгодини.
Оцет додавайте за 5 хвилин до закінчення варіння.
На заключному етапі підосичники і підберезники разом з маринадом расфасуйте по банкам, закупоривши капроновими кришками.
Кришки попередньо кип'ятити.
Спробуйте додати в рецептуру ялівець і ви здивуєтеся отриманого смаку.
Докладний приготування маринованих красноголовців з ялівцем дивіться у відео нижче:
Білі грузді «Смакота»
Компоненти:
- 2 кг білих груздів;
- 9-процентного оцту – 200 мл;
- вишневі і смородинові листя;
- сіль – 2 ст. л.;
- цукор — 1 ст. л.;
- 1 літр води.
З спецій: часник, лавровий лист, чорний і запашний перець, гвоздика.
Підготовлені до маринування грузді проваріть 10 хвилин з цибулиною.
Цей відвар більше не знадобиться, його вилийте і приготуйте свіжу воду для маринаду з додаванням в неї цукру, солі та всіх необхідних спецій.
Грузді тим часом відкиньте на друшляк, дайте стекти відвару, промийте під струменем холодної води.
Маринад доведіть до кипіння, щоб у ньому розчинилися сіль і цукор, і тільки після цього кладіть гриби.
Час варіння груздів в маринаді – 15 хвилин.
Поки вони доходять до готовності, банки розкладіть листя вишні і смородини, спеції.
Заповнювати ємкості груздями необхідно лише на третину, решта – для маринаду.
Коли всі компоненти знаходяться в банках, долийте в кожну оцту (2 ч. л. в літрові, 1 - у підлогу-літрові) – і можна закочувати.
Ця заготовка потребує укутывании.
Опеньки закусочні
- гриби – скільки є;
- 1,5 літра води;
- солі та оцту столового – по 2 ст. л.;
- цукру – 1 ст. л.
З спецій: часник, перець-горошок, лавровий лист.
Зваріть опеньки до повної готовності, утворився бульйон перелийте в чисту каструлю і додайте всі спеції (часник для цього рецепта нарізають тонкими пластинами).
Варіть заливку не більше 10 хвилин.
Банки заповнюйте в послідовності опеньки – маринад, загорніть стерилізованими кришками.
Їх можна зберігати при кімнатній температурі.
Рецептів заготовок смачних опеньків на зиму існує багато, тому для того щоб ви могли вибрати, ми пропонуємо ще відео-рецепт:
Поради та рекомендації
- Для ароматної акценту можна додавати в грибні заготовки різні спеції, навіть нехарактерні для консервування грибів: корицю, мускатний горіх. Для надання більшої виразності аромату прокип'ятіть ці спеції в маринаді.
- Маслюки не можна варити разом з подосиновиками – є ризик зіпсувати колір маслюків.
- Щоб максимально позбавити овочі від лісового сміття або піску, замочіть їх на кілька годин у холодній воді.
- Щоб змусити черв'яків покинути гриб, додайте у воду для замочування сіль і лимонну кислоту.
- Якщо час замочування буде занадто довгим, овочі вберуть води більше, ніж потрібно, що негативно позначиться на смакових якостях.
Рецепт та етапи приготування домашньої піци в духовці. Приготувавши один раз вдома самостійно, ви вже навряд чи будете замовляти її в кафе.
Що означають швидкі і повільні вуглеводи? З цим питанням розбираємося в статті.
Якими корисними речовинами багата аронія або чорноплідна горобина? Дізнайтеся тут.
Гриби існують століттями, а вчені до цих пір не вирішили, до якого виду їх віднести – до овочів або фруктів, оскільки будь плід має складом, характерним і для овочів, і для фруктів.
Наявність у складі 80% води робить гриб дієтичним і низькокалорійним продуктом, а амінокислоти (18), білкові сполуки, вуглеводи і вітамінний ряд позитивно впливають на нервову і кровоносну системи.
Найбільший відсоток білка можна отримати, вживаючи сушені гриби.
Такого виду продукт на три чверті складається з білкових сполук.
Відмінна риса маринованих грибів – їх низька калорійність.
Такий унікальний, корисний і дуже смачний продукт просто зобов'язаний бути на вашому столі.
Наостанок хочемо поділитися з вами чудовим рецептом маринування вовнянок.
Пробуйте, експериментуйте і приємного апетиту!