26 март 2019 6 711

Як маринувати білі гриби на зиму в домашніх умовах

З настанням осені багато йдуть у ліс за збором грибів, в цей час як раз починається самий пік їх активного росту. Часто грибники приходять з лісу з повними кошиками і мішками зібраного врожаю.

Обов'язково під час перебирання трофею щось відкладається на смаження, а що-то для маринування на зиму. Сьогодні ми поговоримо про те, як замаринувати білі гриби в домашніх умовах.

Вони володіють прекрасним смаком і поживністю, тому не варто упускати і обов'язково потрібно приготувати їх на зиму.

Особливості вибору та підготовки білих грибів для маринування

Перед тим як приступати до приготування маринованих білих грибів, їх слід добре підготувати. Підготовка і відбір складаються з наступних важливих нюансів:

  1. Смакові якості грибів не залежать від їх форми і розмірів. З цієї причини для маринування можна використовувати граби як великого, так і маленького розміру. Дрібні навіть зручніше, тому що їх можна помістити в банки в цілому вигляді, а великі доведеться розрізати на кілька частин;
  2. Для заготовки слід використовувати грибочки з міцною структурою без наявності пошкоджень і різних дефектів. Багато досвідчені грибники рекомендують для заготовок використовувати тільки що зібрані грибочки в лісі. Однак не у всіх може бути така можливість, тому можна заготовити і куповані. Вони виходять дуже смачними. Головною умовою є, щоб вони довго не залежувалися. Бажано їх маринувати на другу добу після збору;
  3. На відміну від маслюків та опеньків, білий гриб маринується в цілому вигляді, а тільки його капелюшок. Тому слід зрізати ніжки у грибочків перед маринуванням. Ніжки ж не варто викидати, їх можна додати в інші страви, наприклад, посмажити з картоплею та м'ясом.
Запам'ятайте, що перед маринуванням білі гриби не можна вимочувати у воді, тому що вони вберуть в себе велику кількість рідини. Їх слід швиденько промити і струсити.

Маринування грибів на зиму може проводитися з проведенням стерилізації банок або без неї. Але варто пам'ятати, що при стерилізації гарантія того, що заготовка простоїть довше, набагато вище.

Мариновані білі гриби – проста, але дуже смачна закуска!

Складові компоненти рецепту:

  • 1 кілограм білих грибів;
  • Півлітра води;
  • Цукор – 2 маленькі ложечки;
  • Запашний перець у вигляді горошку – 8 штук;
  • 3 листочків лаврушки;
  • Запашний перець – 5 штук;
  • 1 велика ложка солі;
  • 65 грам столового 9 %-го оцту.

Приступаємо до приготування маринованих білих грибів:

  1. Для початку грибочки потрібно гарненько промити. Чистимо щіткою з них весь бруд і різну траву;
  2. Споліскуємо їх знову під прохолодною водою;
  3. Грибочки маленького розміру можна залишити в цілому вигляді, а ось великі слід розрізати. Ніжки зрізаємо, для маринування потрібні тільки капелюшки;
  4. Викладаємо капелюшки в ємність, заливаємо водою і ставимо на вогонь отвариваться;
  5. Як тільки рідина почне кипіти і на поверхні з'явиться піна, воду потрібно злити;
  6. Далі знову заливаємо все водою, ставимо на плиту знову отвариваться;
  7. Додаємо в каструлю сіль і трохи оцту;
  8. Доводимо до кипіння і проварюємо близько 15-20 хвилин;
  9. Готовність можна визначити за наступним показником – зазвичай, коли зварені гриби, вони опускаються на дно;
  10. Баночки потрібно попередньо промити, почистити за допомогою миючого засобу або соди;
  11. Обов'язково ємності стерилізуємо над парою або в духовці. Завдяки стерилізації грибочку будуть краще зберігатися;
  12. Готові гриби викладаємо в банки;
  13. Потім готуємо маринад. У каструлю підливаємо води, додаємо сіль, цукровий пісок, перець в горошку і запашний перець, а також лаврушку;
  14. Ставимо на плиту і відварюємо;
  15. Як тільки суміш почне кипіти підливаємо туди оцет, все перемішуємо;
  16. Після цього заливаємо грибочки гарячим маринадом, закатуємо кришками;
  17. Банки перевертаємо і накриваємо теплим матеріалом. Залишаємо стояти до повного охолодження.

Класичний рецепт на зиму

Що буде потрібно для готування:

  • Гриби боровики – 1500 грам.

Для маринаду:

  • Вода – 1 літр;
  • 2 великі ложки солі;
  • 1,5 великі ложки цукрового піску;
  • 2-3 штуки лаврушки;
  • 6 горошин запашного перцю;
  • 1 ч. ложка столового оцту;
  • Трохи кориці на свій смак;
  • Пару штучок гвоздики на свій розсуд.

Як маринувати білі гриби в домашніх умовах на зиму:

  1. Для початку промиваємо грибочки, за допомогою щітки зчищаємо з них весь бруд і траву;
  2. Далі зрізаємо ніжки, нам потрібні тільки капелюшки;
  3. Тим часом на вогонь ставимо ємність з водою, щоб у ньому можна було відварити капелюшки;
  4. Після того як вода закипить, наливаємо трохи окріп в баночки і заливаємо їм кришки;
  5. У киплячу воду підсипаємо солі і викладаємо капелюшки;
  6. Поки вони варяться, промиваємо баночки, додатково використовуємо миючий засіб або соду для очищення їх від бруду і пилу;
  7. Споліскуємо ємності кілька разів, стерилізуємо їх на пару або в духовці;
  8. Через 15 хвилин капелюшки повинні опуститися на дно, це буде сигналом того, що вони готові. Знімаємо їх з вогню і викладаємо з води по стерилізованим баночках;
  9. Далі приступаємо до приготування маринаду. У каструлю наливаємо 1 літр води, ставимо на плиту;
  10. Як тільки вода почне кипіти засипаємо туди сіль, цукровий пісок, кладемо горошини запашного перцю, лаврушку, гвоздику, корицю. Проварюємо хвилин 15;
  11. Наприкінці в киплячий маринад підливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити;
  12. Гарячим маринадом заливаємо гриби, закриваємо кришками;
  13. Прибираємо баночки в темне місце, ставимо верх дном і закутуємо теплим пледом;
  14. Зберігати мариновані білі гриби слід в темному місці протягом півроку.
Читайте також, як засолити грузді гарячим способом в домашніх умовах. Коли грибів зібрано багато, то рецепти засолювання як раз до речі.

А тут ви дізнаєтеся, як готувати томати в томатному соку на зиму.

Смачний домашній кетчуп на зиму ви можете приготувати самостійно, заглянувши сюди. Легких вам заготовок!

Рецепт приготування грибної заготовки без оцту

Що знадобиться:

  • 800 грам білих грибів;
  • 50 грам цукрового піску;
  • Сіль – 1,5 великі ложки;
  • 2 склянки води;
  • 2-3 штучки лаврушки;
  • Горошини запашного перцю – 4-5 штучок;
  • Трохи зерен запашного і гіркого перцю;
  • 1 ч. ложка лимонної кислоти.

Як готувати мариновані білі гриби без оцту на зиму:

  1. Гриби слід гарненько перебрати, покласти в чашку і залити водою;
  2. Ретельно промиваємо кожен грибочок, при цьому зчищаємо весь бруд щіткою;
  3. З промитих грибів зрізаємо ніжки, залишаємо капелюшки;
  4. Якщо гриби великі, то їх бажано розрізати на кілька частин;
  5. Викладаємо капелюшки в каструлю, заливаємо водою і ставимо на плиту;
  6. Після того як вода почне кипіти і на поверхні з'явиться піна, то її потрібно злити;
  7. Заливаємо все новою водою, підсолюємо і знову ставимо на вогонь отвариваться;
  8. Відварюємо до готовності, приблизно 1-2 години;
  9. Після того як грибочки будуть готові, переливаємо їх в сито або друшляк і залишаємо там, щоб стекла вся рідина;
  10. Тим часом споліскуємо баночки і очищаємо їх від бруду. Також не забудьте їх простерилізувати;
  11. В простерилізовані банки викладаємо грибочки;
  12. Готуємо маринад. Для цього в каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, цукровий пісок, духмяний перець в горошинах, лавровий лист, зерна запашного і гіркого перцю і ставимо на плиту;
  13. Як тільки маринад почне кипіти засипаємо туди лимонну кислоту, перемішуємо і знімаємо спліти;
  14. Заливаємо банки гарячим маринадом і закатуємо кришками;
  15. Ставимо верх дном, закриваємо пледом, залишаємо до повного охолодження;
  16. Готові заготовки з білими грибами в маринаді на зиму прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Консервація швидкого приготування на зиму

Що потрібно:

  • 700 грам білих грибів;
  • 5-6 штучок гвоздики;
  • 3 листочків лаврушки;
  • Пару гілочок запашних трав – петрушка, базилік, чабер, селеру та інші;
  • Вода – 1 неповний стакан;
  • Третя частина склянки столового оцту;
  • 1 велика ложка солі;
  • 1,5 чайної ложки запашного перцю у вигляді горошку.

Як потрібно готувати мариновані білі гриби швидкого приготування:

  1. Грибочки ретельно перебираємо, промиваємо холодною водою і очистити від бруду і трави за допомогою щітки. Зрізаємо ножі, для маринування потрібні тільки капелюшки;
  2. Викладаємо капелюшки в ємність з водою, підсолюємо і відварюємо;
  3. Після закипання води проварюємо хвилин 15;
  4. Тим часом зелень промиваємо, рубаємо на дрібні шматочки;
  5. Баночки промиваємо, очищаємо миючим засобом від бруду і стерилізуємо на пару;
  6. Викладаємо в банки зелень, гвоздику, запашний перець;
  7. Готові гриби прямо разом з водою переливаємо в банки;
  8. Закриваємо капроновою кришкою, залишаємо постояти при кімнатній температурі до повного охолодження;
  9. Прибираємо мариновані гриби в холодильник на зберігання.

Корисні поради

  • Перед маринуванням гриби потрібно обов'язково відварювати протягом 30-60 хвилин;
  • Для маринування бажано використовувати білі грибочки середнього розміру;
  • Закривати банки краще капроновими кришками;
  • Зберігати мариновані білі гриби слід не більше 1 року.
Приготування білих грибочків в маринаді в домашніх умовах на зиму — досить нелегке завдання. Головне їх правильно підготувати, перебрати, промити і обов'язково відварити.

Крім цього, не забудьте про спеції, вони додадуть прекрасний аромат і відмінний смак. Ну і, звичайно, рецепти цієї статті вам в допомогу! В результаті вийде відмінне доповнення до багатьох основних страв!

Що ще почитати: