09 май 2019 2 722

Як швидко і смачно приготувати баклажанну ікру

Страви з баклажанів незмінно користуються успіхом, як на святковому застіллі, так і в щоденному раціоні.

Овоч фарширують, маринують, роблять з нього різноманітні закуски. А ікру з баклажанів за її дивовижний смак багато цінителі кулінарного мистецтва люблять особливо вірно.

Напевно, тому так багато рецептів приготування баклажанної ікри існує, і вони всі неповторні, а також апетитні. Розглянемо найпопулярніші рецепти цієї смачної закуски.

Класичний рецепт з фото

Для приготування ікри класичної з баклажанів потрібно взяти:

  • 5 не занадто великих баклажан;
  • 1 немаленьку цибулину;
  • 1 великий плід солодкого перцю;
  • 3 середньої величини помідора на томат;
  • 65 мл олії рафінованої;
  • Пару середньої величини часникових зубчиків;
  • Будь-яку зелень за смаком.

Починаємо приготування з покроковими фото:

  1. Включаємо духовку. Він повинен прогрітися до 180-250°;
  2. У добре відмитих баклажан відрізаємо верхівку, низ, перерезаем їх на дві частини поздовжньо і розкладаємо на деку, змащеному олією;
  3. Запікаємо овочі приблизно 20 хвилин. Тривалість залежить від величини плоду;
  4. Дістаємо і остуджуємо достатньо, щоб можна було очистити їх від шкірки і нарізати середніми брусками;
  5. Чистимо, миємо цибулину, перець і томати. Щоб без проблем зняти шкірку з останніх, їх треба ненадовго покласти в окріп, перед цим завдавши кілька неглибоких надрізів;
  6. Всі овочі подрібнюємо на середні бруски одного розміру;
  7. На сковороду ллємо олію і залишаємо її як слід прогрітися. Кладемо туди цибулю, підсмажити його на малому вогні 4 хвилини, потім перець (він повинен піддаватися обробці 6 хвилин) і, нарешті, помідори. Протушиваем суміш овочів ще 6 хвилин;
  8. Кладемо баклажани і залишаємо все разом нудитися на 8-11 хвилин;
  9. Миємо, чистимо і ріжемо часникові зубці з зеленню. Додаємо їх у баклажанну ікру. Солимо і перчимо за смаком;
  10. Залишаємо тушкуватися на 6-8 хвилин. Після чого вимикаємо вогонь, щоб ікра дійшла під кришкою.

Смажена баклажанна ікра — швидко і смачно!

Тим, хто не любить готувати на кухні довгий час, можна взяти на замітку рецепт більш швидкого виготовлення ікри. В ньому опускається етап початкової обробки баклажан.

Для смаженої баклажанної ікри потрібно взяти:

  • 5 баклажан;
  • 1 морквину;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулину;
  • 4 помідора;
  • 65 мл рослинного масла;
  • Пару часникових зубчиків за смаком;
  • Сіль, перець.

Починаємо приготування:

  1. Баклажани як можна краще вимиваємо і чистимо від шкірки. Нарізаємо відносно невеликими шматочками, солимо і залишаємо лежати на 6 хвилин;
  2. Після відмиваємо від солі і обсмажуємо на олії, поки вони не стануть м'якими;
  3. Вимиті і почищені моркву і цибулину нарізаємо шматочками. Обсмажуємо на середньому вогні в окремому посуді, поки не почне золотитися. Туди ж додаємо подрібнений перець і тушкуємо все 7 хвилин;
  4. Після настає черга томатів, їх також кладемо в овочеву суміш і тушкуємо ще 7 хвилин;
  5. Нарешті додаємо баклажани і часник. Обов'язково солимо і перчимо. Залишаємо нудитися ще на 8 хвилин;
  6. Знімаємо смажену баклажанну ікру з вогню і студим.

Вишукана закуска з грибами

Любителям незвичайних смаків у звичайних стравах напевно припаде до душі цікавий рецепт баклажанної ікри з грибами.

Для її виготовлення потрібно взяти:

  • 5 баклажан;
  • 3 не дуже маленьких томата;
  • 1 морквину;
  • 11 печериць;
  • 1 немаленький солодкий перець;
  • Пару часникових зубчиків за смаком;
  • Олія рослинна;
  • Сіль, перець.

Починаємо приготування:

  1. У відмитих баклажан обрізаємо кінці і ріжемо їх поздовжньо на дві частини. Ті ж маніпуляції проробляємо з перцем;
  2. Кидаємо овочі на деко, між ними розміщуємо часникові зубці;
  3. Ставимо все в розігріту до 180° духовку і запікаємо овочі 20 хвилин;
  4. За цей час потрібно очистити цибулини і моркву. Цибулю ріжемо брусочками, моркву натираємо на тертці. Кладемо їх на сковорідку і смажимо, поки не придбають золотистий відтінок;
  5. З допомогою окропу позбавляємо від шкури томати. Перебиваємо їх у блендері або натираємо на терці. Після цього кладемо до цибулині і моркви;
  6. Добре вимиті і почищені шампіньйони ріжемо середньої величини брусочками. Смажимо їх окремо на маслі;
  7. До цього часу овочі в духовій шафі вже повинні приготуватися. Дістаємо їх і остуджуємо;
  8. З'єднуємо овочі на сковорідці з печерицями і тушкуємо на середньому вогні хвилин 8;
  9. Перець і баклажани очищаємо, нарізаємо кубиками і з'єднайте з рештою овочами;
  10. Солимо, перчимо, не забуваємо перемішати і залишаємо тушкуватися на 8 хвилин;
  11. Знімаємо ікру з баклажанів і грибів з вогню і студим.

Хочете дізнатися, як смачно приготувати овочеве рагу? Наші кулінари вже підготували кращі рецепти.

А тут ви зможете навчитися готувати справжню аджику за класичним рецептом. Приємного апетиту!

Приголомшливе чорничне варення у вас вийде, якщо ви скористаєтеся одним з цих рецептів. Взимку воно навіть може вберегти вас від застуди!

Баклажанна ікра на зиму

Багато господинь не прагнуть заготовляти ікру з баклажанів на зиму, тому що з нею доводиться довго возитися. Але варто витратити цей час влітку, і взимку можна насолоджуватися чудовим смаком.

Рецепт традиційної заготовки

Для класичної баклажанної ікри на зиму потрібно взяти:

  • 4-5 кг баклажан;
  • 800 гр яблук;
  • 5 шт коренів пастернаку;
  • 900 гр дуже стиглих томатів;
  • 500 гр цибулі ріпчастої;
  • 250 гр рослинного масла;
  • Сіль за смаком.

Починаємо приготування:

 

  1. Відварюємо відмиті і підготовлені баклажани у воді (не забуваємо посолити), поки вони не стануть м'якими;
  2. Після зливаємо воду і студим овочі для того, щоб почистити і порізати їх брусочками;
  3. Яблука миємо, вичищаємо середину, нарізаємо середніми брусками;
  4. Томати моєму і дрібно нарізаємо. Цибулю з пастернаком чистимо, миємо й дрібно нарізаємо;
  5. У розігріту сковороду з олією складаємо всі овочі, крім баклажан. Обсмажуємо 7 хвилин;
  6. Закладаємо баклажани, солимо, перемішуємо всю масу і тушкуємо 40 хвилин;
  7. Баклажанну ікру розкладаємо в простерилізовані літрові банки і стерилізуємо за 25 хвилин кожну. Якщо банки пів-літрові, час стерилізації скорочується до 15 хвилин;
  8. Закорковуємо банки і ставимо в тепле місце кришками вниз до повного охолодження.

Інший спосіб

Цей рецепт баклажанної ікри на зиму дозволить заощадити трохи часу, але тільки якщо робити кілька маніпуляцій одночасно.

Для ікри з баклажанів з овочами на зиму потрібно взяти:

  • 3 кг баклажанів;
  • 900 гр томатів;
  • 800 гр цибулі ріпчастої;
  • 900 гр моркви;
  • 500 гр рослинного масла;
  • Петрушку;
  • Сіль, цукор, перець мелений за смаком.

 

Починаємо приготування:

  1. Спочатку готуємо одну глибоку каструлю з товстим дном і дві глибокі сковороди;
  2. Баклажани миємо, чистимо, нарізаємо брусками і солимо. Залишаємо на 30 хвилин;
  3. Очищаємо цибулини і моркву. Цибулю ріжемо тонкими кільцями, моркву – брусками. Також нарізаємо петрушку;
  4. Гріємо одну з сковорідок і смажимо в олії цибулю і моркву, трохи згодом додаємо петрушку, сіль, цукор і перець;
  5. Відмиті і окаченные окропом томати чистимо від шкірки. Дрібно ріжемо, кладемо на другу нагріту сковороду. Вони повинні припускаться в маслі під кришкою;
  6. За цей час ллємо в каструлю олію і ставимо її на вогонь. Вичавлюємо баклажани від надлишків соку і опускаємо в гарячу олію. Тушкуємо, поки не стануть м'якими;
  7. Після з'єднуємо всі овочі разом, пробуємо баклажанну ікру на смак, якщо треба досолює. Проварюємо ще 6 хвилин;
  8. Розкладаємо по приготованим банкам і стерилізуємо тару ємністю півлітра 10 хвилин, а один літр – 20 хвилин;
  9. Після закатуємо і закутуємо догори дном. Чекаємо, поки повністю охолонуть.

Заготівля на зиму без стерилізації

У разі, якщо зі стерилізацією возитися не хочеться, а відкрити смачну заготівлю взимку бажання є, можна скористатися рецептом ікри з баклажанів без стерилізації.

Для приготування даної баклажанної ікри потрібно взяти:

  • 1 кг баклажан;
  • 250 гр невеликий морквини;
  • 600 гр цибулі ріпчастої;
  • 4 штучки коренів петрушки;
  • Пару часникових зубчиків;
  • 250 гр болгарського перцю;
  • 800 гр томатів;
  • 100 гр масла рослинного;
  • Сіль, цукор, перець мелений – за смаком.

Починаємо приготування:

 

  1. Добре моєму овочі, чистимо від насіння солодкий перець від шкірки петрушку, баклажани і моркву, від лушпиння цибулі з часником;
  2. Перебиваємо всі компоненти в блендері або м'ясорубці;
  3. Розкладаємо їх на розігріту сковороду, в яку наливаємо масло і перемішуємо;
  4. Як тільки закипить, тушкуємо 20 хвилин. В кінці солимо, додаємо цукор і перець за смаком;
  5. Знімаємо з вогню і насипаємо готову ікру в простерелизованные банки. Закатуємо і ставимо в тепло кришками вниз. Чекаємо, поки повністю охолонуть;
  6. Баклажанна ікра, виготовлена за цим рецептом, повинна зберігатися в прохолодному сухому місці.

Корисні поради

Тим, хто збирається робити ікру з баклажанів вперше, потрібно знати деякі тонкощі. Завдяки їм, блюдо вийде особливо апетитним, а смак головного овоча розкриється повною мірою:

  • У рецептах баклажанної ікри овочева складова часто варіюється. Але незмінними повинні залишатися баклажан, цибуля ріпчаста, морква, солодкий перець і томати;
  • Щоб ікра була не тільки смачної, але і корисної, овочі повинні бути піддані мінімальній тепловій обробці;
  • Важливу роль для вдалого виготовлення ікри відіграє вибір пісного масла, яке баклажан любить. Тому хорошим вибором стане оливкова олія. Але варто перестаратися з його кількістю, як смак основного компонента може забитися, а готову страву вийти надмірно калорійним.
І ще невеличка підказка: якщо почищені баклажани вичавити під пресом від зайвого соку, ікра вийде більш розсипчастою.

Який би спосіб виготовлення баклажанної ікри ви не вибрали, будь то класичний рецепт або з незвичайними компонентами, на швидку руку або більш тривалого виготовлення, незаперечно одне – з цим блюдом варто помучитися, щоб після насолоджуватися чудовим смаком.

Що ще почитати: