Як швидко і смачно приготувати баклажанну ікру
Страви з баклажанів незмінно користуються успіхом, як на святковому застіллі, так і в щоденному раціоні.
Овоч фарширують, маринують, роблять з нього різноманітні закуски. А ікру з баклажанів за її дивовижний смак багато цінителі кулінарного мистецтва люблять особливо вірно.
Напевно, тому так багато рецептів приготування баклажанної ікри існує, і вони всі неповторні, а також апетитні. Розглянемо найпопулярніші рецепти цієї смачної закуски.
Класичний рецепт з фото
Для приготування ікри класичної з баклажанів потрібно взяти:
- 5 не занадто великих баклажан;
- 1 немаленьку цибулину;
- 1 великий плід солодкого перцю;
- 3 середньої величини помідора на томат;
- 65 мл олії рафінованої;
- Пару середньої величини часникових зубчиків;
- Будь-яку зелень за смаком.
Починаємо приготування з покроковими фото:
- Включаємо духовку. Він повинен прогрітися до 180-250°;
- У добре відмитих баклажан відрізаємо верхівку, низ, перерезаем їх на дві частини поздовжньо і розкладаємо на деку, змащеному олією;
- Запікаємо овочі приблизно 20 хвилин. Тривалість залежить від величини плоду;
- Дістаємо і остуджуємо достатньо, щоб можна було очистити їх від шкірки і нарізати середніми брусками;
- Чистимо, миємо цибулину, перець і томати. Щоб без проблем зняти шкірку з останніх, їх треба ненадовго покласти в окріп, перед цим завдавши кілька неглибоких надрізів;
- Всі овочі подрібнюємо на середні бруски одного розміру;
- На сковороду ллємо олію і залишаємо її як слід прогрітися. Кладемо туди цибулю, підсмажити його на малому вогні 4 хвилини, потім перець (він повинен піддаватися обробці 6 хвилин) і, нарешті, помідори. Протушиваем суміш овочів ще 6 хвилин;
- Кладемо баклажани і залишаємо все разом нудитися на 8-11 хвилин;
- Миємо, чистимо і ріжемо часникові зубці з зеленню. Додаємо їх у баклажанну ікру. Солимо і перчимо за смаком;
- Залишаємо тушкуватися на 6-8 хвилин. Після чого вимикаємо вогонь, щоб ікра дійшла під кришкою.
Смажена баклажанна ікра — швидко і смачно!
Для смаженої баклажанної ікри потрібно взяти:
- 5 баклажан;
- 1 морквину;
- 1 солодкий перець;
- 1 цибулину;
- 4 помідора;
- 65 мл рослинного масла;
- Пару часникових зубчиків за смаком;
- Сіль, перець.
Починаємо приготування:
- Баклажани як можна краще вимиваємо і чистимо від шкірки. Нарізаємо відносно невеликими шматочками, солимо і залишаємо лежати на 6 хвилин;
- Після відмиваємо від солі і обсмажуємо на олії, поки вони не стануть м'якими;
- Вимиті і почищені моркву і цибулину нарізаємо шматочками. Обсмажуємо на середньому вогні в окремому посуді, поки не почне золотитися. Туди ж додаємо подрібнений перець і тушкуємо все 7 хвилин;
- Після настає черга томатів, їх також кладемо в овочеву суміш і тушкуємо ще 7 хвилин;
- Нарешті додаємо баклажани і часник. Обов'язково солимо і перчимо. Залишаємо нудитися ще на 8 хвилин;
- Знімаємо смажену баклажанну ікру з вогню і студим.
Вишукана закуска з грибами
Любителям незвичайних смаків у звичайних стравах напевно припаде до душі цікавий рецепт баклажанної ікри з грибами.
Для її виготовлення потрібно взяти:
- 5 баклажан;
- 3 не дуже маленьких томата;
- 1 морквину;
- 11 печериць;
- 1 немаленький солодкий перець;
- Пару часникових зубчиків за смаком;
- Олія рослинна;
- Сіль, перець.
Починаємо приготування:
- У відмитих баклажан обрізаємо кінці і ріжемо їх поздовжньо на дві частини. Ті ж маніпуляції проробляємо з перцем;
- Кидаємо овочі на деко, між ними розміщуємо часникові зубці;
- Ставимо все в розігріту до 180° духовку і запікаємо овочі 20 хвилин;
- За цей час потрібно очистити цибулини і моркву. Цибулю ріжемо брусочками, моркву натираємо на тертці. Кладемо їх на сковорідку і смажимо, поки не придбають золотистий відтінок;
- З допомогою окропу позбавляємо від шкури томати. Перебиваємо їх у блендері або натираємо на терці. Після цього кладемо до цибулині і моркви;
- Добре вимиті і почищені шампіньйони ріжемо середньої величини брусочками. Смажимо їх окремо на маслі;
- До цього часу овочі в духовій шафі вже повинні приготуватися. Дістаємо їх і остуджуємо;
- З'єднуємо овочі на сковорідці з печерицями і тушкуємо на середньому вогні хвилин 8;
- Перець і баклажани очищаємо, нарізаємо кубиками і з'єднайте з рештою овочами;
- Солимо, перчимо, не забуваємо перемішати і залишаємо тушкуватися на 8 хвилин;
- Знімаємо ікру з баклажанів і грибів з вогню і студим.
Хочете дізнатися, як смачно приготувати овочеве рагу? Наші кулінари вже підготували кращі рецепти.
А тут ви зможете навчитися готувати справжню аджику за класичним рецептом. Приємного апетиту!
Приголомшливе чорничне варення у вас вийде, якщо ви скористаєтеся одним з цих рецептів. Взимку воно навіть може вберегти вас від застуди!
Баклажанна ікра на зиму
Багато господинь не прагнуть заготовляти ікру з баклажанів на зиму, тому що з нею доводиться довго возитися. Але варто витратити цей час влітку, і взимку можна насолоджуватися чудовим смаком.
Рецепт традиційної заготовки
Для класичної баклажанної ікри на зиму потрібно взяти:
- 4-5 кг баклажан;
- 800 гр яблук;
- 5 шт коренів пастернаку;
- 900 гр дуже стиглих томатів;
- 500 гр цибулі ріпчастої;
- 250 гр рослинного масла;
- Сіль за смаком.
Починаємо приготування:
- Відварюємо відмиті і підготовлені баклажани у воді (не забуваємо посолити), поки вони не стануть м'якими;
- Після зливаємо воду і студим овочі для того, щоб почистити і порізати їх брусочками;
- Яблука миємо, вичищаємо середину, нарізаємо середніми брусками;
- Томати моєму і дрібно нарізаємо. Цибулю з пастернаком чистимо, миємо й дрібно нарізаємо;
- У розігріту сковороду з олією складаємо всі овочі, крім баклажан. Обсмажуємо 7 хвилин;
- Закладаємо баклажани, солимо, перемішуємо всю масу і тушкуємо 40 хвилин;
- Баклажанну ікру розкладаємо в простерилізовані літрові банки і стерилізуємо за 25 хвилин кожну. Якщо банки пів-літрові, час стерилізації скорочується до 15 хвилин;
- Закорковуємо банки і ставимо в тепле місце кришками вниз до повного охолодження.
Інший спосіб
Цей рецепт баклажанної ікри на зиму дозволить заощадити трохи часу, але тільки якщо робити кілька маніпуляцій одночасно.
Для ікри з баклажанів з овочами на зиму потрібно взяти:
- 3 кг баклажанів;
- 900 гр томатів;
- 800 гр цибулі ріпчастої;
- 900 гр моркви;
- 500 гр рослинного масла;
- Петрушку;
- Сіль, цукор, перець мелений за смаком.
Починаємо приготування:
- Спочатку готуємо одну глибоку каструлю з товстим дном і дві глибокі сковороди;
- Баклажани миємо, чистимо, нарізаємо брусками і солимо. Залишаємо на 30 хвилин;
- Очищаємо цибулини і моркву. Цибулю ріжемо тонкими кільцями, моркву – брусками. Також нарізаємо петрушку;
- Гріємо одну з сковорідок і смажимо в олії цибулю і моркву, трохи згодом додаємо петрушку, сіль, цукор і перець;
- Відмиті і окаченные окропом томати чистимо від шкірки. Дрібно ріжемо, кладемо на другу нагріту сковороду. Вони повинні припускаться в маслі під кришкою;
- За цей час ллємо в каструлю олію і ставимо її на вогонь. Вичавлюємо баклажани від надлишків соку і опускаємо в гарячу олію. Тушкуємо, поки не стануть м'якими;
- Після з'єднуємо всі овочі разом, пробуємо баклажанну ікру на смак, якщо треба досолює. Проварюємо ще 6 хвилин;
- Розкладаємо по приготованим банкам і стерилізуємо тару ємністю півлітра 10 хвилин, а один літр – 20 хвилин;
- Після закатуємо і закутуємо догори дном. Чекаємо, поки повністю охолонуть.
Заготівля на зиму без стерилізації
У разі, якщо зі стерилізацією возитися не хочеться, а відкрити смачну заготівлю взимку бажання є, можна скористатися рецептом ікри з баклажанів без стерилізації.
Для приготування даної баклажанної ікри потрібно взяти:
- 1 кг баклажан;
- 250 гр невеликий морквини;
- 600 гр цибулі ріпчастої;
- 4 штучки коренів петрушки;
- Пару часникових зубчиків;
- 250 гр болгарського перцю;
- 800 гр томатів;
- 100 гр масла рослинного;
- Сіль, цукор, перець мелений – за смаком.
Починаємо приготування:
- Добре моєму овочі, чистимо від насіння солодкий перець від шкірки петрушку, баклажани і моркву, від лушпиння цибулі з часником;
- Перебиваємо всі компоненти в блендері або м'ясорубці;
- Розкладаємо їх на розігріту сковороду, в яку наливаємо масло і перемішуємо;
- Як тільки закипить, тушкуємо 20 хвилин. В кінці солимо, додаємо цукор і перець за смаком;
- Знімаємо з вогню і насипаємо готову ікру в простерелизованные банки. Закатуємо і ставимо в тепло кришками вниз. Чекаємо, поки повністю охолонуть;
- Баклажанна ікра, виготовлена за цим рецептом, повинна зберігатися в прохолодному сухому місці.
Корисні поради
Тим, хто збирається робити ікру з баклажанів вперше, потрібно знати деякі тонкощі. Завдяки їм, блюдо вийде особливо апетитним, а смак головного овоча розкриється повною мірою:
- У рецептах баклажанної ікри овочева складова часто варіюється. Але незмінними повинні залишатися баклажан, цибуля ріпчаста, морква, солодкий перець і томати;
- Щоб ікра була не тільки смачної, але і корисної, овочі повинні бути піддані мінімальній тепловій обробці;
- Важливу роль для вдалого виготовлення ікри відіграє вибір пісного масла, яке баклажан любить. Тому хорошим вибором стане оливкова олія. Але варто перестаратися з його кількістю, як смак основного компонента може забитися, а готову страву вийти надмірно калорійним.
Який би спосіб виготовлення баклажанної ікри ви не вибрали, будь то класичний рецепт або з незвичайними компонентами, на швидку руку або більш тривалого виготовлення, незаперечно одне – з цим блюдом варто помучитися, щоб після насолоджуватися чудовим смаком.