06 июнь 2019 1 110

Як варити компот з яблук на зиму

Запаси на зиму завжди були головною проблемою у багатьох жінок. Щоб зберегти деякі якості фруктів, а зокрема яблук, їх консервують або зацукровують, але більш поширений спосіб довготривалого зберігання – варіння компоту.

Зрозуміло, це набагато краще, ніж купити вже готовий напій у магазині, не знаючи, що саме використовувалося при його приготуванні.

Техніка приготування компоту з яблук на зиму ніколи не викликала труднощів, так що можна швидко впоратися з цим завданням. Найчастіше сам процес займає від 5 до 30 хвилин, так що більшу частину часу доводиться приділяти підготовці інгредієнтів.

Компот прийнято або консервувати, або вживати у свіжому вигляді в жарку погоду, попередньо остудивши його. Цього напою можуть скласти конкуренцію за кількістю збережених вітамінів будь магазинні соки і нектари.

Компот з яблук на зиму: простий рецепт

Традиційний спосіб заготівлі компоту з яблук на зиму є, мабуть, самим простим. Зазвичай його ділять на два види: зі стерилізацією або ж без неї.

Розглянемо другий варіант – компот без стерилізації.

Інгредієнти:

  • 1 кг яблук;
  • 250 – 300 г цукру;
  • 1 л води.

Рецепт покроково:

  1. Промиті стічною водою яблука порізати на 8 часточок (якщо плоди маленькі, то їх можна використовувати цілими), заповнити тару так, щоб у верхній частині банки залишався вільний простір;
  2. Приготувати 20 – 30% сироп і залити їм тару так, щоб яблук повністю опинилися під сиропом;
  3. Після 3 – 5 хвилин очікування рідина переливається в каструлю, покриту емаллю, і ставиться на вогонь;
  4. Після закипання розчин знову переливається в банку. Через 5 хвилин вода знову кип'ятять і повертається назад, до яблук;
  5. Після другого заливання рідини в тару, бляшанки з яблучним компотом ретельно закочуються і ставляться на кришки. Найкраще підкласти під горлечка газету або тканину, залишивши їх до кінцевого охолодження.

Рецепт приготування з грушами

Інгредієнти:

  • 1 кг яблук;
  • 200 г груш;
  • 350 – 400 г цукру;
  • 1 л води.

Компот з яблук і груш на зиму готується так:

  1. Перед приготуванням компоту тара стерилізується;
  2. Шматочки плодів кладуть в банки так, щоб вони займали 1/ 3 об'єму;
  3. Звичайна вода нагрівається до температури кипіння, і нею наповнюються банки;
  4. Після 20-хвилинної бланшування, рідина повертається в каструлю, куди тут же додається цукровий пісок;
  5. Довівши розчин до точки кипіння, можна переливати його в тару;
  6. Банки консервуються і ставляться верх ногами до повного охолодження. Зверху банки вкриваються ковдрою.

Компот з вишень і яблук на зиму

Інгредієнти:

  • 1 кг яблук;
  • 300 г вишні;
  • 400 – 450 г цукру;
  • 1 л води.

Приготування виглядає так:

  1. Банки обливають окропом, потім заповнюються на 2/ 3 об'єму вишнею і нарізаними яблуками так, щоб вони щільно прилягали один до одного (з ягоди попередньо виймаються всі кісточки);
  2. Приготований солодкий сироп ставиться на вогонь і, досягнувши точки закипання, заливається в тару;
  3. Банки утеплюються на 6 – 8 годин;
  4. Після закінчення часу солодкий розчин перелити назад в каструлю, знову нагрівається до температури кипіння і знову повертається у банки;
  5. Тара консервується і ставиться догори дном до остаточного охолодження.

Сливи – їх кислинка напою на користь!

Інгредієнти:

  • 4 середніх яблука;
  • 20 шт злив;
  • 1 склянка ;
  • 250 – 300 г цукру;
  • 1 л води.

Компот із слив і яблук на зиму готуємо по етапах:

  1. Тара заздалегідь стерилізується;
  2. Нарізані плоди розташовуються в банках так, щоб між ними було мало вільного місця (із слив потрібно видалити всі кісточки) і заливаються прохолодною водою;
  3. Через 10 хвилин ця рідина переливається в каструлю, куди додається цукровий пісок;
  4. Рідина доводиться до температури кипіння, переливається в банки і залишають на 10 хвилин під прикритою кришкою або густо прилеглою тканиною;
  5. Сироп знову перелити в каструлю, кип'ятити 1 хвилину і заливається в банки;
  6. Тара тут же консервується, перевертається і утеплюється до повного охолодження.
Про те, як зварити компот із слив на зиму, ви можете дізнатися прямо зараз на нашому сайті!

Навчитися варити чудовий джем з чорної смородини можна за цими рецептами. Як тільки зваріть, спробуйте, ви зрадієте результату!

Рецепти незвичайного варення з кабачків з лимоном читайте тут. Вдалих заготовок!

Поради прекрасним господаркам

  • Банки можна брати абсолютно будь-які, але обов'язково слід враховувати всі пропорції. Досвідчені господині радять влаштовувати компоти саме у трилітрові банки;
  • В першу чергу слід приділити увагу тому, плоди якої якості потрібно відбирати для використання їх в компоті з яблук на зиму. Не варто вибирати занадто переспілі яблука, адже частково вони вже втратили багато вітамінів. Тим не менше не можна брати і жорсткі фрукти;
  • Вибирати варто кисло-солодкі сорти, причому кожен сорт укладається в окрему банку. Ні в якому разі не можна їх змішувати;
  • Плоди розрізають на 8 частин, видаляється серцевина. Шматочки повинні бути однаковими, щоб всі вони в один і той же час дійшли до готовності. Деякі рецептури передбачають очищення від шкірки яблук або ж включення в компот серцевин;
  • Іноді в компот з яблук додають за смаком корицю або цедру будь-якого цитруса, щоб надати йому пряний аромат. Головне, не переборщити з кількістю, тому зазвичай це роблять через кілька років після закрутки перших банок. Тоді господиня вже знає, який смак чекати від компоту, приготованого за традиційним рецептом, а, отже, може коригувати його;
  • При варінні сиропу не заважає додати трохи лимонної кислоти, тоді суміш допоможе зберегти якомога більше вітамінів;
  • Якщо кому-небудь не можна використовувати цукор при приготуванні сиропу, нічого страшного. Можна використовувати сік фруктів, з яких вариться компот. Часу на це піде трохи більше, але, зате, смак буде більш насиченим;
  • Будь-які фрукти необхідно рятувати від кісточок, так як в них накопичуються шкідливі речовини, які не тільки можуть скоротити термін зберігання заготовки, але і повністю зіпсувати її.
Стерилізувати банки для компоту на зиму необхідно над паром або в духовці, попередньо промивши їх проточною або питною водою і ретельно протерши.

Кришки повинні бути без подряпин і вигинів. Ні в якому разі не можна використовувати кришки, що вже побували у вжитку, навіть якщо їх вдалося виправити.

Варити м'які ягоди вкрай не рекомендується, так як вони можуть повністю втратити свій вигляд і перетворитися на пюре. Краще всього просто залити їх сиропом і залишити на деякий час.

В залежності від бажань господині можна трохи змінювати кількість доданого цукру, роблячи сироп більш або менш концентрованим. Хоча зменшувати кількість цукрового піску не рекомендується, так як можна отримати на виході лише злегка підсолоджену воду.

Підвищувати концентрацію цукру можна в тому випадку, якщо планується потім використовувати фрукти для пирогів, а сироп – для киселю.

Сподіваємося, що скориставшись нашими рецептами і порадами, ви зможете зварити ароматний компот з яблук на зиму і порадувати у холодну пору цим чудовим напоєм всю сім'ю!

Що ще почитати: