28 июнь 2019 1 720

Смачні і корисні заготовки борщу без капусти на зиму

Будь-яка господиня намагається зберегти зібраний влітку і восени урожай овочів і фруктів на зиму. Крім звичних консервованих асорті, салатів і закусок, варто спробувати рецепти заготовок супів, в тому числі борщу.

Вони значно скоротять час на його приготування взимку і позбавлять від необхідності купувати в магазинах овочі, вирощені в теплиці. Кілька банок з блюдом, приготованим за різними рецептами, допоможуть зробити зимовий раціон різноманітним і корисним.

Ароматне і смачне перше страву обов'язково сподобається всій родині. Пропонуємо розглянути, які заготівлі борщу без капусти на зиму можна зробити прямо зараз.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
води (або бульйону м'ясного або курячого) - 4 л
буряків - 2 кг
перцю (краще вибрати червоний) - 0,5 кг
моркви і томатів - за 1 кг
часнику - 80 г
оцту (треба взяти 6%-ний) - 200 мл
солі (для консервації добре підходить морська сіль) - 100 г солі
цукру - 200 г
будь раст. масла - 250 мл
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 80 Ккал

Цей рецепт борщу на зиму без капусти гранично простий у виконанні і містить найбільш доступні продукти.

Перед приготуванням всі овочі потрібно помити прохолодною водою і очистити від шкірки (крім томатів і перцю), з перцю прибрати насіння. Потім моркву і буряк натирають на тертці крупно або подрібнюють в комбайні.

Цибуля, томати і перець нарізують так, як більше подобається господині. Форма нарізки не важлива для заготівлі. Томати краще взяти соковиті, м'ясисті, але не переспілі – вони повинні бути досить твердими. Добре підійде сливовидный сорт. У глибокій ємності овочі перемішуються, туди ж додається дрібно порубаний часник.

Окремо потрібно змішати масло, бульйон і оцет, розчинивши в них сіль з цукром. Цією сумішшю заливають посуд з овочами. Заздалегідь потрібно приготувати банки – помити і простерилізувати.

Потім овочі в бульйоні ставляться на плиту, включену на середню температуру нагрівання. Після закипання, температуру нагріву плити потрібно зменшити і варити ще півгодини.

Не давши борщу охолонути, його розливають в банки і закривають кришками. Банки повинні охолонути, для чого їх залишають під ковдрою на добу.

Рецепт борщу з квасолею без капусти

Борщ без капусти з квасолею виходить дуже ситним. Його також можна заздалегідь закрити на зиму в невеликих банках.

Продукти:

  • по 1 шт. моркви, перцю (краще взяти червоний), буряка, цибулі;
  • 0,5 кг квасолі (підійде будь-яка, яка більше подобається);
  • 125 г свинини або м'яса птиці;
  • 2 ст. л. солі;
  • 2 кг томатів (звільнити від шкірки);
  • 3 ст. л. оцту (потрібен 9%-ний);
  • 4 ст. л. цукру.

Витрати часу на готування: 11,5 ч.

Калорійність на 100 г: 77 ккал.

Тривалість приготування пояснюється необхідністю підготувати квасолю. Її треба добре промити і покласти в холодну воду на ніч. Потім квасолю варять (воду потрібно поміняти), поки вона не стане м'якою. Води потрібно додати стільки, щоб її шар був на 5 см вище квасолі.

Томати очищають (перед цим можна обдати їх окропом – шкірка зніметься легше), вирізати плодоніжки, подрібнюють до утворення пюре (це можна зробити блендером або дрібної теркою).

Перець, цибулю нарізати будь-яким чином, а морква і буряки треба крупно натерти. М'ясо треба нарізати кубиками і зварити в 4 л води. Пюре з томатів та інші овочі складають у каструлю, засипають сіль, цукор, перемішують.

Потім кип'ятять на середньому вогні. Після закипання потрібно зменшити вогонь і тушкувати заправку близько 20 хвилин. На 15 хвилині засипають квасоля. Потім заправку вливають в бульйон з м'ясом, додають оцет і доводять до кипіння.

Гаряче блюдо після зняття потрібно розкласти в банки, закатати і залишити остигати під ковдрою або рушником.

Заготівля на зиму з буряком та картоплею

У цій страві є картопля, що робить його більш ситним. Багато корисних речовин містить селера, який також надає незвичайний присмак борщу.

Продукти:

  • 2 л томатного пюре (помідори звільнити від шкірки перед її виготовленням);
  • на 1,5 кг картоплі, буряка, моркви;
  • 1,5 л будь-якого бульйону (на м'ясі або птиці);
  • по 0,5 кг селери і цибулі;
  • сіль і перець згідно перевагам господині.

Затрати часу: 2,5 ч.

Калорійність: 75 ккал на 100 р.

Пюре і бульйон, перемішати, покласти туди нарізані овочі. Варити у великій каструлі, поки борщ не закипить, а потім ще 15 хвилин (вогонь зменшити). Розлити по стерилізованим банкам і поставити остигати під ковдрою.

Борщ з часником без додання оцту

Продукти:

  • 2 л пюре з томатів (томати очистити від шкірки і подрібнити, щоб вийшло пюре);
  • по 1 шт. перцю (підійде червоний або зелений), цибулі, буряка;
  • 4 зубчики часнику;
  • 0,5 ст. будь-якого раст. масла;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. солі (морська буде корисніше і позитивно вплине на смак готового борщу);
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі.

Процес готування триває 1,5 год (без обліку доби на охолодження банок).

Калорійність: 70 ккал на 100 р.

Овочі потрібно миють, очищають і ріжуть як зазвичай для супу. Спочатку їх трохи підсмажують у маслі, додаючи в кінці часник. Потім в каструлі змішуються томатне пюре і масло з овочами.

Все це вариться у великій каструлі, поки не закипить, а потім гаситься на маленькій температурі ще близько години. На 45-ій хвилині варіння засипають хмелі-сунелі. Гарячий борщ розливають в банки, ставлять в тепло і дають охолонути.

Як зробити желе з желатину — кілька простих рецептів десерту з молока, соку, варення з ягодами або сметаною.

Рецепт мідій з часниковим соусом — морепродукти тільки смачніше.

Читайте як приготувати цвітну капусту з яйцем на сковороді.

Заготівля ситного страви без стерилізації

Не всім подобається заготовлювати продукти на зиму з-за складного процесу стерилізації. Щоб не витрачати час на кип'ятіння банок, закочування і охолодження готового борщу, його можна заморозити про запас, коли буде на це час.

Продукти:

  • 0,5 кг м'яса птиці або будь-якого іншого на розсуд господині;
  • 2,5 л води;
  • по 100 г моркви і буряків;
  • 0,5 ч. л. оцту (взяти 6%-ний);
  • 1,5 ст. л. тому. пасти;
  • 2 лавр. листа;
  • 2 зубчики часнику.

Витрати часу на готування: 2 ч.

Калорійність: 60 ккал на 100 р.

Для замороженої заготовки потрібно зварити м'ясо, додати до нього інші продукти і закип'ятити. Потім варити ще півгодини на невеликому вогні. Страва має охолонути, потім його розливають в банки або пластикові контейнери, ставлять у морозилку.

Для того щоб вийшло блюдо готове до вживання, продукт потрібно розморозити і кип'ятити в каструлі, додавши будь-раст. олія (близько 2 ст. л.). При необхідності можна долити ще води, додати картоплю, приправи.

Поради по заготівлях

Щоб блюдо вийшло смачним, необхідно брати свіжі, якісні інгредієнти. Овочі не повинні бути подпорченными, гнилими. Від якості води залежить багато чого. Краще брати бутильовану, колодязну або відфільтровану воду з-під крана.

Банки для стерилізації краще вибирати такого розміру, щоб відкритий продукт не стояв довго. Розраховувати потрібно так, щоб вистачило на один раз на всіх членів сім'ї. Не слід використовувати в рецепті багато приправ, щоб не перебивати смак і аромат овочів і знизити ризик псування заготовки.

Зберігати банки з борщем без капусти на зиму потрібно у прохолодному місці, куди не проникає світло. Зазвичай термін придатності заготовок становить шість місяців. Після закатування банки радять перевертати догори дном і прикрити чимось щільним, залишивши остигати.

Коли цей процес завершиться, продукт буде готовий до вживання. Залишиться тільки вилити його з банки в каструлю і підігріти. Можна додати в борщ будь-яку зелень або спеції, які не були додані при закритті банки.

Завдяки заготівлях, першу страву можна приготувати дуже швидко. Варто один раз витратити час на консервацію (можна виділити для цього одні вихідні), щоб зимою мати можливість насолоджуватися натуральним смаком і ароматом гарячого, смачного борщу.

Вибирайте рецепт з інгредієнтами, які вам подобаються, або спробуйте кілька різних, щоб зрозуміти, який з них стане вашим улюбленим.

Що ще почитати: