16 май 2019 2 858

Як легко приготувати булочки на кефірі

Булочки, приготовані на кефірі, а не на звичному дріжджовому тесті – прекрасний варіант швидкої і здобної випічки. Його не потрібно неодноразово підмішувати або переживати за свіжість дріжджів.

Необхідно просто замісити тісто, дати йому близько півгодини відпочити і приступати до формування маленьких колобків і запіканню в прогрітій електродуховки.

Булочки стали такою ж невід'ємною частиною нашого меню, як і хліб. Їх можна приготувати солодкими з начинкою всередині: джемом, згущеним молоком, повидлом, родзинками, шоколадом або горіхами.

Також роблять солону випічку до перших страв або м'яса: з сиром, зеленню, часниковою поливанням, без начинки.

Принадність полягає ще в тому, що булки довго зберігаються, не черствіючи як хліб. Досить занурити їх у харчовій пакет в темне місце без доступу світла.

Обов'язковою умовою вдалого результату згодом – всі компоненти повинні мати кімнатну температуру, а не бути тільки що вийнятими з холодильника.

Рецепт булочок на кефірі (без дріжджів)
Інгредієнти Кількість
Борошно - 550 г
Цукор - 200 г
Сир - 250 г
Кефір - 250 мл
Родзинки - 50 г
Сода - 0.5 ч. л.
Вершкове масло - 100 г
Яйце - 1 шт.
Кориця - 1 пакетик
Ваніль - упаковка
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 413 Ккал

У тісто для булочок на кефірі чудово підійде протертий фермерський сир. Тісто вийде ще ніжніше і м'якше.

Розм'якшене масло вершкове перетираємо з протрушенной борошном і цукром, підкладаємо соду і все ретельно перемішуємо.

Вливаємо теплий кефір невеликими партіями і акуратно вимішуємо, щоб маса виходила більш однорідною.

Родзинки заливаємо підігрітою водою і залишаємо на десять хвилин. Перекладаємо на сухе рушник і добре опускаємо. Сир, корицю і ваніль перетираємо через сито або подрібнюємо заглибним блендером. Маса повинна вийти ніжною і повітряної.

По одній ложці додаємо сирну суміш і замішуємо тісто. Коли буде введено весь кисломолочний продукт, висипаємо родзинки, промешиваем і залишаємо борошняну масу відпочити на двадцять хвилин.

Запускаємо прилад на 185 °С. Деко устеляємо пергаментом і злегка скроплюємо маслом рослинним. Від тесту відщипуємо невеликі шматочки, ліпимо в долонях кульки за подобою котлет і розкладаємо на дистанції один від одного.

Промазуємо зверху збитим яйцем за допомогою силіконової пензлика і занурюємо випікатися на тридцять п'ять хвилин.

Готові булки змащуємо зверху мокрою ганчіркою і накриваємо рушником, так у них з'явиться хрустка ніжна шкірка, і вони довше будуть зберігати свіжість.

Солодка здоба з маком в духовці

Солодкі булочки на кефірі можна приготувати у вигляді рулету або круасана, форма за великим рахунком не має ніякого значення. Головне – смачне тісто і вдало підібрана начинка.

Компоненти:

  • Борошно – 700 г;
  • Розпушувач – 1 ст. л;
  • Кефір – 300 мл;
  • Мак – 150 г;
  • Цукор – 300 г;
  • Маргарин – 250 г;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Кардамон – упаковка.

Приготування: 145 хвилин.

Калорійність: 423 Ккал/ 100 р.

Мак залийте окропом і залиште мінімум на одну годину. В ідеалі зробити це на ніч, так він краще розбухне і не буде ефекту сирих зерен на зубах. Борошно змішайте зі склянкою цукру і розтопленим в мікрохвильовці маргарином.

Вбийте яйця і відразу ж подбавьте теплий кефір. Замісіть м'яке пружне тісто. Воно не повинно липнути до поверхні і долонь. Якщо ж виникла така проблема, підсипте ще борошна.

З маку злийте воду, просушіть і змішайте з залишками цукру і кардамоном. Увімкніть агрегат на 190 °С. Промажте жаровню маргарином, можна притрусити манкою.

Відріжте шматок тіста, розкачати і спеціальним ножем наріжте довгі смужки шириною п'ять – шість сантиметрів. На край накладайте макову начинку і згорніть у вигляді рулону. Повинно вийде не більше трьох оборотів. Обріжте зайве тісто.

Викладіть готові напівфабрикати щільно в жаровню і запікайте півгодини.

Дріжджове тісто на кефірі

Це тісто чудово підійде для любителів не занадто жирної випічки. До складу входять знежирений кефір, сухі дріжджі і всього одне яйце, а в якості начинки для булочок – курага і в'ялений чорнослив.

Компоненти:

  • Борошно – 800 г;
  • Цукор – 350 г;
  • Ваніль – 2 упаковки;
  • Сіль - щіпка;
  • Кефір 1% – 400 мл;
  • Курага – 50 г;
  • Чорнослив – 50 г;
  • Дріжджі «Соф момент» — 1 упаковка;
  • Оливкова олія – 1 ст. л.;
  • Яйце – 1 шт.

Приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 445 Ккал/ 100 р.

Розчиняємо сухі швидкодіючі дріжджі в склянці кефіру, даємо постояти п'ятнадцять хвилин, щоб опара запрацювала. Змішуємо протрушенную борошно з цукром і збитим яйцем.

Коли маса стане гомогенної, виливаємо кефір і дріжджову опару. Якщо тісто виходить редковатым, підсипаємо ще борошна. В кінці кладемо промиті і подрібнені сухофрукти.

Перекладаємо борошняну масу на суху поверхню і вимішуємо. Поміщаємо готове тісто в чисту миску і даємо піднятися, не турбуючи його годину.

Коли з'являться великі бульбашки, відрізаємо шматочки тіста, обминаємо їх руками за формою колобка і розподіляємо на промазанном оливковою олією деку. Включаємо прилад на 180 °З, даємо булка відпочити десять хвилин і занурюємо пропікається на двадцять п'ять хвилин.

Булочки на дріжджах з корицею

Тісто з використання свіжих дріжджів і кисломолочних продуктів підходить не тільки для випікання булочок, але і на піцу, пиріжки та інші вироби.

Така маса може навіть поміщатися в морозилку і при необхідності використовуватися, достатньо просто її розморозити.

Компоненти:

  • Борошно – 650 г;
  • Кефір – 320 мл;
  • Цукор – 250 г;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Свіжі дріжджі – 30 г;
  • Кориця – 1 ст. л;
  • Рослинна олія – 2 ст. л.;
  • Яйце – 1 шт.

Приготування: 145 хвилин.

Калорійність: 435 Ккал/100 р.

Розминаємо виделкою свіжі дріжджі і кладемо їх в кефір, перемішуємо до повного розчинення. Борошно протряхиваем через ситечко, щоб наситити киснем і прибрати сміття. Яйце перебиваємо з цукром.

Змішуємо сухі складові з рідкими, включаючи кефірно-дріжджову опару. В кінці підливаємо олія рослинна, викладаємо всю масу на чистий стіл і продовжуємо процес замішування.

Тісто вийде досить щільним. Накриваємо його рушником і залишаємо одноразово піднятися. Слідкуйте, щоб не було протягу і великого шуму. Дріжджове тісто цього не любить.

Запускаємо обладнання на 195 °С. Розкачуємо тісто в довгу ковбаску, нарізаємо навскоси шматочки товщиною шість – сім сантиметрів і ліпимо кульки. Перекладаємо на деко, притрушиваем зверху рясно корицею і пропекаем тридцять хвилин.

Покрокові рецепти супів з індички стануть у пригоді кожній господині, яка піклується про свою сім'ю.

Варіації приготування салатів з квасолею і куркою розміщені тут. Кожен зможе для себе підібрати той, який буде найбільш за смаком.

А в цій статті ви пізнаєте всі таємниці виготовлення домашнього сиру з молока. Не пропустіть цю інформацію!

Корисні поради

  1. Часто для випічки використовують вже застоявся, не дуже свіжий кефір, тесту це не зашкодить, але необхідно враховувати, що булочки будуть злегка кислуватими. Збільшуйте дозування цукру або використовуйте солодку начинку. Таким чином, відновити баланс;
  2. Якщо маса тіста невелика, можна для підйому помістити його в простій целофановий кульок і залишити в теплі;
  3. Якщо кладете в булки горіхи, не подрібнюйте їх в порошок, їх смак буде краще почуватися, якщо у виробі будуть попадатися шматочки. Те ж саме стосується шоколаду;
  4. Перед застосуванням мак можна не просто запарити у крутому окропі, а ще і проварити в невеликій кількості молока близько п'яти хвилин, відкинути на друшляк або сито і процідити. Після – помістити в блендер і подрібнити. Якщо немає такого агрегату, то це можна зробити в м'ясорубці або кавомолці.

Насолоджуйтеся м'якою, смачною здобою!

Що ще почитати: