Як приготувати пісну медову коврижку
Коврижка – традиційне російське блюдо, яке представляє собою випічку з пряникового тіста невеликого розміру. Але в старовину її пекли довжиною до півтора метрів, ширина сягала метра, а висота – десяти сантиметрів.
Маса такого величезного пряника могла перевищувати 15 кг. Термін «коврижка» позначає цільний хліб.
Обов'язкові компоненти тесту – борошно і мед. Іноді в нього додають горіхи, родзинки, фруктові і ягідні соки. Випічка вважається пісної і дозволена до вживання в періоди не надто суворих постів.
Іноді медові коржі складаються з кількох ярусів і прослаиваются джемом або повидлом, а зверху обов'язково поливаються цукровою глазур'ю. Часто в тісто додають подрібнені свіжі ягоди, горіхи, сухофрукти. Його можна робити на чайній заварці, розчинну каву або просто на кисломолочної продукції.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Борошно - | 2 склянки |
Цукор (можна жовтий, він солодший) - | 0.5 склянки |
Мед (бажано домашній) - | 3 ч. л. |
Горішки - | 100 г |
Сода - | 0.5 ч. л. |
Нерафінована (звичайне рослинне) масло - | 3 ст. л. |
Вода - | 1.5 склянки |
Цукрова пудра - | 50 г |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 332 Ккал |
Смачну випічку зараз можна придбати в будь-якому гастрономі, але більш корисною буде — власноручно приготована. У процесі можна задіяти всю сім'ю і отримати при цьому позитивні емоції.
У маленький чавунець влийте воду, поставте на конфорку, підкладіть мед і цукор, помішуйте рідкий сироп до повного розщеплення кристалів. Відставте і дайте масі охолонути.
Всипте соду і протрушенную борошно, влийте нерафінована олія. Горіхи можна брати будь-які, але сильно їх не подрібнюйте. Покладіть в тісто. Прогрійте електродуховку до 190 °С. Борошняна маса повинна вийти рідкою.
Вилийте тісто у форму і занурте запікатися на сорок хвилин. Коли побачите коричневу скоринку зверху, натисніть на коврижку лопаткою, перевіривши її готовність.
Вийміть і прикрийте рушником, нехай стоїть так до повного охолодження.
Перекладіть виріб на блюдо і через сито посипте пудрою.
Зверху можна прикрасити декількома гілочками м'яти або меліси.
Як спекти її з медом?
Медова випічка користується особливим попитом у холодні осінні вечори.
Компоненти:
- Борошно – 2.5 склянки;
- Яйця домашні – 2 шт.;
- Сода – 0.5 ч. л.;
- Родзинки – 50 г;
- Мед – 150 мл;
- Цукор – 0,5 склянки;
- Ваніль – пакетик.
Тривалість готування: 70 хвилин.
Калорійність випічки — 341 Ккал/ 100 р.
Перебиваємо яйця, порціями підсипаємо цукор. Продовжуємо роботу, поки не вийде біла гомогенна маса. Родзинки запарюємо в теплій воді близько десяти хвилин.
У гоголь-моголь підкладаємо соду і ваніль, промешиваем дерев'яною лопаткою. Одну ложку цукру з ложкою води злегка карамелізуємо. Подбавляем невеликими порціями протрушенную борошно і набряклий родзинки, шматочки розтопленого цукру. Тісто вийде не дуже густим.
Прогріваємо шафа духовки до 190 °С. борошняну масу Виливаємо на плоский лист і розрівнюємо ложкою. Випікаємо тридцять хвилин. Гарячим розрізаємо вздовж на смужки, потім поперек, вийдуть довільні ромбики.
Пісна медова коврижка з яблуками в мультиварці
Випічка, приготовлена в спеціальному кухонному агрегаті, виходить високою, і можна не переживати про стан тіста всередині. Все добре пропікається. Медовий смак пухкого пряникового тесту, схожого на бісквіт, доповнюють кисло-солодкі яблука.
Складові:
- Борошно – 1.5 склянки;
- Цукор – 200 г;
- Яблука – 3 шт.;
- Кориця – пакетик;
- Розпушувач – упаковка;
- Вода – 200 мл;
- Мед домашній – 3 ст. л;
- Пудра – 4 ст. л.;
- Сода – 0.5 ч. л.;
- Будь-яке рослинне Масло – 2 ст. л.
Приготування займе 80 хвилин.
Калорійність складе 318 Ккал/ 100 р.
В металевому ковшике розчиняємо цукор, мед і воду. Водружаем на плиту і постійно помішуємо. Коли сироп стане однорідний, всипаємо харчову соду і відразу швидко вимішуємо. Коли з'явиться піна, потрібно стежити, щоб не вилізла.
Просіваємо через сито розпушувач і борошно. Коли температура медового сиропу досягне кімнатної, цівкою вливаємо його в суху борошняну суміш.
Слідом подбавляем масло рослинне і ваніль з корицею. Всі сумлінно промешиваем і виливаємо в заздалегідь тримати пристрій на функції «Випічка».
Яблука миємо й шаткуємо слайсами. Викладаємо фрукти на тісто і герметично прикриваємо кришкою. Запікаємо п'ятдесят хвилин. Даємо виробу охолонути, акуратно, щоб не пошкодити, витягаємо і прикрашаємо поверхню цукровою пудрою.
Випічка монастирська
Незважаючи на таку назву, яке закріпилося за медової пряники, вона не є пісної через наявність яєць у складі. Її часто готують у православних церквах і закритих монастирях на святкову трапезу і кладуть в великій кількості всілякі горіхи, сухофрукти та прянощі.
Продукти:
- Борошно – 3 склянки;
- Яйце – 3 шт.;
- Цукор (можна жовтий) – 1.5 склянки;
- Мед рідкий – 4 ст. л.;
- Сухофрукти на вибір – 100 г;
- Горіхи – 100 г;
- Кардамон – 1 ч. л.;
- Гвоздика – 0.5 ч. л.;
- Сіль – невелика щіпка;
- Соняшникова олія – 3 ст. л;
- Сода – 1 ч. л.;
- Яблучний сік – 1 стакан.
Кулінарний процес займе 75 хвилин.
Калорійність приблизно складе 346 Ккал/ 100 р.
Мед виливаємо в жаротривку ємність, подбавляем цукор і кілька кристалів солі, встановлюємо на конфорку і проварюємо до однорідності і легкого загустіння.
Яблука миємо, чистимо від серцевини, шаткуємо шматочками і пропускаємо через прес. Необхідний тільки один стакан соку. Решту можна випити з готової пряники або застосувати в інше блюдо.
Охолоджену солодку масу змішати зі збитими яйцями, прянощами і дрібно подробленными горіхами. Сухофрукти заливаємо водою і старанно промиваємо.
Викладаємо на рушник і вмочаємо, щоб у коврижке не утворилися вологі місця від зайвої рідини. У тісто підсипаємо борошно з содою і нарізані сухофрукти.
Маса вийде густий і тягучою. Вливаємо свіжовичавлений сік, все промешиваем і виливаємо в роз'ємну форму. Пропекаем в електродуховці сорок хвилин. Готовність можна перевірити зубочисткою.
Про те, як приготувати пісні вареники з картоплею, ви можете прямо зараз дізнатися на нашому сайті.
А котлетки в пост заборонені? Нічого подібного, якщо вони морквяні! Тут є декілька відповідних рецептів.
Навчитися готувати пісний пиріг з варенням можна за нашими рецептами, які докладно описують всю технологію приготування.
Пісна медова коврижка з кави
Часто в приготуванні мучної випічки використовують чайну заварку або слабкий розчинну каву. Ці компоненти надають здобі додатковий аромат і ніжну пухку структуру.
Компоненти:
- Кава – 1.5 склянки;
- Борошно 550 г;
- Цукор – 150 г;
- Мед домашній – 2.5 ст. л.;
- Мигдаль – 50 г;
- Фундук – 50 г;
- Лляне масло – 2 ст. л.;
- Пекарський порошок – 1 ст. л.
Приготуйтеся витратити на весь процес 65 хвилин.
Калорійність складе приблизно 325 Ккал/ 100 р.
Розчиняємо кави в закипілої води, залишаємо злегка охолонути. Борошно з'єднайте з розпушувачем і цукром. Горіхи лускаємо і перетираємо в порошок, помістивши в гущавину блендера. Подбавляем до сухих інгредієнтів.
У кави кладемо мед і старанно перемішуємо, щоб він повністю розчинився. З'єднуємо рідкі складові з сухими. Не забуваємо влити в кінці лляне масло.
Вистилаємо Форму пергаментним папером. Включаємо електроприлад на 190 °С. Виливаємо рідке тісто і випікаємо тридцять п'ять хвилин. Коли з'явиться коричнева кірка на поверхні, перевіряємо готовність і витягуємо.
Корисні поради
- Щоб поліпшити аромат пряники, в тісто можна додавати практично всі прянощі для випічки: мускатний горіх, екстракт мигдалю, кардамон, коріандр, корицю та інші;
- Якщо для випікання ви застосовує силіконову форму, промащувати її маслом немає необхідності, досить просто обполоснути водою;
- У тісто кладуть не тільки сушені або свіжі фрукти, консервовані — теж відмінно підійдуть. Треба тільки гарненько злити з них сік, або просто влити його в загальну масу при замішуванні тіста;
- У коврижку краще додавати оливкова, соняшникова рафінована або лляне масло. Вони не мають запаху і не переб'ють основні аромати;
- Якщо будете гасити соду, краще брати не оцет, а свіжовичавлений лимонний сік;
- Помазати коврижку можна шоколадною, цукровою глазур'ю або просто притрусити тертим шоколадом, горіхами або пудрою;
- Якщо не любите надто солодке, зменшіть вміст цукру і меду в тесті;
- Не перетримуйте випічку в електродуховці. Суворо дотримуйтесь рецептуру і тоді все вийде;
- Замість звичайної борошна можна застосовувати вівсяну або навіть отрубную, так страва буде ще більш пісним;
- Окрім цукатів і фруктів до складу тесту можна вводити кунжут, насіння льону або гарбузове насіння;
- Якщо хочете отримати ефект пирога, беріть невелику форму з високими бортами. Для плоских пряників тісто викласти на великому аркуші;
- Якщо мед зацукрувався, підвищити його плинність можна за допомогою водяної бані або мікрохвильової печі. Так тісто краще вымесится, не буде грудок.
Коврижку добре брати в далеку дорогу, досить занурити її в харчової контейнер з герметичною кришкою. Можна використовувати більш простий старовинний метод – обмотати лляним рушником в кілька оборотів. Приємного апетиту!