29 май 2019 17 706

Рецепти пісної випічки під час посту на швидку руку

Тим, хто не уявляє свого життя без мучного доповнення до чаю, час посту може здатися справжнім випробуванням. Але, це тільки для тих, хто не знає, що і в піст можна балувати себе різними смачними выпечками: пиріжками, печивом, булочками та іншим.

Які ж пісні страви будуть доречні під час посту? І в чому їх відмінності від звичної здоби?

У чому різниця між пісної і звичайної випічкою

Відмінність пісної випічки від звичайної полягає в тому, що для приготування першої ні в якому вигляді не використовуються інгредієнти тваринного походження, тобто молоко, яйця і вершкове масло. Ці компоненти замінні, а з їх аналогами випічка виходить нітрохи не гірше звичної здоби.

Що ж використовують в якості заміни тваринних продуктів?

Кулінарним аналогом яєць є порошок насіння льону. Щоб замінити 1 яйце потрібно 1 ст. л. порошку і залити 3–ма ложками води. Все це збивають вінчиком, в результаті чого виходить маса, що нагадує по консистенції яєчний білок.

Ще одним варіантом заміни яйця є банан. 1 збитий фрукт дорівнює 1 яйцю.

Молоко також необхідно для приготування випічки. Але в пост цей продукт під забороною. Вихід із ситуації простий — замінити молоко на його соєвий або кокосовий аналог.

Вершкове масло або маргарин замінюється рослинним маслом.

Таке продуктове заміщення позначиться на смаку випічки, але нітрохи його не зіпсує. А для любителів звичних булочок пісна випічка стане певним розмаїттям у звичному меню.

Рецепти

Пісне тісто — це ідеальний варіант для прихильників правильного харчування, оскільки калорій в ньому, порівняно із звичайним, мало, а значить і шкоди для фігури мінімум.

Багато хто стверджує, що «корисно — не значить смачно». Але, це не так. Корисно — може бути і смачно, головне, вибрати правильні рецепти.

Капустяні котлети
Інгредієнти Кількість
холодна вода, практично крижана - 150 мл
масло соняшнику - 150 мл
борошно - 600 г
сіль - 0,5 ч. л.
капустяний качан - 1 вилок
морквина - 1 шт.
головка цибулі - 1 шт.
паста томатна - 2 ст. л.
вода питна - 100 мл
спеції - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Приготування:

  1. Змішайте масло, воду і сіль. Збивайте, поки не побачите утворення білої пінки;
  2. У підготовлену просіяне борошно влийте олійно–водну суміш. Замісіть тісто;
  3. Приготоване тісто укрийте кришкою і поставте його «відпочивати» хвилин на 20. А тим часом приготуйте начинку для пиріжків;
  4. Капусту, моркву і цибулю дрібно наріжте і пасеруйте на плиті, тривало 10 хвилин. Потім долийте в сковороду воду, накрийте кришкою і пропаривайте 15 хвилин;
  5. Коли тісто і начинка будуть підготовлені, виставляйте духовку на 180⁰С;
  6. Тепер переходите до ліплення пиріжків з відомої всім технології: на розкатаний гурток тесту викладіть начинку і заліпіть краї тіста. Отримані пиріжки ставте запікатися на 30 хвилин.

Читайте як приготувати слойки з дріжджового листкового тіста з різними начинками. Ця випічка може бути як десерт до чаю, так і непоганий закускою до пива — все залежить від начинки.

До тефтелі або інших м'ясних страв можна подати вершково-часниковий соус. Рецепт тут.

Читайте як приготувати вишуканий брауні з шоколадом або іншою начинкою.

Житні снеки

Відмінний варіант пісного перекусу представлять житні снеки, які швидко готуються.

Для їх приготування потрібно:

  • вода — 60 мл;
  • борошно житнє — 50 г;
  • борошно пшеничне — 100 г;
  • насіння лляне — 2 ст. л.;
  • висівки пшениці — 2 ст. л.;
  • олія соняшникова — 2 ст. л.;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • майоран сушений — 1 ст. л.;
  • перець болгарський — 50 р.

На кулінарію піде 20 хвилин, не більше.

Калорій в 100 г — 95 кКал.

Житні снеки готуються наступним чином:

  1. Отже, спершу змішайте в мисці просіяне борошно двох видів, висівки;
  2. У суху суміш насипте майоран, лляні насіння і сіль. Перемішайте. Якщо є бажання або інші смакові уподобання, то додайте улюблені приправи, які доповнять смак снеків;
  3. Все перемішайте, щоб суміш стала однорідною;
  4. Тепер прилейте масло і воду. Знову перемішайте;
  5. Перець наріжте дрібними шматочками і відправте до загальної маси. Перемішайте, а потім вимісити тісто;
  6. Вимішане тісто відставте на 15 хвилин настоятися;
  7. Через час, отримане тісто розкачайте в тонкий пласт, а потім розріжте його на довгі смуги шириною 2-3 см;
  8. На деко застеліть пергаментний папір і на неї укладете сирі снеки. Відправте їх запікатися при температурі 180⁰С на 15 хвилин;
  9. Через 15 хвилин снеки готові до вживання.

Пісна випічка на швидку руку: рецепти

Триває Великий піст, а вам захотілося чого–небудь смачного до чаю? Причому чогось, що готується швидко? Вихід є: просто скористайтесь рецептами випічки на швидку руку. І швидко, і смачно!

Кекс шоколадний

Перелік інгредієнтів:

  • борошно — 500 г;
  • цукор — 300 г;
  • питна вода — 400 мл;
  • пісне масло — 200 мл;
  • какао у вигляді порошку — 100 г;
  • екстракт ванілі — 20 мл;
  • оцет яблучний — 20 мл;
  • розпушувач — 5 м;
  • сіль — за смаком.

Пісний кекс готується за 30 хвилин.

В 100 г продукту містить 216 кКал.

Спосіб приготування:

  1. У глибоку ємність засипте борошно, какао, розпушувач, сіль і цукор. Все перемішайте;
  2. Тепер, для зручності, в середині сухої суміші зробіть поглиблення і туди, повільно вливайте наступні компоненти: ванільний екстракт, оцет, олію і воду;
  3. Далі вимісіть пісне тісто, поки в ньому не пропадуть грудки і тісто стане однорідним і еластичним;
  4. Духовку розігрійте до температури в 190⁰С;
  5. В обрану форму для запікання покласти пергаментний папір. Залийте форму тестом і відправте майбутній кекс запікатися на 20 хвилин. Готовність випічки перевіряйте зубочистками і при необхідності продовжіть процес запікання.

Готовий кекс дістають з форми, поверхню посипають цукровою пудрою. Остиглий кекс нарізають кусками і подають до столу.

Пісне гарбузове печиво

Необхідно підготувати наступні компоненти:

  • гарбуз — 200 г;
  • борошно — 200 г;
  • пластівці геркулеса — 60 г;
  • цукор — 80 г;
  • масло соняшнику — 120 мл;
  • сіль — за смаком;
  • гашене сода — 5 р.

На випічку піде 15 хвилин

У 100 г міститься 197 кКал.

Як готується печиво:

  1. Перше, з чого краще почати приготування печива — це відварювання гарбуза з подальшим подрібненням до стану пюре;
  2. Після, гарбузове пюре відставте в сторону і беріться за підготовку вівсяних пластівців. Дії з ними будуть наступні: обсмажуйте їх на сковороді без олії всього лише 3-4 хвилини, а потім подрібніть в блендері;
  3. Тепер, пюре з гарбуза додайте необхідну кількість цукру і олії, все ретельно перемішайте до однорідності;
  4. До гарбузовому пюре додати гашену соду і сіль, також перемішайте;
  5. Поєднавши воєдино пюре, борошно і пластівці, перемішайте;
  6. Поки духовка розігрівається до 180⁰, викладіть на деко лист пергаментного паперу, а на нього виліплені печіннячка, форму яких додайте на свій розсуд;
  7. Тепер надсилайте на полицю духовки деко з печивом, тривалість 15 хвилин часу (цього цілком достатньо, щоб воно повністю пропеклося);
  8. Дістаньте готове печиво, дайте йому трохи охолонути.

Прості рецепти для мультиварки

Для любителів готувати з допомогою мультиварки, пропонуємо кілька рецептів пісної випічки, яка виявиться під силу кухонних помічниці. Тим більше, що ваш час буде зекономлено, а чаювання виявиться дуже смачним, хоч і пісним.

Банановий пиріг до чаю

Для випічки потрібно:

  • банани — 2 шт. середніх розмірів;
  • борошно — 200 г;
  • волоські горіхи — 120 г;
  • цукор — 100 г;
  • лимон — половинка;
  • газована мінералка — 150 мл;
  • сода — 10г;
  • масло рослинне — 70 мл;
  • сіль — на кінчику ножа.

Мультиварка приготує пісну випічку за 60 хвилин.

Порція пирога в 100 г містить 220 кКал.

А тепер і сам процес випічки:

  1. Банани перетворіть у фруктову масу, розминаючи їх виделкою або блендером;
  2. До бананової масі відправте масло, мінералку, цукор і сіль;
  3. Всю суміш добре перемішайте, щоб вона стала однорідною. Після додайте лимонний сік, соду і волоські горішки, які попередньо перетворіть в горіхову крихту;
  4. Тепер просійте борошно і висипте її до загальної суміші. Можливо, її може знадобитися більше, ніж зазначено. Насипайте борошно до того моменту, поки тісто не буде нагадувати по консистенції сметани середньої жирності;
  5. Тепер чашу мультиварную чашку промажте трохи рослинним маслом і наповніть її приготованим тестом;
  6. Встановіть режим «Випічка» і чекайте готового пирога. Як тільки він буде готовий, викладіть його на тарілку, дайте трохи охолонути. Розрізати остиглий банановий пиріг і насолоджуйтеся смачною випічкою в пост.

Шоколадний пиріг в розсолі

Ще один варіант рецепту для мультиварки. Заздалегідь запасіться такими продуктами:

  • огірковий або помідорний розсіл — 250 г;
  • борошно — 400 г;
  • цукор — 200 г;
  • масло соняшнику — 80 г;
  • розпушувач для тіста — 20 г;
  • ванілін — 20 г;
  • какао — 80 г;
  • сіль — за смаком;
  • горіхи, родзинки або цукати — за бажанням.

1 година — стільки триває приготування пирога.

Калорійність порції складе 255 кКал.

Як приготувати пиріг на розсолі:

  1. Для пирога потрібно тісто, а готується вона не складно: змішайте в мисці розсіл, цукор, ванілін, олію. Перемішайте;
  2. Тепер, візьміть просіяне борошно і додайте до розсолу;
  3. Після надішліть до загальної маси розпушувач і какао. Перемішайте все до повного розчинення сипучих компонентів. Якщо хочете, додайте горіхи або іншу добавку;
  4. Ємність мультиварки змастіть маслом і залийте її тестом;
  5. Встановіть функцію випічки і відпочивайте протягом години, поки мультиварка «кулинарит»;
  6. Дістаньте пиріг з чаші і подавайте до чаю.

Щоб пісна випічка виходила ніжною, не перестарайтеся з вимішуванням тіста, інакше воно стане «грубим» і жорстким. Пісне тісто, перед тим як відправитися на випічку, потребує «відпочинок» при кімнатній температурі протягом 20 хвилин.

Що ще почитати: