08 апрель 2019 1 442

Як спекти пиріг з лаваша з фаршем в духовці

Як зробити швидко і смачно ситний вечеря для сім'ї і непрошених гостей? В арсеналі кожної господині є кілька простих і в той же час цікавих рецептів незвичайних страв.

І напевно вже багато готували страви з вірменського лаваша. Одне з таких – м'ясний пиріг. Це досить простий і поширений рецепт.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Вірменський лаваш тонкий - 3 шт.
М'ясний фарш (бажано використовувати складу фаршу яловичина: свинина в пропорції 1:1) - 500 г
цибулини - 2 середніх
голландський сир - 250 г
томатної пасти - 2-3 ст. ложки
помідор - 3 середніх
зелені (петрушка, кріп, базилік) - пучок
Спеції - за смаком
Вершкове масло - 30 г
панірувальні сухарі - 30 м – для змазування дека
жирної сметани - 300 г
яйця - 2 великих
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 279 Ккал

Якщо раптом виявилося, що лаваша у вас немає, то можна приготувати деруни з фаршем. За рахунок м'яса вони виходять дуже соковитими.

Які салати ви найчастіше готуєте до шашлику, коли виїжджаєте на природу? У цій статті ви дізнаєтеся про те, які салати найкраще підходять до нього. Там же знаходяться і їхні рецепти.

Звичайно, ви не раз вже готували сирники, але, напевно, кожен раз використовували для тіста яйця. А адже є рецепти сирників, де їх можна не класти, при чому страва від цього гірше не стає. Переконайтеся самі!

М'ясний фарш обсмажити в сковороді на рослинному маслі, під час смаження ретельно перемішувати фарш повинен стати розсипчастим.

На окремій сковороді пасерувати нарізаний ріпчаста цибулю до світло-золотистого кольору.

З'єднати обсмажений фарш з цибулею, додати спеції і томатну пасту і тушкувати ще 5-7 хвилин на малому вогні.

Зняти з плити і дати трохи охолонути. Для аромату додати зелень.

Поки фарш остигає приготувати соус. Яйця ретельно збити віночком з сіллю, додати сметану і сир і ще раз збити до стану однорідної маси.

Приготувати нарізані тонкими кільцями помідори.

Остиглий фарш і помідор розділити на 3 рівні частини.

Розгорнути всі 3 листа лаваша і на кожен розподілити по 1 частини фаршу, розмазати по всій поверхні, рівномірно натерти сир і зверху викласти кільця помідора.

Скрутити лист лаваша в рулет. Вийде 3 однакових рулету.

Деко змастити вершковим маслом і посипати панірувальними сухарями.

Викласти у форму рулети по колу у вигляді равлика, рулети повинні щільно прилягати один до одного.

Далі соусом залити вміст, зверху натерти сир і поставити в добре розігріту до 200 градусів) духовку.

Випікати пиріг протягом 20 хвилин, важливо щоб сир усередині конструкції розплавився, а поверх страви підрум'янився.

Перед подачею додатково посипати пиріг зеленню.

Вийде дуже ситне і красиве блюдо, яким не соромно пригостити гостей або влаштувати сімейний обід.

Варіанти начинок

Однак, це не єдиний варіант такої страви.

Кулінари з фантазією можуть і поекспериментувати. Наприклад, замість свинячого або яловичого фаршу використовувати курячий або фарш з індички.

Легким і швидким буде пиріг, якщо для начинки використовувати шинку, варену ковбасу, сосиски. Також помідори можна замінити маринованими огірками або оливками, або зовсім обійтися без овочів.

Для вегетаріанців м'ясний фарш можна замінити на грибний або овочевий, наприклад з капусти, баклажанів, кабачків, попередньо погашених на рослинному маслі.

До того ж, саму форму пирога теж можна зробити інший. Необов'язково закручувати в рулети лаваш, начинений начинкою і укладати його по колу. Можна зробити листковий пиріг, який буде нагадувати домашню лазанью.

Начинку в такому листковому пирозі можна чергувати, додавши шар овочів або морквини по-корейськи. Між кожним шаром обов'язково викладати тертий сир.

Пиріг з лаваша з рубаним фаршем в духовці

Інгредієнти для начинки:

  • М'ясо – 400 гр.;
  • Цибулина – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Спеції за смаком
  • Зелень кропу, петрушки, базиліка – пучок;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Твердий сир – 10 гр.

Приготуйтеся витратити на приготування близько години.

Калорійність складе приблизно 290 ккал.

Таку начинку для даної страви приготувати складніше і довше.

Знадобиться досить хороший гострий ніж і вправність, рубати м'ясо самостійно непросто. М'ясо, бажано яловичину, попередньо можна трохи підморозити, так легше буде рубати на дрібні шматочки.

Спочатку на сковороді обсмажується цибуля, терта морква, потім м'ясо, в кінці помідори. І треба попередньо з помідорів потрібно зняти шкірку, помістивши на пару хвилин овоч в окріп.

Ще трохи загасити, 7-8 хвилин, і потім йому теж треба трохи охолонути. Коли м'ясо стане трохи прохолодніше, в нього сир натирають на крупній тертці і розмішують.

Заливку для цього пирога підійде така ж, як і для пирога з фаршем.

Єдине, укладання пирога з рубленого фаршу в рулети буде незручно робити, тому краще зробити такий пиріг листковим, чи скрутити лаваш не рулетом, а ролом.

А як щодо приготування лаваша в домашніх умовах?

До речі, не завжди є можливість збігати в магазин за лавашем, його цілком можна зробити і вдома. Єдино, це займе трохи більше часу.

Для приготування домашнього лаваша потрібно:

  • 3 склянки пшеничного борошна;
  • 1 ст. ложка рослинного масла;
  • 1 склянку окропу;
  • Сіль.

Час приготування – 50 хвилин.

Калорійність буде становити 277 ккал.

Тісто замішується нескладно. Просіяне борошно висипають в миску, трохи солять. Роблять посередині невелику ямку, в неї наливають олію й гарячу кип'ячену воду. І досить швидко замішують тісто. Тісто має вийти дуже еластичним.

Дають тісту трохи відпочити, закривши його кришкою або поліетиленовим мішком.

Потім качалкою розкочують невеликі пласти, але як можна тонше, щоб лист був практично прозорим.

Для того щоб листи домашнього лаваша були рівними, розкачане тісто можна обрізати за формою сковорідці, наприклад з допомогою тарілки потрібного діаметру.

Обсмажують тісто на розпеченій сухій сковороді до готовності, кожну сторону смажать не більше 2 хвилин.

Неважливо, який лаваш використовувати для приготування пирога, покупної або домашній, важливо, що страва виходить дуже ароматним, ситним і ошатним.

Що ще почитати: