Покрокові рецепти смачних страв з тонкого лаваша
Використання вірменського лаваша в кулінарії майже завжди обумовлено бажанням отримати швидкий результат і при цьому створити імітацію складною времязатратной композиції. Страви з лаваша можуть здаватися дуже складними, але приготування кожного займає стільки часу, скільки ми готові приділити йому – від 10 хвилин, якщо мова піде про простих рулетах без теплової обробки, і в межах години – якщо в планах є повноцінний ситний вечеря.
І, що дуже важливо для людей, що стежать за своєю вагою, лаваш є джерелом різноманіття дієтичних страв, так як сам він не містить ні дріжджів, ні жирів. Пропонуємо вашій увазі цікаві рецепти.
Страви з тонкого лавашу на сковороді
Стомлююче приготування тіста найчастіше відбиває у зайнятих господинь всяке бажання урізноманітнити стіл.
У таких випадках тонкий лаваш виявляється просто знахідкою, адже у нього є незаперечна перевага – він підходить під будь-яку начинку і при цьому його можна запікати, подрумянивать на решітці гриля і, звичайно, смажити на сковороді.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
лаваша - | 4 тонких |
молодого кропу - | 20 г |
сиру твердого несолоного сорту - | 160 р |
рослинного дезодорованої олії - | 2 ст. л. |
меленого перцю - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 225 Ккал |
Процес приготування:
- Подрібнюємо сир на дрібній тертці і, додавши трохи перцю, надаємо сирної стружці пишність, підбивши її в мисці вилкою;
- Додати до сиру подрібнений кріп і перемішати, також виделкою, щоб маса не злиплася грудкою;
- Кожну пластину лаваша тепер слід розрізати на 4 сектори;
- По центру заготовки розподіляємо начинку – близько столової ложки з верхом і звертаємо лаваш, як звичайний начинений млинець;
- Тепер наливаємо на сковороду олію і розігріваємо його. Рулетики потрібно класти на сковороду вниз з'єднувальним швом, щоб він відразу «схопився», потім, після появи скоринки, перевернути на іншу сторону;
Якщо ви вважаєте калорії і тримайте певну дієту без жирів, то можна не використовувати масло при обжарке, але тоді для готування необхідно використовувати сковороду з антипригарним покриттям.
Лаваш з сиром і грибами
Інгредієнти:
- лаваші з 1 упаковки;
- 180 г грибів (шампіньйонів);
- 180 г сиру несолоних сортів;
- 1 цибулина невеликого розміру;
- 2 яйця;
- 0,5 скл. сметани 20% жирності;
- 20 г молодої зелені петрушки;
- сіль, чорний. перець мелений;
- 2 ст. л. рослинної дезодорованої олії.
Час на підготовку – 30 хв.
Вміст калорій у 100 г продукту – 252 ккал.
Процес приготування:
- Необхідно промити гриби, відокремити ніжки від шляпок і зрізати всі пошкодження. Потім нарізати печериці соломкою;
- Тепер розігріваємо на сковороді олію і обсмажуємо гриби, трохи не доводячи їх до готовності;
- Поки гриби обсмажують, потрібно нарізати подрібніше цибулину і, звірившись з полуготовностью печериць, додати на сковороду цибулю. Разом, доводимо все до повної готовності;
- Перед тим, як зняти піджарку з вогню, приправляємо її спеціями, інтенсивно перемішуємо і тоді вже, перекладаємо вміст сковороди в окрему ємність. Остуджуємо грибну начинку близько 15 хвилин;
- У ледь теплу піджарку натираємо сир, додаємо дрібно нашатковану зелень і, насамкінець, перемішуємо все зі сметаною;
- Тепер залишилося розкрити упаковку з лавашами і кожну пластину нарізати на поперечні смуги шириною 12-15 см;
- На один край смуги викладаємо столову ложку фаршу, загортаємо кінчики лавашной трубочки всередину і звертаємо такий, схожий на начинений млинець, рулет;
- Віночком збити обидва яйця;
- Розігріти на сковороді олію і, перед тим, як викладати туди лавашные рулетики, кожен з них обкачуємо в яєчному лизьене, і тільки потім обережно кладемо їх в масло.
Подавати таку страву можна і остившім, і «з пилу, з жару». Добре виглядають рулетики, посипати рубаною зеленню, з викладеними по краю тарілок, розрізаними навпіл оливками.
Гарячі страви в духовці
Лаваш, запечений в духовці, від лаваша, обсмаженої на сковороді, відрізняється відсутністю такої хрусткої скоринки, але він виходить соковитіше, так як при рівномірному нагріванні краще просочується. Наступні два рецепту – з категорії ситних страв до вечері і дуже корисного десерту до полуденка.
Пиріг з м'ясом
Інгредієнти:
- 2 пластини вірменського лаваша;
- 350 г змішаного фаршу;
- 200 г несолоного сиру;
- 3 невеликі цибулини;
- 3 яйця;
- 7 ст. л. сметани;
- 1 ч. ложку томатного пюре або соусу;
- 2 ст. ложки рослинної дезодорованої олії;
- сіль, чорний. перець мелений.
Час на приготування – 40 хв.
Вміст калорій у 100 г продукту – 216,8 ккал.
Процес приготування:
- Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо на ½ олії до легкої рум'яного кольору;
- Викладаємо до цибулевої засмажки фарш і витримуємо під кришкою, час від часу помішуючи, ще 10 хвилин;
- Додати до начинки томатну пасту, посолити і поперчити все. Ретельно розмішати і, через 2 хв прибрати з вогню;
- Остудити фарш протягом 15 хвилин;
- Розкласти на столі лавашную пластину і по всій площі, тонким шаром, викласти начинку. Розподілити по верху половину дрібно подрібненого на терці сиру і відразу щільно згорнути рулет;
- Тепер треба змастити плоску форму для випічки залишилися олією, розкласти у ній рулети і включити духовку;
- Поки духова шафа прогрівається, робимо соус: збиваємо сметану з яйцями і пучкою солі;
- Заливаємо рулети соусом і випікаємо їх при 2100 близько 17 хвилин.
Це блюдо бажано їсти тільки гарячим, доповнивши його легким овочевим салатом або просто гілочками зелені.
Салат зі спаржею — візьміть на замітку нашу добірку рецептів, адже це дуже смачно. Варто спробувати ці закуски, адже багато хто недооцінює спаржу.
Ароматна яловичина з картоплею — ситний обід забезпечений.
Читайте як приготувати сальтисон з свинячої голови — незвичайне, але досить цікаве блюдо.
Лаваш з яблуками і сиром
Інгредієнти:
- 2 пластини лаваша;
- 1 середня кисло-солодке яблуко;
- 120 г сиру 9%;
- щіпка коричного порошку;
- очищені волоські горіхи – 1/2 склянки.
Час на підготовку – 30 хв.
Вміст калорій у 100 г продукту – 200 ккал.
Приготування:
- Яблуко очистити і крупно натерти. Додати в яблучну стружку корицю, розмішати і поставити посуд з масою в мікрохвильову піч на 2 хвилини;
- Сир потрібно розім'яти виделкою, всипати туди горіхи і злегка збити віночком;
- Пластини лаваша розстилаємо на столі. Покриваємо лаваші, не захоплюючи краю, спочатку тонким яблучним шаром, потім сирним, і обережно згортаємо, підвернувши сухі краї всередину;
- Викладаємо рулети на деко, застелене пергаментом, і запікаємо при 170 градусах, приблизно 12 хвилин.
Це солодке блюдо подається холодним, тому після охолодження, його краще на 2 години поставити в холодильник, а перед подачею нарізати на порції.
А ось ще цікаві рецепти
Швидкі та дуже несподівані страви, як альтернатива відомим популярним закусок – дуже швидко і своїми руками!
Чіпси з тонкого лаваша
Інгредієнти:
- З пластини тонкого лаваша;
- 5 ст. ложок рафінованої олії;
- 1 збірний пучок будь улюбленої зелені;
- 2 зуб. часнику;
- 1 ст. ложка спецій «прованські трави»;
- сіль;
- 120 г несолоного сиру.
Час на підготовку – 20 хв.
Вміст калорій у 100 г продукту – 326 ккал.
Процес приготування:
- Викласти лавашную пластину на деко, застелене пергаментом;
- Рясно лаваш промазати маслом, посолити його і рівномірно посипати спеціями і натертим сиром;
- Нарізати пластину на однакові квадратики і поставити деко в духовку, розігріту до 210 на 10 хвилин.
Всі! Корисні і в міру гострі чіпси готові.
Бурітос
Інгредієнти:
- 6 тонких вірменських лавашів;
- 250 г збірного м'ясного фаршу;
- 1 середня цибулина;
- 0,5 ч. ложки будь-якої гострої сухої приправи;
- 2 різнокольорових солодких перцю;
- 2 середніх томата;
- 1/2 маленького гострого перчика;
- 1 ст. ложка томатного пюре (соусу);
- 50 г сиру твердих несолоних сортів;
- 3 плавлених сирка;
- 3 ст. ложки рослинної олії.
Час на приготування – 45 хв.
Вміст калорій у 100 г продукту – 275 ккал.
Процес приготування:
- Пластину лаваша розподіліть на столі і покласти на батьківщину ½ плавленого сирка, нарізаного на кубики;
- В 1 ст. л. розігрітої олії на сковороді обсмажити м'ясний фарш з цибулею. В кінці смаження висипати в начинку спеції і інтенсивно перемішати;
- Дати фаршу охолонути близько 15 хвилин і 1/6 від кількості викласти на лаваш поверх сиру;
- Потім починаємо готувати заливку – обсмажуємо в маслі, подрібнені болгарські перці з помідорів без шкірки. Помідори дрібно нарізати, а можна чвертями – як зручно. В кінці смаження, покласти ½ гострого перцю і пасту;
- Остуджуємо заправку до теплого стану і присмачую нею фарш на лаваші;
- Тепер потрібно повернути наші бурітос зразок рулетів, підвернувши один край усередину;
- Викладаємо бурітос на деко, застелене пергаментом, притрушиваем натертим сиром і запікаємо при 200 приблизно 10 хвилин.
Подають бурітос гарячими так, щоб фарш злегка обпалював і доповнював цим гостроту страви.
Поради від кращих кулінарів
- Не потрібно робити занадто сильний акцент на соусі-заливці, коли страва з лаваша не підлягає термообробці. Якщо сильно розмочити лаваш, він стане в'язким;
- Готуючи сирі закуски з лаваша, не можна перестаратися олією — вона переб'є смак навіть самого вишуканого начинки;
- Якщо пластина вірменського лаваша довго пробула на повітрі і стала ламкою, досить провести по її поверхні силіконової пензликом, злегка змоченою водою. Це врятує ситуацію, але зберігати такий продукт вже не можна, його потрібно використовувати.
Приємного апетиту!