Як смачно приготувати печериці у сметані
Науково доведено, що вживання печериць сприяє зміцненню нервової та серцевої систем, покращує стан нігтьових пластин і волосяних цибулин на голові. Крім своїх корисних властивостей, ці гриби мають відмінні смакові якості.
Вони багаті білками, сытны, і досить прості в приготуванні. В нинішній час, коли цей продукт користується величезним попитом, їх виробляють у промислових масштабах.
Мешканці приватного сектору вирощують печериці в тепличних умовах, використовуючи для цього підвали, сараї та інші господарські будівлі. Але якщо ж вам попалися ці гриби в лісі, необхідно знати, що збирати їх можна тільки поки капелюшок повністю не розпустилася і під нею – біле дно, в інших випадках вони можуть бути небезпечні.
Але і в самостійному вигляді з додаванням лише цибулі і вершковою заправки виходить легке і смачне блюдо. Цей сорт грибів маринують, смажать, запікають фаршированими.
Перед приготуванням тепличні печериці не потрібно відварювати як лісові, достатньо промити їх у теплій воді і нашаткувати.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Гриби - | 400 г |
Цибулю - | 2 шт. |
Сметана - | 300 мл |
Оливкова олія - | 3 ст. л. |
Кріп - | пучок |
Сіль - | за смаком |
Яйце - | 1 шт. |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 39 Ккал |
Це блюдо – досить легке у приготуванні. Кисломолочний продукт під час гасіння обволікає гриби і надає більш насичений смак. Саме основне правило приготування – не відходьте далеко від плити.
Гриби промиваємо і шаткуємо слайсами або шматками.
Лук очищаємо і нарізаємо півкільцями, заливаємо водою і залишаємо на десять хвилин, щоб пішла гіркота.
У сковороду набираємо масло і добре прогріваємо, слідом закладаємо гриби і смажимо.
Коли печериці вже знаходяться в стані напівготовності, підкладаємо цибулю, промешиваем і смажимо сім хвилин. Вливаємо домашню сметану, сіль, яйце і вимішуємо до однорідності.
В кінці притрушиваем подрібненим кропом і залишаємо настоятися під кришкою.
Печериці з куркою в сметані на сковороді
З виготовленням цієї страви впорається навіть кулінар без досвіду. Беремо необхідний набір продуктів, подрібнюємо, поливаємо соусом сметанним і протушиваем під кришкою до готовності.
Компоненти:
- Гриби – 200 г;
- Куряча грудина – 400 г;
- Цибуля – 2 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Рослинна олія – 2 ст. л.;
- Сметана – 250 мл;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Базилік – пучок;
- Апельсиновий сік – 50 мл
Приготування: 90 хвилин.
Калорійність: 54 Ккал/ 100 р.
М'ясо промиваємо і розбираємо на довгі смужки, притрушиваем сіллю, спеціями, збризкуємо лимонним соком і залишаємо промаринуватися на сорок хвилин.
Морква з грибами і цибулею чистимо, шаткуємо овочі брусками, печериці – пластинами. В окремій сковорідці підсмажуємо цибулю з грибами, через десять хвилин підкладаємо моркву.
М'ясо теж піддаємо термічній обробці на сковороді в рослинному маслі. Процес займе двадцять – двадцять п'ять хвилин при постійному помішуванні. Інгредієнти з'єднуємо разом, підливаємо нежирну сметану, базилік і все старанно промешиваем.
Тушкуємо блюдо десять хвилин і знімаємо з вогню. Його можна відразу ж є, або почекати, поки злегка охолоне.
Смажені шампіньйони зі сметаною і цибулею
Підсмажені гриби люблять практично всі гурмани, але найчастіше це ставитися до лісових лисичкам, маслятам, опенькам і так далі. Не всі можуть доставити собі це задоволення в силу зайнятості, відсутності навичок правильного збору грибів.
У такому випадку завжди можна скористатися тепличними сортами – печерицями або вешенками – і не боятися за стан організму.
Компоненти:
- Печериці – 400 г;
- Цибуля біла – 3 шт.;
- Сметана фермерська – 400 мл;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Нерафінована олія – 4 ст. л.;
- Перець – 3 щіпки.
Приготування: 35 хвилин.
Калорійність: 42 Ккал/ 100 р.
Вимиті і обсушені гриби шаткуємо довільними пластами. Лук очищаємо змоченим у воді ножем і долонями, так ви обійдетеся без сліз. Подрібнюємо овоч великими кільцями.
У сотейник набираємо олію, розігріваємо і кладемо гриб, через п'ятнадцять хвилин – цибулю, через вісім – заливаємо сметану і залишаємо готуватися п'ять – шість хвилин, перемішавши все. В кінці притрушиваем сіллю, приправами, і страва готова.
Його можна їсти з смаженою картоплею, або нарізаними свіжими овочами, навіть з простим смаком чорного хліба буде по-справжньому смачно. Тільки не робіть цього пізно ввечері.
Як проводиться засолювання червоної риби в домашніх умовах рецепт дуже простий і швидкий.
Ви ніколи не пробували рибний фарш для пельменів, читайте наш рецепт і поради, як приготувати.
Читайте як запекти рибу в духовці без фольги, щоб зберегти смак, аромат і соковитість м'яса.
Рецепт тушкованих печериць в сметані в мультиварці
Використовуючи для приготування домашні електроприлади, ви значно спростите собі життя, скоротіть перебування біля плити і збагатите свій організм великим кількістю вітамінів, збережених в процесі виготовлення їжі.
Компоненти:
- Печериці – 300 г;
- Сметана – 150 мл;
- Сіль, зелень – за смаком;
- Цибуля – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Баклажан – 1 шт.;
- Перець солодкий – 1 шт.
- Оливкова олія – 1 ст. л.
Приготування: 70 хвилин.
Калорійність: 47 Ккал/ 100 р.
Баклажан, моркву, перець та цибулю очищаємо і промиваємо у воді. Шаткуємо всі овочі кубиками. Баклажан трохи підсолюємо. Промиті і обсушені гриби рубаємо теж кубиками. Включаємо пристрій на функцію смаження. Наливаємо в гущавину масло і підсмажуємо спочатку цибулю і баклажан, додаємо моркву і перець, в кінці – гриби.
Постійно промешивайте продукти, щоб не пригоріли, інакше з'явитися гіркуватий присмак. Обов'язково робіть це дерев'яною лопаткою, щоб не зіпсувати тефлонове покриття пристрою.
Через півгодини приготування заливаємо сметану, свіжу зелень і прикриваємо кришку, переустанавливаем на гасіння і доготавливаем ще тридцять хвилин.
Як приготувати запечені печериці у сметані
Це блюдо можна віднести до святкових, його довго готувати і вигляд у нього урочистий. Запечені печериці – дуже смачна страва, до складу входять сир, шинка і, звичайно ж, зелень.
Компоненти:
- Гриби – 250 г;
- Шинка – 100 г;
- Сир – 100 г;
- Борошно – 2 ст. л.;
- Сметана – 100 мл;
- Сіль – за смаком;
- Петрушка пучок.
Приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 61 Ккал/ 100 р.
Гриби помийте і зріжте у них ніжки. Капелюшки повинні залишитися цілими. Шинку нарізати якомога дрібніше. Сир натріть. Грибні ніжки теж подрібніть. Капелюшки розкладіть на деко і поставте в прогріту електродуховку на вісім хвилин, щоб вони злегка подвялились.
Змішайте разом всі порізані продукти, підкладіть борошно і сметану, петрушку і промешайте. Вийміть капелюшки, почніть з чайною ложкою якомога щільніше. Зверху притрусіть рівномірно сиром і запікайте двадцять хвилин. Готові фаршировані печериці красиво розкладіть на листі салату.
Шинку можна замінити копченої або відварною куркою, сметану – майонезом, і петрушку – іншою зеленню. Але в будь-якому випадку страву краще їсти в гарячому вигляді.
Корисні поради
- Печериці зі сметаною дуже добре поєднуються, приготувати їх можна по-всякому, не бійтеся імпровізувати і створювати власні нові рецепти. Гриби досить вмочити в сметану і прожарити на сковороді;
- Купуючи гриби, зверніть увагу на їх загальний стан. Вони повинні бути тугими, без видимих пошкоджень, приємного білого кольору і мати свіжий запах. Якщо печериці мляві з жовтуватим відтінком і мають зіпсований вид, такий продукт не варто брати;
- Жирність сметани може бути будь-яка, занадто густу, навіть можна трохи розбавити домашнім молоком, водою або вершками. Рідку ж – загустити звичайною мукою;
- Для підсмажування досвідчені кулінари рекомендують застосовувати суміш з вершкового і рослинного масел;
- Так як гриби – дуже ніжний продукт, готуються вони досить швидко, тому супутні компоненти повинні бути вже наполовину готові перед змішуванням. Це стосується каш, овочів і м'яса;
- Не перестарайтеся з дозуванням спецій або приправ, дуже легко ними забити справжній запах і смак грибів;
- Якщо під рукою не виявилося сметани, її можна замінити на домашній кефір, ряжанку або навіть майонез. Смак трохи зміниться, але теж вийде непогано.
Приємного апетиту!