09 июнь 2019 1 184

Як приготувати Цветаевский яблучний пиріг

Цветаевский яблучний пиріг – явище в кулінарії унікальне, овіяне легендами і переказами. Достовірних джерел про те, що цей рецепт пирога в будинку Цвєтаєвих був улюбленим десертом при зустрічі гостей, немає. Але це анітрохи не применшує його достоїнств. Приготувавши одного разу цей пиріг, ви неодмінно в нього закохалася.

Покроковий рецепт пирога
Інгредієнти Кількість
Масло селянське вершкове (жирність не менше 82,5%) - 150 г
Борошно вищого сорту, пшеничне - 2 склянки
Сметана 20% жирності - 0,5 склянки
Сода харчова - 0,5 чайної ложки
Яйце - 1 шт.
Яйце для заливки - 1-2 шт.
Сметана 20% жирності для заливки - 1,5 склянки
Цукор для заливки - 1 склянка
Борошно вищого сорту для заливки - 2 ст. л.
Яблука, сорт «Антонівка» - 3-5 шт.
Мелена кориця, ванільний порошок - за бажанням
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 217 Ккал

Приготування тіста

Щоб приготувати тісто, необхідно на водяній бані розтопити вершкове масло.

Залишаємо масло остигати. Поки масло охолоджується, борошно просіваємо через сито, при просіюванні борошно активно насичується киснем, що зробить пиріг більш пишним і ніжним. Харчову соду додаємо в борошно. Виливаємо остигле масло в суміші борошна і соди і перетираємо руками поки не вийде крихта.

Після цього виливаємо сметану кімнатної температури і вимішуємо тісто до однорідної маси. При вимішування тіста важливо не переборщити борошна, інакше воно буде тугим і жорстким. Готове тісто повинно трохи прилипати до рук. Накрити тісто рушником або плівкою і дати йому трохи підрости.

Приготування заливки

Поки вимішане тісто «відпочиває», приготуємо заливку з сметани: збиваємо яйця з цукром, додаємо сметану і ще раз збиваємо, поки не розчиниться цукор, потім додаємо борошно. Суміш вийде рідкою. Для любителів пряної випічки можна додати мелену корицю і ванільний порошок.

Підготовка начинки

Тепер підготуємо яблука: їх необхідно помити, видалити серцевину і нарізати рівними тонкими скибочками.

Беремо форму для запікання, вистилаємо дно спеціальної пергаментним папером або фольгою. Розподіляємо рівним шаром тісто по поверхні форми (шар тіста приблизно 0,5-1 см), обов'язково робимо високі бортики.

На тісто рівним шаром викладаємо нарізані яблука (вони не повинні повністю заповнити форму по висоті);

зверху заливаємо сметанною заливкою.

Випікання

Попередньо нагріваємо духовку до стандартних 180 градусів, ставимо на середній рівень пиріг. Випікатися він повинен 50-60 хвилин до золотистої скоринки. Не забувайте, що перші 15 хвилин після того, як поставите пиріг в духовку, її краще не відкривати.

Подача пирога

По оригінальному рецепту пиріг подається в холодному вигляді. Діставши пиріг з духовки, даємо йому охолонути до кімнатної температури, а потім ставимо в холодильну камеру на 6-12 годин.

Приготуйте смачний і соковитий салат «Ніжність» рецепт з фото з куркою, допоможе вам правильно скоординувати роботу, а додавши фантазії, ви можете варіювати класичний рецепт.

Прочитайте як приготувати ліниві курячі відбивні. Рецепт та покрокові фото.

А ви знаєте як приготувати паштет з курячої печінки в домашніх умовах? Читайте тут.

Корисні поради

  1. Якщо для тіста використовувати соду, тоді йому даємо трохи підрости, щоб пішла реакція сметани і соди;
  2. Якщо для приготування тіста використовуєте розпушувач, тоді його знадобиться 1 чайна ложка;
  3. Якщо яблука перемішуються з заливкою, тоді їх краще присипати невеликою кількістю борошна, щоб вони рівномірно розподілилися в заливці;
  4. Не забувайте збризнути невеликою кількістю лимонного соку яблука, щоб вони не потемніли;
  5. Рецепт пирога досить простий і універсальний, можна урізноманітнити його начинку: до яблук додавати родзинки, а можна зробити начинку з інших фруктів і ягід;
  6. Якщо ви дотримуєтеся дієти, тоді можна спробувати приготувати дієтичний варіант пирога: для цього жирну сметану замінити на 10-15%, або замість неї використовувати йогурт, замість масла для приготування тіста використовувати рослинний спред, куряче яйце замінити на перепелине (з розрахунку 1 куряче яйце = 5-6 перепелиних яєць).

Приємного чаювання!

Що ще почитати: