Як приготувати картопляну запіканку з м'ясом
Це блюдо прийшло до нас з далекої Британії, воно іменується там Пастуший пиріг. Готується з рубленого м'яса або фаршу з баранини, зверху рясно накладається картопляний шар і засипається всі розмарином і ворчеширским соусом.
Такого плану блюдо, тільки з застосуванням яловичини, називається сільським пирогом. Готували його з залишків м'яса і вчорашньої картоплі для бідних верств населення і роздавали на площі. Але це все історія, в наші дні запіканки широко користуються попитом за ситності, легкості приготування та обмеженого часу у господинь.
Приготовану страву можна їсти кілька днів, вона невимоглива до умов зберігання, а перед подачею його досить викласти на блюдо і розігріти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свиняча шия - | 450 г |
Картопля - | 5 шт. |
Цибулю - | 2 шт. |
Морква - | 1 шт. |
Молоко - | 125 мл |
Яйце - | 2 шт. |
Спеції, сіль - | за смаком |
Оливкова олія - | 50 мл |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 181 Ккал |
Запіканка – найпоширеніше блюдо. Є навіть рецепт солодкої картопляної запіканки, але традиційно готують ситну з м'ясом і картопляним пюре. Це можна зробити навіть на сковороді.
Овочі очистити і промити у воді. Бульби шаткуємо й відварюємо до повного розварювання в злегка просоленої воді.
Цибулю і моркву нашаткувати півкільцями і пасерувати на олії до прозорості.
М'ясо промити і розрізати на шматки, покласти в сотейник до овочів і прожарити п'ятнадцять хвилин, весь час помішуючи. Потім влити півсклянки води і протушкувати під герметично закритою кришкою двадцять хвилин, поки повністю не випарується волога, а м'ясо не буде м'яким.
Злити картопляний відвар, потовкти бульби в пюре і залишити злегка охолонути. Можна в неї покласти шматочок масла. Зверху на м'ясо з овочами накласти товстий шар пюре, розрівняти ложкою і залити блюдо сумішшю збитих яєць з молоком.
Накрити герметично кришкою і готувати, ще двадцять хвилин. Зняти з плити, дати настоятися і розрізати на шматки.
Рецепт картопляної запіканки з м'ясом в духовці
Компоненти:
- Картопля – 1 кг;
- Молода яловичина – 600 г;
- Майонез – 150 мл;
- Цибуля – 1 шт.;
- Гриби – 200 г;
- Паніровка – 3 ст. л.;
- Сир – 300 г;
- Приправи, зелень – за смаком;
- Нерафінована олія – 2 ст. л.;
- Сіль.
Приготування: 80 хвилин.
Калорійність: 79 Ккал/ 100 р.
Розрізаємо м'ясо довгим і широким ножем на пласти розміром три на чотири сантиметри. Поміщаємо в харчовій кульок і трохи відбиваємо, притрушиваем спеціями і даємо промаринуватися.
Промиваємо гриби в теплій воді (підійдуть будь-які), тільки якщо це лісові, то їх попередньо потрібно проварити. Цибулю чистимо і шаткуємо великими кільцями. Картоплю нарізаємо слайсами.
Пласти м'яса кладемо на прогріту сковороду гриль і готуємо за дві хвилини з усіх боків. Жаровню посипаємо паніровкою, зверху кладемо м'ясо. У ту ж сковороду викладаємо цибулю і гриби, підсмажуємо десять хвилин і розподіляємо на міні відбивні.
Наступним шаром рівномірно розподіляємо картоплю, щоб щільно лежала. Промазуємо домашнім майонезом, притрушиваем тертим сиром. Затягуємо фольгою, підверніть її по краях і готуємо в електродуховці годину.
Картопляна запіканка з м'ясом в мультиварці
Таке блюдо можна виготовити не тільки на сковороді, відмінно підійде такий електроприлад як мультиварка. Вважається, що страва, приготована в цьому приладі, зберігає більшу частину корисних вітамінів.
Компоненти:
- Філе куряче – 700 г;
- Картопля – 6 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Помідори – 2 шт.;
- Сметана – 100 мл;
- Сир – 150 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Смалець – 1 ст. л.
Приготування: 80 хвилин.
Калорійність: 63 Ккал/ 100 р.
Картоплю чистимо, промиваємо у воді шматочками і відварюємо до напівготовності. Курячі грудини розрізаємо на довгі смужки, підсолюємо і притрушиваем приправами. Яйце перебиваємо з домашньою сметаною в гомогенну масу. Помідори шаткуємо великими кільцями.
М'ясо підсмажуємо в електроприладі, додавши ложку смальцю. Підкладаємо цибулю і акуратно промешиваем силіконової лопаткою. Зливаємо відвар з картоплі, трохи охолоджуємо і довільно розкладаємо на шар м'яса і цибулі. На неї викладаємо помідори, сир і заливаємо сметанно-яєчною сумішшю. Закриваємо чашу пристрою і готуємо п'ятдесят хвилин на функції «Випічка».
Отримувати страва з приладу потрібно після повного охолодження, щоб всі верстви залишилися цілими і зберігся естетичний вигляд.
Приготуйте смачний пісний пиріг з варенням на швидку руку, це найшвидший варіант для десерту.
Рецепти з фото піци з ковбасою і грибами, яку приготувати легко і просто навіть починаючому кулінару.
Читайте прості рецепти салатів з авокадо. сиру і пимидор, які можна готувати практично кожен день.
Поради шеф-кухарів
- Для картопляної запіканки застосовуйте жовті сорти, вони швидше готуватися і містять більше в'язкого крохмалю;
- Поліпшить смакові якості страви різні добавки з прянощів. Підійдуть кмин, зелений лук, мускатний горіх, часник. В м'ясні запіканки підійдуть майоран, імбир, чебрець. Якщо хочете зробити страву більш яскравим, покладіть куркуму або паприку. Прованські трави нагадають про Франції. Базилік і орегано – це Італія. Більш гострий набір – Кавказ;
- Сир необхідно використовувати твердих і напівтвердих сортів, він краще плавиться і більш рівномірно покриває блюдо. Так вийде гарна коричнева скоринка;
- Для різноманітності смаку використовуйте маринований цибулю, а не сирий;
- Якщо форму попередньо промазати панірувальними сухарями, то у страви з'явиться хрустка скоринка;
- Можна тонким шаром майонезу промазати зверху сир, щоб він не пригорів;
- В запіканку не обов'язково брати тільки що відварену картоплю, вчорашнє пюре теж підійде;
- В запіканку часто кладуть шинку, залишки вареної ковбаси, сосиски, в комплексі з іншими продуктами виходить дуже навіть смачна страва;
- Якщо у пюре додати яйце і трохи масла вершкового, то воно буде більш в'язким;
- У картопляну запіканку можна класти свіжу зелень — кріп, базилік, петрушку.
Приємного апетиту!