15 июнь 2019 2 759

Як приготувати картопляну запіканку з м'ясом

Це блюдо прийшло до нас з далекої Британії, воно іменується там Пастуший пиріг. Готується з рубленого м'яса або фаршу з баранини, зверху рясно накладається картопляний шар і засипається всі розмарином і ворчеширским соусом.

Такого плану блюдо, тільки з застосуванням яловичини, називається сільським пирогом. Готували його з залишків м'яса і вчорашньої картоплі для бідних верств населення і роздавали на площі. Але це все історія, в наші дні запіканки широко користуються попитом за ситності, легкості приготування та обмеженого часу у господинь.

Роблять їх солодкими сирними, фруктовими та поживними м'ясними, рибними, макаронними, зі спеціальними візерунками з збитих вершків або яєчно-молочної суміші. Зверху притрушують сиром і зеленню.

Приготовану страву можна їсти кілька днів, вона невимоглива до умов зберігання, а перед подачею його досить викласти на блюдо і розігріти.

Картопляна запіканка з м'ясом на сковороді
Інгредієнти Кількість
Свиняча шия - 450 г
Картопля - 5 шт.
Цибулю - 2 шт.
Морква - 1 шт.
Молоко - 125 мл
Яйце - 2 шт.
Спеції, сіль - за смаком
Оливкова олія - 50 мл
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 181 Ккал

Запіканка – найпоширеніше блюдо. Є навіть рецепт солодкої картопляної запіканки, але традиційно готують ситну з м'ясом і картопляним пюре. Це можна зробити навіть на сковороді.

Овочі очистити і промити у воді. Бульби шаткуємо й відварюємо до повного розварювання в злегка просоленої воді.

Цибулю і моркву нашаткувати півкільцями і пасерувати на олії до прозорості.

М'ясо промити і розрізати на шматки, покласти в сотейник до овочів і прожарити п'ятнадцять хвилин, весь час помішуючи. Потім влити півсклянки води і протушкувати під герметично закритою кришкою двадцять хвилин, поки повністю не випарується волога, а м'ясо не буде м'яким.

Злити картопляний відвар, потовкти бульби в пюре і залишити злегка охолонути. Можна в неї покласти шматочок масла. Зверху на м'ясо з овочами накласти товстий шар пюре, розрівняти ложкою і залити блюдо сумішшю збитих яєць з молоком.

Накрити герметично кришкою і готувати, ще двадцять хвилин. Зняти з плити, дати настоятися і розрізати на шматки.

Рецепт картопляної запіканки з м'ясом в духовці

У класичному виконанні картопля мнуть в пюре, а потім шарами надергивают на м'ясо та овочеву начинку. Але бульби можна нарізати слайсами і взагалі попередньо підсмажити на сковороді, страва від цього буде тільки смачніше.

Компоненти:

  • Картопля – 1 кг;
  • Молода яловичина – 600 г;
  • Майонез – 150 мл;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Гриби – 200 г;
  • Паніровка – 3 ст. л.;
  • Сир – 300 г;
  • Приправи, зелень – за смаком;
  • Нерафінована олія – 2 ст. л.;
  • Сіль.

Приготування: 80 хвилин.

Калорійність: 79 Ккал/ 100 р.

Розрізаємо м'ясо довгим і широким ножем на пласти розміром три на чотири сантиметри. Поміщаємо в харчовій кульок і трохи відбиваємо, притрушиваем спеціями і даємо промаринуватися.

Промиваємо гриби в теплій воді (підійдуть будь-які), тільки якщо це лісові, то їх попередньо потрібно проварити. Цибулю чистимо і шаткуємо великими кільцями. Картоплю нарізаємо слайсами.

Пласти м'яса кладемо на прогріту сковороду гриль і готуємо за дві хвилини з усіх боків. Жаровню посипаємо паніровкою, зверху кладемо м'ясо. У ту ж сковороду викладаємо цибулю і гриби, підсмажуємо десять хвилин і розподіляємо на міні відбивні.

Наступним шаром рівномірно розподіляємо картоплю, щоб щільно лежала. Промазуємо домашнім майонезом, притрушиваем тертим сиром. Затягуємо фольгою, підверніть її по краях і готуємо в електродуховці годину.

Картопляна запіканка з м'ясом в мультиварці

Таке блюдо можна виготовити не тільки на сковороді, відмінно підійде такий електроприлад як мультиварка. Вважається, що страва, приготована в цьому приладі, зберігає більшу частину корисних вітамінів.

Компоненти:

  • Філе куряче – 700 г;
  • Картопля – 6 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Сметана – 100 мл;
  • Сир – 150 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сіль, приправи – за смаком;
  • Смалець – 1 ст. л.

Приготування: 80 хвилин.

Калорійність: 63 Ккал/ 100 р.

Картоплю чистимо, промиваємо у воді шматочками і відварюємо до напівготовності. Курячі грудини розрізаємо на довгі смужки, підсолюємо і притрушиваем приправами. Яйце перебиваємо з домашньою сметаною в гомогенну масу. Помідори шаткуємо великими кільцями.

М'ясо підсмажуємо в електроприладі, додавши ложку смальцю. Підкладаємо цибулю і акуратно промешиваем силіконової лопаткою. Зливаємо відвар з картоплі, трохи охолоджуємо і довільно розкладаємо на шар м'яса і цибулі. На неї викладаємо помідори, сир і заливаємо сметанно-яєчною сумішшю. Закриваємо чашу пристрою і готуємо п'ятдесят хвилин на функції «Випічка».

Отримувати страва з приладу потрібно після повного охолодження, щоб всі верстви залишилися цілими і зберігся естетичний вигляд.

Приготуйте смачний пісний пиріг з варенням на швидку руку, це найшвидший варіант для десерту.

Рецепти з фото піци з ковбасою і грибами, яку приготувати легко і просто навіть починаючому кулінару.

Читайте прості рецепти салатів з авокадо. сиру і пимидор, які можна готувати практично кожен день.

Поради шеф-кухарів

  1. Для картопляної запіканки застосовуйте жовті сорти, вони швидше готуватися і містять більше в'язкого крохмалю;
  2. Поліпшить смакові якості страви різні добавки з прянощів. Підійдуть кмин, зелений лук, мускатний горіх, часник. В м'ясні запіканки підійдуть майоран, імбир, чебрець. Якщо хочете зробити страву більш яскравим, покладіть куркуму або паприку. Прованські трави нагадають про Франції. Базилік і орегано – це Італія. Більш гострий набір – Кавказ;
  3. Сир необхідно використовувати твердих і напівтвердих сортів, він краще плавиться і більш рівномірно покриває блюдо. Так вийде гарна коричнева скоринка;
  4. Для різноманітності смаку використовуйте маринований цибулю, а не сирий;
  5. Якщо форму попередньо промазати панірувальними сухарями, то у страви з'явиться хрустка скоринка;
  6. Можна тонким шаром майонезу промазати зверху сир, щоб він не пригорів;
  7. В запіканку не обов'язково брати тільки що відварену картоплю, вчорашнє пюре теж підійде;
  8. В запіканку часто кладуть шинку, залишки вареної ковбаси, сосиски, в комплексі з іншими продуктами виходить дуже навіть смачна страва;
  9. Якщо у пюре додати яйце і трохи масла вершкового, то воно буде більш в'язким;
  10. У картопляну запіканку можна класти свіжу зелень — кріп, базилік, петрушку.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: