Як приготувати картопляну «Бабку» в мультиварці
Блюдо картопляна «Бабка» належить білоруській кухні. По суті, це те ж саме, що і деруни з картоплі. Відмінність полягає в тому, що «Бабка» набагато більше за розміром, також часто всередину будь-яку кладуть начинку, наприклад, з м'яса або овочів. Вона завжди виходить дуже смачною і ситною.
Це частування можна сміливо готувати на обід або вечерю, при цьому вона відмінно поєднується з будь-якими частуваннями. А от особливо ніжною «Бабка» виходить в мультиварці, от як раз про рецепти приготування цієї страви в мультиварочной машині ми і поговоримо нижче.
Картопляна «Бабка» — що це?
Блюдо картопляна «Бабка» прийшло на наш стіл з Білорусії. Це частування є візитною карткою цієї країни. Його раніше вміло готували ще наші прабабусі. Традиційно його запікали в печі в спеціальних горщиках. Після випікання зверху утворювалася рум'яна кірочка, а аромат розносився по всьому будинку.
У класичному рецепті цієї страви в основі йдуть тільки коренеплоди. Вже потім його стали доповнювати різними продуктами – фаршем, зеленню, смаженими грибочками, квасолею, овочами. Традиційно її готували зі шкварками, а при поданні обов'язково до неї подавали сметану або жирні вершки.
Якщо раніше картопляну «Бабку» готували в печі, то в даний час така можливість рідко у кого може бути. А для того, щоб отримати готове блюдо, яке буде максимально наближене до старовинного і справжньому, його можна зробити в мультиварці. Тим більше цей прилад дозволяє значно полегшити весь процес приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картоплі - | кілограм |
свинячого сала або жирного свинячого м'яса - | 350 г |
молока - | стакан |
ріпчастої цибулі - | три головки |
приправ - | на свій розсуд |
солі - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 432 Ккал |
Процес приготування:
- Для початку готуємо свиняче сало. Його потрібно нарізати на невеликі кубики;
- Цибулю очищаємо від лушпиння. Дві цибулини шаткуємо кубиками, одну головку ріжемо на тонкі кружечки;
- Картоплю звільняємо від шкірки, викладаємо їх у каструлю, заливаємо воду, вибираємо режим «Варка» і відварюємо до готовності;
- Сковорідку кладемо на вогонь, викладаємо сало і обсмажуємо до появи жиру;
- Хвилин через 5-7 засипаємо до сала посічену цибулю, перемішуємо і засмажуємо до рум'яного кольору;
- Як тільки картопля звариться, викладаємо бульби в чашку, воду зливаємо;
- З картоплі робимо пюре, додаємо до нього молоко, сіль;
- Добре змішуємо картопляне пюре;
- Чашу мультиварки потрібно промазати з усіх боків рослинним маслом;
- Кладемо ½ частину пюре з картоплі і розрівнюємо його;
- Потім кладемо шар з лука і шкварок;
- Шар з лука і сала додаємо сіль, перець;
- Зверху кладемо залишки пюре з картоплі;
- Далі потрібно вибрати режим «Випічка», вибираємо час 50 хвилин;
- Після цього розрізаємо картопляну запіканку і викладаємо на тарілки.
«Бабка» з картоплі з м'ясом в мультиварці Редмонд
Для приготування потрібні інгредієнти:
- кілограм картоплі;
- фарш зі свинячого м'яса – половина кілограма;
- три цибулини;
- одна велика ложка борошна;
- суміш перців – на свій смак;
- сіль поварена на свій смак;
- рослинне масло.
Скільки потрібно готувати – 1,5-2 години.
Калорійність – 458 ккал.
Як потрібно готувати:
- З картопляних бульб чистимо шкірку, ретельно промиваємо;
- Протираємо бульби на тертці з середніми зубцями;
- Цибулини очищаємо від лушпиння;
- Одну цибулину потрібно натираємо теркою з дрібними зубцями і додаємо до картоплі;
- Інші дві цибулини потрібно порізати дрібними шматочками;
- Висипаємо порізану цибулю в фарш і розмішуємо;
- Прибираємо на газ жаровню, ллємо олію і гріємо;
- Викладаємо в прогріте масло фарш з цибулею і залишаємо зажариваться;
- Через чверть години фарш потрібно зняти з вогню, перекладаємо його в протерту картоплю з цибулею;
- Підсипаємо сіль, приправляємо чорним перцем і присипаємо борошном;
- Всі компоненти необхідно ретельно перемішати;
- Ємність мультиварки добре промазуємо з усіх боків рослинним маслом;
- Кладемо в каструлю суміш з картоплі і м'ясного фаршу, добре розрівнюємо;
- Мультиварку прикриваємо кришкою, ставимо програму «Випічка»;
- Готуємо «Бабку» протягом 50 хвилин;
- Після того як все буде готово, відкриваємо кришку, даємо постояти хвилин 10 і кладемо на широке блюдо.
Варіант страви з сиром і беконом
Які компоненти будуть потрібні для приготування:
- 10 картопляних бульб;
- 100 грам сиру твердого сорту;
- 150 грам бекону;
- дві головки цибулі;
- вершки з будь жирністю — близько склянки;
- два яйця;
- рослинна олія;
- сіль на свій смак;
- суміш приправ на свій розсуд;
- трохи панірувальних сухарів.
Період приготування – 1,5 години.
Калорійність - 430 ккал.
Як приготувати картопляну «Бабку» з сиром і беконом в мультиварці:
- Очищаємо цибулю від лушпиння, нарізаємо на дрібні кубики або іншим зручним способом;
- Бекон потрібно розрізати на тонкі смужки. Бекон можна використовувати в сирому або копченому вигляді;
- Підливаємо в каструлю масло, вибираємо режим «Випічка» і розігріваємо;
- На розігріте масло висипаємо цибулю, перемішуємо і засмажуємо до прозорості;
- Викладаємо до цибулі бекон і засмажуємо всі разом пару хвилин;
- З картоплі зрізаємо шкірку, промиваємо;
- Протираємо картоплю на тертці з великими зубцями;
- З картопляної стружки потрібно добре віджати сік;
- У ємність вбиваємо яйця розмішуємо їх виделкою або вінчиком;
- Шматочок сиру натираємо теркою на дрібну стружку;
- До картопляної стружці викладаємо тертий сир, заливаємо яйця, вершки (бажано їх попередньо прогріти);
- Потім викладаємо просмажений бекон з цибулею і все розмішуємо;
- Ємність мультиварки змащуємо маслом, присипаємо з усіх боків паніровкою;
- Викладаємо в каструлю картопляну суміш з сиром і беконом, верх добре розрівнюємо;
- Потім потрібно поставити програму «Випічка» і залишити готуватися близько 40-50 хвилин;
- Далі наполягаємо протягом 10 хвилин;
- Обережно виймаємо готову картопляну «Бабку» на велику плоску тарілку і подаємо на стіл.
Скільки варити куряче серце до готовності. Наші поради допоможуть вам підготувати продукти для салату або інших страв.
Читайте як приготувати вишуканий бісквітний рулет з повидлом за нашими рецептами.
Спробуйте приготувати м'ясо в соєвому соусі в духовці.
Як зробити «Бабку» з грибами і куркою
Які компоненти будуть потрібні:
- 10 картопляних бульб з середнім розміром;
- 400 грам курячого філе;
- цибуля – 2 штуки;
- половина склянки молока;
- гриби печериці – 200 грам;
- 200 мл сметани;
- рослинна олія;
- натуральне коров'яче масло – 60 грам;
- трохи кухонної солі;
- суміш спецій.
Час на приготування – 1,5-2 години.
Калорійність – 448 ккал.
Як будемо робити:
- Чистимо картопляні бульби, промиваємо прохолодною водою;
- Покласти картоплю в каструлю, заливаємо водою, підсолюємо і поміщаємо отвариваться;
- Поки картопля відварюється, готуємо гриби, промиваємо їх і чистимо капелюшки;
- Нарізаємо печериці тонкими пластинками;
- Цибулю чистимо і шаткуємо кубиками;
- Ставимо на вогонь сковорідку, наливаємо масло і розігріваємо;
- У прогріте розігріте масло викладаємо цибулю, гриби, обсмажуємо хвилин 10;
- Промиваємо куряче філе, нарізаємо середніми шматочками і викладаємо в блендер. Перемелюємо курку до стану фаршу;
- Фарш викладаємо в чашку, а в блендер викладаємо засмажку з цибулі і грибів, додаємо вершки, все перемелюємо до однорідності;
- Як тільки картопля буде готова, потрібно злити воду, розім'яти до стану пюре;
- Додаємо в пюре молоко, скибочка натурального масла і перемішуємо;
- Ємність мультиварки потрібно промазати з усіх боків рослинним маслом;
- Викладаємо половину пюре і розрівнюємо;
- Фарш потрібно посолити і приправити спеціями;
- Кладемо на картоплю шар фаршу і розрівнюємо;
- Далі кладемо шар з грибів з вершками і розрівнюємо;
- Потім викладаємо іншу частину картопляного пюре і розрівнюємо;
- Виставляємо режим «Випічка» і залишаємо готуватися приблизно 40-50 хвилин;
- Після цього подаємо картопляну «Бабку» на великому блюді.
Корисні поради
- картоплю можна попередньо відварити і зробити з нього юре, також його можна протерти на тертці;
- у картоплю можна додати овочі або зелень;
- після приготування картопляну «Бабку» можна зверху промазати невеликою кількістю сметани і присипати шматочками зелені.
Картопляна «Бабка», зроблена в мультиварці, виходить дуже смачною і ароматною. Її приготування не займе занадто багато часу, а у підсумку можна зробити смачний і ситний обід або вечерю. Тому приступайте до приготування цієї страви як можна швидше.