26 март 2019 2 385

Як приготувати картопляну «Бабку» в мультиварці

Блюдо картопляна «Бабка» належить білоруській кухні. По суті, це те ж саме, що і деруни з картоплі. Відмінність полягає в тому, що «Бабка» набагато більше за розміром, також часто всередину будь-яку кладуть начинку, наприклад, з м'яса або овочів. Вона завжди виходить дуже смачною і ситною.

Це частування можна сміливо готувати на обід або вечерю, при цьому вона відмінно поєднується з будь-якими частуваннями. А от особливо ніжною «Бабка» виходить в мультиварці, от як раз про рецепти приготування цієї страви в мультиварочной машині ми і поговоримо нижче.

Картопляна «Бабка» — що це?

Блюдо картопляна «Бабка» прийшло на наш стіл з Білорусії. Це частування є візитною карткою цієї країни. Його раніше вміло готували ще наші прабабусі. Традиційно його запікали в печі в спеціальних горщиках. Після випікання зверху утворювалася рум'яна кірочка, а аромат розносився по всьому будинку.

У класичному рецепті цієї страви в основі йдуть тільки коренеплоди. Вже потім його стали доповнювати різними продуктами – фаршем, зеленню, смаженими грибочками, квасолею, овочами. Традиційно її готували зі шкварками, а при поданні обов'язково до неї подавали сметану або жирні вершки.

Якщо раніше картопляну «Бабку» готували в печі, то в даний час така можливість рідко у кого може бути. А для того, щоб отримати готове блюдо, яке буде максимально наближене до старовинного і справжньому, його можна зробити в мультиварці. Тим більше цей прилад дозволяє значно полегшити весь процес приготування.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
картоплі - кілограм
свинячого сала або жирного свинячого м'яса - 350 г
молока - стакан
ріпчастої цибулі - три головки
приправ - на свій розсуд
солі - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 432 Ккал

Процес приготування:

  1. Для початку готуємо свиняче сало. Його потрібно нарізати на невеликі кубики;
  2. Цибулю очищаємо від лушпиння. Дві цибулини шаткуємо кубиками, одну головку ріжемо на тонкі кружечки;
  3. Картоплю звільняємо від шкірки, викладаємо їх у каструлю, заливаємо воду, вибираємо режим «Варка» і відварюємо до готовності;
  4. Сковорідку кладемо на вогонь, викладаємо сало і обсмажуємо до появи жиру;
  5. Хвилин через 5-7 засипаємо до сала посічену цибулю, перемішуємо і засмажуємо до рум'яного кольору;
  6. Як тільки картопля звариться, викладаємо бульби в чашку, воду зливаємо;
  7. З картоплі робимо пюре, додаємо до нього молоко, сіль;
  8. Добре змішуємо картопляне пюре;
  9. Чашу мультиварки потрібно промазати з усіх боків рослинним маслом;
  10. Кладемо ½ частину пюре з картоплі і розрівнюємо його;
  11. Потім кладемо шар з лука і шкварок;
  12. Шар з лука і сала додаємо сіль, перець;
  13. Зверху кладемо залишки пюре з картоплі;
  14. Далі потрібно вибрати режим «Випічка», вибираємо час 50 хвилин;
  15. Після цього розрізаємо картопляну запіканку і викладаємо на тарілки.

«Бабка» з картоплі з м'ясом в мультиварці Редмонд

Для приготування потрібні інгредієнти:

  • кілограм картоплі;
  • фарш зі свинячого м'яса – половина кілограма;
  • три цибулини;
  • одна велика ложка борошна;
  • суміш перців – на свій смак;
  • сіль поварена на свій смак;
  • рослинне масло.

Скільки потрібно готувати – 1,5-2 години.

Калорійність – 458 ккал.

Як потрібно готувати:

  1. З картопляних бульб чистимо шкірку, ретельно промиваємо;
  2. Протираємо бульби на тертці з середніми зубцями;
  3. Цибулини очищаємо від лушпиння;
  4. Одну цибулину потрібно натираємо теркою з дрібними зубцями і додаємо до картоплі;
  5. Інші дві цибулини потрібно порізати дрібними шматочками;
  6. Висипаємо порізану цибулю в фарш і розмішуємо;
  7. Прибираємо на газ жаровню, ллємо олію і гріємо;
  8. Викладаємо в прогріте масло фарш з цибулею і залишаємо зажариваться;
  9. Через чверть години фарш потрібно зняти з вогню, перекладаємо його в протерту картоплю з цибулею;
  10. Підсипаємо сіль, приправляємо чорним перцем і присипаємо борошном;
  11. Всі компоненти необхідно ретельно перемішати;
  12. Ємність мультиварки добре промазуємо з усіх боків рослинним маслом;
  13. Кладемо в каструлю суміш з картоплі і м'ясного фаршу, добре розрівнюємо;
  14. Мультиварку прикриваємо кришкою, ставимо програму «Випічка»;
  15. Готуємо «Бабку» протягом 50 хвилин;
  16. Після того як все буде готово, відкриваємо кришку, даємо постояти хвилин 10 і кладемо на широке блюдо.

Варіант страви з сиром і беконом

Які компоненти будуть потрібні для приготування:

  • 10 картопляних бульб;
  • 100 грам сиру твердого сорту;
  • 150 грам бекону;
  • дві головки цибулі;
  • вершки з будь жирністю — близько склянки;
  • два яйця;
  • рослинна олія;
  • сіль на свій смак;
  • суміш приправ на свій розсуд;
  • трохи панірувальних сухарів.

Період приготування – 1,5 години.

Калорійність - 430 ккал.

Як приготувати картопляну «Бабку» з сиром і беконом в мультиварці:

  1. Очищаємо цибулю від лушпиння, нарізаємо на дрібні кубики або іншим зручним способом;
  2. Бекон потрібно розрізати на тонкі смужки. Бекон можна використовувати в сирому або копченому вигляді;
  3. Підливаємо в каструлю масло, вибираємо режим «Випічка» і розігріваємо;
  4. На розігріте масло висипаємо цибулю, перемішуємо і засмажуємо до прозорості;
  5. Викладаємо до цибулі бекон і засмажуємо всі разом пару хвилин;
  6. З картоплі зрізаємо шкірку, промиваємо;
  7. Протираємо картоплю на тертці з великими зубцями;
  8. З картопляної стружки потрібно добре віджати сік;
  9. У ємність вбиваємо яйця розмішуємо їх виделкою або вінчиком;
  10. Шматочок сиру натираємо теркою на дрібну стружку;
  11. До картопляної стружці викладаємо тертий сир, заливаємо яйця, вершки (бажано їх попередньо прогріти);
  12. Потім викладаємо просмажений бекон з цибулею і все розмішуємо;
  13. Ємність мультиварки змащуємо маслом, присипаємо з усіх боків паніровкою;
  14. Викладаємо в каструлю картопляну суміш з сиром і беконом, верх добре розрівнюємо;
  15. Потім потрібно поставити програму «Випічка» і залишити готуватися близько 40-50 хвилин;
  16. Далі наполягаємо протягом 10 хвилин;
  17. Обережно виймаємо готову картопляну «Бабку» на велику плоску тарілку і подаємо на стіл.

Скільки варити куряче серце до готовності. Наші поради допоможуть вам підготувати продукти для салату або інших страв.

Читайте як приготувати вишуканий бісквітний рулет з повидлом за нашими рецептами.

Спробуйте приготувати м'ясо в соєвому соусі в духовці.

Як зробити «Бабку» з грибами і куркою

Які компоненти будуть потрібні:

  • 10 картопляних бульб з середнім розміром;
  • 400 грам курячого філе;
  • цибуля – 2 штуки;
  • половина склянки молока;
  • гриби печериці – 200 грам;
  • 200 мл сметани;
  • рослинна олія;
  • натуральне коров'яче масло – 60 грам;
  • трохи кухонної солі;
  • суміш спецій.

Час на приготування – 1,5-2 години.

Калорійність – 448 ккал.

Як будемо робити:

  1. Чистимо картопляні бульби, промиваємо прохолодною водою;
  2. Покласти картоплю в каструлю, заливаємо водою, підсолюємо і поміщаємо отвариваться;
  3. Поки картопля відварюється, готуємо гриби, промиваємо їх і чистимо капелюшки;
  4. Нарізаємо печериці тонкими пластинками;
  5. Цибулю чистимо і шаткуємо кубиками;
  6. Ставимо на вогонь сковорідку, наливаємо масло і розігріваємо;
  7. У прогріте розігріте масло викладаємо цибулю, гриби, обсмажуємо хвилин 10;
  8. Промиваємо куряче філе, нарізаємо середніми шматочками і викладаємо в блендер. Перемелюємо курку до стану фаршу;
  9. Фарш викладаємо в чашку, а в блендер викладаємо засмажку з цибулі і грибів, додаємо вершки, все перемелюємо до однорідності;
  10. Як тільки картопля буде готова, потрібно злити воду, розім'яти до стану пюре;
  11. Додаємо в пюре молоко, скибочка натурального масла і перемішуємо;
  12. Ємність мультиварки потрібно промазати з усіх боків рослинним маслом;
  13. Викладаємо половину пюре і розрівнюємо;
  14. Фарш потрібно посолити і приправити спеціями;
  15. Кладемо на картоплю шар фаршу і розрівнюємо;
  16. Далі кладемо шар з грибів з вершками і розрівнюємо;
  17. Потім викладаємо іншу частину картопляного пюре і розрівнюємо;
  18. Виставляємо режим «Випічка» і залишаємо готуватися приблизно 40-50 хвилин;
  19. Після цього подаємо картопляну «Бабку» на великому блюді.

Корисні поради

  • картоплю можна попередньо відварити і зробити з нього юре, також його можна протерти на тертці;
  • у картоплю можна додати овочі або зелень;
  • після приготування картопляну «Бабку» можна зверху промазати невеликою кількістю сметани і присипати шматочками зелені.

Картопляна «Бабка», зроблена в мультиварці, виходить дуже смачною і ароматною. Її приготування не займе занадто багато часу, а у підсумку можна зробити смачний і ситний обід або вечерю. Тому приступайте до приготування цієї страви як можна швидше.

Що ще почитати: