Як приготувати пиріг на кефірі в мультиварці
Пироги на кефірної основі – це проста випічка, яку можна приготувати дуже швидко. Головне достоїнство – це рідке тісто. Готується він швидко, а під час готування зовсім необов'язково дотримуватися послідовність, головне покласти і змішати інгредієнти, зазначені в рецепті.
А готувати її можна не тільки в духовій шафі, але і в мультиварці. Про це ми і розповімо про смачних рецептурах пирогів на кефірної основі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кефіру - | пів-літри |
яєць - | 4 шт. |
борошна - | півкіло |
цукру - | ½ Склянки |
родзинок - | 0,5 склянки |
харчової соди - | 1 маленька ложечка |
столового оцту - | 1 велика ложка |
солі - | щіпка |
масла вершкового - | маленький шматочок |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 280 Ккал |
Як робити:
- Курячі яйця звільняємо від шкаралупи і викладаємо в глибоку миску. Засипаємо цукор пісок, сіль і розмішуємо виделкою або вінчиком;
- В інший посуд заливаємо пів склянки кефіру, додаємо велику ложку оцту, засипаємо харчову соду. Все розмішуємо і залишаємо постояти 1-2 хвилини. За цей період кефір почне взаємодіяти з оцтом і содою, і перетворитися в піну;
- Залишився кефір заливаємо в яєчну суміш, розмішуємо до однорідності;
- Потім повільно по частинах засипаємо борошно і постійно розмішуємо;
- Заливаємо кефір з оцтом і содою. Все гарненько розмішуємо до рівномірної структури;
- Промиваємо родзинки, його можна хвилин на 10 залити гарячою водою, щоб він розм'як і розпух;
- Засипаємо родзинки в суміш і змішуємо, що родзинки розподілився по всій суміші;
- Ємність мультиварки промазуємо вершковим маслом;
- Заливаємо туди рідке тісто і накриваємо кришкою;
- Ставимо режим «Випічка» і період готування 60 хвилин;
- Після звукового сигналу потрібно відкрити кришку і залишити постояти приблизно 15 хвилин;
- Потім пиріг можна виймати. При бажанні його можна нарізати на кілька коржів і промазати будь-яким кремом, медом або варенням;
- Якщо потрібен несолодкий корж, то в тісто не потрібно додавати цукор.
Швидкий рецепт для мультиварки пирога на кефірі з варенням
Що буде потрібно:
- Півкілограма борошна;
- Кефір – 270 мл;
- 250 мл варення;
- Цукор – 3-4 великих ложок;
- Одне куряче яйце;
- Цукор – 3 ст. ложки;
- 1 маленька ложечка харчової соди;
- Трохи вершкового масла.
Тривалість готування – 1 година 30 хвилин.
Скільки калорій в 100 грамах – 330.
Як робити:
- У глибоку ємність вливаємо кефір, додаємо варення і розмішуємо до рівномірної суміші;
- Потім туди додається сода, її попередньо потрібно погасити невеликою кількістю столового оцту;
- Все добре перемішуємо. Залишаємо на деякий час, кефір повинен вступити в реакцію з гашеного содою і на поверхні з'явиться піна;
- Потім розбиваємо куряче яйце і кладемо в суміш з кефіру і варення;
- Підсипаємо цукровий пісок і розмішуємо до однорідності;
- Після цього повільно частинами всипаємо борошно і при цьому все вимішуємо. Наприкінці повинно вийти тісто з однорідною структурою і без грудок;
- Ємність мультиварки промазуємо з усіх сторін вершковим маслом;
- Заливаємо в неї рідку суміш;
- Ставимо режим «Випічка» і залишаємо пектися на 60-70 хвилин. Прикриваємо кришку;
- Через годину перевіряємо готовність. Для цього зубочистками або дерев'яними шпажками проколюємо верх пирога в різних частинах, якщо на зубочистці залишиться тісто, то значить, випічка готова. Знову вибираємо режим «Випічка» і залишаємо пектися на 20 хвилин, періодично перевіряючи;
- Готовий пиріг залишаємо на хвилин 10 в мультиварці і потім акуратно виймаємо з неї.
Не завжди на готування у нас є багато часу, тому візьміть на замітку хачапурі з листкового етста, рецепт яких простий у приготуванні і не займає багато часу.
А ви знаєте, як правильно приготувати правильне тісто на кефірі для пиріжків? Читайте тут.
Візьміть на замітку рецепт класичного пирога «Сметанника» і приготуйте його в найближчі вихідні.
Пиріг з капустою на кислому молоці
Що потрібно підготувати:
- Кефір – 250 мл;
- Пшеничне борошно – 1 склянка;
- 3 курячих яйця;
- 50 грам цукру;
- Капуста білокачанна – 500 грам;
- Вершкове масло – 100 грам;
- Щіпка солі;
- Сода харчова – 0,5 ч. ложки.
Тривалість готування – 1 година 30 хвилин.
Скільки калорій в 100 грамах – 275.
Готування:
- Свіжу капусту потрібно нарізати соломкою, посолити, перемішати і залишити постояти приблизно 15 хвилин. Потім гарненько віджати сік;
- У миску розбиваємо яйця, кладемо до них шматочок розм'якшеного вершкового масла. Все перемішуємо до однорідної суміші;
- Далі заливаємо туди кефір і розмішуємо;
- Засипаємо цукровий пісок, сіль і трохи харчової соди. Все гарненько розмішуємо;
- Потім акуратно засипаємо борошно і замішуємо рідке тісто;
- Кладемо в рідку суміш шматочки капусти, все перемішуємо;
- Чашку мультиварки змащуємо олією з усіх сторін;
- Заливаємо туди рідке тісто з капустою;
- Вибираємо програму «Випічка» і залишаємо дбати під закритою кришкою приблизно годину;
- Готовий пиріг наполягаємо в мультиварці 15 хвилин і акуратно виймаємо на велику плоску тарілку.
Пиріг Зебра на кисляку
Продукти:
- 250 мл кефіру;
- Борошно – півкілограма;
- Какао-порошок – 3 великі ложки;
- Три яйця;
- Масло вершкове – половина пачки;
- Стакан цукрового піску;
- Щіпка розпушувача.
Скільки часу має готуватися – 1 година 30 хвилин.
Скільки калорій в 100 грамах – 340.
Приступаємо до готування:
- У середню миску кладемо вершкове масло, додаємо пів склянки цукрового піску. Ставимо в мікрохвильовку на 1 хвилину;
- Виймаємо миску, масло повинне розм'якнути. Все ретельно збиваємо до однорідності;
- Заливаємо кефір в суміш кефір і знову все перемішуємо;
- В іншу чашку розбиваємо курячі яйця, додаємо залишки цукру і все розмішуємо до однорідності;
- Потім суміш з яєць змішуємо з сумішшю з кефіру і масла. Ретельно розмішуємо;
- Змішуємо борошно з розпушувачем і насипаємо в рідку масу. Добре змішуємо, щоб вийшла однорідна структура;
- Після цього рідке тісто ділимо навпіл, в одну частину засипаємо какао-порошок, ретельно змішуємо. Тісто повинне вийти темного кольору;
- Ємність мультиварки змащуємо вершковим маслом;
- На дно мультиварки кладемо білу суміш невеликим шаром, зверху ложкою викладаємо шоколадне тісто. І так само кладемо інші шари. В результаті виходити смужки темного і смужки світлого тіста;
- Вибираємо режим «Випічка» і готуємо приблизно годину;
- Перевіряємо готовність зубочисткою. Якщо випічка не пропеклась, то її потрібно ще потримати в режимі «Випічка» 10-20 хвилин;
- Потім залишаємо постояти хвилин 10-15 і обережно виймаємо.
Солодкий пиріг з яблуками на кефирном тесті
Що буде потрібно:
- 500 грам борошна;
- Кефір – 250 мл;
- 2 яблука;
- Куряче яйце – 1 штука;
- Шматочок вершкового масла на 100 грам;
- 250 грам цукру;
- Ваніліновий порошок – ½ маленької ложки;
- 1 невелика ложка харчової соди.
Період готування – 1 година 30 хвилин.
Скільки калорій міститься в 100 грамах – 310.
Як робиться:
- Кефір потрібно трохи підігріти або потримати при кімнатній температурі 2-3 години;
- Вершкове масло розтоплюємо до середнього стану;
- У миску викладаємо яйце і гарненько його збиваємо міксером;
- Повільно засипаємо цукор-пісок, ванілін і розмішуємо міксером до білої кремоподібної суміші;
- Потім заливаємо кефір, все перемішуємо;
- Викладаємо розтоплене масло, харчову соду і змішуємо до рівномірної структури;
- Всипаємо частинами борошно і перемішуємо ложкою. Повинно вийти рідке тісто з однорідною консистенцією;
- Яблука споліскуємо, очищаємо від шкірки, розрізаємо і видаляємо серцевину з кісточками. М'якоть нарізаємо невеликими скибочками;
- Ємність мультиварки змащуємо з усіх сторін вершковим маслом;
- Виливаємо частина рідкого тіста і викладаємо шаром шматочки яблук;
- Наливаємо зверху залишки тіста;
- Прикриваємо кришку, вибираємо програму «Випічка» і залишаємо готуватися 50 хвилин;
- Як тільки пиріг буде готовий, залишаємо постояти хвилин 15 і виймаємо його з мультиварки.
Корисні поради
- Обов'язково перевіряйте готовність пирога. Для цього в нього слід увіткнути дерев'яну шпажку або зубочистку, якщо на неї тісто не прилипло, то значить пиріг готовий;
- Пиріг на кефірі можна зробити несолодким. Для цього в тісто не потрібно додавати цукровий пісок;
- Як несолодких начинок можна використовувати рибні консерви, картопля, гриби, шинку, сир і зелень;
- Якщо для випічки використовуються сухофрукти, то їх потрібно попередньо вимочити в гарячій воді. Вони стануть м'якими і відновлять всі свої властивості;
- Верх солодкого пирога можна змастити повидлом, кремом, згущеним молоком або присипати цукровою пудрою.
Який би ви не вибрали пиріг на кефірі, він завжди виходить смачним. Після випікання він набуває легкість і дивовижний аромат. Та й для готування вимагає мінімальну кількість компонентів, які знайдуться у кожного в холодильнику.
Приємного апетиту!