07 май 2019 1 505

Як приготувати пиріг на кефірі в мультиварці

Пироги на кефірної основі – це проста випічка, яку можна приготувати дуже швидко. Головне достоїнство – це рідке тісто. Готується він швидко, а під час готування зовсім необов'язково дотримуватися послідовність, головне покласти і змішати інгредієнти, зазначені в рецепті.

А начинку можна робити абсолютно різну, як захочеться – фруктову, з варення, з овочів. У підсумку виходить ніжна, ароматна, відмінна випічка.

А готувати її можна не тільки в духовій шафі, але і в мультиварці. Про це ми і розповімо про смачних рецептурах пирогів на кефірної основі.

Базовий рецепт пирога на кефірі
Інгредієнти Кількість
кефіру - пів-літри
яєць - 4 шт.
борошна - півкіло
цукру - ½ Склянки
родзинок - 0,5 склянки
харчової соди - 1 маленька ложечка
столового оцту - 1 велика ложка
солі - щіпка
масла вершкового - маленький шматочок
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 280 Ккал

Як робити:

  1. Курячі яйця звільняємо від шкаралупи і викладаємо в глибоку миску. Засипаємо цукор пісок, сіль і розмішуємо виделкою або вінчиком;
  2. В інший посуд заливаємо пів склянки кефіру, додаємо велику ложку оцту, засипаємо харчову соду. Все розмішуємо і залишаємо постояти 1-2 хвилини. За цей період кефір почне взаємодіяти з оцтом і содою, і перетворитися в піну;
  3. Залишився кефір заливаємо в яєчну суміш, розмішуємо до однорідності;
  4. Потім повільно по частинах засипаємо борошно і постійно розмішуємо;
  5. Заливаємо кефір з оцтом і содою. Все гарненько розмішуємо до рівномірної структури;
  6. Промиваємо родзинки, його можна хвилин на 10 залити гарячою водою, щоб він розм'як і розпух;
  7. Засипаємо родзинки в суміш і змішуємо, що родзинки розподілився по всій суміші;
  8. Ємність мультиварки промазуємо вершковим маслом;
  9. Заливаємо туди рідке тісто і накриваємо кришкою;
  10. Ставимо режим «Випічка» і період готування 60 хвилин;
  11. Після звукового сигналу потрібно відкрити кришку і залишити постояти приблизно 15 хвилин;
  12. Потім пиріг можна виймати. При бажанні його можна нарізати на кілька коржів і промазати будь-яким кремом, медом або варенням;
  13. Якщо потрібен несолодкий корж, то в тісто не потрібно додавати цукор.

Швидкий рецепт для мультиварки пирога на кефірі з варенням

Що буде потрібно:

  • Півкілограма борошна;
  • Кефір – 270 мл;
  • 250 мл варення;
  • Цукор – 3-4 великих ложок;
  • Одне куряче яйце;
  • Цукор – 3 ст. ложки;
  • 1 маленька ложечка харчової соди;
  • Трохи вершкового масла.

Тривалість готування – 1 година 30 хвилин.

Скільки калорій в 100 грамах – 330.

Як робити:

  1. У глибоку ємність вливаємо кефір, додаємо варення і розмішуємо до рівномірної суміші;
  2. Потім туди додається сода, її попередньо потрібно погасити невеликою кількістю столового оцту;
  3. Все добре перемішуємо. Залишаємо на деякий час, кефір повинен вступити в реакцію з гашеного содою і на поверхні з'явиться піна;
  4. Потім розбиваємо куряче яйце і кладемо в суміш з кефіру і варення;
  5. Підсипаємо цукровий пісок і розмішуємо до однорідності;
  6. Після цього повільно частинами всипаємо борошно і при цьому все вимішуємо. Наприкінці повинно вийти тісто з однорідною структурою і без грудок;
  7. Ємність мультиварки промазуємо з усіх сторін вершковим маслом;
  8. Заливаємо в неї рідку суміш;
  9. Ставимо режим «Випічка» і залишаємо пектися на 60-70 хвилин. Прикриваємо кришку;
  10. Через годину перевіряємо готовність. Для цього зубочистками або дерев'яними шпажками проколюємо верх пирога в різних частинах, якщо на зубочистці залишиться тісто, то значить, випічка готова. Знову вибираємо режим «Випічка» і залишаємо пектися на 20 хвилин, періодично перевіряючи;
  11. Готовий пиріг залишаємо на хвилин 10 в мультиварці і потім акуратно виймаємо з неї.

Не завжди на готування у нас є багато часу, тому візьміть на замітку хачапурі з листкового етста, рецепт яких простий у приготуванні і не займає багато часу.

А ви знаєте, як правильно приготувати правильне тісто на кефірі для пиріжків? Читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт класичного пирога «Сметанника» і приготуйте його в найближчі вихідні.

Пиріг з капустою на кислому молоці

Що потрібно підготувати:

  • Кефір – 250 мл;
  • Пшеничне борошно – 1 склянка;
  • 3 курячих яйця;
  • 50 грам цукру;
  • Капуста білокачанна – 500 грам;
  • Вершкове масло – 100 грам;
  • Щіпка солі;
  • Сода харчова – 0,5 ч. ложки.

Тривалість готування – 1 година 30 хвилин.

Скільки калорій в 100 грамах – 275.

Готування:

  1. Свіжу капусту потрібно нарізати соломкою, посолити, перемішати і залишити постояти приблизно 15 хвилин. Потім гарненько віджати сік;
  2. У миску розбиваємо яйця, кладемо до них шматочок розм'якшеного вершкового масла. Все перемішуємо до однорідної суміші;
  3. Далі заливаємо туди кефір і розмішуємо;
  4. Засипаємо цукровий пісок, сіль і трохи харчової соди. Все гарненько розмішуємо;
  5. Потім акуратно засипаємо борошно і замішуємо рідке тісто;
  6. Кладемо в рідку суміш шматочки капусти, все перемішуємо;
  7. Чашку мультиварки змащуємо олією з усіх сторін;
  8. Заливаємо туди рідке тісто з капустою;
  9. Вибираємо програму «Випічка» і залишаємо дбати під закритою кришкою приблизно годину;
  10. Готовий пиріг наполягаємо в мультиварці 15 хвилин і акуратно виймаємо на велику плоску тарілку.

Пиріг Зебра на кисляку

Продукти:

  • 250 мл кефіру;
  • Борошно – півкілограма;
  • Какао-порошок – 3 великі ложки;
  • Три яйця;
  • Масло вершкове – половина пачки;
  • Стакан цукрового піску;
  • Щіпка розпушувача.

Скільки часу має готуватися – 1 година 30 хвилин.

Скільки калорій в 100 грамах – 340.

Приступаємо до готування:

  1. У середню миску кладемо вершкове масло, додаємо пів склянки цукрового піску. Ставимо в мікрохвильовку на 1 хвилину;
  2. Виймаємо миску, масло повинне розм'якнути. Все ретельно збиваємо до однорідності;
  3. Заливаємо кефір в суміш кефір і знову все перемішуємо;
  4. В іншу чашку розбиваємо курячі яйця, додаємо залишки цукру і все розмішуємо до однорідності;
  5. Потім суміш з яєць змішуємо з сумішшю з кефіру і масла. Ретельно розмішуємо;
  6. Змішуємо борошно з розпушувачем і насипаємо в рідку масу. Добре змішуємо, щоб вийшла однорідна структура;
  7. Після цього рідке тісто ділимо навпіл, в одну частину засипаємо какао-порошок, ретельно змішуємо. Тісто повинне вийти темного кольору;
  8. Ємність мультиварки змащуємо вершковим маслом;
  9. На дно мультиварки кладемо білу суміш невеликим шаром, зверху ложкою викладаємо шоколадне тісто. І так само кладемо інші шари. В результаті виходити смужки темного і смужки світлого тіста;
  10. Вибираємо режим «Випічка» і готуємо приблизно годину;
  11. Перевіряємо готовність зубочисткою. Якщо випічка не пропеклась, то її потрібно ще потримати в режимі «Випічка» 10-20 хвилин;
  12. Потім залишаємо постояти хвилин 10-15 і обережно виймаємо.

Солодкий пиріг з яблуками на кефирном тесті

Що буде потрібно:

  • 500 грам борошна;
  • Кефір – 250 мл;
  • 2 яблука;
  • Куряче яйце – 1 штука;
  • Шматочок вершкового масла на 100 грам;
  • 250 грам цукру;
  • Ваніліновий порошок – ½ маленької ложки;
  • 1 невелика ложка харчової соди.

Період готування – 1 година 30 хвилин.

Скільки калорій міститься в 100 грамах – 310.

Як робиться:

 

  1. Кефір потрібно трохи підігріти або потримати при кімнатній температурі 2-3 години;
  2. Вершкове масло розтоплюємо до середнього стану;
  3. У миску викладаємо яйце і гарненько його збиваємо міксером;
  4. Повільно засипаємо цукор-пісок, ванілін і розмішуємо міксером до білої кремоподібної суміші;
  5. Потім заливаємо кефір, все перемішуємо;
  6. Викладаємо розтоплене масло, харчову соду і змішуємо до рівномірної структури;
  7. Всипаємо частинами борошно і перемішуємо ложкою. Повинно вийти рідке тісто з однорідною консистенцією;
  8. Яблука споліскуємо, очищаємо від шкірки, розрізаємо і видаляємо серцевину з кісточками. М'якоть нарізаємо невеликими скибочками;
  9. Ємність мультиварки змащуємо з усіх сторін вершковим маслом;
  10. Виливаємо частина рідкого тіста і викладаємо шаром шматочки яблук;
  11. Наливаємо зверху залишки тіста;
  12. Прикриваємо кришку, вибираємо програму «Випічка» і залишаємо готуватися 50 хвилин;
  13. Як тільки пиріг буде готовий, залишаємо постояти хвилин 15 і виймаємо його з мультиварки.

Корисні поради

  • Обов'язково перевіряйте готовність пирога. Для цього в нього слід увіткнути дерев'яну шпажку або зубочистку, якщо на неї тісто не прилипло, то значить пиріг готовий;
  • Пиріг на кефірі можна зробити несолодким. Для цього в тісто не потрібно додавати цукровий пісок;
  • Як несолодких начинок можна використовувати рибні консерви, картопля, гриби, шинку, сир і зелень;
  • Якщо для випічки використовуються сухофрукти, то їх потрібно попередньо вимочити в гарячій воді. Вони стануть м'якими і відновлять всі свої властивості;
  • Верх солодкого пирога можна змастити повидлом, кремом, згущеним молоком або присипати цукровою пудрою.

Який би ви не вибрали пиріг на кефірі, він завжди виходить смачним. Після випікання він набуває легкість і дивовижний аромат. Та й для готування вимагає мінімальну кількість компонентів, які знайдуться у кожного в холодильнику.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: