16 май 2019 4 921

Як спекти пиріг на кефірі з варенням

Пироги з варенням – це неймовірно велика можливість проявити фантазію і різноманітність в кулінарній майстерності. Крім того, у багатьох людей саме цей пиріг викликає асоціації зі смаком дитинства і ностальгію по бабусиній куховаріння.

Адже, крім яскравого смаку, він відрізняється насиченим ароматом. Приготувати такі пироги можна, використовуючи або фруктове або ягідне варення.

Традиційний рецепт пирога на кефірі з варенням
Інгредієнти Кількість
Яйця - 3 штуки
Борошно пшеничне - 300 г
Маргарин - 100 г
Цукровий пісок - 130 г
Кефір (не менше 3, 2%) - 300 мл
Варення з вишні - 1,5 склянки
Розпушувач - 1 ч. ложка
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 338 Ккал
Відомо, що приготувати пироги можна, скориставшись різними техніками і способами. Тим не менш, кожне блюдо в кулінарії має свій базовий, навіть традиційний рецепт.

Що стосується пирога з варенням, то за традицією бабусі воліли робити його на основі кефіру в духовій шафі, додаючи варення з вишні.

Почати слід з растопления маргарину на водяній бані. Також заздалегідь необхідно розбавити розпушувач в кефірі. Після змішати маргарин з цукровим піском, збивши міксером. Не припиняючи збивання, треба розбити курячі яйця в суміш.

Пшеничне борошно слід додати до кефіру, змішавши, а отриману суміш влити до першої. Так, залишається лише додати 1 склянку варення в тісто, так як половина піде на прикрасу.

Дочекавшись повного випікання пирога в духовій шафі, яке займає 40 хвилин, можна буде змастити випічку залишилися варенням. При цьому торкатися слід тільки верхню поверхню, виключаючи бічні сторони.

Швидкий пиріг на кефирном тесті з повидлом

Часто голодні гості можуть нагрянути випадково, і якщо є бажання почастувати їх чимось особливим, то можна використовувати рецепт цієї випічки на швидку руку.

Можливо, він не буде відрізнятися шикарним оформленням, але його смак не дуже помітний з оригінальним варіантом приготування. Таким чином, знадобляться:

  • Борошно пшеничне – 400 г;
  • Кефір (не менше 3,2%) – 300 мл;
  • Яйце куряче – 1 штука;
  • Фруктове або яблучне варення – 1 склянка;
  • Цукровий пісок – 150 г;
  • Сода, гашене оцтом – 1 ч. ложка.

Час приготування з урахуванням замішування тіста і випікання становитиме 1 годину, а калорійність на 100 г страви буде дорівнює 338 ккал.

Насамперед необхідно погасити соду, використовуючи столовий оцет. Потім отримане додати в варення, температура якого повинна відповідати температурі кімнати. В іншому випадку його консистенція не підійде для пирога. Тому, якщо варення довгий час стояло в холодильнику, його слід виставити на пару годин.

Розбивши 1 яйце, потрібно як слід збовтати його, для чого цілком можна використовувати вилку, а не міксер. Після чого додати до нього цукровий пісок і знову переболтать. Яєчно-цукрову суміш додати до варенню.

Останнє, що необхідно додати в тісто пирога – це пшеничне борошно. Так як варення, швидше за все, буде густувате, бажано сипати борошно почасово, помішуючи.

Залишається лише занурити майбутню випічку до чаю в духову шафу на стільки часу, поки вона не придбає рум'яний відтінок.

Для цього достатньо півгодини.

Заливний кефірний пиріг з варенням в мультиварці

Саме заливний варіант приготування найбільш поширений серед господинь. Випікаючи пиріг таким чином, не доведеться витрачати багато сил. Однак, отримане перевершить очікування домашніх і гостей. Щоб спекти пиріг, необхідні:

  • Борошно пшеничне – 400 г;
  • Цукровий пісок – 150 г;
  • Яйце куряче – 1 штука;
  • Кефір (не менше 3, 2%) – 300 мл;
  • Ягідне або фруктове варення – 1 склянка;
  • Сода, гашене оцтом – 1 ч. ложка.

Час приготування з урахуванням замішування тіста і випікання складе 45 хвилин, а калорійність на 100 г страви буде дорівнює 338 ккал.

Спершу треба переболтать між собою варення і кефір міксером. Краще робити це в глибокій мисці, тоді ймовірність того, що суміш розплескати при збиванні, знизиться. Крім того, якщо варення буде містити в собі великі шматочки фруктів або ягід, то потрібно буде попередньо збити його в блендері.

Після необхідно додати до суміші соду, завчасно гашену оцтом, а також яйце, збите з цукровим піском. У результаті тісто має бути добре перемешено. Щоб завершити його, залишається всипати пшеничне борошно, що слід робити поступово.

Одним з відмінних варіантів випікання стане мультиварочная машина. В її чашу треба буде влити тісто, а потім налаштувати скороварку на необхідний режим«Випічка»). До тих пір, як пиріг стане рум'яним, повинен пройти час.

Кавовий пиріг на кефірі з ягідним варенням в духовці

Для людей, які небайдужі до шоколаду, існує рецепт пирога, заснованого не лише на ягідному варення, але і на какао-порошку. Ці компоненти відмінно поєднуються один з одним, створюючи в результаті кулінарний шедевр. Щоб насладить його смаком, потрібно підготувати наступні інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 300 г;
  • Ягідне варення (бажано з вишні) – 400 г;
  • Какао-порошок – 100 г;
  • Кефір (не менше 3, 2%) – 250 мл;
  • Вода чиста питна – 150 мл;
  • Олія оливкова – 150 мл;
  • Вершки – 75 мл;
  • Цукровий пісок – 150 г;
  • Розпушувач для тіста – пачка (10-15 м);
  • Шоколад молочний – 50 г (1/2 плитки).

Час приготування з урахуванням замішування тіста і випікання становитиме 1 годину 45 хвилин, а калорійність на 100 г страви буде дорівнює 588 ккал.

Приготування цього пирога слід почати з перемішування всіх сухих інгредієнтів між собою. Так, потрібно змішати пшеничне борошно, какао-порошок, розпушувач для тіста і цукровий пісок.

Що стосується рідкої суміші, то треба збовтувати кефір і воду, додавши до них також олію. Отримане змішати з сухими компонентами і вишневим варенням. Тісто вважається готовим тільки в тому випадку, якщо всі складові як слід збиті один з одним і не створюють грудочок.

Результат треба розподілити по формі, будь то силіконова форма для духової шафи або мультиварочная чаша. Краще обробити маслом ємність. Якщо при приготуванні використовується мультиварка, то час до готовності становитиме 1 годину 15 хвилин, але у випадку з духовкою буде достатньо 45 хвилин.

Поки майбутня випічка ще не готова, можна буде зайнятися шоколадною глазур'ю. Адже вона зробить пиріг більш презентабельним для подачі. Щоб приготувати її, треба розігріти вершки на вогні, а потім додати до них молочний шоколад. Отриманим змастити поверхню готового пирога, а також його бічні сторони.

Шикарний і неймовірно смачний торт «Червоний оксамит». Дізнайтеся, як правильно приготувати цей вишуканий рецепт десерту.

Дієтичне вівсяне печиво в домашніх умовах. Візьміть на замітку рецепт печива, яке можна вживати без особливої шкоди фігурі.

Читайте як приготувати смачний торт без випічки печива зі згущеним молоком або сметанним кремом. Дізнайтеся як урізноманітнити цей простий, але дуже смачний десерт, приготувати який під силу і дітям.

Тісто на кефірі для пирога до чаю без яєць з абрикосовим варенням

Як вже зазначалося раніше, спекти такий пиріг можна, взявши за основу не тільки ягідне, але і фруктове варення. Приміром, приголомшлива випічка виходить з яблучного або абрикосового. Щоб створити її, не використовуючи яєць, будуть потрібні:

  • Кефір (не менше 3, 2%) – 300 мл;
  • Варення з абрикосів – 1 склянка;
  • Цукровий пісок – 150 г;
  • Борошно пшеничне – 400 г;
  • Розпушувач для тіста – 1 пачка (10-15 м).

Час приготування з урахуванням замішування тіста і випікання складе 40 хвилин, а калорійність на 100 г страви буде дорівнює 400 ккал.

Замісити тісто можна досить швидко. Для цього треба спочатку налити кефір в глибоку миску, додавши в нього розпушувач для тіста і цукровий пісок. Помітивши реакцію, отриману від розпушувача, потрібно змішати кефірну масу з абрикосовим варенням. Тільки в кінці можна почати засипати борошно, роблячи це не поспішаючи, щоб не утворилися грудочки. В результаті вийде таке тісто, яке можна часто зустріти під час приготування оладок.

Випікання не займе більше півгодини, після закінчення приготування можна прикрасити пиріг за допомогою цукрової пудри і/або шматочків свіжих абрикосів.

Таким чином, бабусин пиріг з варення має тільки переваги:

  • Він готується дуже швидко;
  • Хоча варення дуже калорійно, випічка приносить тільки користь і вітаміни;
  • Всі інгредієнти бюджетны і знаходяться під рукою кожної господині;
  • Рецепт підходить для несподіваного візиту гостей, легкого сніданку або святкового столу;
  • Хоча можна і не прикрашати пиріг, презентабельний вигляд йому допоможуть зробити глазур, різні посипання, ягоди і фрукти.

Приємного апетиту! Експериментуйте на кухні разом з нами!

Що ще почитати: