24 июнь 2019 2 616

Цукати з апельсинових кірок: легкі рецепти домашніх солодощів

Ставлення до цього досить старомодного ласощів неоднозначно.

З одного боку, у пам'яті багатьох ще живі спогади про смачних цукатах, які робили бабусі і мами, з іншого – магазини зараз просто забиті солодощами та різноманітними десертами, і зовсім небагато людей знаходять сили і час, щоб готувати їх своїми руками.

Тим не менше, прихильники самостійного приготування солодощів є і їх чимало. Корисні, не містять барвників, підсилювачів смаку та консервантів, цукати з апельсинових кірок, неповторно смачні, до того ж.

Приготувати їх не складно, є багато рецептів: класичні, які перетворюють апельсинові кірки в цукати повільно, за кілька днів, і сучасні, які займають менше часу, але теж дають відмінний результат.
Три скоринки апельсина...
Інгредієнти Кількість
Кірки апельсина - від не менш 5 плодів
Цукор - 2-3 склянки
Вода - скільки потрібно
Час приготування: 4400 хвилин Калорійність на 100 грам: 398 Ккал

Можна спробувати зробити цукати так, як їх робили раніше, тепер цей рецепт вже вважається класичним.

Приготування цукатів займе багато часу, проте сам процес аж ніяк не трудомісткий. Вся справа в тривалому вимочуванні кірок для видалення гіркоти, їх треба вимочувати три доби.

Кірки треба залити великою кількістю води великої ємності і часто міняти воду, щоб вони не зіпсувалися. Після закінчення зазначеного часу готовий напівфабрикат відкидають на друшляк, потім нарізають (кубиками, смужками).

Нарізані кірки варять як звичайне варення. Готується сироп (у каструлю наливається вода і засипається цукор), у нього поміщаються нарізані кірки, доводять до кипіння, киплять дві-три хвилини.

Після цього настоюють до наступного разу (тобто, добу). Цю послідовність треба повторити тричі.

Після третього настоювання готові цукати відкидаються на друшляк (сироп можна зібрати і використовувати надалі). Потім їх можна обваляти в цукрі, цукровій пудрі, підсушити і використовувати за призначенням, у тому числі і для додавання в випічку.

Ступінь солодощі можна регулювати, роблячи сироп з більшою або меншою кількістю цукру. Рецепт не даремно названий класичним, в результаті приготування з нього цукати виходять такими, якими вони повинні бути.

Швидкий рецепт цукатів з апельсинових кірок

Для тих, хто зацікавився ідеєю виготовлення цукатів, але хотів би якось прискорити процес, є багато рецептів, в яких замочування зведено до мінімуму, або зовсім відсутній.

Для того щоб спробувати приготувати цукати без замочування, потрібно з'їсти не менше 5 великих апельсинів. Крім цього, підготувати наступні інгредієнти:

  • Цукор – 3 склянки;
  • Лимонна кислота – 3 г;
  • Сіль.

Кірки закладаються в каструлю з холодною водою, закипають, варяться на маленькому вогні 10 хвилин. Потім вода зливається, кірки промивається холодною водою (їх треба помістити в друшляк).

Ці нескладні дії потрібно повторити ще раз, тільки в воду треба додати сіль (чайну ложку). Втретє також заливаються холодною водою, закипають, варяться 10 хвилин і на цей раз – теж з додаванням солі (чайна ложка).

Потім — під холодну проточну воду, далі, після того як вода стече, їх треба трохи підсушити. Нарізаються кубиками, соломкою, смужками. Тепер пора переходити до приготування сиропу.

У каструлю засипається цукор, додається склянку води. Після закипання, при помішуванні, висипається напівфабрикат.

Далі треба варити, не перестаючи помішувати до повного википання сиропу (не більше 40 хвилин). Перш ніж зняти з вогню, додається лимонна кислота, все ретельно перемішується.

Цукати повинні стати прозорими, якщо це сталося до закінчення зазначеного часу, не слід переварювати. Їх треба зняти з вогню, перекласти в друшляк.

Дати стекти залишкам сиропу, далі готові цукати обсипаються цукром, розкладаються сушитися.

Звичайно, часу пішло менше, це не 6 діб, проте можна побачити, що процес клопіткий і досить трудомісткий.

Ще один рецепт приготування солодощів без замочування

Щоб відносно швидко приготувати цукати з апельсинових кірок, потрібні наступні інгредієнти:

  • Кірки — 500 г (доведеться терміново з'їсти 7-10 апельсинів, краще вибирати з товстою шкіркою);
  • Цукор — 600 г;
  • Лимонний сік – 4 столових ложки;
  • Запашний перець – 3 горошини;
  • Стручок ванілі, зірочка бадьяна.

Плоди ретельно вимити, краще щіткою, потім зрізати верхівки. Зрізати кірки, при цьому залишити невеликий шар м'якоті, де-то в сантиметр завтовшки.

Взяти велику каструлю, закип'ятити 3 літри води. Як тільки вода закипить, покласти в неї апельсинові кірки.

Після закипання небагато (2-3 хвилини) поварити на невеликому вогні.

Після цього швидко злити окріп, напівфабрикат викласти в друшляк і помістити під холодну проточну воду. Поки що напівфабрикат знаходиться під холодною водою, на вогонь знову ставиться каструля з трьома літрами води.

Після закипання остиглі кірки знову висипають у каструлю, а потім, по закінченні 3 хвилин, знову поміщаються під холодну воду, після чого друшляк з відвареними кірками поставити і дати воді повністю стекти.

Тепер можна перейти до приготування сиропу. Все та ж трилітрова каструля, яку тепер містяться цукор, 400 мл води і прянощі, перераховані вище.

Ванільний стручок попередньо розкрити, використовувати разом з насінням. Сироп доводять до кипіння і кипить 5 хвилин, потім в каструлю висипаються кірки.

Після закипання вогонь зменшити до мінімуму, близько години томити. Потім зняти з вогню, дати охолонути до кімнатної температури, витримати добу в холодильнику.

На наступний день можна перекласти в банку разом з сиропом. Можна попередньо вийняти шкірки і нарізати їх, сироп окремо поварити ще, щоб він став густішим.

Потім інгредієнти знову з'єднати і зберігати в холодильнику (щільно закрити).

Другий варіант – нарізати кубиками і сушити на повітрі, близько 6 годин, а потім зберігати в закритій ємності (щоб уникнути пересихання).


Приготуйте смачні рогалики з пісочного тіста на сметані з апельсиновим варенням — пальчики оближеш!Готуйте вдома печиво макаруни на нашу фото рецептом, секрети шеф-кухарів читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт ніжного безе, яке можна приготувати в домашніх умовах, перейдіть на #deletetag#/retsepty-blyud/desert/retsepty-beze-v-domashnih-usloviyah.html

Цукати з мандаринових корок

Мандаринові цукати можна приготувати тим же способом, що і апельсинові. Вони мають надзвичайно ніжним смаком, дуже м'які.

Для приготування потрібні:

  • Шкірка від 10-12 мандаринів;
  • 300 г цукру.

Шкірка вимочується в холодній воді близько 12 годин. Як мінімум двічі потрібно поміняти воду.

Сироп готується з додаванням двох склянок води, не більше 15-20 хвилин на слабкому вогні.

Нарізані смужками кірки поміщаються в сироп, після закипання ще 15-20 хвилин нудяться. Після цього ємність з напівфабрикатом має повністю охолонути.

Процес варіння повторюється, поки цукати не стануть прозорими. По досягненні готовності їх треба потримати в друшляку, дати повністю стекти залишкам сиропу.

Далі – за смаком: обсипати цукром, пудрою або глазурувати шоколадом. Сироп зібрати, перелити в закриту ємність, використовувати як доповнення до чаювання, до чашки кави, для приготування своєрідного, але смачного напою.

Корисні поради

  1. Можна отримати і більш вишукане ласощі, якщо вмочити отримані цукати в розтоплений шоколад;
  2. Крім апельсинів, для приготування цукатів можна використовувати лимони і грейпфрути, однак останні краще готувати за класичним рецептом, тому що вони володіють більшою терпкостю);
  3. Традиційно для цукатів використовується тільки тонко зрізана цедра, проте можна використовувати і товсті палітурки, просто смак буде більш терпкий;
  4. Обвалуванням може бути не тільки цукор, але і цукрова пудра. Цукати можна зберігати до 8 місяців, в склі, щільно закритими, в холодильнику;
  5. Для приготування десерту – апельсинового або мандаринового – краще використовувати яскраво-оранжеві плоди з товстою кіркою, цукати будуть дуже смачні і м'які;
  6. Якщо розтопити шоколад, додати трохи вершкового масла, а потім занурити в теплу глазур готові цукати (без обсипання цукром або пудрою), вийдуть справжні цукерки (вершкове масло можна і не додавати). Після охолодження зберігати в холодильнику;
  7. Сіль при варінні цукатів краще додавати кам'яну, не йодовану.

Рецепти, наведені вище, можна варіювати, додавати ще інгредієнти, пробувати і виробляти свої пропорції і способи приготування. Головне, не забувати їсти апельсини, щоб завжди було, з чого приготувати смачні і натуральні солодощі – цукати з кірок цитрусових.

Що ще почитати: