30 май 2019 89

Як зварити варення з агрусу з апельсинами

Варення з агрусу з апельсинами обожнюють практично в кожному будинку, так як підсумковий результат завжди красивий, смачний і духмяний.

А його аромат в зимові дні буде нагадуванням про яскраве, сонячне літо.

Коротко про користь

Як відомо, апельсини багаті на вітамінний склад: PP, C, A і Є. Крім того, відомий тропічний фрукт містить: моносахариди, природне клітковину, цінні мінерали і кислоти.

Що ж стосується ягід аґрусу, то і його склад багатий на вітаміни. Тому це варення допомагає впоратися в осінньо-зимовий сезон з такою проблемою, як авітаміноз. Крім цього, рослинні продукти нормализую роботу нервової системи і травлення.

Так само, як і помаранчевий «товариш», ягоди агрусу підвищують імунітет і допомагають організму перебороти багато вірусні інфекції. Також існує думка, що ягоди запобігають ризик захворювання раком.

Апельсин і агрус малокалорійні, тому їх включають в дієти. Але сьогодні мова піде не про схуднення, а про те, як приготувати смачне, ароматне, а головне корисне в зимовий період варення з агрусу з апельсинами.

Класичний рецепт

Інгредієнти:

  • Ягоди агрусу – 2 кг;
  • Великі апельсини – 5 шт;
  • Цукор – 2,4 кг.

Приготування:

  1. Фрукти і ягоди промити, у агрусу зрізати «хвостики»;
  2. Неочищені апельсини нарізати на невеликі шматки. Шкірку не знімаємо, тому що саме вона додасть нашому варенню тропічні нотки;
  3. Далі подрібнюємо фрукти за допомогою блендера. Також для цієї мети можна використовувати м'ясорубку;
  4. Отриманим пюре наповніть каструлю, в якій плануєте варити майбутнє варення;
  5. Додайте цукор невеликими порціями, поки він не розчиниться;
  6. Поставте варення з агрусу і апельсинів на плиту і доведіть до кипіння;
  7. Остудіть;
  8. Розлийте його в заздалегідь стерилізовані банки, закрийте кришку і укутайте теплим пледом.

Також можна прибрати в холодильник, накривши горло банки поліетиленовим пакетом.

Варення з агрусу з апельсином на зиму

Для приготування цієї смакоти потрібно:

  • Агрус – 1 кг;
  • Цукор – 1,5 кг;
  • Апельсини – 2 шт.;
  • Вода – ¾ склянки

Рецепт приготування:

  1. Агрус промити, видалити хвостики, і кожну ягідку проткнути зубочисткою;
  2. Насипати в каструлю цукор, залити водою і поставити для нагріву на вогонь. Варити потрібно на середньому вогні, щоб цукор під час варіння рівномірно розчинився і не підгорів;
  3. Коли цукор повністю розчиниться, зняти каструлю з плити і додати в неї ягоди агрусу;
  4. Перемішати і знову поставити каструлю на плиту. Включити повільний вогонь (щоб було мінімум піни) і варити варення приблизно 10 хвилин. Після трохи збільшити вогонь;
  5. Нарізати апельсини на довільні шматки і додати в варення, коли ягоди майже дійдуть до готовності. Але можна додати цитрус спочатку варіння;
  6. Варити вміст каструлі потрібно не більше 40 хвилин. Якщо збільшити час варіння, то в процесі варення почнуть утворюватися шкідливим речовини;
  7. Обов'язково знімайте пінку. Коли помітите, що по центру почала утворюватися ажурна піна, варення готове;
  8. Зніміть каструлю з вогню і розлийте її вміст в гарячому вигляді по стерилізованим сухим банкам.

Рецепт приготування без варіння

Необхідні інгредієнти:

  • Ягоди агрусу – 1 кг;
  • Апельсин – 4 шт;
  • Цукор – 1,2 кг

Приготування сирого варення з агрусу з апельсинами:

  1. Ягоди ретельно промити і за допомогою ножиць зрізати стеблинки і ніжки;
  2. Апельсини очистити від шкірки. Також необхідно ретельно зняти з них білий підкірковий шар. Нарізати часточками, видалити кісточки і прозору плівку;
  3. Очищені фрукти і ягоди подрібнити блендером або пропустити через м'ясорубку;
  4. В отриману пюреобразную масу всипати порціями весь цукор;
  5. Ретельно перемішати, щоб цукрові крупинки повністю розчинилися в ягідному пюре. Після залишити суміш на 10 годин або на ніч для вистойки;
  6. Через зазначений проміжок часу розкладіть сире варення з агрусу з апельсинами по банках, закрити кришками і приберіть в холодильник.
Такий вид варення (без варіння) останнім часом став популярний. Справа в тому, що, не пройшовши термічну обробку, солодкість зберігає всі свої вітаміни, смак, аромат і корисні речовини. Для цього виду заготовки зазвичай використовують м'які і соковиті ягоди.

Щоб збільшити термін життя варення, слід дотримуватися не тільки температурний режим зберігання, але і пропорційне співвідношення продуктів і цукру. Якщо на 1 кг ягід плодів використовувати 2 кг цукру, то таке сире варення з агрусу і апельсинів чудово збережеться навіть при кімнатній температурі.

Як зварити варення з агрусу з апельсинами і лимоном

Інгредієнти для джему:

  • Агрус – 1 кг;
  • Апельсин – 2 шт;
  • Лимон – 2 шт;
  • Цукор – 1 кг

Покрокове приготування:

  1. Підготовка: очистити від стеблинок, обрізати палички і простежити, щоб варення не потрапили м'яті ягідки. Апельсини очистити від шкірки, прибрати білий шар, видалити кісточки. Лимони просто промити;
  2. Всі ягоди і цитрусові фрукти прокрутити через м'ясорубку або подрібнити за допомогою блендера. У будь-якому випадку повинна вийти пюреобразная суміш;
  3. Фруктово-ягідне пюре засипати цукром і прибрати в сторону на пару годин;
  4. Поставити майбутнє варення на плиту, довести до кипіння, а після збавивши вогонь до мінімуму і варити ще 1 годину. За цей час маса варення повинна зменшитися (увариться) приблизно на третину;
  5. Приготований джем у гарячому вигляді розлити по банках, закрити кришками.
  6. Після охолодження прибрати в місце зберігання.

З даної кількості інгредієнтів вийде приблизно 1,6 л солодкого варення.

Варимо ласощі з додаванням бананів

Варення з агрусу також називають «царським», тому що смак у нього дійсно незабутній. За словами істориків, солодкість була улюбленим десертом імператриці Катерини II.

Завдяки цитрусам варення виходить дуже ароматним, а для додання пікантності, до апельсину та агрусу можна додати банани. Як приготувати варення з агрусу з апельсином і бананом?

Для приготування «царського» варення потрібно:

  • Аґрус – 500 гр;
  • Апельсин – 1 шт;
  • Банан – 1 шт;
  • Цукровий пісок – 500 гр;
  • Пряна гвоздика – 4 бутона;
  • Коричний порошок – 1 ч. л.

Покрокове приготування:

  1. Агрус промити, видалити палички, перебрати і подрібнити у блендері або м'ясорубці;
  2. Отримане пюре перекласти в каструлю, в якій планується варіння варення;
  3. Апельсин очистити, прокрутити через м'ясорубку і додати до ягід;
  4. Очищений банан дрібно нарізати і додати до фруктово-ягідної суміші;
  5. Засипати вміст каструлі цукром і залишити на пару годин, щоб фрукти і ягоди пустили сік;
  6. Після цього додати прянощі;
  7. Поставити каструлю на плиту, довести до кипіння, збавивши вогонь проварити ще 5 хвилин;
  8. Розлити гаряче варення з агрусу з апельсинами і бананами по стерилізованим банкам і закатати.

Поради хазяєчкам

  • Якщо плануєте додати в варення прянощі, знайте, що їх додають під час перемішування інгредієнтів, а після того як суміш перекипит їх необхідно витягти;
  • Ягоди агрусу повинні бути злегка недозрілими, пружні і щільні;
  • Для приготування використовувати емальований посуд, так як вона не вступає в хімічну реакцію з ягодами;
  • Банки для варення попередньо потрібно почистити содою, а потім поставити стерилізуватися;
  • Щоб не пошкодити ягоди, помістіть їх у друшляк, промийте близько 3-4 хвилин, дайте воді стечься;
  • Дотримуйтесь пропорції необхідних інгредієнтів і контролюйте вогонь;
  • Щоб під час варіння шкірка агрусу не розкололася, проткніть кожну ягідку зубочисткою;
  • Варення з агрусу і апельсинів ні в якому разі не можна переварювати, так як воно втрачає свій аромат, змінюються смакові якості і колір і, на жаль, це відбувається не в кращу сторону;
  • Визначити готовність варення з апельсинів з аґрусом можна двома способами. Перший — візуально – коли воно стане прозорим, а пінка почне накопичуватися в центрі солодощі. Другий — набрати невелику кількість варення в ложку, дочекатися охолодження і капнути його в холодну тарілку. Якщо консистенція краплі пружна і опукла – солодкість готова, якщо розтікається, то треба доварювати.
Іноді зустрічається варення у вигляді желе. Спробуйте його приготувати з таких ягід. Як зварити желеподібне варення з чорної смородини на зиму. Найкраща помазанка на хліб!

З агрусу також можна зварити компот. Тут ви можете ознайомитися з рецептами.

Аджика з кабачків — смакота, а не закуска! Пропонуємо тут способи її заготівлі на зиму.

Не менш важливу роль у заготівлі грає стерилізація банок:

  1. Банки добре миють і в мокрому вигляді ставлять стерилізуватися в духовку. Температура повинна бути не більше 130С. Повна дезінфекція ємності відбудеться приблизно за 5 хвилин – за цей час банки повністю висохнуть;
  2. Стерилізацію також можна робити за допомогою води: в заздалегідь вимиту банку заливаю окропом, закривають кришкою і залишають в такому положенні на 10 хвилин, потім зливають воду;
  3. Ще один спосіб обробки – над чайником. Горлечко чистої банки підносять до носика чайника і тримають в такому положенні близько 5-7 хвилин;
  4. Вимиту банку заливають водою (1 см) і ставлять на 2 хвилини в мікрохвильову піч;
  5. Ще один популярний спосіб – стерилізація в мультиварці. В чашу кухонного апарату вливають 400 мл води, встановлюють сітку для режиму «варка на пару» і на неї розкладають чисті банки. Тривалість обробки займе не більше 5 хвилин;
  6. В посудомийну машину розкладають банки і встановлюють найвищу температуру, ставлять режим миття і чекають закінчення процесу;
  7. Пароварку наповнити водою і розташувати в ній банки горлом вниз, догори дном. Включають режим варіння і чекають закипання. Тільки після цього йде відлік часу стерилізації – 10 хвилин.

Що ще почитати: