27 май 2019 4 387

Класичні рецептури тістечка «Картопля»

«Картопля» — це тістечко, яке багатьом знайоме з дитинства. Кожна мама готувала його печива або бісквітних крихт з додаванням масляного сиропу. У підсумку виходило відмінне ласощі, від якого неможливо відірватися. Зараз чомусь перестали готувати його самостійно і перейшли на магазинні солодощі, а даремно.

Тістечко «Картопля», зроблене своїми руками, завжди буде у багато разів краще покупного. Адже при приготуванні можна використовувати все натуральне і свіже. Сьогодні ми поговоримо про рецепти цього ласощі, якими можна скористатися для готування вдома.

Тістечко «Картопля»: класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
печива, бажано пісочного виду - 300 грам
вершкового (спред не брати) олії - 100 грам
волоських горішків - 70 грам
молока - 130 мл
цукру - 130 грам
какао-порошку - 2 середні ложечки
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 417 Ккал

Приступаємо до готування:

  1. Молоко наливаємо у невелику ємність, поміщаємо на газ і прогріваємо;
  2. У прогріте молоко засипаємо цукровий пісок, перемішуємо;
  3. Вершкове нарізаємо невеликими скибочками і викладаємо в гаряче молоко з цукром. Все розмішуємо до повного розчинення масла. Молоко доводимо до кипіння;
  4. В какао-порошок заливаємо 1 велику ложку теплої води, перемішуємо до однорідності. Заливаємо в прогріту молочну суміш, перемішуємо і знімаємо з вогню;
  5. Печиво разом горішками прокручуємо м'ясорубкою або подрібнюємо в комбайні;
  6. Потім перемелене печиво разом з горіхами заливаємо молочно-шоколадним сиропом і перемішуємо. Повинно вийти густе тісто;
  7. Прибираємо суміш у холодильник і залишаємо на 30 хвилин;
  8. Далі виймаємо тісто і робимо з нього руками тістечка у вигляді кульок або овалів;
  9. Викладаємо все на плоску основу;
  10. Накриваємо поліетиленовою плівкою і ставимо на 2-3 години на холод;
  11. В кінці кожну картопельку посипаємо кокосовою стружкою, кондитерської посипкою, шматочками печива і покриваємо цукровою пудрою.

Йогуртовий крем для торта для бісквіта, пісочного або листкового тіста.

Читайте простий рецепт тіста вафель для вафельниці.

Дріжджове тісто для здобних булочок, легко приготувати за нашими рецептами.

Тістечко «Картопля» з сухарів

Що буде потрібно:

  • 500-600 грам ванільних сухарів;
  • Шматочок вершкового масла на 100-120 грам;
  • Пів склянки густих вершків або сметани;
  • Цукровий пісок – неповний стакан;
  • 180 грам какао-порошку;
  • Стакан молока;
  • Сироп з фруктів – пів склянки;
  • 100 мл згущеного молока;
  • Горіхи – на свій смак.

Період готування – 3 години;

Рівень калорій на 100 грам – 410.

Як робиться:

  1. Виливаємо сметану або вершки в миску і засипаємо туди ж цукор. Змішуємо до повного розчинення цукрового піску. У результаті повинна вийти пишна суміш;
  2. Кладемо розтоплене вершкове масло і перемішуємо до повного його розчинення;
  3. Потім вливаємо туди фруктовий сироп, згущене молоко і засипаємо 2 великі ложки какао-порошку. Все гарненько розмішуємо;
  4. Сухарики разом з горішками потрібно перемолоти. Для перемелювання можна використовувати м'ясорубку, комбайн або блендер. Подрібнюємо до стану дрібної крихти;
  5. Потім висипаємо до сухарів залишки какао-порошку, заливаємо все молоком і розмішуємо. У результаті повинно вийти густе тісто;
  6. Прибираємо суміш в холодне місце на 15 хвилин;
  7. Заливаємо в тісто кремову масу і гарненько перемішуємо;
  8. З тіста робимо невеликі кульки і розкладаємо їх на плоску основу;
  9. Обсипаємо всі цукровою пудрою і ставимо на пару годин на холод.

Тістечко «Картопля» з печива

Знадобляться наступні компоненти:

  • Пісочне печиво – 700-800 грам;
  • Баночка згущеного молока;
  • Масло вершкове – 150-180 грам;
  • Неповний склянку горішків;
  • 3 великих ложок какао-порошку;
  • Ванілін – за смаком;
  • Стружка кокоса – для посипання;
  • Цукрова пудра – для посипання.

Тривалість готування – 3 години.

Скільки калорій на 100 грам – 415.

Як робити:

    1. Вершкове масло викладаємо в посуд з металевої основи, ставимо на вогонь і топимо до рідкого стану;
    2. Печиво з горіхами необхідно перемолоти до стану крихти. Для перемелювання можна скористатися м'ясорубкою, комбайном, блендером або звичайною качалкою. Якщо використовується качалка, то горішки і печиво потрібно попередньо скласти в пакет;

    1. Потім в перемелені компоненти акуратно вливаємо розтоплене масло, згущене молоко, засипаємо какао-порошок і ванілін. Все гарненько розмішуємо;

    1. Якщо суміш вийде недостатньо густий, то її слід прибрати в морозильник на півгодини;

  1. Потім із суміші робимо невеликі кульки або овали;
  2. Обсипаємо кожну картоплю кокосовою стружкою і цукровою пудрою;
  3. Викладаємо тістечка на плоску основу і ставимо в холод на кілька годин.

Тістечко «Картопля» без згущеного молока

Що знадобиться:

  • 350 грам печива;
  • Шматочок вершкового масла на 120-150 грам;
  • 2 великі ложки коньяку або лікеру;
  • Півсклянки цукрового піску;
  • 3-4 великі ложки какао-порошку.

Скільки має готуватися – 3-4 години.

Вміст калорій в 100 грамах – 408.

Як готувати:

  1. У невелику каструльку наливаємо молоко і ставимо на плиту. Прогріваємо;
  2. Потім поступово додаємо в молоко цукровий пісок, розмішуємо до повного розчинення. Знімаємо суміш з вогню;
  3. Відразу ж в гаряче молоко кладемо масло і перемішуємо до повного розчинення;
  4. Печиво потрібно перемолоти, для цього можна використовувати качалку. Перед подрібненням печиво потрібно перекласти в пакет і вже качалкою подрібнюємо його до стану крихти;
  5. Якщо залишаться великі шматочки, то їх можна буде розламати вручну;
  6. Засипаємо в перемелене печиво какао і перемішуємо;
  7. Далі вливаємо туди пару ложок коньяку або лікеру, все розмішуємо;
  8. Вливаємо в суміш крем і змішуємо. У результаті повинно вийти густе тісто;
  9. Після цього з готового тіста робимо тістечка у вигляді кульок;
  10. Викладаємо кульки на плоске блюдо;
  11. Ставимо в холод на 2-3 години.

Тістечко «Картопля» з бісквіту по ГОСТу

Складові для бісквіта:

  • 6 курячих яєць;
  • 170 грам пшеничного борошна;
  • 30 грам крохмального порошку;
  • 1 ложка розпушувача;
  • Неповний склянку цукрового піску;
  • 1 маленька ложечка рослинного масла.

Для крему і посипання:

  • 200 грам вершкового масла;
  • Півбанки згущеного молока;
  • 50 мл рому або лікеру;
  • 1 велика ложка какао-порошку;
  • Цукрова пудра – півсклянки.

Скільки готується – 4 години.

Скільки калорій в 100 грамах – 413.

Приступаємо до готування:

  1. Першим ділом розбиваємо яйця і поділяємо білки на жовтки. Білки прибираємо в холодильник;
  2. Жовтки збиваємо з половиною склянки цукру і розмішуємо. Повинна вийти густа суміш з кремовим відтінком;
  3. Потім виймаємо охолоджені білки і починаємо перемішувати міксером на повільній швидкості. Додаємо цукровий пісок і продовжуємо збивати. Як тільки цукор буде повністю засипаний, переставляємо на максимальну швидкість, і збиваємо до стійкої піни;
  4. Борошно змішати з крохмалем і розпушувачем, всипаємо в жовткову суміш. Все перемішуємо;
  5. Далі викладаємо частинами білкову суміш. Гарненько розмішуємо до однорідної консистенції;
  6. Форму для запікання змащуємо рослинним маслом і вливаємо рідке тісто;
  7. Розігріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо пектися на 50 хвилин;
  8. Виймаємо готовий бісквіт, залишаємо на деякий час, щоб він охолонув;
  9. Остиглий бісквіт виймаємо з форми лопаткою і залишаємо до повного охолодження;
  10. Робимо масляний крем. Викладаємо маслечко в глибоку чашку і збиваємо міксером;
  11. Всипаємо 4 великі ложки цукрової пудри і продовжуємо збивати. Все розмішуємо до пишного стану;
  12. Заливаємо туди згущене молоко і продовжуємо збивати;
  13. В результаті повинен вийти гладкий, блискучий крем з однорідною консистенцією. А за смаком він повинен бути солодким;
  14. Тепер готуємо основу. Бісквіт слід перемолоти до стану крихти. Для цього його викладаємо в комбайн і подрібнюємо насадкою ніж;
  15. Потім подрібнену бісквітну крихту додаємо пару великих ложок рому або лікеру, викладаємо масляний крем. Залишаємо трохи крему для прикраси;
  16. Все змішуємо до отримання однорідного тіста;
  17. Потім із суміші робимо невеликі кульки у вигляді картопляних бульб;
  18. Тістечка викладаємо на плоске блюдо і ставимо на 15 хвилин у холодне місце;
  19. У мисці змішуємо какао-порошок з цукровою пудрою;
  20. Кожне тістечко обвалюємо в сухої суміші;
  21. В центрі кожної картоплі робимо невелике поглиблення і викладаємо туди масляний крем у вигляді картопляних відростків;
  22. Прибираємо готові тістечка на 2 -3 години в холодильник.

Як приготувати дієтичне тістечко «Картопля»

Що знадобиться:

  • Пластівці вівсяні – 400 грам;
  • Сир нежирного виду – 200 грам;
  • Пюре яблучне – 1 склянка;
  • Какао-порошок – 4 великі ложки;
  • 2 великі ложки звареного свіжої кави;
  • Коньяк – 60-70 мл;
  • Щіпка кориці.

Приступаємо до готування:

  1. Вівсяні пластівці викладаємо на суху сковорідку, додаємо до них корицю і ставимо на плиту. Обсушуємо все на невеликому вогні 5-7 хвилин. Знімаємо з плити;
  2. Остиглі пластівці пересипаємо в чашку блендера і подрібнюємо до стану борошна;
  3. Потім з свіжомеленої кавового порошку варимо каву;
  4. Сир з'єднайте з яблучним пюре і гарненько перемішуємо;
  5. Додаємо сирну суміш зварене кави, половину какао-порошку і коньяк. Все перемішуємо;
  6. Засипаємо в цю суміш подрібнені пластівці і замішуємо тісто;
  7. Робимо з суміші кульки і обсипаємо їх залишками какао;
  8. Прибираємо на 2-3 години в холодильник до повного застигання.

Як зробити масляний крем для картопляних вічок і глазур для прикраси

Масляний крем

Буде потрібно наступне:

  • 3 курячих яйця;
  • 220 грам вершкового масла;
  • Згущене молоко – півбанки;
  • Цукор – півсклянки.

Готування:

  1. Яйця звільняємо від шкаралупи і кладемо в середню ємність;
  2. Засипаємо до яєць цукровий пісок і ставимо ємність на парову баню;
  3. Прогріваємо і постійно перемішуємо яйця з цукром. Перемішуємо до розтирання цукру. Знімаємо каструлю з парової лазні;
  4. Вершкове масло змішуємо зі згущеним молоком і збиваємо до рівномірної структури;
  5. Вливаємо до маслу яєчну суміш з цукром і гарненько збиваємо міксером до пишного стану.

Глазур

Для глазурі знадобиться:

  • 70-80 мл вершків;
  • Шоколад гіркий – 100 грам.

Як робити:

  1. Вершки викладаємо в невелику металеву посуд і ставимо на вогонь;
  2. Плитку шоколаду розламуємо невеликими скибочками і викладаємо в вершки;
  3. Всі прогріваємо до повного розчинення шоколаду;
  4. Готовою глазур'ю поливаємо кожне тістечко і ставимо в морозилку для застигання глазурі.

Корисні рекомендації кондитерів

  • Якщо десерт готується для дітей, то в нього не варто додавати алкогольні добавки;
  • «Картоплю», приготовану за Гостом, можна обсипати какао-порошком або полити шоколадною глазур'ю;
  • Тістечка можна зробити з начинкою з ягід, мармеладу або фруктового джему.

Тістечко «Картопля» – це проста і в теж час смачне ласощі. Його приготування не забере надто багато часу. Головне в цій справі — правильно підібрати основу, тоді ви зможете зробити відмінний десерт і пригостити ним усю родину!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: