04 май 2019 2 685

Як готувати смачне печиво з листкового тіста

Печиво з пісочного тіста, яке у нас називають «Вушка», також носить назву «берлінське тістечко». Насправді, таке печиво більше нагадує сердечка, ніж вушка. Згідно класичним рецептом воно покривається глазур'ю, а особливим шиком вважається наявність лимонного присмаку, а також виконання випічки з тіста, замішаного на сирі.

Дане ласощі називають печивом або тістечком в залежності від розміру (велике, покрите глазур'ю — тістечко, більш дрібне — печиво).

На батьківщині «Вушок» вважається, що найбільш добре вони поєднуються з кавою, розведеним молоком.

«Вушка» — дуже ситне страву (це дуже до речі, оскільки, зважаючи на великий калорійності і відмінного смаку, є ризик переїсти їх і набрати кілька зайвих кілограм), містить цілий ряд вітамінів: А, В1, В2, В5, В6, В9, Е, РР.

Пропонуємо найцікавіші рецепти приготування печива з листкового тіста. Приготуйте блокнот і ручку!

Класичні "Вушка"
Інгредієнти Кількість
сир - 250 г
вершкове масло - 250 г
борошно (вищого ґатунку) - 250 г
розпушувач - 3 ч. л.
цукор - 150 г
сіль - щіпка
лимонний сік - вичавити з двох плодів
цукрова пудра - 250 мл
Час приготування: 100 хвилин Калорійність на 100 грам: 320 Ккал

Згідно традиційного варіанту «берлінське тістечко» готується з додаванням сиру, але процес створення ласощі від цього анітрохи не ускладнюється.

Процес приготування печиво з листкового тіста «Вушка»:

  • охолодити продукти, просіяти борошно (обов'язково брати борошно вищого сорту, це забезпечить «Вушках» пишність);
  • додати до борошна сіль і розпушувач, ретельно перемішати;
  • порубати масло на шматки, додати в ємність з борошном;
  • після масла в ту ж ємність покласти сир;
  • добре вимісити до отримання однорідної маси;
  • поверхня столу злегка присипати борошном і викласти на неї тісто;
  • розкачати масу в прямокутний пласт товщиною приблизно 5 мм, скласти удвічі і знову розкачати (повторити процедуру мінімум 8 разів);
  • покласти тісто на 8-10 годин в холодильник, або на 1 годину в морозильну камеру;
  • після закінчення необхідного часового проміжку дістати масу, стіл посипати цукром і розкачати пласт на цукрі за наведеною раніше схемою;
  • одержаний лист закрутити від протилежних країв до середньої лінії (повинно вийти зустрічний рух);
  • утворився «рулет» розрізати на шматочки (по 15 мм в товщину);
  • застелити деко папером для випічки і змастити її олією;
  • на деко викласти печиво (з відстанню як мінімум вполовину одного «вушка», щоб запобігти їх злипання між собою);
  • деко поставити в духовку (попередньо розігріту до 220°С) і випікати печиво 15-20 хвилин;
  • поки печиво доготавливается — змішати лимонний сік з цукрової пудрою (повинен вийти сироп, в який можна буде вмочати печиво);
  • через 20 хвилин печиво і сироп можна подавати на стіл.

Швидкий рецепт

Іноді буває, що часу зовсім немає, а поласувати печивом все одно хочеться. В такому випадку зовсім необов'язково робити все від і до самостійно, цілком можна скористатися вже готовим листковим тестом.

Варіант №1

Інгредієнти:

  • Листкове тісто — 1 пачка;
  • Цукор — 100 гр.

Час: 30-40 хвилин.

Калорійність: 520 ккал.

Швидке печиво з листкового тіста з цукром готується так:

  • розморозити тісто і трохи розкачати;
  • коли маса вже злегка «розігрілася» потрібно скропити її водою і посипати цукром (при бажанні, замість звичайного цукру можна використовувати тростинний, а також додати ванілін);
  • підготовлений пласт тіста згорнути від країв, сформувавши рулетик;
  • розрізати рулет на шматочки завтовшки 15 мм;
  • викласти «Вушка» на деко, застелене папером для випічки (попередньо змазаній маслом), на деякій відстані один від одного, щоб, коли випічка буде підніматися, вони не злиплися;
  • посипати печиво цукром і поставити деко в духовку попередньо розігріти до 180°С), випікати печиво 8 хвилин;
  • коли на печиво з'явиться «рум'янець», деко можна виймати з духовки і подавати «вушка» на стіл.

Варіант №2

Другий швидкий рецепт приготування листкового печива з цукром.

Інгредієнти (у розрахунку на 15 порцій):

  • Листкове дріжджове тісто (покупне) — 0,5 кг;
  • Яйце куряче — 2 шт;
  • Цукор — 200 гр.

Час: 40-50 хвилин.

Калорійність: 520 ккал.

Процес приготування печива з листкового дріжджового тіста:

  • підготувати всі необхідні інгредієнти;
  • розморозити тісто (воно попередньо повинна полежати в морозилці 0,5 — 1 години);
  • включити духовку, щоб вона почала розігріватися;
  • у невеликій ємності збити два яйця;
  • якщо доводиться готувати в обмежених умовах, то краще всього буде розділити тісто на кілька частин (приблизно 3-4);
  • по черзі розкачати кожну частину до товщини 2 мм, а розкачати, змастити пласт зверху збитим яйцем за допомогою силіконової пензлика і посипати цукром;
  • деко збризнути водою;
  • з допомогою спеціальних формочок видавити з пласта тіста печиво і викласти вже сформоване печиво на деко;
  • коли весь деко буде зайнятий, поставити його в духовку і випікати печиво третину години при температурі 230°С;
  • через 20 хвилин частування можна подавати на стіл.

Печиво з листкового тіста з варенням

Ще один варіант «Вушок» з використанням варення.

Інгредієнти:

  • листкове бездріжджове тісто — 500 гр.;
  • варення — 300-350 мл;
  • яєчний жовток.

Час: 30 хвилин.

Калорійність: 532 ккал.

Процес приготування листкового печива з варенням:

  • розморозити і розкачати пласт бездріжджового тіста;
  • на розкатаний пласт тіста нанести варення (чим густіше варення, тим більш щільний шар можна нанести, але все одно необхідно дотримуватися міри);
  • згорнути тісто в рулет і нарізати його;
  • викласти «Вушка» на деко;
  • збовтати яєчний жовток в невеликій мисочці і, за допомогою спеціальної силіконової пензлика змастити зверху «Вушка» збитим жовтком;
  • поставити деко в духовку (температура — 180°С) і випікати печиво 30 хвилин.
  • через півгодини вийняти ласощі з духовки і подавати на стіл.

Пісні пиріжки з капустою з різних видів тіста по простому рецептом.

Тушкована картопля з м'ясом в мультиварці. Читайте нашу добірку рецептів.

Читайте як правильно приготувати підливу з яловичини. Це прекрасне доповнення до овочів або каш.

Корисні рекомендації

  1. Слід досить міцно скручувати тісто в рулет, щоб потім печиво зберігало свою цілісність, але не можна перестаратися, оскільки тоді «Вушка» втратять свою пишність;
  2. Для нарізування рулету потрібно максимально гострий ніж (можна підготувати ємність з холодною водою, щоб обполіскувати знаряддя праці у процесі роботи);
  3. При використанні рецепту з сиром, слід переконатися, що сир не містить грудочок (при наявності таких — просіяти сир з допомогою сита);
  4. Вже готове печиво потрібно відразу ж викладати з дека, інакше воно може прилипнути до паперу для випічки;
  5. Для посипання можна використовувати цукрову пудру, горіхи, корицю;
  6. В якості начинки для солодкого печива з листкового тіста можна використовувати горіхову пасту, рідкий шоколад, згущене молоко;
  7. Для несолодкої випічки в якості начинки підійде сир, ікра, дрібно порізана ковбаса, відварене м'ясо (разом з тим, при замішуванні тіста не потрібен цукор, але можна додати приправи: сушений кріп, кмин, чебрець, базилік, чабер);
  8. У більш простому варіанті приготування печива можна не звертати тісто від двох протилежних сторін, а скатати як звичайний рулет в одну сторону і порізати (на смак це однозначно не позначиться, а от сам процес піде швидше);
  9. Для випічки з листкового тіста не годиться сира начинка, інакше остаточний продукт не пропечеться і придбає непрезентабельний вигляд;
  10. Готувати листкову випічку потрібно максимально швидко до того, як тісто остаточно прогріється, або працювати з ним треба в прохолодному приміщенні.

Допускається зберігання вже приготованого тесту в холодильнику протягом 1-1,5 тижнів (приблизно з 5-го дня починається невеликий процес бродіння, при готуванні це надає печінкою додаткову легкість). Спечіть домашнє печиво по одному з рецептів, запропонованих вище, і почастуєте їм свою сім'ю!

Що ще почитати: