Як готувати смачне печиво з листкового тіста
Печиво з пісочного тіста, яке у нас називають «Вушка», також носить назву «берлінське тістечко». Насправді, таке печиво більше нагадує сердечка, ніж вушка. Згідно класичним рецептом воно покривається глазур'ю, а особливим шиком вважається наявність лимонного присмаку, а також виконання випічки з тіста, замішаного на сирі.
Дане ласощі називають печивом або тістечком в залежності від розміру (велике, покрите глазур'ю — тістечко, більш дрібне — печиво).
На батьківщині «Вушок» вважається, що найбільш добре вони поєднуються з кавою, розведеним молоком.
Пропонуємо найцікавіші рецепти приготування печива з листкового тіста. Приготуйте блокнот і ручку!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сир - | 250 г |
вершкове масло - | 250 г |
борошно (вищого ґатунку) - | 250 г |
розпушувач - | 3 ч. л. |
цукор - | 150 г |
сіль - | щіпка |
лимонний сік - | вичавити з двох плодів |
цукрова пудра - | 250 мл |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Згідно традиційного варіанту «берлінське тістечко» готується з додаванням сиру, але процес створення ласощі від цього анітрохи не ускладнюється.
Процес приготування печиво з листкового тіста «Вушка»:
- охолодити продукти, просіяти борошно (обов'язково брати борошно вищого сорту, це забезпечить «Вушках» пишність);
- додати до борошна сіль і розпушувач, ретельно перемішати;
- порубати масло на шматки, додати в ємність з борошном;
- після масла в ту ж ємність покласти сир;
- добре вимісити до отримання однорідної маси;
- поверхня столу злегка присипати борошном і викласти на неї тісто;
- розкачати масу в прямокутний пласт товщиною приблизно 5 мм, скласти удвічі і знову розкачати (повторити процедуру мінімум 8 разів);
- покласти тісто на 8-10 годин в холодильник, або на 1 годину в морозильну камеру;
- після закінчення необхідного часового проміжку дістати масу, стіл посипати цукром і розкачати пласт на цукрі за наведеною раніше схемою;
- одержаний лист закрутити від протилежних країв до середньої лінії (повинно вийти зустрічний рух);
- утворився «рулет» розрізати на шматочки (по 15 мм в товщину);
- застелити деко папером для випічки і змастити її олією;
- на деко викласти печиво (з відстанню як мінімум вполовину одного «вушка», щоб запобігти їх злипання між собою);
- деко поставити в духовку (попередньо розігріту до 220°С) і випікати печиво 15-20 хвилин;
- поки печиво доготавливается — змішати лимонний сік з цукрової пудрою (повинен вийти сироп, в який можна буде вмочати печиво);
- через 20 хвилин печиво і сироп можна подавати на стіл.
Швидкий рецепт
Варіант №1
Інгредієнти:
- Листкове тісто — 1 пачка;
- Цукор — 100 гр.
Час: 30-40 хвилин.
Калорійність: 520 ккал.
Швидке печиво з листкового тіста з цукром готується так:
- розморозити тісто і трохи розкачати;
- коли маса вже злегка «розігрілася» потрібно скропити її водою і посипати цукром (при бажанні, замість звичайного цукру можна використовувати тростинний, а також додати ванілін);
- підготовлений пласт тіста згорнути від країв, сформувавши рулетик;
- розрізати рулет на шматочки завтовшки 15 мм;
- викласти «Вушка» на деко, застелене папером для випічки (попередньо змазаній маслом), на деякій відстані один від одного, щоб, коли випічка буде підніматися, вони не злиплися;
- посипати печиво цукром і поставити деко в духовку попередньо розігріти до 180°С), випікати печиво 8 хвилин;
- коли на печиво з'явиться «рум'янець», деко можна виймати з духовки і подавати «вушка» на стіл.
Варіант №2
Другий швидкий рецепт приготування листкового печива з цукром.
Інгредієнти (у розрахунку на 15 порцій):
- Листкове дріжджове тісто (покупне) — 0,5 кг;
- Яйце куряче — 2 шт;
- Цукор — 200 гр.
Час: 40-50 хвилин.
Калорійність: 520 ккал.
Процес приготування печива з листкового дріжджового тіста:
- підготувати всі необхідні інгредієнти;
- розморозити тісто (воно попередньо повинна полежати в морозилці 0,5 — 1 години);
- включити духовку, щоб вона почала розігріватися;
- у невеликій ємності збити два яйця;
- якщо доводиться готувати в обмежених умовах, то краще всього буде розділити тісто на кілька частин (приблизно 3-4);
- по черзі розкачати кожну частину до товщини 2 мм, а розкачати, змастити пласт зверху збитим яйцем за допомогою силіконової пензлика і посипати цукром;
- деко збризнути водою;
- з допомогою спеціальних формочок видавити з пласта тіста печиво і викласти вже сформоване печиво на деко;
- коли весь деко буде зайнятий, поставити його в духовку і випікати печиво третину години при температурі 230°С;
- через 20 хвилин частування можна подавати на стіл.
Печиво з листкового тіста з варенням
Ще один варіант «Вушок» з використанням варення.
Інгредієнти:
- листкове бездріжджове тісто — 500 гр.;
- варення — 300-350 мл;
- яєчний жовток.
Час: 30 хвилин.
Калорійність: 532 ккал.
Процес приготування листкового печива з варенням:
- розморозити і розкачати пласт бездріжджового тіста;
- на розкатаний пласт тіста нанести варення (чим густіше варення, тим більш щільний шар можна нанести, але все одно необхідно дотримуватися міри);
- згорнути тісто в рулет і нарізати його;
- викласти «Вушка» на деко;
- збовтати яєчний жовток в невеликій мисочці і, за допомогою спеціальної силіконової пензлика змастити зверху «Вушка» збитим жовтком;
- поставити деко в духовку (температура — 180°С) і випікати печиво 30 хвилин.
- через півгодини вийняти ласощі з духовки і подавати на стіл.
Пісні пиріжки з капустою з різних видів тіста по простому рецептом.
Тушкована картопля з м'ясом в мультиварці. Читайте нашу добірку рецептів.
Читайте як правильно приготувати підливу з яловичини. Це прекрасне доповнення до овочів або каш.
Корисні рекомендації
- Слід досить міцно скручувати тісто в рулет, щоб потім печиво зберігало свою цілісність, але не можна перестаратися, оскільки тоді «Вушка» втратять свою пишність;
- Для нарізування рулету потрібно максимально гострий ніж (можна підготувати ємність з холодною водою, щоб обполіскувати знаряддя праці у процесі роботи);
- При використанні рецепту з сиром, слід переконатися, що сир не містить грудочок (при наявності таких — просіяти сир з допомогою сита);
- Вже готове печиво потрібно відразу ж викладати з дека, інакше воно може прилипнути до паперу для випічки;
- Для посипання можна використовувати цукрову пудру, горіхи, корицю;
- В якості начинки для солодкого печива з листкового тіста можна використовувати горіхову пасту, рідкий шоколад, згущене молоко;
- Для несолодкої випічки в якості начинки підійде сир, ікра, дрібно порізана ковбаса, відварене м'ясо (разом з тим, при замішуванні тіста не потрібен цукор, але можна додати приправи: сушений кріп, кмин, чебрець, базилік, чабер);
- У більш простому варіанті приготування печива можна не звертати тісто від двох протилежних сторін, а скатати як звичайний рулет в одну сторону і порізати (на смак це однозначно не позначиться, а от сам процес піде швидше);
- Для випічки з листкового тіста не годиться сира начинка, інакше остаточний продукт не пропечеться і придбає непрезентабельний вигляд;
- Готувати листкову випічку потрібно максимально швидко до того, як тісто остаточно прогріється, або працювати з ним треба в прохолодному приміщенні.
Допускається зберігання вже приготованого тесту в холодильнику протягом 1-1,5 тижнів (приблизно з 5-го дня починається невеликий процес бродіння, при готуванні це надає печінкою додаткову легкість). Спечіть домашнє печиво по одному з рецептів, запропонованих вище, і почастуєте їм свою сім'ю!