Як спекти пиріг з листкового тіста з куркою
Круглий пиріг з курячим фаршем в Давньої Русі та пізніше, був обрядовою стравою, готувався на весілля і на день Святої Трійці. Робився у вигляді шапки Мономаха (конусоподібним), містив складну начинку, кожна складова якої мало важливе значення, і був любимо як царями, так і простим народом.
В наш час багато в приготуванні курника спростилося, але давайте спробуємо хоча б наблизитися до споконвічного рецептом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Борошно - | два 200-міллілітрових склянки (або 270 грамів) |
Масло вершкове - | 150 грамів |
Вода - | 150 мл |
Яйце - | 3 штуки |
Оцет - | дві чайні ложки (10 грамів) |
Сіль - | 1/3 чайної ложки (3 г) |
Курка - | 1 шт. середнього розміру |
Перець - | на кінчику ножа |
Рис - | 3 столові ложки (70 грамів) |
Масло вершкове - | 50 грамів |
Гриби свіжі - | 400 грамів |
Зелень - | 10 грамів |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
Масло заздалегідь дістати з холодильника, розм'якшене з'єднати зі столовою ложкою борошна і столовою ложкою оцту і помістити в холодильник на 15 хвилин.
В цей час з борошна, солі й води замісити тісто. Розкачати у вигляді квадрата.
Коли масло охолоне, покласти його в центр розкатаного тіста, яке згорнути у вигляді конверта і прокатати качалкою. Знову згорнути і знову прокатати. Покласти на півгодини в холодильник, після чого маніпуляції з качалкою і тестом повторити в тому ж порядку. Повернути тісто в холод на 30 хвилин, вийняти і також два рази прокатати. Знову відправити в холодильник.
Тісто охолоджується, але вам прохолоджуватися не доведеться. Треба готувати фарш.
Десь в середині приготування тіста поставте варитися курку, попередньо розчленувавши її на кілька дрібних шматків. Протягом півгодини вона буде готова. Вийміть її, охолодіть.
Відокремте м'ясо від кісток, подрібніть, додайте сіль і перець.
Рис відваріть в підсоленій воді, воду злийте, покладіть масло і два зварених круто і порізаних яйця, перемішайте.
Гриби відваріть, наріжте, посоліть, додайте дрібно нарізану зелень петрушки.
Залишилося зібрати пиріг.
Виймаємо з холодильника тісто розкачуємо досить тонким колом, щоб всередину помістилася вся начинка, і пиріг можна було «закрити».
Нижнім шаром викладаємо курячий фарш, на нього – грибний, зверху — з рису з яйцями.
Краї тіста піднімаємо вгору, з'єднуємо, перевертаємо, щоб з'єднання виявилося внизу, формуємо пиріг у вигляді конуса з гострою вершиною.
Змащуємо пиріг яйцем, переносимо на деко і випікаємо в добре розігрітій духовці 30 хвилин.
Пиріг готовий.
Курка, гриби і дріжджове листкове тісто
Інгредієнти:
- Тісто листкове (дріжджове) — стандартна пачка;
- Куряче філе – 200 грамів (обидві грудки);
- Свіжі гриби (печериці) – 300-400 грамів;
- Твердий сир — 100 грамів;
- Цибулини – дві;
- Петрушка, кріп;
- Олія соняшникова — 2 столові ложки (для смаження);
- Яйце (для змащування пирога) – одне.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 479 Ккал. на порцію.
Філе курочки нарізаємо смужками, підсмажуємо на соняшниковій олії з додаванням зелені.
Цибулю дрібно ріжемо і теж підсмажуємо до появи золотистого відтінку.
Гриби нарізаємо залежно від величини – половинками або четвертинками, кладемо до грибів і смажимо до зникнення рідини.
У пачці три пластини тіста. Розкачуємо першу, викладаємо на застелений папером для випічки або просто змочений водою лист, викладаємо наверх підсмажені гриби і цибулю, залишаючи краю вільними від начинки.
Слідом розкачуємо другу пластину, кладемо поверх грибів.
На тісто – обсмажене куряче філе з кропом і петрушкою і додатково – натертий на крупній тертці сир.
Цей шар начинки закриваємо третьої розкатаної пластиною тесту.
Всі три шари міцно защипуємо, щоб сік не вибіг з пирога при випічці.
Беремо силіконову пензлик і змащуємо збитим жовтком підготовлений пиріг.
Духовку доводимо до температури 170 градусів, ставимо в неї пиріг і чекаємо 25 хвилин.
Розрізаємо злегка охолодженим і обережненько: дуже ніжний пиріг вийшов!
Перці фаршировані в мультиварці Поларіс готувати можна дуже просто і швидко.
Простий рецепт фаршированої запеченої картоплі в духовці — це дуже смачно.
Фаршировані курячі ніжки може бути як закускою, так і цілком самостійною стравою. Читайте рецепт.
Ні від кого не ховаючись (відкритий пиріг з куркою)
Особливість цього пирога не тільки у формі, але і в начинці з курячого філе, яке не доведеться варити або смажити. Втім, все по порядку. Перед вами покроковий рецепт відкритого пирога з листкового тіста з куркою.
Інгредієнти:
- Одна пластина готового листкового тіста;
- Одне куряче філе;
- Два яйця;
- Чайна ложка солі,
- Чотири столові ложки панірувальних сухарів (30 грамів);
- Столова ложка томатної пасти.
Час приготування: 50 хвилин-1 годину.
Калорійність: 225 Ккал у 100 грамах.
Куряче біле м'ясо нарізати на шматочки.
У мисці збовтати яйця, сіль, томатну пасту.
Шматочки м'яса покласти в миску з яйцями, добре перемішати, нехай маринуються, поки займаємося тестом.
Потрібно кругла форма для випічки. Пласт тіста розкачуємо і вирізаємо коло діаметром ширше форми сантиметрів на п'ять.
Поміщаємо його у форму, краї притискаємо до стінок.
Всередину виливаємо вміст миски – злегка замариноване куряче філе разом з маринадом. Пиріг буде соковитим за рахунок того, що використовується не варена або смажена, а сира курочка.
Панірувальні сухарі рівним шаром насипаємо зверху м'яса.
Ставимо форму в духовку. Випікаємо 20 хвилин при максимальній температурі. Після цього закриваємо пиріг фольгою, хай печеться ще півгодини.
Тепер можна пробувати.
Кулінарні підказки всім на замітку
- Якщо робите домашнє листкове тісто, спробуйте додати в нього подрібнену зелень. Пиріг вийде з оригінальним декором;
- Якщо не додавали зелень тісто, обов'язково покладіть її в начинку. Курка і свіжа зелень ідеально підходять один одному;
- Якщо зібралися використовувати для приготування пирога магазинне листкове тісто, вийміть його з морозилки за годину до готування. Воно повинно стати пластичним;
- Верхній пласт закритого пирога надріжте в декількох місцях, інакше в процесі випікання він набухне;
- Щоб пиріг з куркою не був сухуватим, під решітку з листом поставте ємність з водою.
Тепер ви переконалися, що з курячого м'яса і печериць можна приготувати чимало чудових пирогів. Експериментуйте, і ваші домочадці будуть пишатися кулінарними здібностями господині дому.
Приємного апетиту!