16 апрель 2019 1 509

Класичний рецепт безе і торт «Графські руїни»

Цей легкий десерт, що складається з запечених збитих з цукром білків, традиційно вважається стравою французької кухні. А назва солодощі перекладається з мови Дюма як «поцілунок».

Але мало хто знає, що за однією з версій безе вперше було виготовлено в Швейцарії, в невеликому містечку Майрингене.

Відповіді на питання про Батьківщину десерту поки немає, але це не робить його менш улюбленим, таким ніжним і повітряним.

Класичний рецепт безе в духовці будинку
Інгредієнти Кількість
Яйця - 3 шт
Цукор - 180 г
Лимонний сік - 1 чайна ложка
Час приготування: 95 хвилин Калорійність на 100 грам: 256 Ккал
Безе спочатку готували тільки в ресторанах навчені кухаря, але в даний час побалувати себе цій солодкістю власного приготування може кожен.

Для початку потрібно відокремити білок від жовтка, збити до стійкої піни. Потім постійно додається цукор, далі збивається до його повного розчинення.

Далі в суміш замішується чайна ложка лимонного соку. Отримана маса перекладається в кондитерський мішок, звідки акуратно видавлюється на деко, покрите пергаментним папером.

Потім відправляємо його в духовку, розігріту до 75-100 градусів на 1 годину 20 хв.

Ніжне французьке безе

Для тих, хто любить класику у всіх, є рецепт безе, який використовують кухарі вже не одне століття. Цю технологію описав у своїй книзі знаменитий Поль Бокюз, головний кулінар XX століття. Для безе потрібно:

  • Яйця (2 шт);
  • Цукор (150 г);
  • Цукрова пудра (30 г).

Час приготування — 15 хвилин + 50 хвилин (випікання).

Калорійність — 280 ккал.

Першим кроком знову білки відокремлюють від жовтків, потім поступово змішуються з цукром, при цьому слід легко збивати їх. Потім майбутнє безе відразу вирушає на деко, набуває округлу форму і посипається цукровою пудрою для того, щоб десерт був більш хрустким.

Потім лист відправляється в духовку при температурі 120 градусів. Приблизний час випікання даного безе буде 50 хв.

Варіант десерту для веганів

Ще один рецепт, який підійде для вегетаріанців, оскільки в ньому відсутня яєчний білок, а замість нього до складу входять:

  • Нут (300 г);
  • Сода харчова (1 чайна ложка);
  • Цукор (180 г).

Час приготування — 25 хвилин.

Калорійність — 190 ккал.

Нут потрібно замочити у воді на 6 годин, додавши туди соду, потім відварити. Отриманий відвар залишити, адже він і є основним інгредієнтом, в який поступово додається цукор і отримана суміш збивається з допомогою міксера. Коли маса стає однорідною з білим відтінком, то відправляється на деко, а потім в духовку на 15 хвилин при температурі 150 градусів.

Торт «Графські руїни» з повітряним безе

Якщо ж захотілося чогось легкого і незвичайного, то торт «Графські руїни» якраз буде дуже актуальним. Для нього знадобиться:

Для безе:

  • Яєчний білок (4 шт);
  • Цукор (200 г);
  • Лимон (0,5 шт).

Для крему:

  • Цукор (120 г);
  • Яєчні жовтки (4 шт);
  • Какао (2 чайні ложки);
  • Крохмаль картопляний (1 столова ложка);
  • Молоко (200 мл);
  • Ванільний цукор (1,5 чайні ложки);
  • Масло вершкове (180 г);
  • Горіхи (волоські або будь-які інші, 80 г).

Час приготування – більше 3 годин.

Калорійність — 350 ккал.

Починається все з протирання половиною або часточкою (в залежності від розміру посуду) лимона миски, потім туди виливається білок, попередньо відокремлений від жовтка, який зберігається для майбутнього крему.

Білки збиваються до піни, потім додаємо цукор, при цьому процес збивання не переривається до утворення стійких піків.

Далі маса викладається на деко, на пергаментний папір, і відправляється в духовку, вже розігріту до 120 градусів на 1 годину 40 хв.

В цей час увага переключається на приготування крему. Молоко ставлять на вогонь і доводять до кипіння, паралельно з цим до чотирьох жовтків додається цукор, картопляний крохмаль і какао-порошок, і все ретельно перемішується.

В отриману суміш виливається гаряче молоко, маса доводиться до однорідної консистенції і відправляється на вогонь. При постійному помішуванні крем доводиться до отримання великої щільності суміші і залишається остигати.

Далі горіхи подрібнюються, і якщо потрібно, то обсмажуються. Потім талое масло змішується з остившім кремом з допомогою міксера. Наступним кроком починається формування самого торта.

В якості основи отриманим кремом змащується дно тарілки.

Потім викладається шар безе і посипається горіхами.

Дана дія повторюється, тільки діаметр шару зменшується з кожним разом.

У результаті виходить своєрідна піраміда, яка відправляється на 1 годину в холодильник.

Ще варіант смачного торта

Наступний торт не так відомий, як попередній, але це не робить його менш смачним. Його назва «Павлова», десерт готується порційно, таким чином, є його зручніше. Для приготування цього безе-торта потрібно:

Для безе:

  • Яйця (3 шт);
  • Оцет (1 чайна ложка);
  • Цукор (180 г);
  • Крохмаль кукурудзяний (1 чайна ложка).

Для начинки:

  • Білий шоколад (100 г);
  • Вершки (не менше 30%, 200мл);
  • Свіжі ягоди (100 г).

Час приготування – 1,5 години.

Калорійність — 223 ккал.

За традицією все починається з відділення білки від жовтків, їх збивають, додаючи при цьому цукор, потім крохмаль і оцет.

Домігшись стійкої піни, маса викладається на деко у вигляді кошиків і знаходиться в духовці близько години при температурі 90-100 градусів. В цей час білий шоколад розтоплюється на водяній бані, а вершки збиваються до отримання стійких піків.

У вже приготовлені кошики виливаємо шар білого шоколаду, кладемо наверх збиті вершки і прикрашаємо десерт свіжими ягодами.

Дуже смачний пиріг з куркою і грибами за нашими рецептами, читайте як правильно приготувати що потрібно враховувати.

Як правильно приготувати тісто на пельменів за класичним рецептом читайте в нашій статті.

Влаштовуючи для своєї родини недільний сімейний обід візьміть на замітку наш рецепт з фото канелоні з фаршем.

Секрети приготування повітряних тістечок

Кілька важливих порад для приготування безе:

  1. Посуд, в якій будуть збиватися білки, повинна бути чистою, повністю сухий і бажано охолодженої;
  2. Яйця краще заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони були кімнатної температури, таким чином, білок буде більш легким;
  3. Цукор краще змішувати з цукровою пудрою, так він швидше розчиниться. Ідеальною пропорцією для них буде 1:1. Додавати їх потрібно поступово, щоб білки не впали;
  4. Швидкість міксера до початку краще ставити на мінімальну, а потім змінювати в більшу сторону;
  5. Якщо на кухні немає кондитерського мішка, його можна замінити двома чайними ложками;
  6. Якщо в духовій шафі є вентилятор, то при приготуванні його слід включити, тоді безе вийде більш білим;
  7. А ось алюмінієвого посуду потрібно уникати, так як вона надає десертів сірий відтінок.

Ось і все основне, що потрібно знати про прекрасне французькою десерт, який так люблять усі ласуни за його легкість і відсутність нудотності. У багатьох не виходить готувати безе, але тут головне — знати класичні рецепти і всі підводні камені, про що сказано вище. Успіху і приємного апетиту!

Що ще почитати: