Як приготувати татарські пиріжки з м'ясом і картоплею
Домашня випічка є улюбленим частуванням кожного. А як не любити її, адже вона виходить ароматною, м'якою і дуже смачною. При цьому зовсім не має значення солодка вона або солона. Випічка є практично у всіх кухнях різних народностей.
Татарські пиріжки з м'ясом і картоплею будуть прекрасним частуванням для сімейного столу. Вони припадуть до смаку абсолютно всім — і дітям, і дорослим. Та й процес приготування не особливо складний. Головне-мати добрий рецепт під рукою.
Як називаються татарські пиріжки
Татарські пиріжки мають кілька назв, все залежить від форми випічки. Круглі пиріжки називаються «вак-білиш». «Вак» означає маленький, а «білиш» — пиріг. Ця випічка буде як раз, до речі, до чаю, будь-якого соку, кави. Їх можна подавати до супів і різним других страв.
Трикутні пиріжки називаються «эчпачмаки» або «очпочмаки». Вони за зовнішнім виглядом нагадують самсу, але готуються тільки з картоплею та м'ясом. Виглядають у вигляді трикутників з невеликим отвором в центрі. Цей варіант також буде зручним для ранкового або обіднього перекусу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 0,5 кг |
кефіру - | 180 мл |
маргарину - | 100 г |
яєць - | 1 шт. |
харчової соди - | 1 г |
солі - | пара пучок |
фаршу з баранячого м'яса - | 450 г |
лука - | 2 головки |
картоплі - | 1 шт. |
масла вершкового - | 50 г |
чорного перцю в молотом вигляді - | для запаху |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 175 Ккал |
Як потрібно правильно готувати татарські пиріжки з м'ясом і картоплею:
- Для початку потрібно приготувати начинку. Цибулини очищаємо від лушпиння і ріжемо на 4 частини. Ріжемо цибулю дрібними шматочками;
- Різати цибулю необхідно лише дрібною соломкою або півкільцями, ніяких кубиків і квадратиків;
- Картопля очищаємо від шкірки, добре промиваємо прохолодною водою;
- Розрізаємо картопляний бульбу на дві частини, далі кожну частину ріжемо тонкими пластинками, а самі пластинки нарізаємо соломкою. Після цього соломку ріжемо невеликими кубиками;
- У миску викладаємо фарш з баранячого м'яса, додаємо картоплю, шматочки цибулі;
- Посипаємо сіллю, меленим перцем і гарненько вимішуємо руками;
- Після цього відставляємо начинку і починаємо готувати тісто;
- Насипати в миску борошно, додаємо сіль і перемішуємо;
- Додаємо в суху суміш розм'якшене масло або маргарин і розтираємо все до стану крихти;
- Розбиваємо яйце, викладаємо в миску і збиваємо виделкою. Можна використовувати кілька яєць, якщо вони невеликого розміру;
- Виливаємо половину в суміш з борошна, солі і масла;
- Іншу половину яйця залишаємо для змащування пиріжків;
- Потім заливаємо кефір і вимішуємо тісто;
- Ідеальне тісто повинно мати м'якою і еластичною структурою, при його вимішування воно не повинно липнути до рук;
- Ліпимо з тіста ковбаску і поділяємо її на середні шматочки круглого розміру;
- Розкачуємо з кожного шматочка коржик і викладаємо в центр начинку;
- Формуємо пиріжки у вигляді біляшів. Збираємо тісто з країв до центру, в центрі має отвір;
- На поверхню форми вистилаємо пергаментний папір і змащуємо її рослинним маслом;
- Розкладаємо на поверхні форми біляші і змащуємо їх поверхню збитим яйцем;
- Розжарюємо духовку до 190-200 градусів і прибираємо туди форму з пиріжками;
- Через 15 хвилин виймаємо форму і в центр кожного біляша викладаємо по шматочку вершкового масла і заливаємо по 1 ч. ложки води;
- Потім знову прибираємо знову в духовку і залишаємо допекаться приблизно півгодини;
- Після зазначеного часу форму з випічкою можна витягувати, даємо трохи охолонути і знімаємо на тарілку.
Татарські трикутники на кефірі з картоплею і м'ясом
Для начинки підготуємо продукти з наступного списку:
- 600 грам м'якоті яловичого м'яса;
- цибуля – 3 середні головки;
- 3 картопляні бульби;
- сіль — пара пучок;
- перець чорний в молотом вигляді;
- рослинне масло.
Інгредієнти для тіста:
- масло вершкове – упаковка на 200 грам;
- борошно – 900 грам;
- 2 склянки ряжанки.
На приготування буде потрібно 90 хвилин.
Калорійність -185 ккал.
Як потрібно правильно готувати пиріжки:
- У чашку насипати борошно і додаємо в неї розм'якшене масло. Розтираємо до стану крихти;
- Наливаємо ряжанку і починаємо вимішувати тісто;
- Основа повинна володіти м'якою і еластичною структурою;
- Прикриваємо основу харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на нижню полицю на 30 хвилин;
- Яловичину промиваємо і розрізаємо на дрібні шматочки;
- З картоплі чистимо шкірку і промиваємо картопля;
- Нарізаємо картоплю на дрібні квадратики;
- Очищаємо цибулю від шкірки, ріжемо на дрібні кубики;
- Викладаємо в ємність м'ясо, цибулю, картоплю, посипаємо сіллю, перцем і добре розмішуємо руками;
- Дістаємо тісто з холодильника, поділяємо його на середні шматочки і розгортаємо їх у вигляді коржів;
- Викладаємо в центр кожної коржі начинку;
- Захоплюємо краю коржі з двох сторін і з'єднуємо їх в центрі;
- Далі заліплюємо нижню частину і формуємо трикутник. Також робимо інші трикутники;
- На поверхню листа потрібно постелити лист пергаментного паперу і розкладаємо на її поверхні трикутники;
- Змащуємо пиріжки рослинним маслом або яєчним жовтком;
- Прогріваємо духовку до 190 градусів і прибираємо в нього форму з трикутниками;
- Запікати необхідно близько 40 хвилин, після цього виймаємо випічку з духовки;
- Викладаємо трикутники на тарілку і подаємо на стіл.
Страви з м'ясного фаршу — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями. Ми підібрали найбільш смачні і ароматні м'ясні страви.
Як приготувати плов з свинини в мультиварці «Поларіс» — читайте в нашій статті.
Вірменська пахлава — візьміть на замітку наш рецепт з покроковим фото. Цю солодкість потрібно обов'язково навчитися готувати.
Смажені трикутні пиріжки на сковороді
Необхідні продукти для приготування тіста:
- борошно – половина кілограма;
- масло вершкове – 100 грам;
- кефір — стакан;
- два курячих яйця;
- щіпка солі;
- сода харчова — 5 грам;
- рослинна олія для смаження.
Інгредієнти для начинки:
- яловичина – 200 грам;
- 2 картопляні бульби;
- одна головка цибулі;
- сіль – пара пучок;
- приправи на свій смак.
На приготування піде 90 хвилин.
Калорійність – 210 ккал.
Як посмажити пиріжки з картоплею і м'ясом:
- Борошно добре просіюється і висипається в ємність;
- Шматочок вершкового масла нарізати невеликими шматочками і викласти до борошна. Розтираємо борошно з маслом до стану крихти;
- У кефір насипаємо харчову соду і розмішуємо, перелити все до борошна з маслом;
- Розбиваємо курячі яйця в основу і замішуємо тісто;
- Тісто повинне вийти м'яким і еластичним, воно не повинно прилипати до рук;
- Накриваємо тісто серветкою і відставляємо на хвилин 40;
- Далі приступаємо до приготування начинки. Шматок м'яса промиваємо, краще його попередньо відварити до напівготовності. Розрізаємо дрібними квадратиками;
- З картоплі знімаємо шкірку. Розрізаємо бульби смужками, потім смужки рубаємо невеликими кубиками;
- Лук очищаємо і шаткуємо так само, як і картоплю;
- У чашку викладаємо м'ясо, овочі, солимо, приправляємо спеціями і гарненько перемішуємо;
- Тісто викладаємо на робочий стіл, поділяємо на невеликі шматочки;
- Розкачуємо кожен шматочок у вигляді коржі, в центр викладаємо начинку і робимо пиріжок у формі трикутника;
- На сковороду наливаємо масло, близько половини ємності і поміщаємо прогріватися на вогонь;
- У гаряче масло викладаємо пиріжки і залишаємо смажитися на невеликому вогні;
- Один бік смажимо близько 10 хвилин, потім перекладаємо на іншу і також смажимо;
- Готові пиріжки викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.
Корисні поради
- для справжніх татарських пиріжків підходить баранина, її можна замінити яловичиною;
- цибулі можна використовувати більше, він надає соковитість і аромат;
- на 500 грамів м'яса потрібно додавати 200-300 грам картоплі.
Якщо ви хочете урізноманітнити свій стіл або здивувати гостей, то татарські пиріжки з м'ясом і картоплею будуть відмінним варіантом. Звичайно, їх приготування потребує трохи часу і сил, але воно цього варто.