Як смачно приготувати пісний суп гороховий
Існує велика кількість різноманітних рецептів супів. Це блюдо можна зустріти у всіх національних кухнях. Одні рецепти осилять тільки досвідчені кулінари, інші будуть під силу навіть новачкам. З приготуванням горохового супу впорається кожен. Це смачно, ситно і корисно одночасно.
Горох — це рослина, яку вживали древні греки і римляни, французи і іспанці, китайці та індійці. З цих бобів готували багато різних страв. В одних країнах горох був їжею бідняків, в інших подавався на стіл королів.
На Русі ця рослина відомо давно. Саме тут воно отримало всенародну любов. Гороховий суп – блюдо, яке хоча б один раз їв кожен житель нашої країни.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Горох сухий - | 250 грам |
Картопля - | 600 грам |
Морква - | 100 грам |
Ріпчаста цибуля - | 200 грам |
Борошно пшеничне - | 2 ст. л. |
Часник - | 3 зубчики |
Рослинна олія - | 1 ст. л. |
Лавровий лист - | 3 штуки |
Перець і сіль - | за смаком |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 146 Ккал |
Готувати пісний суп необхідно за таким планом:
Ретельно помити горох і залишити замачиваться, попередньо заливши водою;
Налити в ємність, у якій буде готуватися суп, воду. Помістити туди попередньо очищену цибулину, половину моркви, лавровий лист і перець. Після закипання тримати на вогні півгодини;
Помити, почистити і порізати картоплю;
Помістити вимочений горох разом з картоплею в ємність з водою. Дочекатися, поки вода закипить, зняти піну. Після цього тримати на вогні не менше чверті години;
Залишився цибулю нарізати, моркву натерти;
Обсмажити овочі в олії;
В іншій сковороді обсмажити борошно. Вона повинна трохи потемніти. Після цього її потрібно додати в суп невеликими порціями;
Додати зажарку в суп і часник, посолити і залишити на кілька хвилин.
Як зварити суп з горохом без м'яса в мультиварці
Щоб приготувати цю страву, господині знадобиться:
- Горох сухий – 250 грам;
- Морква – 100 грам;
- Цибуля ріпчаста – 100 грам;
- Болгарський перець – 100 грам;
- Картопля – 750 грам;
- Часник – 2 зубчики;
- Рослинне масло – 1 ст. л.;
- Сіль;
- Перець.
Час приготування страви: 60 хвилин.
100 грам приготованого по цьому рецепту страви будуть містити 5,8 гр. білків, 1,3 гр. жирів, 23,7 гр. вуглеводів. Калорійність страви – 129,5.
Приготування страви повинно проходити за таким планом:
- Щоб горох був готовий до подальшого приготування, його треба залишити у воді на ніч;
- Моркву і цибулю почистити і порізати;
- Видалити з болгарського перцю насіння і нарізати овоч дрібними шматочками;
- Всі овочі помістити в каструлю, налити трохи рослинного масла і тримати в кухонному приладі в режимі «Смаження»;
- Почистити і порізати картоплю. Помістити його в чашу мультиварки разом з сіллю, перцем і часником;
- Додати горох, налити 3 літри чистої води і варити годину, вибравши режим «Гасіння».
Веганські гороховий суп-пюре з грибами
Кулінари зі всього світу люблять гриби. Їх подають окремо або додають в інші страви. Нижче наведено рецепт горохового супу-пюре з додаванням цього унікального продукту.
Список продуктів, які знадобляться господині:
- Горох сухий – 300 грам;
- Картопля – 450 грам;
- Морква – 100 грам;
- Цибуля ріпчаста – 100 грам;
- Гриби – 400 грам свіжих або пів-літрова банка консервованих (в даному випадку використовувалися консервовані шампіньйони);
- Вершкове масло – 50 грам;
- Грінки – 100 грам;
- Лавровий лист;
- Сіль;
- Перець.
Час приготування: 1 годину (+3 години на замочування гороху).
У 100 грамах готового супу-пюре з грибами буде міститися 6,4 гр. білків, 1,3 гр. жирів, 22,7 гр. вуглеводів. Калорійність – 127,9.
Порядок дій господині під час приготування даного страви:
- Перед початком приготування необхідно замочити горох у воді. Мінімальний час замочування – 3 години, максимальна – 8;
- Поставити ємність з водою на вогонь і чекати, поки вона нагріється;
- Помити і почистити овочі. Картоплю порізати дрібними кубиками;
- Після закипання води покласти горох, картоплю і лавровий лист. Варити 45 хвилин;
- Печериці промити і помістити в чисту каструлю. Тримати на вогні 10 хвилин. Це необхідно, щоб выварился оцет. Потім промити їх холодною водою, порізати і обсмажити в маслі до утворення скоринки золотистого кольору;
- Потім необхідно окремо обсмажити моркву і цибулю. Відправити зажарку в киплячий суп і тримати на вогні 2-3 хвилини;
- Зняти каструлю з супом з вогню. Злити в чистий посуд бульйон. Залишилася масу збити блендером до стану пюре;
- Додати в пюре смажені шампіньйони і бульйон. Помістити на вогонь на 10 хвилин;
- Пшеничні сухарі слід додавати вже в готову страву.
Смачний домашній пасхальний куліч в мультиварці приготувати дуже просто, якщо скористатися нашими покроковими рецептами з фото.
Як приготувати смачне різотто з морепродуктами читайте тут.
Якщо ви не знаєте як приготувати ароматну шарлотку з яблуками в мультиварці, вам стане в нагоді наша стаття.
Корисні поради
- Даний вид бобів вважається низькокалорійним, дієтичним продуктом. Однак це справедливо тільки для відвареного гороху. Вживати цю страву в сушеному вигляді не рекомендується людям, страждаючим надмірною вагою;
- При нестачі Вітаміну А краще всього вживати горох у сирому вигляді або робити з нього пюре і сік;
- Даний вид бобів, якщо вірити результатам досліджень, є засобом профілактики онкологічних захворювань, інфаркту і гіпертонії;
- Людям, що мають проблеми з серцем, варто їсти цей продукт частіше, оскільки він багатий білком, але містить мало жирів та холестерину;
- З обережністю слід вживати горох і страви з нього приготовані, людям, що страждають на подагру, гострим нефритом, тяжкими запальними процесами в шлунку і кишечнику. Даний продукт може спровокувати загострення цих захворювань.
Горох – частий гість на столах росіян. З нього роблять багато різних страв, корисних для здоров'я. Одне з них – пісний суп гороховий. Це блюдо, безсумнівно, припаде до смаку і дорослим, і дітям.
Приємного апетиту!