10 апрель 2019 1 690

Як смачно приготувати пісний суп гороховий

Існує велика кількість різноманітних рецептів супів. Це блюдо можна зустріти у всіх національних кухнях. Одні рецепти осилять тільки досвідчені кулінари, інші будуть під силу навіть новачкам. З приготуванням горохового супу впорається кожен. Це смачно, ситно і корисно одночасно.

Горох — це рослина, яку вживали древні греки і римляни, французи і іспанці, китайці та індійці. З цих бобів готували багато різних страв. В одних країнах горох був їжею бідняків, в інших подавався на стіл королів.

На Русі ця рослина відомо давно. Саме тут воно отримало всенародну любов. Гороховий суп – блюдо, яке хоча б один раз їв кожен житель нашої країни.

Покроковий рецепт пісного горохового супу
Інгредієнти Кількість
Горох сухий - 250 грам
Картопля - 600 грам
Морква - 100 грам
Ріпчаста цибуля - 200 грам
Борошно пшеничне - 2 ст. л.
Часник - 3 зубчики
Рослинна олія - 1 ст. л.
Лавровий лист - 3 штуки
Перець і сіль - за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 146 Ккал

Готувати пісний суп необхідно за таким планом:

Ретельно помити горох і залишити замачиваться, попередньо заливши водою;

Налити в ємність, у якій буде готуватися суп, воду. Помістити туди попередньо очищену цибулину, половину моркви, лавровий лист і перець. Після закипання тримати на вогні півгодини;

Помити, почистити і порізати картоплю;

Помістити вимочений горох разом з картоплею в ємність з водою. Дочекатися, поки вода закипить, зняти піну. Після цього тримати на вогні не менше чверті години;

Залишився цибулю нарізати, моркву натерти;

Обсмажити овочі в олії;

В іншій сковороді обсмажити борошно. Вона повинна трохи потемніти. Після цього її потрібно додати в суп невеликими порціями;

Додати зажарку в суп і часник, посолити і залишити на кілька хвилин.

Як зварити суп з горохом без м'яса в мультиварці

Сучасні господині мають в своєму арсеналі багато засобів, що полегшують ведення господарства. Одне з них – мультиварка. Даний прилад істотно скорочує час приготування страви. Тому не дивно, що багато жінок готують плов, супи, овочеве рагу і каші саме в ній.

Щоб приготувати цю страву, господині знадобиться:

  • Горох сухий – 250 грам;
  • Морква – 100 грам;
  • Цибуля ріпчаста – 100 грам;
  • Болгарський перець – 100 грам;
  • Картопля – 750 грам;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Рослинне масло – 1 ст. л.;
  • Сіль;
  • Перець.

Час приготування страви: 60 хвилин.

100 грам приготованого по цьому рецепту страви будуть містити 5,8 гр. білків, 1,3 гр. жирів, 23,7 гр. вуглеводів. Калорійність страви – 129,5.

Приготування страви повинно проходити за таким планом:

  1. Щоб горох був готовий до подальшого приготування, його треба залишити у воді на ніч;
  2. Моркву і цибулю почистити і порізати;
  3. Видалити з болгарського перцю насіння і нарізати овоч дрібними шматочками;
  4. Всі овочі помістити в каструлю, налити трохи рослинного масла і тримати в кухонному приладі в режимі «Смаження»;
  5. Почистити і порізати картоплю. Помістити його в чашу мультиварки разом з сіллю, перцем і часником;
  6. Додати горох, налити 3 літри чистої води і варити годину, вибравши режим «Гасіння».

Веганські гороховий суп-пюре з грибами

Кулінари зі всього світу люблять гриби. Їх подають окремо або додають в інші страви. Нижче наведено рецепт горохового супу-пюре з додаванням цього унікального продукту.

Список продуктів, які знадобляться господині:

  • Горох сухий – 300 грам;
  • Картопля – 450 грам;
  • Морква – 100 грам;
  • Цибуля ріпчаста – 100 грам;
  • Гриби – 400 грам свіжих або пів-літрова банка консервованих (в даному випадку використовувалися консервовані шампіньйони);
  • Вершкове масло – 50 грам;
  • Грінки – 100 грам;
  • Лавровий лист;
  • Сіль;
  • Перець.

Час приготування: 1 годину (+3 години на замочування гороху).

У 100 грамах готового супу-пюре з грибами буде міститися 6,4 гр. білків, 1,3 гр. жирів, 22,7 гр. вуглеводів. Калорійність – 127,9.

Порядок дій господині під час приготування даного страви:

  1. Перед початком приготування необхідно замочити горох у воді. Мінімальний час замочування – 3 години, максимальна – 8;
  2. Поставити ємність з водою на вогонь і чекати, поки вона нагріється;
  3. Помити і почистити овочі. Картоплю порізати дрібними кубиками;
  4. Після закипання води покласти горох, картоплю і лавровий лист. Варити 45 хвилин;
  5. Печериці промити і помістити в чисту каструлю. Тримати на вогні 10 хвилин. Це необхідно, щоб выварился оцет. Потім промити їх холодною водою, порізати і обсмажити в маслі до утворення скоринки золотистого кольору;
  6. Потім необхідно окремо обсмажити моркву і цибулю. Відправити зажарку в киплячий суп і тримати на вогні 2-3 хвилини;
  7. Зняти каструлю з супом з вогню. Злити в чистий посуд бульйон. Залишилася масу збити блендером до стану пюре;
  8. Додати в пюре смажені шампіньйони і бульйон. Помістити на вогонь на 10 хвилин;
  9. Пшеничні сухарі слід додавати вже в готову страву.

Смачний домашній пасхальний куліч в мультиварці приготувати дуже просто, якщо скористатися нашими покроковими рецептами з фото.

Як приготувати смачне різотто з морепродуктами читайте тут.

Якщо ви не знаєте як приготувати ароматну шарлотку з яблуками в мультиварці, вам стане в нагоді наша стаття.

Корисні поради

  • Даний вид бобів вважається низькокалорійним, дієтичним продуктом. Однак це справедливо тільки для відвареного гороху. Вживати цю страву в сушеному вигляді не рекомендується людям, страждаючим надмірною вагою;
  • При нестачі Вітаміну А краще всього вживати горох у сирому вигляді або робити з нього пюре і сік;
  • Даний вид бобів, якщо вірити результатам досліджень, є засобом профілактики онкологічних захворювань, інфаркту і гіпертонії;
  • Людям, що мають проблеми з серцем, варто їсти цей продукт частіше, оскільки він багатий білком, але містить мало жирів та холестерину;
  • З обережністю слід вживати горох і страви з нього приготовані, людям, що страждають на подагру, гострим нефритом, тяжкими запальними процесами в шлунку і кишечнику. Даний продукт може спровокувати загострення цих захворювань.

Горох – частий гість на столах росіян. З нього роблять багато різних страв, корисних для здоров'я. Одне з них – пісний суп гороховий. Це блюдо, безсумнівно, припаде до смаку і дорослим, і дітям.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: