05 июнь 2019 1 359

Як приготувати класичний Сметанник

Сметанник по праву вважається одним з простих і малобюджетних кондитерських виробів.

Кожна господиня вносить свою «лепту» в приготування цього кондитерського дива. Тому з'явилися версії приготування з різними наповнювачами (сухофрукти, мак) і способами.

Не дивно, що коли розмова піде про рецепти цього кондитерського виробу, то може виявитися, що в кожній сім'ї вони можуть мати різний зміст. Нижче наведені рецепти домашньої випічки, які сподобаються багатьом любителям солодкого.

Класичний торт Сметанник
Інгредієнти Кількість
борошна - 9 столових ложок
маргарину - 100 г
згущеного молока - одна банка
курячих яєць - 3 штуки
какао - 2 столові ложки
соди - одна чайна ложка
оцту - одна столова ложка
сметани - 600 мл
цукру - 300 г
Час приготування: 420 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Сметана, як універсальний продукт, що входить до складу багатьох кондитерських виробів. Але у випадку з сметанником, вона є не тільки в тесті, але і входить до складу крему.

Перевагами таких тортів вважається простота і швидкість приготування. Отже, готуємо сметанний торт покроково.

Спочатку потрібно підготувати вершкове масло. Воно має бути м'яким. Для цього викладаємо масло з холодильної камери на стіл для відтавання при кімнатній температурі. Можна прискорити цей процес і розігріти його в мікрохвильовці. Поки розм'якшується масло, готуємо духова шафа і форму для випічки. Включаємо духовку на 180 градусів і змащуємо дно і борти форми маслом.

Масло і яйця краще змішувати з допомогою міксера. Потім додаємо згущене молоко. Структура суміші повинна бути однорідною. В однорідну масу додаємо соду з оцтом, поступово всипаємо борошно і змішуємо міксером до консистенції густої сметани.

Отримане тісто розділяємо на дві частини. В одну додаємо какао і рівномірно розмішуємо до повного зникнення грудок. На виході у нас є два тести: біле і коричневе.

Розподіляємо тісто у дві форми і випікаємо в духовці. Його слід ставити в гарячу духовку. Час випікання — 30 хвилин. Готовність коржів перевіряємо сірником/зубочисткою/дерев'яною паличкою. Для цього тісто протикаємо в різних місцях. Якщо випічка готова, то сірник залишається сухою. Липкі залишки тіста на сірнику вказують на те, що корж сирої.

Готові коржі остигають близько 10 хвилин у формах. Потім їх переносять на окремі дощечки або стільницю.

Під час випічки можна готувати крем. Сметану збиваємо міксером, поступово додаємо цукор. По мірі збивання регулюємо швидкість обертів для того, щоб цукор повністю розчинився. Для кращого загустіння крему використовують пакетик сметанного згущувача.

Після крем прибирають в холодильник. Охолоджені коржі рясно змащують сметанним кремом. Верх торта прикрашають крихтами, які зрізають з країв торта. Для повної просочення торта знадобиться 6 годин. Його поміщають в холодильник.

Найпростіший рецепт пирога сметанного

Рецепт приготування сметанного пирога настільки простий, що його може приготувати навіть недосвідчена господиня. Для пирога знадобляться наступні інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 800 мл. сметани (300 мл. в тісто, решта в крем);
  • 400 гр. цукру;
  • Пакетик розпушувача (15 гр.);
  • 300 гр. борошна;
  • 150 гр. масла;
  • Горіхи, ягоди, сухофрукти (на вибір) для прикраси.

Час приготування – 1,5 години + просочення.

Калорійність пирога досить висока. Це пов'язано з продуктами, які входять до складу цього кондитерського виробу. В одному порційному шматочку (100 гр.) може бути 250-350 калорій.

Спочатку змішуємо яйця 200 гр. цукру. Потім до продуктів додаємо розм'якшене масло, сметану (300 мл) і розпушувач для тіста. В одержану суміш поступово додаємо борошно і розмішуємо ложкою або збиваємо міксером.

Готове без грудочок густе тісто рівномірно розподіляємо у формі для випічки. Випікають сметанний пиріг при температурі 180 градусів 35-40 хвилин. У готовому вигляді корж повинен бути високим, тому після його розрізають на дві половинки.

Для приготування крему беруть 500 мл. сметани і збивають з 200 гр. цукру. Щоб сметана швидше «схопилася» з цукром, її треба охолодити в холодильнику.

Коржі змащують кремом і прикрасити подрібненими горіхами, ягодами або сухофруктами. Пиріг залишають у холодильнику для просочення сметанним кремом.

Курка в клярі відрізняється особливою ніжністю. Читайте як правильно приготувати це блюдо.

Читайте як приготувати тушковану яловичину з чорносливом, щоб зберегти всі корисні мікроелементи.

Як курячу грудку в мультиварці в домашніх умовах. Цей цікавий рецепт, який сподобається і дорослим і дітям.

Корисні поради

Незважаючи на швидке приготування, Сметанник слід обмежити у вживанні людям, схильним до ожиріння, хворим на цукровий діабет і тим, хто має порушення у роботі серцево-судинної системи.

Що стосується способу приготування, то краще використовувати домашню сметану, так як в магазинній може бути велика кількість стабілізатора.

Намагайтеся не перенасичувати тісто борошном. Після замішування потрібно дати тісту відстоятися протягом 30 хвилин, а потім додати необхідну кількість борошна і довести до потрібної консистенції.

При випіканні не можна відкривати дверцята духової шафи. Якщо на тесті вийшла опуклість, її акуратно зрізують і вирівнюють поверхню. Шматочки подрібнюють і використовують для присипки боків торта.

Випічка на основі сметани не тільки смачна, але й корисна. Молочні продукти містять велику кількість кальцію і сприяють правильному травленню. А просте приготування такого кондитерського дива дозволяє скоротити час простоювання біля плити. Готуйте прості Сметанники і радуйте своїх близьких смачною і корисною їжею.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: