Як швидко і смачно приготувати курку в клярі
Курка так само затребувана в кулінарії, як сіль або вода, настільки часто ми з неї щось готуємо. Цю птицю ми відварюємо, засмажуємо в духовці, в рукаві, додаємо в салати, пироги та інші страви. Але поступово все це набридає і хочеться чогось новенького, незвичайного, але саме з цього продукту.
Кляр – це рідка маса, що представляє собою механічну суміш з борошна, яєць і води. Занурюючи в нього м'ясо і обсмажуючи на олії, можна отримати характерну хрустку скоринку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Куряча груди - | 550 г |
Борошно - | 2 ст. л. |
Яйце - | 1 шт. |
Вода - | 2 ст. л. |
Сіль, спеції - | за смаком |
Нерафінована олія - | 50 мл |
Час приготування: 60 хвилин |
Буває багато варіантів приготування кляра: на мінералці, пиві чи вині. Але класичний варіант, що прийшов до нас із Франції – це борошно, вода, яйце.
М'ясо промиваємо, обсушуємо рушником і розбираємо филейным ножем на пласти товщиною не більше пари сантиметрів, поміщаємо в харчовій пакет і відбиваємо молотком. Відбивні підсолюємо, притрушиваем спеціями і складаємо разом, щоб просочилися.
У маленькій піалі змішуємо яйця, борошно і воду. Расколачиваем виделкою до отримання гомогенної маси. Якщо вам здається, що консистенція рідка, додайте ще трохи борошна.
На сковороду наливаємо нерафіновану олію, потім курячий напівфабрикат і смажимо з кожного боку по три – чотири хвилини.
При проколюванні виделкою з готового до вживання м'яса повинен виділятися сік, а не кров'яна рідина.
Філе курочки в пивному клярі на сковороді
Комусь це здасться занадто – використовувати алкоголь для приготування страв, які будуть їсти діти. Але повірте, ні краплі спирту не залишиться в курячому шницеле після термічної обробки.
Компоненти:
- Куряча грудка – 600 г;
- Соняшникова олія – 4 ст. л.;
- Яйце – 1 шт.;
- Борошно – 4 ст. л.;
- Пиво – 200 мл;
- Сіль, перець – за смаком.
Процес приготування: 25 хвилин.
Калорійність: 172 Ккал/ 100 р.
Курятину м'ясо промиваємо у воді, промакаем вологу паперовими кухонними рушниками. Розрізаємо на порційні шматки розміром 4 × 6 сантиметрів, в процесі знімаємо плівку і видаляємо грудні хрящі.
Обмотуємо харчовим поліетиленом, щоб шніцелі вийшли цільними, а бризки не вимастили кухню, і відбиваємо дерев'яним молотком. Притрушиваем кожен шматок перцем.
Солимо в самому кінці, після того як дістанемо з сковороди. Деякі кулінари стверджують, що присолив м'ясо в самому початку приготування, ми ризикуємо отримати сухі та жорсткі відбивні.
Виливаємо світле живе пиво в миску, додаємо борошно і яйце. Віночком збиваємо, поки сипучий компонент повністю не розчиниться в масі рідкої.
Пиво, термін зберігання якого перевищує тиждень, для цих цілей не підійде, оскільки живого дріжджового грибка в ньому вже немає. Вмочуємо відбивну і засмажуємо на сковороді до готовності. Підсолюємо і викладаємо на плоске блюдо з зеленим листком салату.
Куряче філе в клярі, запечене в духовці
Компоненти:
- Куряче філе – 450 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Борошно – 5 ст. л;
- Вода – 3 ст. л.;
- Майонез – 100 мл;
- Оливкова олія – 50 мл;
- Сіль, приправи – за смаком.
Процес приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 189 Ккал/ 100 р.
Змішуємо разом збите яйце, воду і борошно. Додаємо сіль і приправи. Замість борошна можна застосувати картопляний крохмаль або висівки. Грудину кури нарізаємо вздовж волокон, так щоб шматочки були як можна рівніше. Рвані краї обрізаємо і використовуємо для фаршу на інше блюдо.
Розігріваємо оливкову олію на сковороді. Курячі шматочки відбиваємо, прикладаючи фізичну силу. Можна залишити і так, але м'ясо буде трохи жорсткіше. Вмочаємо в яєчно-борошняної кляр і смажимо на сковороді до коричневого кольору.
Розкладаємо на деко, зверху малюємо сітку з домашнього майонезу і запікаємо в електродуховці десять хвилин.
Як приготувати філе курки в сирному клярі
Розплавлений сир твердий відмінно поєднується з курятиною і доповнює її смак. На цій властивості засновано приготування м'яса по-французьки. Більш оригінальним рішенням, що використовується в кулінарії, вважається сирний кляр.
Компоненти:
- Курине м'ясо – 700 г;
- Сир – 150 г;
- Сметана – 5 ст. л.;
- Борошно – 4 ст. л.;
- Сіль – за смаком;
- Рослинна олія – 6 ст. л.
Процес приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 153 Ккал/ 100 р.
Тертий сир, домашню сметану і борошно збиваємо виделкою в піалі. М'ясо вимиваємо і даємо обсохнути. Вузьким і тонким ножем, не поспішаючи, розрізаємо на шматочки куряче філе. По кілька штук закладаємо в харчовій пакет і відбиваємо, поки товщина готових напівфабрикатів не складе два – три міліметри.
Наливаємо олію в сотейник вмочаємо, відбивні в сирному клярі і засмажуємо до коричнюватої скоринки.
Подаємо на плоскому блюді, поруч красиво викладаємо помідори черрі і свіжу зелень.
Якщо вже влаштовувати «день екзотичних страв» так приготуйте банановий пиріг в мультиварці рецепт який вас вразить своїм незвичайним і несподіваним смаком.
Листковий дивовижно смачний пиріг з куркою та картоплею потрібно знати як правильно приготувати. Читайте рецепт.
Покроковий рецепт салату «Грибна поляна», наші фото та поради допоможуть вам приготувати його правильно.
Корисні поради
- Для приготування курячих відбивних необхідно купувати виключно охолоджене м'ясо. Воно має бути без слизу, ніжно-рожевого, а не блідого білого кольору. Якщо відчуєте аромат оцту, не здумайте купувати м'ясо було опрацьовано, щоб приховати ознаки розкладу;
- Якщо під час обсмажування кляр відпадає від м'яса, значить, він дуже рідкісний і не тримає форму. Додайте ще борошна;
- Обсмажте відбивні на розпеченій сковороді. Якщо крапля води в маслі починає стріляти і з'являються бульбашки, кладіть напівфабрикат. На холодному маслі м'ясо буде приставати до дна і втратить багато рідини;
- Для сирного кляру застосовуйте тверді сорти сиру, вони добре обволікають м'ясо під час приготування, на відміну від м'яких;
- Якщо ви маєте намір отримати більш щільний і товстий шар кляру, не змішуйте його інгредієнти. Двічі послідовно занурте відбивну яйце і обваляйте в борошні;
- Можна урізноманітнити блюдо: замість борошна використовувати висівки і обвалювати шніцелі в кунжуті або насінні льону, а можна зробити мікс з цих зерен;
- Якщо ж довелося скористатися замороженим м'ясом, дайте йому відтанути на середніх полицях холодильника, а не в мікрохвильовці або на столі.
Гастрономічного вам задоволення від приготованих страв!
Приємного апетиту!