17 март 2019 3 434

Як швидко і смачно приготувати курку в клярі

Курка так само затребувана в кулінарії, як сіль або вода, настільки часто ми з неї щось готуємо. Цю птицю ми відварюємо, засмажуємо в духовці, в рукаві, додаємо в салати, пироги та інші страви. Але поступово все це набридає і хочеться чогось новенького, незвичайного, але саме з цього продукту.

Курячі відбивні в пивному або сирному клярі – ще не дуже поширені рецепти, тому їх можна приготувати для різноманітності. До того ж, він завжди сприяє збереженню соковитості і м'якості курячого філе.

Кляр – це рідка маса, що представляє собою механічну суміш з борошна, яєць і води. Занурюючи в нього м'ясо і обсмажуючи на олії, можна отримати характерну хрустку скоринку.

Курка в клярі на сковороді: простий покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
Куряча груди - 550 г
Борошно - 2 ст. л.
Яйце - 1 шт.
Вода - 2 ст. л.
Сіль, спеції - за смаком
Нерафінована олія - 50 мл
Час приготування: 60 хвилин

Буває багато варіантів приготування кляра: на мінералці, пиві чи вині. Але класичний варіант, що прийшов до нас із Франції – це борошно, вода, яйце.

М'ясо промиваємо, обсушуємо рушником і розбираємо филейным ножем на пласти товщиною не більше пари сантиметрів, поміщаємо в харчовій пакет і відбиваємо молотком. Відбивні підсолюємо, притрушиваем спеціями і складаємо разом, щоб просочилися.

У маленькій піалі змішуємо яйця, борошно і воду. Расколачиваем виделкою до отримання гомогенної маси. Якщо вам здається, що консистенція рідка, додайте ще трохи борошна.

На сковороду наливаємо нерафіновану олію, потім курячий напівфабрикат і смажимо з кожного боку по три – чотири хвилини.

При проколюванні виделкою з готового до вживання м'яса повинен виділятися сік, а не кров'яна рідина.

Філе курочки в пивному клярі на сковороді

Комусь це здасться занадто – використовувати алкоголь для приготування страв, які будуть їсти діти. Але повірте, ні краплі спирту не залишиться в курячому шницеле після термічної обробки.

Компоненти:

  • Куряча грудка – 600 г;
  • Соняшникова олія – 4 ст. л.;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Борошно – 4 ст. л.;
  • Пиво – 200 мл;
  • Сіль, перець – за смаком.

Процес приготування: 25 хвилин.

Калорійність: 172 Ккал/ 100 р.

Курятину м'ясо промиваємо у воді, промакаем вологу паперовими кухонними рушниками. Розрізаємо на порційні шматки розміром 4 × 6 сантиметрів, в процесі знімаємо плівку і видаляємо грудні хрящі.

Обмотуємо харчовим поліетиленом, щоб шніцелі вийшли цільними, а бризки не вимастили кухню, і відбиваємо дерев'яним молотком. Притрушиваем кожен шматок перцем.

Солимо в самому кінці, після того як дістанемо з сковороди. Деякі кулінари стверджують, що присолив м'ясо в самому початку приготування, ми ризикуємо отримати сухі та жорсткі відбивні.

Виливаємо світле живе пиво в миску, додаємо борошно і яйце. Віночком збиваємо, поки сипучий компонент повністю не розчиниться в масі рідкої.

Пиво, термін зберігання якого перевищує тиждень, для цих цілей не підійде, оскільки живого дріжджового грибка в ньому вже немає. Вмочуємо відбивну і засмажуємо на сковороді до готовності. Підсолюємо і викладаємо на плоске блюдо з зеленим листком салату.

Куряче філе в клярі, запечене в духовці

Якщо ви розраховуєте отримати ніжну, а не хрустку скоринку на курячих відбивних, то після обсмажування запечіть їх в електродуховці, промазавши домашнім майонезом або сметаною.

Компоненти:

  • Куряче філе – 450 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Борошно – 5 ст. л;
  • Вода – 3 ст. л.;
  • Майонез – 100 мл;
  • Оливкова олія – 50 мл;
  • Сіль, приправи – за смаком.

Процес приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 189 Ккал/ 100 р.

Змішуємо разом збите яйце, воду і борошно. Додаємо сіль і приправи. Замість борошна можна застосувати картопляний крохмаль або висівки. Грудину кури нарізаємо вздовж волокон, так щоб шматочки були як можна рівніше. Рвані краї обрізаємо і використовуємо для фаршу на інше блюдо.

Розігріваємо оливкову олію на сковороді. Курячі шматочки відбиваємо, прикладаючи фізичну силу. Можна залишити і так, але м'ясо буде трохи жорсткіше. Вмочаємо в яєчно-борошняної кляр і смажимо на сковороді до коричневого кольору.

Розкладаємо на деко, зверху малюємо сітку з домашнього майонезу і запікаємо в електродуховці десять хвилин.

Як приготувати філе курки в сирному клярі

Розплавлений сир твердий відмінно поєднується з курятиною і доповнює її смак. На цій властивості засновано приготування м'яса по-французьки. Більш оригінальним рішенням, що використовується в кулінарії, вважається сирний кляр.

Компоненти:

  • Курине м'ясо – 700 г;
  • Сир – 150 г;
  • Сметана – 5 ст. л.;
  • Борошно – 4 ст. л.;
  • Сіль – за смаком;
  • Рослинна олія – 6 ст. л.

Процес приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 153 Ккал/ 100 р.

Тертий сир, домашню сметану і борошно збиваємо виделкою в піалі. М'ясо вимиваємо і даємо обсохнути. Вузьким і тонким ножем, не поспішаючи, розрізаємо на шматочки куряче філе. По кілька штук закладаємо в харчовій пакет і відбиваємо, поки товщина готових напівфабрикатів не складе два – три міліметри.

Наливаємо олію в сотейник вмочаємо, відбивні в сирному клярі і засмажуємо до коричнюватої скоринки.

Подаємо на плоскому блюді, поруч красиво викладаємо помідори черрі і свіжу зелень.

Якщо вже влаштовувати «день екзотичних страв» так приготуйте банановий пиріг в мультиварці рецепт який вас вразить своїм незвичайним і несподіваним смаком.

Листковий дивовижно смачний пиріг з куркою та картоплею потрібно знати як правильно приготувати. Читайте рецепт.

Покроковий рецепт салату «Грибна поляна», наші фото та поради допоможуть вам приготувати його правильно.

Корисні поради

  1. Для приготування курячих відбивних необхідно купувати виключно охолоджене м'ясо. Воно має бути без слизу, ніжно-рожевого, а не блідого білого кольору. Якщо відчуєте аромат оцту, не здумайте купувати м'ясо було опрацьовано, щоб приховати ознаки розкладу;
  2. Якщо під час обсмажування кляр відпадає від м'яса, значить, він дуже рідкісний і не тримає форму. Додайте ще борошна;
  3. Обсмажте відбивні на розпеченій сковороді. Якщо крапля води в маслі починає стріляти і з'являються бульбашки, кладіть напівфабрикат. На холодному маслі м'ясо буде приставати до дна і втратить багато рідини;
  4. Для сирного кляру застосовуйте тверді сорти сиру, вони добре обволікають м'ясо під час приготування, на відміну від м'яких;
  5. Якщо ви маєте намір отримати більш щільний і товстий шар кляру, не змішуйте його інгредієнти. Двічі послідовно занурте відбивну яйце і обваляйте в борошні;
  6. Можна урізноманітнити блюдо: замість борошна використовувати висівки і обвалювати шніцелі в кунжуті або насінні льону, а можна зробити мікс з цих зерен;
  7. Якщо ж довелося скористатися замороженим м'ясом, дайте йому відтанути на середніх полицях холодильника, а не в мікрохвильовці або на столі.

Гастрономічного вам задоволення від приготованих страв!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: