Як смачно приготувати тушковане м'ясо з чорносливом
Чорнослив і м'ясо – це прекрасно поєднуються продукти. Їх разом тушкують, смажать, роблять рулети, запікають. Пропонуємо розглянути найвдаліші рецепти страв з цими смачними компонентами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Вирізка свинини - | 1 кілограм |
Морква - | 1 штука |
Цибулю - | 1 штука |
Чорнослив - | 100 грамів |
Майонез - | 2 столові ложки |
Вода - | 1 склянка |
Сіль, спеції - | по 1 щіпці |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 205 Ккал |
Беремо вирізку молодої свинини, миємо під краном й обсушуємо. Якщо є плівка і жили, видаляємо їх. Нарізаємо кубиками середнього розміру (приблизно 3 × 3 см).
Ставимо сковороду на газ, викладаємо на неї порізане м'ясо. Миємо, очищаємо, а потім нарізаємо цибулю великими півкільцями, а моркву – брусочками. Перемішуємо м'ясо і засипаємо його овочами.
Чорнослив викладаємо в маленьку піалу і заливаємо гарячою водою, даємо запариться 3 – 5 хвилин. Зливаємо воду і нарізаємо ягоди соломкою. Додаємо їх до м'яса.
Заправляємо спеціями і сіллю, вливаємо склянку води, все ретельно перемішуємо і накриваємо щільною кришкою. Прибираємо полум'я конфорки до мінімуму.
Через 10 – 17 хвилин додаємо майонез і все перемішуємо ще раз. Не накриваючи кришкою, тушкуємо ще 5 – 8 хвилин, по закінченні яких відключаємо газ і даємо страві постояти 20 хвилин.
Для забезпечення оптимального температурного режиму готування найкраще підійде спеціалізована сковорода-гриль, однак якщо її немає, можна взяти будь-яку важку сковорідку з товстим дном.
М'ясо з чорносливом і картоплею в мультиварці
Компоненти:
- Картопля молода – 6 штук;
- Телятина – 600 грамів;
- Чорнослив – 50 грам;
- Морква – 2 штуки;
- Помідор – 2 штуки;
- Рослинне масло – 1.5 столові ложки;
- Часник – 2 зубки;
- Лавровий лист – 2 штуки;
- Сіль, спеції – по щіпці.
Тим часом очищаємо і моєму овочі. Картоплю ріжемо середніми кубиками, моркву товстими кружальцями, помідори – кільцями.. Часник подрібнюємо ножем. Після того як телятина придбала необхідний рум'яний колір, виймаємо її на тарілку.
Порізані овочі закладаємо в каструлю на той самий режим і пасеруємо, періодично помішуючи. Промиваємо теплою водою в'ялений чорнослив без кісточок і нарізаємо соломкою. Після закінчення обсмажування овочів додаємо до них картоплю, м'ясо і чорнослив.
Солимо, приправляємо спеціями, лавровим листом і все добре перемішуємо. Накриваємо кришкою і на тому ж режимі продовжуємо готувати ще 55 хвилин. За 5 хвилин до закінчення зазначеного часу відкриваємо кришку і висипаємо часник.
Тушковане м'ясо з чорносливом в духовці
Компоненти:
- Балик свинячий – 1.5 кілограма;
- Чорнослив – 100 грамів;
- Майонез – 5 столових ложок;
- Гірчиця – 3 столові ложки;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Часник – 3 зубки;
- Соєвий соус – 3 столові ложки.
Миємо й обсушуємо балик. Кладемо на дошку і гострим ножем нарізаємо стейки поперек волокон, не прорізаючи до кінця. У результаті повинно вийти подобу книжки. Чистимо і дрібно кришимо часник.
В окремій піалі з'єднуємо майонез, гірчицю, сіль, спеції, соєвий соус і все добре перемішуємо. Получившимся маринадом ретельно промазуємо м'ясо, включаючи розрізи. Перекладаємо його в глибоку миску і ставимо в прохолодне місце на ніч маринуватися.
В'ялений чорнослив нарізаємо великими кільцями. Дістаємо з миски пропитавшееся м'ясо і починаємо прокладати між стейками чорнослив. Включаємо духовку на 220° С.
Перекладаємо нафаршированное м'ясо в скляну жаровню і, не накриваючи, відправляємо в розігріту духовку на 40 – 50 хвилин.
Тушковане м'ясо з чорносливом в горщику
Компоненти:
- Яловича вирізка – 600 – 700 грамів;
- Морква – 1 штука;
- Цибуля – 1 штука;
- Чорнослив в'ялений – 50 грамів;
- Перець горошком – кілька штук;
- Томатна паста – 3 столових ложки;
- Свіжа зелень (кріп, петрушка) – пучок;
- Гриби – 400 грамів;
- Сметана – 3 столові ложки;
- Рослинне масло – 1.5 столова ложка.
Миємо та ріжемо м'ясо дрібними кубиками. Чистимо цибулю і моркву.
Беремо гриби (печериці або гливи), промиваємо під струменем теплої води, очищаємо і дрібно нарізаємо. Ставимо на плиту сотейник, прогріваємо на вогні і викладаємо м'ясо.
Після того як шматочки вирізки обжарились з усіх боків, туди ж висипаємо гриби і продовжуємо тушкувати 10 – 13 хвилин, не забуваючи про періодичному помішуванні.
У цей час цибулю нарізаємо півкільцями, а моркву подрібнюємо на крупній тертці. Беремо маленьку сковороду, ставимо на вогонь, наливаємо олію і обсмажуємо нарізані овочі. Після цього запарюємо в окропі в'ялений чорнослив.
Викладаємо його на чистий рушник, щоб просох, і потім нарізаємо дрібними шматочками. Дістаємо три глиняних горщика, рівномірно розкладаємо м'ясо з грибами, обсмажені овочі, чорнослив і томатну пасту.
Все добре перемішуємо ложкою, накриваємо кришкою і відправляємо в заздалегідь прогріту духову до 190 °С, на 50 – 60 хвилин.
Тушкована капуста з м'ясом і чорносливом
Компоненти:
- Капуста – 1 головка;
- Свиняча вирізка – 600 грамів;
- Морква – 2 штуки;
- Паста томатна – 2.5 столові ложки;
- Чорнослив в'ялений – 50 грамів;
- Рослинне масло – 1.5 столові ложки;
- Вода – 150 мілілітрів;
- Сіль – 0.5 чайної ложки;
- Спеції – за смаком.
Моєму, просушуємо і розрізаємо м'ясо порційними шматочками, видаляючи жили і плівку.
Ставимо сковороду на плиту, наливаємо олію, розігріваємо і викладаємо свинину. Обсмажуємо з усіх боків протягом 15 – 20 хвилин, при цьому не забуваючи періодично помішувати. Якщо на м'ясі мало жиру, і Ви не хочете, щоб воно було сухим, додайте в сковороду трохи води.
Беремо капусту, знімаємо верхні зіпсовані аркуші, перерезаем головку навпіл і починаємо шаткувати тонкими довгими смужками. Потім викладаємо на розігріту сковороду і починаємо смажити на вогні середньої інтенсивності.
Чистимо моркву і нарізаємо соломкою, додаємо до капусти. Весь час помішуємо овочі інакше вони можуть пригоріти.
Коли капуста набуває золотистий колір, викладаємо до неї м'ясо. Все ретельно перемішуємо і продовжуємо тушкувати. Нарізаємо шматочками чорнослив. У склянку накладаємо томатну пасту і розводимо водою. Виливаємо в сковороду разом з чорносливом. Солимо, додаємо спеції і тушкуємо ще 15 хвилин.
Баранина тушкована з чорносливом
Компоненти:
- Баранина – 1 кілограм;
- Масло вершкове – 2 столові ложки;
- Цибуля – 1 штук;
- Морква – 1 штука;
- Чорнослив – 50 грам;
- Сіль, спеції за смаком;
- Цукор – 0.5 чайної ложки;
- Оцет – 1 столова ложка;
- Вода – 300 міліграмів;
- Лавровий лист – 2 штуки;
- Свіжа зелень.
Потужним струменем холодної води добре промиваємо м'ясо. Обсушуємо рушником і кладемо на обробну дошку. Починаємо нарізати кубиками 3 × 3 сантиметри, по ходу зрізуючи жили.
Ставимо маленьку каструлю з водою на вогонь і після закипання викладаємо порізане м'ясо і лавровий лист, солимо і накриваємо кришкою. З'явилася піну акуратно збираємо шумівкою (ложкою з отворами). Протягом 20 хвилин варимо баранину.
Цибулю і моркву ретельно очищаємо і нарізаємо кільцями. Ставимо сковороду на конфорку, кладемо вершкове масло. Опускаємо порізані овочі в розтоплене масло і починаємо обсмажувати.
Чорнослив заливаємо теплою водою і залишаємо розпаритися на кілька хвилин, після чого зливаємо і нарізаємо смужками.
Зварене м'ясо виймаємо з каструлі. Бульйон проціджуємо через сито з дрібним осередком або марлю і прибираємо в бік. Викладаємо в глибокий сотейник м'ясо, підсмажені овочі, чорнослив.
Заливаємо бульйоном і ставимо на плиту. Після закипання додаємо цукор і оцет, все перемішуємо, зменшуємо полум'я до мінімуму і продовжуємо тушкувати 20 хвилин. Готову страву прикрашають дрібно нашаткованої зеленню.
Соковиті смажені відбивні зі свинини на сковороді — відмінне блюдо на будь-який випадок.
Свинина смажена на сковороді шматочками з цибулею — ммм... пальчики оближете від задоволення. Читайте рецепти з фото і рекомендаціями кулінарів.
Як приготувати свиняче серце на сковороді, щоб м'ясо не горчило, і залишалося смачним і ніжним. Читайте тут.
Корисні поради
- Перед застосуванням сухофрукта замочіть його в теплій воді на 12 -14 хвилин, після чого чорнослив розпариться і його смак буде більш насиченим.
- Краще вибирати в'ялений чорнослив без кісточок – це скоротить час, необхідний для приготування, оскільки відпадає необхідність в очищенні.
- Для тушкування м'яса з чорносливом краще всього використовувати сотейник з товстим дном або глибоку чавунну сковороду з великою скляною кришкою.
- Відмінним доповненням до м'ясних страв з чорносливом будуть курага, коріандр і мускатний горіх. М'ясо з чорносливом подають з червоним сухим вином. Воно може йти як самостійне, не вимагає гарніру, страву.
Приємного апетиту!