Курка з чорносливом в духовці: 6 оригінальних страв
Існує величезна кількість стереотипів навколо їжі, які не завжди відповідають дійсності. Наприклад, що солодке не можна поєднувати з м'ясом. А ось на Сході запросто з'єднують в одному блюді фрукти і м'ясо і від цього тільки виграють.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курячої м'якоті - | 1 кг |
лука - | 5 головок |
сушеного чорносливу - | 20 штук |
томатної пасти; - | 3 ст. ложки |
соняшникової олії - | 30 мл |
лаврового листа - | за смаком |
солі і чорного перцю - | за смаком |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 157 Ккал |
Першим номером йде тушковане м'ясо, легке і по-східному пікантне. В цьому блюді чорнослив прекрасно уживається з куркою.
Покроковий спосіб готування:
- Промити курячу м'якоть і нарізати шматочками середнього розміру.
- Налити в сковороду, призначену для духовки, невелику кількість олії, покласти шматочки філе і обсмажити.
- Через 10 хв. викласти цибулю, нашатковану півкільцями, додати через п'ять хвилин нарізаний чорнослив, налити воду, покласти томатну пасту.
- До 185ºC розігріти духовку, поставити блюдо нудитися на 45 хвилин.
- Коли до закінчення готування залишиться п'ять хвилин, додати за смаком трохи цукру, чорний перець, посолити.
Порада: курку краще вийняти з холодильника за 60 хвилин до приготування, м'ясо кімнатної температури виходить більш соковитим.
Готуємо курку з чорносливом і курагою
Куряча м'якоть набуває приголомшливий смак за рахунок чорносливу, кураги, йогурту і ананаса. Легке, дієтичне м'ясо дуже сприйнятливе до ароматів, при цьому воно швидко готується, вкрай важливо не тримати його довго в духовці. З соусом теж не треба мудрувати, це просто ананасовий сік, який додасть білому м'ясу ніжний смак.
Вам знадобляться:
- 100 мл якісного йогурту;
- за смаком перець;
- 500 г курячої м'якоті;
- 50 мл рослинного масла;
- за смаком посолити;
- 150 г консервованих ананасів (шматочками);
- 100 г чорносливу;
- 100 г якісної кураги;
- для салату будь-які свіжі овочі.
Для святкового столу можна приготувати салат з куркою і чорносливом.
Добре поєднується чорнослив і зі свининою, тут ви знайдете рецепт.
За цим посиланням ви дізнаєтеся рецепт приготування тушкованою яловичини з чорносливом.
Знадобиться 1 годину. Калорійність порції: 148 ккал.
Як приготувати:
- Куряче філе відбити і нарізати шматочками. Приправити сіллю, поперчити, додати йогурт. Залишити, щоб м'ясо добре просочилося.
- Нашаткувати соломкою чорнослив, чорнослив, курагу. Ананасовий сік залишити, він ще стане в нагоді.
- Викласти шматочки м'яса на розігріту з маслом сковорідку і обсмажити з усіх сторін.
- У підготовлену форму перекласти м'ясо, додати нарізані сухофрукти, ананас, налити трохи ананасового соку з банки.
- Тушкувати м'ясо до готовності в розігрітій духовці.
Порада: блюдо подавати на стіл з салатом зі свіжих овочів.
Доповнюємо рисовим гарніром
З таким повсякденним продуктом, як курка, можна творити різні чудеса. У цьому рецепті роль чарівної палички виконує глазур з бальзамічним оцтом, соєвим соусом і запашним медом.
Потрібні:
- 50 мл бальзамічного оцту;
- 10 г картопляного крохмалю;
- 100 мл рослинного масла;
- 1 кг курки охолодженої;
- 50 мл соєвого соусу;
- 100 г меду, квіткового;
- 300 г рису круглозерного;
- 100 г звичайного чорносливу;
- 100 г мармеладу;
- 100 г кураги.
Необхідний час: 60 хв. Порція містить: 189 ккал.
Як готувати фаршировану курку:
- Приготувати рис: довести воду до кипіння, посолити, засипати рис.
- Сухофрукти нашаткувати великим кубиком, мармелад нарізати часточками.
- Готовий рис відкинути на сито, щоб рідина стекла, після чого змішати з чорносливом, курагою і мармеладом. Начинка готова.
- Тушку курки нафарширувати начинкою. Зв'язати ніжки птиці хрестиком і загорнути крильця в іншу сторону, щоб вона була красивою.
- Підготовлену птицю змастити маслом, відправити в духову шафу на 25 хв., виставити температуру 225 ºC.
- Приготувати глазурування: взяти оцет бальзамічний, соєвий соус, мед квітковий і крохмаль, все це змішати. Готувати глазурування дуже швидко, щоб не утворилися грудки.
- За 10 хв. до кінця готування (курка вже підрум'янилася) дістати її, полити глазировкой і відправити назад в духовку, ще потримати 10 хв.
Курка з чорносливом в горіховому соусі в духовці
Рецепт тільки здається незвичайним, насправді в його основі звичайна курка з волоськими горіхами і часником, до якої багато хто звикли, тільки в цьому рецепті її готують на новий лад. З курячої м'якоті формують рулети і спочатку готують окремо. А потім, гарненько заправивши горіховим соусом, знову відправляють в духовку на 5 хвилин.
Потрібні:
- 2 половинки курячого філе;
- 160 г будь-якого сиру;
- 6 штук сушеного чорносливу;
- 15 мл оливкової олії рафінованої;
- 5 г масла «Селянського»;
- 20 г свіжої кінзи;
- 3 гілочки фіолетового базиліка;
- 200 мл курячого бульйону;
- 200 г волоських горіхів;
- 2 невеликі часточки часнику.
Приготування займе 1 годину. Порція містить 164 ккал.
Готуємо:
- Курячі грудки надрізати і розкрити. М'ясо відбити або розкачати качалкою. Приправити сіллю, поперчити.
- Приготувати начинку: сир нарізати соломкою, чорнослив і базилік подрібнити. На м'ясо викласти базилік, чорнослив, сир. Згорнути звичайний рулет, зафіксувати міцною ниткою.
- Форму для готування змастити кубиком масла «Селянського», викласти м'ясо і присмачити рафінованим маслом, щоб утворилася рум'яна кірочка.
- Відправити форму в духовку, виставивши 170 градусів. Готувати півгодини.
- Приготувати соус: стовкти горіхи в ступці (можна подрібнити блендером), дрібно порубати часник, кінзу, все змішати і залити м'ясним бульйоном.
- Додати в м'ясо соус, дати потушиться ще п'ять хвилин.
- З приготованих рулетів прибрати нитки, нарізати скибочками і полити горіховим соусом.
Порада: щоб уникнути неприємного присмаку, радимо не пропускати волоські горіхи через решітку м'ясорубки.
На відео детально показано приготування курячої гомілки з чорносливом:
Ароматне жарке
Курячі стегна, приготовані за цим рецептом, гарні самі по собі. За бажанням їх можна доповнити будь-яким гарніром.
Будуть потрібні:
- 1 кг курячих стегон;
- 1 жменька чорносливу;
- 200 мл гарячого чаю;
- 20-25 г меду;
- 1 головка звичайного лука;
- 2-3 гілочки петрушки;
- 2-3 гілочки кінзи;
- 200 мл курячого бульйону;
- ½ Ч. л. меленого перцю;
- солити на свій розсуд.
Час: 55 хв. Калорійність: 166 ккал.
Готуємо:
- Заварити чай, сушений чорнослив промити і залити його заваркою, залишити настоюватися.
- Стегна промити, розкласти на паперові рушники, коли просохнуть, натерти сумішшю з солі і чорного перцю.
- На сковороді злегка обсмажити нашатковану цибулю, покласти стегна, все обсмажити разом.
- Відправити блюдо в духовку, закривши сковороду кришкою. Тушкувати 20 хвилин при -180 º c.
- Чайний настій з'єднати з медом, бульйоном і додати до курки, тушкувати без кришки 15 хв.
- Додати чорнослив до м'яса, перемішати, тушкувати ще п'ять хвилин.
Порада: можна подати на гарнір тушковану червону капусту, вона відмінно підходить до курки.
Курка з чорносливом, каперсами і розмарином
Секрет цієї страви в тому, що курка повинна бути ніжною всередині, але з красивою скоринкою зовні, такий ефект дасть духовка розігріта, але а в іншому повна свобода для кулінарної фантазії: якщо немає під рукою каперсів, можна використовувати мариновані огірочки, не знайшли базилік, не менш ароматною птах вийде з кропом.
Знадобляться:
- 2 невеликі тушки курчати;
- 8-9 штук сушеного чорносливу;
- лимон;
- 1 жменька каперсів;
- 3 гілочки базиліка + 2 гілочки розмарину;
- 60-70 мл рафінованої оливкової олії;
- ¼ Чайної ложки суміші перців;
- за смаком приправити сіллю.
Час приготування: 1 ч. 20 хв. Калорійність: 173 ккал.
Готуємо:
- Попередньо розігріти духовку (температура -180 º c).
- Птицю розрізати навпіл уздовж хребта. Викласти в глибоку ємність.
- Чорнослив обдати окропом, нарізати кубиками. Розім'яти гілочки розмарину, листочки базиліка подрібнити крупно (можна порвати). З лимона зняти терткою цедру, з самого плоду вичавити трохи соку.
- Приправити птицю чорносливом, каперсами, цедрою, пряними травами, налити 70 мл рафінованої олії оливи і свіжий лимонний сік, приправити за смаком. Цією сумішшю рясно змастити тушки птиці, залишити маринуватися на півгодини.
- Викласти курчат на сковорідку, у якої забирається ручка, або в форму, придатну для духовки, змастити ще раз маринадом, поставити в гарячу піч на рекомендований час.
Професійні поради
Щоб курка з чорносливом, приготовлена в духовці, не вийшла сухою і нудною:
- Можна приготувати курячу тушку в спеціальному пакеті або рукаві і соусу налити побільше, під плівкою він не випарується, а просочить м'ясо, віддаючи свій смак. Якщо потрібна золотава скоринка, наприкінці готування розрізати плівку, потім відправити курку «засмагати» під гриль, а перед подачею на стіл полити м'ясо тим соусом, в якому воно запікалося, і дати трохи постояти.
- Не треба зловживати сіллю.
- Не варто пропускати часник через прес, краще розтерти часточки до кашоподібного стану, щоб не залишилося м'якоті зовсім.
- Цибулю, перед тим як покласти на сковорідку, нарізати великими кубиками або півкільцями, овоч має відчуватися в страві.
- Попередньо обдати окропом сухофрукти, щоб вони стали ніжніше і м'якше.
- Додати трохи бальзамічного оцту з малиною, він додасть солодкість, додасть приємною кислоти і чудового аромату.
На відео ви знайдете ще один оригінальний рецепт — курячий рулет із чорносливом: