19 июнь 2019 2 518

Як приготувати домашні чіпси в мікрохвильовці

Ті чіпси, які продаються в багатьох магазинах, вважаються шкідливими та їх небажано їсти у великій кількості. Але якщо є бажання, то їх можна робити самостійно. Тим більше для приготування можна самим підбирати спеції і різні прянощі, які зроблять хрусткий картопля більш смачним і ароматним.

А якщо його робити в мікрохвильовці, то для готування не потрібно масла. Та й приготуватися він там за лічені хвилини.

Трохи про появу чіпсів

Коли точно з'явилися чіпси, невідомо, але якщо вірити багатьом джерелам, то вперше вони виникли у 1853 році завдяки вимогливості клієнта ресторану Moon Lake Lodge. Тоді він обідав картоплею фрі, і йому здалося, що картопля не зовсім пропечена, він висловив це шеф-кухарю.

Кухар був дуже незадоволений зауваженням і вирішив пожартувати над клієнтом. Він розрізав картоплю на дуже тонкі шматочки і обсмажив в маслі. Але, на диво, ця страва дуже сподобалося клієнту, і з тих пір це частування стали готувати в багатьох ресторанах США. Надалі його назвали чіпсами.

Чіпси здобули популярність по всій країні, вони стали візитною карткою багатьох американських ресторанів і кафе. Від продажу цієї закуски багато підприємці отримували величезні прибутки. Через 20 років після виникнення цієї закуски, виручка з продажу перевалила за мільярди доларів.

Чіпси досі дуже популярні в усьому світі і, всупереч їх шкідливому складом, все одно багато людей так і продовжують вживати цей продукт. Але найкраще їх приготувати самостійно, тим більше домашній продукт не такий шкідливий, як магазинний.

Класичні чіпси в мікрохвильовці
Інгредієнти Кількість
картоплі - 5 бульб
рослинної олії - пару ложок
солі - по своєму смаку
сухих спецій - по своєму смаку
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 70 Ккал

Як робиться:

Картоплю очищаємо від шкірки і гарненько промиваємо;

Після цього бульби картоплі нарізаємо на тонкі пластинки. Їх можна нарізати в кухонному комбайні або просто ножем, головне, що б скибочки вийшли дуже тонкими;

Нарізані картопляні пластинки обполіскуємо під струменем холодної води;

Викладаємо на сито і залишаємо на пару хвилин, щоб стекла вся вода;

Далі картопляні скибочки кладемо в чашку, збризкуємо рослинним маслом, посипаємо сіллю і спеціями;

Потім спеціальну тарілку для мікрохвильової печі застеляємо пергаментним папером, кладуть на її поверхню картопляні шматочки в один шар;

Поміщаємо тарілку в мікрохвильовку, виставляємо часом 5-7 хвилин і потужність 700 Вт;

Обов'язково в процесі готування контролюємо весь процес, тому що мікрохвильовки у всіх різні;

Після того, як чіпси стануть рум'яного кольору, можна вимикати мікрохвильову піч і виймати тарілку з хрустким картоплею.

Як зробити сирні чіпси в СВЧ-печі

Що знадобиться:

  • Шматочок сирка твердого сорту – 100 грам;
  • Італійські сухі трави – по своєму смаку.

Час готування – 10 хвилин.

Калорійність – 70.

Як готується:

  1. Шматочок сиру перетираємо в дрібну стружку і викладаємо в чашку;
  2. Насипаємо туди трохи сухих трав і перемішуємо;
  3. Плоску тарілку для мікрохвильової печі можна застелити папером для запікання;
  4. Потім викладаємо на неї протертий сир зі спеціями у вигляді круглих оладок;
  5. Поміщаємо тарілку в СВЧ-піч, виставляємо час на 3-4 хвилин, і залишаємо готуватися на максимальній потужності;
  6. Після цього виймаємо сирні чіпси і залишаємо на пару хвилин остигати. Після цього їх можна їсти.

Як приготувати низькокалорійні (дієтичне) чіпси

Потрібні такі компоненти:

  • 3 бульби картоплі;
  • 2 часникові часточки;
  • 3-4 стебла петрушки;
  • Трохи меленої паприки;
  • Часник сушений в молотом вигляді – на свій смак;
  • За бажанням — орегано і розмарин;
  • Сіль – за бажанням.

Скільки готувати – 15 хвилин.

Скільки калорій – 50.

Приступаємо до приготування:

  1. Картоплини потрібно звільнити від шкірки, промити холодною водою, обсушити і нарізати на тоненькі пластинки, щоб вони були прозорими. Розрізати їх можна за допомогою овочерізки або гострим ножиком;
  2. Після цього картопляні пластинки знову обполіскуємо прохолодною водою і розкладаємо на бавовняну ганчірочку, щоб вони трохи обсохнули;
  3. Зубчики часнику очистити від шкірки і видавлюємо через часникодавку. Викладаємо в невелику піалу;
  4. Також до часнику додаємо дрібку меленої паприки, розмарин, орегано і трохи сушеного часнику. Сіль можна не додавати. Все перемішуємо;
  5. На плоску тарілку для мікрохвильової печі вистилаємо пергаментний папір;
  6. Кожну пластинку натираємо сумішшю приправ і кладемо на тарілку;
  7. Кладемо все в мікрохвильовку, ставимо час 4 хвилини і залишаємо готуватися на максимальній потужності;
  8. Готові чіпси остуджуємо і кладемо в миску. Їх можна їсти.

Рецепт домашніх чіпсів з шинкою

Що буде потрібно:

  • Картопля – 4 штуки;
  • 120 грам шинки;
  • Трохи солі і чорного меленого перцю;
  • Спеції за смаком;
  • Рослинна олія – за бажанням.

Тривалість приготування – 20 хвилин.

Калорійність – 110.

Як робити:

  1. Картоплю добре чистимо від шкірки і промиваємо холодною водою;
  2. Очищені картоплини протираємо сухою ганчіркою, нарізаємо овочерізкою на тоненькі часточки;
  3. Далі картопляні скибочки знову споліскують холодною водою і розкладаємо на рушник для обсушування на 10 хвилин;
  4. Обсушені часточки картоплі кладемо в чашку, скроплюємо маслом, підсолюємо, перчимо і приправляємо спеціями. Все добре перемішуємо;
  5. Після цього викладаємо все на папір для запікання і поміщаємо її на плоску тарілку;
  6. Ставимо в мікрохвильову піч, ставимо час 5 хвилин і залишаємо готуватися на максимальній потужності;
  7. Тим часом шинку розрізаємо на тонкі пластинки;
  8. Як тільки прозвучить сигнал про закінчення готування чіпсів, виймаємо їх, перевертаємо і викладаємо на кожен шматочок пластинку шинки;
    Знову прибираємо в СВЧ-піч на 30 секунд;
  9. Готові чіпси з шинкою кладемо в чашку, їх вже можна їсти.

Картопляні чіпси за 5 хвилин

Нам буде потрібно наступне:

  • 3-4 картоплини;
  • 1 маленька ложечка меленої паприки;
  • 2-3 щіпки гострого перцю чилі;
  • Трохи солі і чорного меленого перцю;
  • Рослинне масло – ½ ч. ложечки.

Час готування – 10 хвилин.

Калорійність – 70.

Переходимо до готування:

  1. Картоплини чистимо овочечисткою від шкірки, споліскують холодною водою і протираємо сухим рушником;
  2. Далі нарізаємо їх на тоненькі слайсы. Для нарізування можна використати звичайний гострий ніж або спеціальний пристрій;
  3. На стіл розстилаємо ганчірочку з бавовняного матеріалу, розкладаємо туди пластинки і обсушуємо від виділився крохмального соку;
  4. Після цього шматочки пересипаємо в чашку, гарненько присмачую меленою паприкою, червоним гострим перцем чилі, сіллю і чорним меленим перцем. Все розмішуємо, щоб приправи рівномірно покривали кожен слайс;
  5. На пергаментний папір розкладаємо картопляні пластинки на невеликій відстані. Вони не повинні торкатися один одного;
  6. Після цього пергамент поміщаємо на плоску тарілку і ставимо в мікрохвильову піч;
  7. Залишаємо там готуватися наші снеки при максимальній потужності протягом 3-4 хвилин;
  8. Готові чіпси висипаємо в посуд ставимо в мікрохвильовку нову порцію.

Морквяні чіпси в домашніх умовах

Що буде необхідно:

  • Морква – 3-4 штуки;
  • Трохи оливкової олії;
  • За бажанням суміш сушених трав – французькі чи італійські;
  • Сіль – 2-3 чайні ложечки.

Час приготування – 15 хвилин.

Калорійність – 40.

Процес приготування:

  1. Коренеплоди потрібно гарненько промити, при цьому краще всього використовувати щітку, щоб очистити всю грязь. Обтираем їх сухою ганчірочкою;
  2. Шкірку не очищати не потрібно, прямо в шкурки розрізаємо на тонкі кружечки. Розрізати можна гострим ножем або спеціальною овочерізкою;
  3. Викладаємо морквяні кружечки в посуд, посипаємо сушеними травами, підсолюємо і скроплюємо оливковою олією. Гарненько перемішуємо;
  4. На тарілку для мікрохвильової печі застеляємо папір для запікання і викладаємо на неї шматочки моркви. Розкладаємо їх на середній відстані один від одного;
  5. Прибираємо все в СВЧ-піч, вибираємо час 2 хвилини і потужність 900 Вт. Запікаємо там до звукового сигналу;
  6. Далі виймаємо тарілку, перевертаємо чіпси і знову ставимо на 2 хвилини;
  7. Готові морквяні чіпси остуджуємо і перекладаємо в глибоку миску.

Чіпси з буряка в СВЧ-печі

Нам знадобиться:

  • Середня буряк приблизно на грам 200-300;
  • Трохи рослинного масла;
  • Щіпка чорного меленого перцю.

Скільки готувати – 15 хвилин.

Калорійність – 40.

Як готується:

  1. Коренеплід обполіскуємо водою, ретельно чистимо за допомогою щіточки і обтираем кухонним рушником;
  2. Далі нарізаємо на тоненькі слайсы. Для цього можна використовувати слайсер, а якщо його немає, то бульбу можна нарізати звичайним кухонним ножем з гострим і широким лезом;
  3. Потім бурякові шматочки можна помістити в спеціальну форму для запікання, яка призначена для мікрохвильової печі;
  4. Силіконову пензлик занурюємо в олію і змащуємо їй бурякові слайсы;
  5. Всі присмачую чорним меленим перцем;
  6. Форму з буряковими пластинками ставимо в мікрохвильову піч. Ставимо потужність 900 Вт і час 2 хвилини;
  7. Як тільки пролунає звуковий сигнал, виймаємо форму, перевертаємо слайсы на інший бік і знову відправляємо в МІКРОХВИЛЬОВУ піч на 2 хвилини;
    Готові слайсы остуджуємо і викладаємо в миску.

Хитрощі та підказки

  • Обов'язково картоплю або інші овочі для приготування чіпсів потрібно різати дуже тонко, інакше шматочки не пропечуться, і вийде не дуже смачно. У цій справі допоможе овочерізка, за допомогою неї можна швидко нашаткувати овочі на тонкі пластинки;
  • Картопляні чіпси можна запікати у мікрохвильовій печі можна разом з часником, терты сиром, шинкою, морепродуктами;
  • Також їх можна присипати дрібними шматочками сушеної або свіжої зелені. Вона додасть аромат і пікантний смак;
  • Також чіпси можна приготувати солодкими, наприклад, із яблук. Для приготування потрібні кілька яблук. Їх також потрібно нашаткувати на тонкі пластинки і запекти пару хвилин в мікрохвильовці. Після приготування посипати цукровою пудрою.

Чіпси, приготовлені вдома, виходять набагато смачніше і не такими шкідливими. Крім цього, ви зможете самостійно регулювати вміст у них спецій та прянощів і вносити свої доповнення. Вони стануть відмінним пригощанням для дітей і дорослих, а діти будуть від них без розуму і попросять ще добавки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: