Як приготувати домашні чіпси в мікрохвильовці
Ті чіпси, які продаються в багатьох магазинах, вважаються шкідливими та їх небажано їсти у великій кількості. Але якщо є бажання, то їх можна робити самостійно. Тим більше для приготування можна самим підбирати спеції і різні прянощі, які зроблять хрусткий картопля більш смачним і ароматним.
А якщо його робити в мікрохвильовці, то для готування не потрібно масла. Та й приготуватися він там за лічені хвилини.
Трохи про появу чіпсів
Коли точно з'явилися чіпси, невідомо, але якщо вірити багатьом джерелам, то вперше вони виникли у 1853 році завдяки вимогливості клієнта ресторану Moon Lake Lodge. Тоді він обідав картоплею фрі, і йому здалося, що картопля не зовсім пропечена, він висловив це шеф-кухарю.
Чіпси здобули популярність по всій країні, вони стали візитною карткою багатьох американських ресторанів і кафе. Від продажу цієї закуски багато підприємці отримували величезні прибутки. Через 20 років після виникнення цієї закуски, виручка з продажу перевалила за мільярди доларів.
Чіпси досі дуже популярні в усьому світі і, всупереч їх шкідливому складом, все одно багато людей так і продовжують вживати цей продукт. Але найкраще їх приготувати самостійно, тим більше домашній продукт не такий шкідливий, як магазинний.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картоплі - | 5 бульб |
рослинної олії - | пару ложок |
солі - | по своєму смаку |
сухих спецій - | по своєму смаку |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 70 Ккал |
Як робиться:
Картоплю очищаємо від шкірки і гарненько промиваємо;
Після цього бульби картоплі нарізаємо на тонкі пластинки. Їх можна нарізати в кухонному комбайні або просто ножем, головне, що б скибочки вийшли дуже тонкими;
Нарізані картопляні пластинки обполіскуємо під струменем холодної води;
Викладаємо на сито і залишаємо на пару хвилин, щоб стекла вся вода;
Далі картопляні скибочки кладемо в чашку, збризкуємо рослинним маслом, посипаємо сіллю і спеціями;
Потім спеціальну тарілку для мікрохвильової печі застеляємо пергаментним папером, кладуть на її поверхню картопляні шматочки в один шар;
Поміщаємо тарілку в мікрохвильовку, виставляємо часом 5-7 хвилин і потужність 700 Вт;
Обов'язково в процесі готування контролюємо весь процес, тому що мікрохвильовки у всіх різні;
Після того, як чіпси стануть рум'яного кольору, можна вимикати мікрохвильову піч і виймати тарілку з хрустким картоплею.
Як зробити сирні чіпси в СВЧ-печі
Що знадобиться:
- Шматочок сирка твердого сорту – 100 грам;
- Італійські сухі трави – по своєму смаку.
Час готування – 10 хвилин.
Калорійність – 70.
Як готується:
- Шматочок сиру перетираємо в дрібну стружку і викладаємо в чашку;
- Насипаємо туди трохи сухих трав і перемішуємо;
- Плоску тарілку для мікрохвильової печі можна застелити папером для запікання;
- Потім викладаємо на неї протертий сир зі спеціями у вигляді круглих оладок;
- Поміщаємо тарілку в СВЧ-піч, виставляємо час на 3-4 хвилин, і залишаємо готуватися на максимальній потужності;
- Після цього виймаємо сирні чіпси і залишаємо на пару хвилин остигати. Після цього їх можна їсти.
Як приготувати низькокалорійні (дієтичне) чіпси
Потрібні такі компоненти:
- 3 бульби картоплі;
- 2 часникові часточки;
- 3-4 стебла петрушки;
- Трохи меленої паприки;
- Часник сушений в молотом вигляді – на свій смак;
- За бажанням — орегано і розмарин;
- Сіль – за бажанням.
Скільки готувати – 15 хвилин.
Скільки калорій – 50.
Приступаємо до приготування:
- Картоплини потрібно звільнити від шкірки, промити холодною водою, обсушити і нарізати на тоненькі пластинки, щоб вони були прозорими. Розрізати їх можна за допомогою овочерізки або гострим ножиком;
- Після цього картопляні пластинки знову обполіскуємо прохолодною водою і розкладаємо на бавовняну ганчірочку, щоб вони трохи обсохнули;
- Зубчики часнику очистити від шкірки і видавлюємо через часникодавку. Викладаємо в невелику піалу;
- Також до часнику додаємо дрібку меленої паприки, розмарин, орегано і трохи сушеного часнику. Сіль можна не додавати. Все перемішуємо;
- На плоску тарілку для мікрохвильової печі вистилаємо пергаментний папір;
- Кожну пластинку натираємо сумішшю приправ і кладемо на тарілку;
- Кладемо все в мікрохвильовку, ставимо час 4 хвилини і залишаємо готуватися на максимальній потужності;
- Готові чіпси остуджуємо і кладемо в миску. Їх можна їсти.
Рецепт домашніх чіпсів з шинкою
Що буде потрібно:
- Картопля – 4 штуки;
- 120 грам шинки;
- Трохи солі і чорного меленого перцю;
- Спеції за смаком;
- Рослинна олія – за бажанням.
Тривалість приготування – 20 хвилин.
Калорійність – 110.
Як робити:
- Картоплю добре чистимо від шкірки і промиваємо холодною водою;
- Очищені картоплини протираємо сухою ганчіркою, нарізаємо овочерізкою на тоненькі часточки;
- Далі картопляні скибочки знову споліскують холодною водою і розкладаємо на рушник для обсушування на 10 хвилин;
- Обсушені часточки картоплі кладемо в чашку, скроплюємо маслом, підсолюємо, перчимо і приправляємо спеціями. Все добре перемішуємо;
- Після цього викладаємо все на папір для запікання і поміщаємо її на плоску тарілку;
- Ставимо в мікрохвильову піч, ставимо час 5 хвилин і залишаємо готуватися на максимальній потужності;
- Тим часом шинку розрізаємо на тонкі пластинки;
- Як тільки прозвучить сигнал про закінчення готування чіпсів, виймаємо їх, перевертаємо і викладаємо на кожен шматочок пластинку шинки;
Знову прибираємо в СВЧ-піч на 30 секунд; - Готові чіпси з шинкою кладемо в чашку, їх вже можна їсти.
Картопляні чіпси за 5 хвилин
Нам буде потрібно наступне:
- 3-4 картоплини;
- 1 маленька ложечка меленої паприки;
- 2-3 щіпки гострого перцю чилі;
- Трохи солі і чорного меленого перцю;
- Рослинне масло – ½ ч. ложечки.
Час готування – 10 хвилин.
Калорійність – 70.
Переходимо до готування:
- Картоплини чистимо овочечисткою від шкірки, споліскують холодною водою і протираємо сухим рушником;
- Далі нарізаємо їх на тоненькі слайсы. Для нарізування можна використати звичайний гострий ніж або спеціальний пристрій;
- На стіл розстилаємо ганчірочку з бавовняного матеріалу, розкладаємо туди пластинки і обсушуємо від виділився крохмального соку;
- Після цього шматочки пересипаємо в чашку, гарненько присмачую меленою паприкою, червоним гострим перцем чилі, сіллю і чорним меленим перцем. Все розмішуємо, щоб приправи рівномірно покривали кожен слайс;
- На пергаментний папір розкладаємо картопляні пластинки на невеликій відстані. Вони не повинні торкатися один одного;
- Після цього пергамент поміщаємо на плоску тарілку і ставимо в мікрохвильову піч;
- Залишаємо там готуватися наші снеки при максимальній потужності протягом 3-4 хвилин;
- Готові чіпси висипаємо в посуд ставимо в мікрохвильовку нову порцію.
Морквяні чіпси в домашніх умовах
Що буде необхідно:
- Морква – 3-4 штуки;
- Трохи оливкової олії;
- За бажанням суміш сушених трав – французькі чи італійські;
- Сіль – 2-3 чайні ложечки.
Час приготування – 15 хвилин.
Калорійність – 40.
Процес приготування:
- Коренеплоди потрібно гарненько промити, при цьому краще всього використовувати щітку, щоб очистити всю грязь. Обтираем їх сухою ганчірочкою;
- Шкірку не очищати не потрібно, прямо в шкурки розрізаємо на тонкі кружечки. Розрізати можна гострим ножем або спеціальною овочерізкою;
- Викладаємо морквяні кружечки в посуд, посипаємо сушеними травами, підсолюємо і скроплюємо оливковою олією. Гарненько перемішуємо;
- На тарілку для мікрохвильової печі застеляємо папір для запікання і викладаємо на неї шматочки моркви. Розкладаємо їх на середній відстані один від одного;
- Прибираємо все в СВЧ-піч, вибираємо час 2 хвилини і потужність 900 Вт. Запікаємо там до звукового сигналу;
- Далі виймаємо тарілку, перевертаємо чіпси і знову ставимо на 2 хвилини;
- Готові морквяні чіпси остуджуємо і перекладаємо в глибоку миску.
Чіпси з буряка в СВЧ-печі
Нам знадобиться:
- Середня буряк приблизно на грам 200-300;
- Трохи рослинного масла;
- Щіпка чорного меленого перцю.
Скільки готувати – 15 хвилин.
Калорійність – 40.
Як готується:
- Коренеплід обполіскуємо водою, ретельно чистимо за допомогою щіточки і обтираем кухонним рушником;
- Далі нарізаємо на тоненькі слайсы. Для цього можна використовувати слайсер, а якщо його немає, то бульбу можна нарізати звичайним кухонним ножем з гострим і широким лезом;
- Потім бурякові шматочки можна помістити в спеціальну форму для запікання, яка призначена для мікрохвильової печі;
- Силіконову пензлик занурюємо в олію і змащуємо їй бурякові слайсы;
- Всі присмачую чорним меленим перцем;
- Форму з буряковими пластинками ставимо в мікрохвильову піч. Ставимо потужність 900 Вт і час 2 хвилини;
- Як тільки пролунає звуковий сигнал, виймаємо форму, перевертаємо слайсы на інший бік і знову відправляємо в МІКРОХВИЛЬОВУ піч на 2 хвилини;
Готові слайсы остуджуємо і викладаємо в миску.
Хитрощі та підказки
- Обов'язково картоплю або інші овочі для приготування чіпсів потрібно різати дуже тонко, інакше шматочки не пропечуться, і вийде не дуже смачно. У цій справі допоможе овочерізка, за допомогою неї можна швидко нашаткувати овочі на тонкі пластинки;
- Картопляні чіпси можна запікати у мікрохвильовій печі можна разом з часником, терты сиром, шинкою, морепродуктами;
- Також їх можна присипати дрібними шматочками сушеної або свіжої зелені. Вона додасть аромат і пікантний смак;
- Також чіпси можна приготувати солодкими, наприклад, із яблук. Для приготування потрібні кілька яблук. Їх також потрібно нашаткувати на тонкі пластинки і запекти пару хвилин в мікрохвильовці. Після приготування посипати цукровою пудрою.
Чіпси, приготовлені вдома, виходять набагато смачніше і не такими шкідливими. Крім цього, ви зможете самостійно регулювати вміст у них спецій та прянощів і вносити свої доповнення. Вони стануть відмінним пригощанням для дітей і дорослих, а діти будуть від них без розуму і попросять ще добавки.
Приємного апетиту!