14 май 2019 9 331

Як приготувати пісочний пиріг з варенням

Захотіли побалувати себе чим-небудь смачненьким? Зупиніть вибір на пісочному пиріг з варенням. Воно – яблучне, малинове, вишневе – знайдеться, мабуть, в будь-якому будинку, а готувати пісочне тісто навчимося прямо зараз, причому за держстандартом, щоб домочадці або неждано що сталися гості спробували випічку вищого розряду.

Іноді запитують: чому тісто називається «пісочним»? А тому що розсипчасте. У здобне вводять пристойний обсяг рідини, воно і стає в'язким, а тут для з'єднання компонентів використовують яйця та масло – важче склеїти все докупи, так що після термічної обробки виріб залишається розсипчастим, за що і цінується.

Поради кулінарів перед приготуванням:

  1. У приміщенні, де будете працювати з тестом, повинно бути прохолодно, не вище 20 градусів, інакше масло, що входить до складу, буде плавитися. Рекомендується також охолодити продукти і навіть качалку, якою будете розгортати тестову масу;
  2. З відміряної обсягу борошна залиште приблизно десяту частину, щоб присипати стіл, вона теж при вимішування увійде в тісто;
  3. Замішувати його зручніше в широкій мисці: так на кухні буде чистіше – доведеться відмивати тільки посуд, а не чистити весь кухонний стіл;
  4. Перед випічкою тісто, приготоване за цим рецептом, обов'язково треба проколоти, щоб воно не роздулося і не зіпсувало вигляд;
  5. Тривале перебування в морозильнику, аж до трьох місяців, не погіршить якості пісочного тіста. Сміливо готуйте його про запас і по мірі необхідності виймайте і робіть.
Отже, Його величність - пісочне тісто!
Інгредієнти Кількість
борошна - 560 грамів
вершкового масла - 310 грамів
яєць - 2 штуки
цукру - 200 грамів
розпушувача - 10 грамів
солі - щіпка
ванільною есенції - крапелька
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 404 Ккал

Вихід готового продукту (в нашому випадку це тісто) — один кілограм.

Ще до просіювання борошна змішуються масло, цукор, яйця, розпушувач і есенція, все добре збивається. На чистий стіл насипається потрібну кількість борошна у вигляді конуса, в ній робиться ямка, в яку і переміщується збита суміш.

Тісто треба дуже швидко вимісити до гладкості і матовості, але не до блиску. Щоб процес замішування звести до мінімуму, всі інгредієнти треба порубати або перетерти до стану крихти.

Готове тісто обов'язково охолодити.

Тепер йде в хід качалка; розкачане тістова маса підрівнюється і випікається.

Якщо надумаєте пустити її на печиво, розгортайте тонко, максимум до трьох міліметрів, якщо вирішили все-таки робити пиріг, товщина шару не повинна перевищувати восьми міліметрів.

В духовці при температурі 250 градусів пісочне тісто печеться 10 — 15 хвилин (все залежить від товщини шару і можливостей вашої плити), поки не придбає золотавий відтінок.

Готуємо найпростіший пісочний пиріг з варенням

Знадобиться:

  • Пісочне тісто – 1 кілограм;
  • Варення – 250 грамів;
  • Яйце для змащування.

Час приготування – 35 хвилин.

Калорійність – 420 Ккал на 100-грамову порцію.

Розстелити на столі папір для випічки (можна пергаментний), покласти на неї три чверті приготованого вами пісочного тіста і розкачати, намагаючись, щоб товщина скрізь була близько сантиметра. Разом з папером перенести тісто на деко. Краї підняти, зробивши свого роду окантовку з тіста.

Настав час звернути увагу на варення. Воно може бути будь-яким, тільки обов'язково густим. Якщо все-таки рідкувате, є два виходи: викласти його у рідке сито або друшляк з невеликими дірками, нехай стече сироп і залишаться тільки ягідки; або підсипати в варення крохмаль, він зв'яже рідина, не давши витекти з тестової «коробочки».

З припасеної і розкатаної чверті тіста нарізати рівні смужки і у вигляді діагональної решітки викласти на начинку, з'єднавши кінці з бортиком.

Змастити пиріг збитим яйцем і випекти.

Тертий пиріг з пісочного тіста з полуничним варенням

Знадобиться:

  • Кілограм вже приготованого пісочного тіста;
  • Полуничне варення або повидло – 200 грамів.

Час приготування: 1 година 30 хвилин (з урахуванням заморожування частини тесту).

Калорійність – 450 Ккал у 100 грамах продукту.

Від тесту відокремити третю частину і на 45 хвилин відправити в морозильник. Те, що залишилося, розкотити на висоту 6 – 8 міліметрів, краю підрівняти у вигляді квадрата, прямокутника або овалу, як вам більше подобається. Густе варення або повидло акуратно розподілити по основі. Заморожену частина вийняти з морозилки, натерти прямо на начинку. Тертку використовувати з великими отворами.

У духовці пирога належить знаходитися 20 хвилин. Температура, близька до максимальної, а точніше – 250 градусів.

Угорський пиріг з пісочного тіста з варенням

Тісто для цього пирога готується з використанням міксера.

Продукти:

  • Два склянки (330 г) борошна вищого сорту;
  • 200 грамів вершкового масла;
  • Один стакан (200 грамів) цукрового піску;
  • Два жовтки;
  • 7 г (одна чайна ложка) розпушувача;
  • Щіпка солі (десята частина чайної ложки);
  • Журавлинно або сливове варення – 200 грамів.

Час приготування – 1 година 30 хвилин.

Калорійність – 480 Ккал на одну 100-грамову порцію.

Завчасно вийняти з холодильника масло, щоб воно стало кімнатної температури. Охолодити всі використовувані продукти і посуд.

Просіяти борошно, помістити її в миску, додати розпушувач і сіль.

Задіємо міксер. Треба збити масло, додані через час жовтки і цукор. Всі разом пробивати так довго, скільки знадобиться для повного розчинення цукру і додання суміші пишності і легкості.

Тепер поступово протягом приблизно двох хвилин додавати в працюючий міксер борошно.

Викласти масу на стіл і ще деякий час місити руками, але недовго, щоб масло не почало танути.

Розрізати тісто на дві частини, на цей раз – рівні, загорнути в харчову плівку або чистий рушник, відправити у морозильну камеру на годину.

Тим часом духовку розігріти до 200 градусів.

У роз'ємну форму діаметром 25 сантиметрів натерти першу частину вийнятого з морозильника тіста так, щоб дно форми було повністю і рівномірно закрито. Повинен вийти шар приблизно в 10 міліметрів.

Один з плюсів пісочного тіста – відсутність необхідності змащувати листи і форми чим би то не було: тісто дуже жирне і не пристає до посуді.

Зверху на тісто викласти варення – тут достатньо буде і 7 міліметрів.

І знову робота теркою: друга частина замороженого тіста натирається на варення.

По висоті пиріг на цей раз став більше, тому доведеться потримати його в духовці не менше півгодини. Втім, можливо, доведеться вийняти раніше. Якщо пиріг зверху почне сильно зарумяниваться, його треба прикрити пекарської папером.

Розрізати випічку на порції слід після охолодження.

Тісто на кефірі для пиріжків на сковороді відрізняється ніжністю і приємним смаком. Читайте як правильно приготувати пиріжки.

Читайте як приготувати перловку в мультиварці з м'ясом або овочами. Це корисне блюдо, має бути на кожному столі.

Ну дуже смачне вівсяне печиво. Спробуйте приготувати його за нашим рецептом і ви не пошкодуєте!

Пиріг з пісочного тіста з малиновим варенням

Пісочне тісто можна приготувати і на кефірі. А ще в нього можна додати малинове варення, і вийде дуже оригінальний пиріг.

Продукти:

  • 250 грамів малинового варення;
  • 250 мл кефіру;
  • Яйце;
  • Два склянки борошна вищого сорту;
  • Дві третини склянки цукру;
  • Пів чайної ложки соди;
  • Лимонна кислота на кінчику ножа;
  • Цукрова пудра для прикраси.

Час приготування – 45-60 хвилин.

Калорійність 315 Ккал на 100-грамову порцію.

В широку миску покладіть варення. Соду об'єднайте з лимонною кислотою, розведіть невеликою кількістю води, додайте до варенню, ретельно перемішайте. Слідом влийте до кефір, всипте цукор, розбийте яйце. Знову перемішайте і поступово введіть всю отмеренную просіяне борошно.

Форму змастіть, перелийте в неї приготоване тісто.

Духовка повинна бути готовою: розігріта до 160 градусів. Півгодини потрібно пирога, щоб пропектися. У процесі приготування він помітно збільшиться в розмірах. Готовність можна перевірити традиційно – дерев'яною шпажкою, проткнувши бісквіт. Якщо вона виявиться сухою — виріб готовий.

Вийнявши пиріг з духовки, не подавайте його до столу відразу, нехай охолоне. Святковості пирога додасть цукрова пудра, просеянная через сито на верх десерту.

Як бачите, молоді господині, нічого складного в приготуванні випічки з пісочного тіста немає. Якщо по черзі впоралися з кожним з представлених виробів, вас вже ніхто не назве починаючої кулінаркою, тепер ви – ас у цій справі.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: