Як смачно приготувати суп-пюре з брокколі
Важко знайти людину, який би заперечував користь брокколі. Адже не даремно саме цей вид капусти прозвали королевської. В її складі величезна кількість корисних речовин, а суп-пюре з цього овоча чудово зігріває у холодні зимові дні, легко засвоюється і при цьому на довгий час здатний вгамувати почуття голоду.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Бульйон - | літр |
Брокколі - | 1 кг |
Цибулю - | 1 штука |
Вершки (жирність – 25%) - | 200 мл |
Рослинна олія - | не більше 2-3 столових ложок |
Сіль звичайна або морська, перець - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Цей варіант вважається «класикою».
В першу чергу ріжемо цибулю і брокколі на довільні частини. Беремо відповідну посуд з товстим дном і обсмажуємо спочатку цибулю, поки він не стане прозорим. Після укладаємо туди ж брокколі, додаємо сіль і перець за бажанням.
Тушкуємо овочі до напівготовності, після чого туди слід додати бульйон. Далі варимо до готовності. В середньому це займає близько чверті години.
Паралельно беремо вершки і трохи підігріваємо їх (можна використовувати або сковороду або сотейник).
Готовий суп знімається з вогню і подрібнюється в чаші блендера. Далі додаються підігріті вершки і перемішується.
Подавати можна з сухариками, волоськими горішками або з сиром.
Рецепт сирного супу-пюре з брюссельської капусти
Для його створення необхідні:
- Півкіло брокколі;
- Сир (сорт можна вибирати за своїм бажанням, головне, щоб він добре плавився) – ¼ кг;
- Овочевий бульйон – 0,75 л;
- 1 невелика цибулина;
- 1 невелика морквина;
- Пару зубчиків часнику;
- 100 мл молока (бажано 2% жирності);
- Борошно – 30-45 г;
- Рослинне масло – 30-40 мл;
- Сіль, спеції за бажанням.
Час, витрачений на приготування: 40-50 хв
Калорійність: 106 ккал.
Після первинної обробки цибулину, моркву, часник ріжемо і укладаємо разом в сковороду. Додаємо рослинне масло й обсмажуємо вміст протягом декількох хвилин.
Ніжки броколі, що відрізаються і подрібнюються. Качан поділяється на суцвіття.
У невеликій мисці змішуємо молоко разом з борошном.
У каструльку кладемо обсмажені овочі, доливаємо бульйон і додаємо капусту. Ставимо на вогонь і чекаємо, коли вміст почне кипіти. З цього моменту потрібно трохи зменшити потужність конфорки і варити не більше 10 хвилин.
Далі до вмісту вливається суміш з борошна і молока. Засікаємо 5-8 хвилин і варимо до загустіння. У цей час потрібно натерти сир на тертці. Також необхідно перевірити страву на сіль/перець.
Після того, як плита вимкнена, додається сир і перемішується до повного його розплавлення. За допомогою заглибного блендера досягається однорідна консистенція.
Подавати страву з зеленню (петрушкою).
Крем-суп з брокколі з куркою
Цей варіант найкращим чином підходить для тих, хто не особливо любить овочеві супчики. В даному випадку пропонується використовувати в рецепті м'ясо птиці та інші компоненти:
- 0,3 кг курячого м'яса;
- 0,3 кг брокколі;
- Пара морквин;
- Одна цибулина;
- Картопля – 3 шт.;
- Тертий пармезан (20-25 м) – за смаком;
- Грінки – 20-25 г;
- Вершки – стакан;
- Сіль, спеції.
Час, затрачений на готування: 60-70 хв.
Калорійність: 123 ккал.
Проводимо первинну обробку продуктів. Моєму м'ясо і овочі.
Курку заливаємо 1,5 л води і ставимо на плиту. Необхідно часом знімати пінку. Загальний час приготування складе близько 35-40 хвилин.
Вимиті цибулину, моркву подрібнюємо і обсмажуємо. Додаємо сіль (можна використовувати морську) і спеції.
Через відведений час, курку потрібно дістати з бульйону і додати туди подрібнені картоплю і брокколі, обсмажені овочі. Варимо на тому ж вогні приблизно чверть години. Пробуємо на сіль і спеції.
Трохи охолоджене м'ясо потрібно порізати кубиками. Якщо є бажання, його можна також обсмажити.
Через відведений час, суп потрібно подрібнити блендером. Далі він знову ставлять на невеликий вогонь, додаються вершки, і страва вариться близько 5 хвилин.
При подачі додається курка, грінки і тертий пармезан.
Ніжний крем-суп з брюсельської і цвітної капусти
Не рідкісним є поєднання брокколі і цвітної капусти, особливо при створенні численних крем-супів.
Для того щоб зварганити такий суп, потрібно:
- 0,3 кг брокколі;
- 1 зубчик часнику;
- 0,4-0,45 л вершків;
- 0,3 кг цвітної капусти;
- 20-30 г кореня селери;
- Цибуля порей (стеблова частина) – 1шт.;
- Картопля -1 бульба;
- Бринза (не солона) – 0,2 кг;
- Вино біле сухе – 80-90 мл;
- Сіль, перець за бажанням;
- Мускатний горіх – щіпка.
Час, витрачений на приготування: 40-45 хв.
Калорійність: 58 ккал.
Всі овочі потрібно піддати первинній обробці. Порей ріжемо кільцями, капусту розбираємо на невеликі суцвіття, інші продукти – брусочками.
Беремо відповідну каструльку, вливаємо пару літрів води і вино. Кладемо в рідину картопля, селера, а також цибулю-порей. Включаємо плиту і доводимо рідину до кипіння, після чого залишаємо ще на чверть години на середньому вогні.
Відставляємо каструлю і за допомогою шумівки викладаємо овочі в чашу комбайна або блендера. Подрібнюємо і повертаємо назад в бульйон. Доводимо рідину до кипіння. Знімаємо з плити, додаємо вершки, сіль, спеції (перець і мускатний горіх), накриваємо і відставляємо хвилин на 10.
Окремо відварюємо броколі і капусту. Для варіння досить 7-8 хвилин. Овочі відкидаємо на друшляк. Для додавання в суп їх можна подрібнити в блендері і перемішати з вже готовою масою, так і додати в цілому вигляді.
Бринза ріжеться невеликими кубиками і додається в тарілки при накладанні супу.
Соковиті і смачні котлети з курячої грудки готуйте правильно. Додавайте секретний інгредієнт, який зробить блюдо ще смачніше. Читайте детальніше тут.
Цікавий рецепт свинини з картоплею, запеченої в духовці, читайте як правильно приготувати.
Дізнайтеся, як правильно приготувати вишуканий салат шарами з консервованих ананасів з куркою грибами і сиром.
Середземноморський варіант: поєднуємо брокколі і форель
Цей варіант займе трохи більше часу, ніж класичний. Однак і гостям сподобається набагато більше.
Щоб створити таку страву, знадобиться:
- Літр бульйону (можна використовувати як овочевої, так і курячий);
- Півкіло брокколі;
- Філе форелі – 0,8 кг;
- Невелика морквина;
- Ложка борошна;
- 5 склянки вершків з невеликим відсотком жирності (10%);
- Кунжут – 25 г;
- Ложка вершкового масла;
- По дрібці кориці, мускатного горіха, майорану, паприки;
- 10-20 г петрушки;
- Сіль і перець за вподобанням.
Час, затрачений на готування: 60-70 хв.
Калорійність: 189 ккал.
Складність цього варіанту в тому, що попередньо потрібно приготувати не тільки юшку, але і рибу. Форель необхідно попередньо обробити, приправити майораном, паприкою. Додати сіль, перець, накрити фольгою і відправити в заздалегідь розігріту духовку на півгодини.
Поки готується форель, необхідно братися за приготування супу. Попередньо оброблені овочі чистимо, капусту роз'єднуємо на суцвіття. Морквину кладемо в каструльку, додаємо трохи солі і варимо 3-4 хвилинки. Після цього кладемо брокколі і засікаємо ще 6-7 хвилин.
Відкидаємо овочі на друшляк. Воду з-під овочів злити крім ¼ частини. Овочі разом з заздалегідь підготовленим бульйоном, ¼ рідини після їх варіння подрібнюються блендером. Далі в кремову масу додають корицю, мускатний горіх, сіль і перець.
Для створення соусу знадобиться сковорода. У неї кладуть вершкове масло і борошно. Компоненти змішуються і трохи зажариваются. Після цього додаються вершки, і соус доводять до загустіння.
В кремову масу додається соус і змішується. Після цього суп знову ставиться на плиту, додається кунжут. Необхідно стежити, щоб він нагрівся, але не закипів.
У готовий суп викладаються шматочки запеченої форелі, петрушка і все посипається кунжутом.
Хитрощі кухарів
Для кого-то суп-пюре з брокколі – це ласощі, а хтось не переносить його з-за не дуже приємного запаху. Однак, якщо правильно приготувати це блюдо, ніякого неприємного аромату не буде.
Оскільки брокколі містить досить велику кількість сірчистих компонентів, у страви може бути не дуже приємний аромат. Однак, ситуацію можна легко поправити, якщо додати трохи (буквально одну дрібку) звичайної соди.
Ще один секрет кухарів полягає в тому, як приготувати суп однорідним. Адже необхідна консистенція досягається, якщо варити компоненти не менше 15-20 хвилин. Але за цей час овочі втратять свій зелений колір і стануть більш коричнево-бурими.
Щоб цього уникнути, багато відомі кухарі рекомендують комбінувати броколі зі шпинатом, який не буде впливати на смак, проте допоможе зберегти гарний зелений колір.
Суп-пюре з брокколі зовсім не обов'язково готувати на м'ясному бульйоні. Цілком підійде бульйон із стебел цього овоча. Для пісного варіанту також підійде молоко або кокосові вершки.
Приємного апетиту!