25 март 2019 2 389

Як смачно приготувати суп-пюре з брокколі

Важко знайти людину, який би заперечував користь брокколі. Адже не даремно саме цей вид капусти прозвали королевської. В її складі величезна кількість корисних речовин, а суп-пюре з цього овоча чудово зігріває у холодні зимові дні, легко засвоюється і при цьому на довгий час здатний вгамувати почуття голоду.

Дотримуючись класики: суп-пюре з брокколі з вершками
Інгредієнти Кількість
Бульйон - літр
Брокколі - 1 кг
Цибулю - 1 штука
Вершки (жирність – 25%) - 200 мл
Рослинна олія - не більше 2-3 столових ложок
Сіль звичайна або морська, перець - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Цей варіант вважається «класикою».

В першу чергу ріжемо цибулю і брокколі на довільні частини. Беремо відповідну посуд з товстим дном і обсмажуємо спочатку цибулю, поки він не стане прозорим. Після укладаємо туди ж брокколі, додаємо сіль і перець за бажанням.

Тушкуємо овочі до напівготовності, після чого туди слід додати бульйон. Далі варимо до готовності. В середньому це займає близько чверті години.

Паралельно беремо вершки і трохи підігріваємо їх (можна використовувати або сковороду або сотейник).

Готовий суп знімається з вогню і подрібнюється в чаші блендера. Далі додаються підігріті вершки і перемішується.

Подавати можна з сухариками, волоськими горішками або з сиром.

 

Рецепт сирного супу-пюре з брюссельської капусти

Сир – це найбільш підходящий «дружній» компонент для брокколі. Таке блюдо чудово підходить як для обідньої трапези, так і для ранкової або вечірньої.

Для його створення необхідні:

  • Півкіло брокколі;
  • Сир (сорт можна вибирати за своїм бажанням, головне, щоб він добре плавився) – ¼ кг;
  • Овочевий бульйон – 0,75 л;
  • 1 невелика цибулина;
  • 1 невелика морквина;
  • Пару зубчиків часнику;
  • 100 мл молока (бажано 2% жирності);
  • Борошно – 30-45 г;
  • Рослинне масло – 30-40 мл;
  • Сіль, спеції за бажанням.

Час, витрачений на приготування: 40-50 хв

Калорійність: 106 ккал.

Після первинної обробки цибулину, моркву, часник ріжемо і укладаємо разом в сковороду. Додаємо рослинне масло й обсмажуємо вміст протягом декількох хвилин.

Ніжки броколі, що відрізаються і подрібнюються. Качан поділяється на суцвіття.

У невеликій мисці змішуємо молоко разом з борошном.

У каструльку кладемо обсмажені овочі, доливаємо бульйон і додаємо капусту. Ставимо на вогонь і чекаємо, коли вміст почне кипіти. З цього моменту потрібно трохи зменшити потужність конфорки і варити не більше 10 хвилин.

Далі до вмісту вливається суміш з борошна і молока. Засікаємо 5-8 хвилин і варимо до загустіння. У цей час потрібно натерти сир на тертці. Також необхідно перевірити страву на сіль/перець.

Після того, як плита вимкнена, додається сир і перемішується до повного його розплавлення. За допомогою заглибного блендера досягається однорідна консистенція.

Подавати страву з зеленню (петрушкою).

Крем-суп з брокколі з куркою

Цей варіант найкращим чином підходить для тих, хто не особливо любить овочеві супчики. В даному випадку пропонується використовувати в рецепті м'ясо птиці та інші компоненти:

  • 0,3 кг курячого м'яса;
  • 0,3 кг брокколі;
  • Пара морквин;
  • Одна цибулина;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Тертий пармезан (20-25 м) – за смаком;
  • Грінки – 20-25 г;
  • Вершки – стакан;
  • Сіль, спеції.

Час, затрачений на готування: 60-70 хв.

Калорійність: 123 ккал.

Проводимо первинну обробку продуктів. Моєму м'ясо і овочі.

Курку заливаємо 1,5 л води і ставимо на плиту. Необхідно часом знімати пінку. Загальний час приготування складе близько 35-40 хвилин.

Вимиті цибулину, моркву подрібнюємо і обсмажуємо. Додаємо сіль (можна використовувати морську) і спеції.

Через відведений час, курку потрібно дістати з бульйону і додати туди подрібнені картоплю і брокколі, обсмажені овочі. Варимо на тому ж вогні приблизно чверть години. Пробуємо на сіль і спеції.

Трохи охолоджене м'ясо потрібно порізати кубиками. Якщо є бажання, його можна також обсмажити.

Через відведений час, суп потрібно подрібнити блендером. Далі він знову ставлять на невеликий вогонь, додаються вершки, і страва вариться близько 5 хвилин.

При подачі додається курка, грінки і тертий пармезан.

Ніжний крем-суп з брюсельської і цвітної капусти

Не рідкісним є поєднання брокколі і цвітної капусти, особливо при створенні численних крем-супів.

Для того щоб зварганити такий суп, потрібно:

  • 0,3 кг брокколі;
  • 1 зубчик часнику;
  • 0,4-0,45 л вершків;
  • 0,3 кг цвітної капусти;
  • 20-30 г кореня селери;
  • Цибуля порей (стеблова частина) – 1шт.;
  • Картопля -1 бульба;
  • Бринза (не солона) – 0,2 кг;
  • Вино біле сухе – 80-90 мл;
  • Сіль, перець за бажанням;
  • Мускатний горіх – щіпка.

Час, витрачений на приготування: 40-45 хв.

Калорійність: 58 ккал.

Всі овочі потрібно піддати первинній обробці. Порей ріжемо кільцями, капусту розбираємо на невеликі суцвіття, інші продукти – брусочками.

Беремо відповідну каструльку, вливаємо пару літрів води і вино. Кладемо в рідину картопля, селера, а також цибулю-порей. Включаємо плиту і доводимо рідину до кипіння, після чого залишаємо ще на чверть години на середньому вогні.

Відставляємо каструлю і за допомогою шумівки викладаємо овочі в чашу комбайна або блендера. Подрібнюємо і повертаємо назад в бульйон. Доводимо рідину до кипіння. Знімаємо з плити, додаємо вершки, сіль, спеції (перець і мускатний горіх), накриваємо і відставляємо хвилин на 10.

Окремо відварюємо броколі і капусту. Для варіння досить 7-8 хвилин. Овочі відкидаємо на друшляк. Для додавання в суп їх можна подрібнити в блендері і перемішати з вже готовою масою, так і додати в цілому вигляді.

Бринза ріжеться невеликими кубиками і додається в тарілки при накладанні супу.

Соковиті і смачні котлети з курячої грудки готуйте правильно. Додавайте секретний інгредієнт, який зробить блюдо ще смачніше. Читайте детальніше тут.

Цікавий рецепт свинини з картоплею, запеченої в духовці, читайте як правильно приготувати.

Дізнайтеся, як правильно приготувати вишуканий салат шарами з консервованих ананасів з куркою грибами і сиром.

Середземноморський варіант: поєднуємо брокколі і форель

Цей варіант займе трохи більше часу, ніж класичний. Однак і гостям сподобається набагато більше.

Щоб створити таку страву, знадобиться:

  • Літр бульйону (можна використовувати як овочевої, так і курячий);
  • Півкіло брокколі;
  • Філе форелі – 0,8 кг;
  • Невелика морквина;
  • Ложка борошна;
  • 5 склянки вершків з невеликим відсотком жирності (10%);
  • Кунжут – 25 г;
  • Ложка вершкового масла;
  • По дрібці кориці, мускатного горіха, майорану, паприки;
  • 10-20 г петрушки;
  • Сіль і перець за вподобанням.

Час, затрачений на готування: 60-70 хв.

Калорійність: 189 ккал.

Складність цього варіанту в тому, що попередньо потрібно приготувати не тільки юшку, але і рибу. Форель необхідно попередньо обробити, приправити майораном, паприкою. Додати сіль, перець, накрити фольгою і відправити в заздалегідь розігріту духовку на півгодини.

Поки готується форель, необхідно братися за приготування супу. Попередньо оброблені овочі чистимо, капусту роз'єднуємо на суцвіття. Морквину кладемо в каструльку, додаємо трохи солі і варимо 3-4 хвилинки. Після цього кладемо брокколі і засікаємо ще 6-7 хвилин.

Відкидаємо овочі на друшляк. Воду з-під овочів злити крім ¼ частини. Овочі разом з заздалегідь підготовленим бульйоном, ¼ рідини після їх варіння подрібнюються блендером. Далі в кремову масу додають корицю, мускатний горіх, сіль і перець.

Для створення соусу знадобиться сковорода. У неї кладуть вершкове масло і борошно. Компоненти змішуються і трохи зажариваются. Після цього додаються вершки, і соус доводять до загустіння.

В кремову масу додається соус і змішується. Після цього суп знову ставиться на плиту, додається кунжут. Необхідно стежити, щоб він нагрівся, але не закипів.

У готовий суп викладаються шматочки запеченої форелі, петрушка і все посипається кунжутом.

Хитрощі кухарів

Для кого-то суп-пюре з брокколі – це ласощі, а хтось не переносить його з-за не дуже приємного запаху. Однак, якщо правильно приготувати це блюдо, ніякого неприємного аромату не буде.

Оскільки брокколі містить досить велику кількість сірчистих компонентів, у страви може бути не дуже приємний аромат. Однак, ситуацію можна легко поправити, якщо додати трохи (буквально одну дрібку) звичайної соди.

Ще один секрет кухарів полягає в тому, як приготувати суп однорідним. Адже необхідна консистенція досягається, якщо варити компоненти не менше 15-20 хвилин. Але за цей час овочі втратять свій зелений колір і стануть більш коричнево-бурими.

Щоб цього уникнути, багато відомі кухарі рекомендують комбінувати броколі зі шпинатом, який не буде впливати на смак, проте допоможе зберегти гарний зелений колір.

Суп-пюре з брокколі зовсім не обов'язково готувати на м'ясному бульйоні. Цілком підійде бульйон із стебел цього овоча. Для пісного варіанту також підійде молоко або кокосові вершки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: